Ahoj,
jsem línej hledat, tak se zeptám zde. Máme tři koně,3 ha vlastních luk a nějaké pozemky cca.2ha si půjčujeme od sousedů (per huba). Hospodářství samozřejmě máme, ale klasické dotace nebereme - nechci se zatím k ničemu zavazovat. Existují nějaké dotace spaciálně na koně ?
Díky za rady porady
Kuba.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Najrozumnejšie bude obrátiť sa priamo na ministerstvo, ktoré vám podá najrelevantnejšie a najaktuálnejšie infromácie. Mailom, alebo telefonicky. http://eagri.cz/public/web/mze/
Poberaním dotácií sa ale vždy zaväzujete, keďže väčšina dotačných programov funguje na 5 ročných cykloch.
Díky za odpovědi, tohle všechno vím. Je tady Zemědělské agentuře, nebo jak se to jmenuje jeden fajn člověk. Tak mu zavolám. Já myslel, jestli jste to někdo řešil speciálně s těma koněma.
Jinak máme zakresleny pozemky v zemědělských mapách (vyříznou vám třeba remízky atp.).
To že na dotace a cizí pozemky jsou třeba smlouvy vím také a nebyl by to žádný problém. Ale jak říkám, bylo by to dohromady cca.5 ha a mě se prostě nevyplatí kvůli cca.50.000, - se k něčemu zavazovat na 5 let. Neberte to prosím jako rouhání, ale peníze vydělat umím i bez dotací.
Ale dotaz tedy znovu...jsou nějaké dotace zkrátka jen na ty koně ? Jako že je člověk má ? Nebo je to spojeno jen s dotacemi na vypásání a jsou jako dobytčí jednotky ? To je to o co mi jde...omlouvám se, jestli jsem to špatně formuloval.
"nechci se k ničemu zavazovat"
I dotace k něčemu zavazují - základní SAPS (cca 5000Kč/rok) je vždy jen na rok, ale i tak musíte mít vždy do určitého data posekáno a odvezeno (může přijít kontrola a jsou docela striktní).
Co se týče koní, jsou to dobytčí jednotky - ale zase, pokud nesplníte min/max množství dobytčích jednotek (u Vás tedy hlavně min, třeba když s koňmi vyrazíte na závody či dovolenou) a přijde kontrola... Tak Vám samozřejmě dotace zkrátí.
A ne, na "koně jako takové" naštěstí žádné dotace nejsou...