Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2018 10:29
Láska ke koním

XXX.XXX.165.138

Dobrý den, asi před 10ti dny, kdy kobylce začínala říje, mi při sesedání zakňučela. Prohmatala jsem jí, odtlaky od sedla nemá, nijak jsem ji nedloubla. Myslela jsem si, že to bude tou říji.
Jenže včera se to stalo zase, v říji už není. Zakňučí v ten okamžik, co se předkloním a přehazuji pravou nohu. Jinak se v sedle můžu vrtět, jak chci. To jí nevadí. Nevíte náhodou, v čem vězí problém?
Díky

31.10.2018 20:03
helas

XXX.XXX.116.228

No třeba má komoru natěsno a v momentě, kdy se předkloníš, se jí zaryje do kohoutku...?

1.11.2018 06:18
Slon Indický

XXX.XXX.247.253

Pravděpodobně jí bude vadit to sedlo, opravdu sedí dobře? Ono chvíli trvá, než se udělá otlak, první stadium jsou takovéto náznaky nepohody. Pokud ji po ježdění čistíte na hřbetě, nevykazuje citlivost, nešklebí se, neohání, neprohýbá hřbet?

1.11.2018 07:25
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

Ne, právě že ji mohu prohmatávat, čistit jak chci, neucukne, neožene se... nic. V sedle se mohu vrtět také jak chci. Nic. Sedlo má stejné, se kterým jezdila před koupí, komora dvojková. Má i “tlustší” podsedlovou dečku. Napadlo mě sesednout na druhou stranu

1.11.2018 09:31
kapička

XXX.XXX.64.44

A nebude v tom problém? Dvojková komora a ještě tlustá deka, která komoru ještě zužuje? Kobyla je mladá, roste a mohutní, takže sedlo, které jí bylo dobře, jí může začít být malé. U sesedání je tlak na přední rozsochu větší než jindy, aspoň teda podle toho, jak sesedám já.

A nebo ste ji mohla někam dloubnout nohou.

1.11.2018 11:55
anobbona

XXX.XXX.115.36

"Ne, právě že ji mohu prohmatávat, čistit jak chci, neucukne, neožene se... nic"
jste si jistá, že opravdu správně prohmatáváte koně, zaměřila jste se i na oblast sedlových zápinek a podbřišníku?
Já už teda zjistila, že je fakt rozdíl, kdo koně prohmatává - mám tu koně, bolavý od sedla a to opravdu hodně, když ho prohmatává majitelka, tak dle ní je kůň v pohodě a vadí mu jen čištění proti srsti, když na toho koně šáhnu já, tak ho složím k zemi jak mi uhne před bolestí....

1.11.2018 12:21
Láska ke koním

XXX.XXX.165.138

Takže ještě jednou: kobylka neucuká, neohání se. Skutečně jsem se zaměřila na oblasti sedla, podbřišníku i zápinek, jelikož kobylku bolí sesedání. Skutečně ji čistím všude.
Mám ji nově, včera byla novou veterinářkou za mé nepřítomnosti očkována, paní veterinářka prohmatala, zkontrolovala nohy, zuby, záda a jen chválí. Myslím, že před ní by jistě bolestí uhnula.
Ale kobylka neuhnula.

Neregistrovaný uživatel

1.11.2018 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak pokud jí máte nově,tak tím to bude ještě těžší.Může mít i špatnou zkušenost s tím sesedáním.Neříkám že problém zdravotní nemá,ale i ten psychický může značit toto chování.

1.11.2018 18:31
koně

XXX.XXX.174.63

Znala jsem kobylu,které se ,tedy při říji,shora sáhlo na kohoutek,případně zatáhlo za hřívu na kohoutku a v tu ránu zcepeněla,zarostla do země ,a konečná.Dala ocas na stranu,učúrla a stála hřebci
Jinak se sedlala,čistila,všechno normální,ale přímo to jediné místo a shora bylo citlivé,jak ovladač
Ta tedy byla v říji skoro pořád,měla jakési cysty,prostě problém,tak byla na tohle citlivá.
Třeba ta vaše ,když se předkloníte a přehazujete nohu,taky vnímá větší tlak a čeká,že jí kousne hřebec

1.11.2018 19:18
lenacia

XXX.XXX.168.82

koně napsal(a):
Znala jsem kobylu,které se ,tedy při říji,shora sáhlo na kohoutek,případně zatáhlo za hřívu na kohoutku a v tu ránu zcepeněla,zarostla do země ,a konečná.Dala ocas na stranu,učúrla a stála hřebci
Jinak se sedlala,čistila,všechno normální,ale přímo to jediné místo a shora bylo citlivé,jak ovladač
Ta tedy byla v říji skoro pořád,měla jakési cysty,prostě problém,tak byla na tohle citlivá.
Třeba ta vaše ,když se předkloníte a přehazujete nohu,taky vnímá větší tlak a čeká,že jí kousne hřebec

no je fakt, že vlastně hřebci chytaj kobyly za kohoutek co... :D :D, taková erotogenní zóna :D

1.11.2018 19:40
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

No jo, to mě nenapadlo. Úplně se mi to nezdálo, že by se jednalo o bolestivé zakňučení. Díky. Zkusím ještě jinak sesedat, třeba na druhou stranu, uvidím.
Ono s těmi špatnými zkušenostmi to taky nemusí být úplně vedle. Kobylka je zdravá, hodná, prostě skvělá koupě jak na rekreačního koně, tak by měla předpoklady do sportu. Ale paní byla alkoholička (nechci soudit) a s kobylkou pracovala tak na hulváta. Při čištění nebyla uvázaná, při sedlání také ne a neustále při tom popocházela. My jsme spolu za ten měsíc dosáhly toho, že klidně stojí, nepopochází, snad jen při nasedání. Nevěděla jsem, že nebyla zvyklá stát uvázaná, já ji uvázala, než jsem se stihla otočit kobylka hodila hlavou, praskla karabina od vodítka a rozřízla mi oční víčko dřív, než jsem stihla povolit uzel :-)
Takže možnost, že má špatnou zkušenost není vyloučena. Ale na druhou stranu začala kňučet v říji, před ní ne.
Moc vám díky

1.11.2018 19:59
koně

XXX.XXX.174.63

lenacia napsal(a):
no je fakt, že vlastně hřebci chytaj kobyly za kohoutek co... :D :D, taková erotogenní zóna :D

A tahle navíc ještě navíc podstatně intenzivněji reagovala,když jí v těch místech chytl chlap
Bylo to hodně komické obzvlášť ,když jste ,nejlépe na holou kobylu,posadila někoho,kdo tohle nevěděl . Jak se chytl hřívy,kobyla stála jak dřevěná a nehnula se
No,jo ryzka to byla

2.11.2018 01:13
lenacia

XXX.XXX.168.82

koně napsal(a):
A tahle navíc ještě navíc podstatně intenzivněji reagovala,když jí v těch místech chytl chlap
Bylo to hodně komické obzvlášť ,když jste ,nejlépe na holou kobylu,posadila někoho,kdo tohle nevěděl . Jak se chytl hřívy,kobyla stála jak dřevěná a nehnula se
No,jo ryzka to byla

ryzka .... já mám naštěstí zmutovanou ryzku, ale ta když říjí tak ten její pohled při sedlání :D :D

3.11.2018 08:04
dsj

XXX.XXX.207.141

Láska ke koním napsal(a):
No jo, to mě nenapadlo. Úplně se mi to nezdálo, že by se jednalo o bolestivé zakňučení. Díky. Zkusím ještě jinak sesedat, třeba na druhou stranu, uvidím.
Ono s těmi špatnými zkušenostmi to taky nemusí být úplně vedle. Kobylka je zdravá, hodná, prostě skvělá koupě jak na rekreačního koně, tak by měla předpoklady do sportu. Ale paní byla alkoholička (nechci soudit) a s kobylkou pracovala tak na hulváta. Při čištění nebyla uvázaná, při sedlání také ne a neustále při tom popocházela. My jsme spolu za ten měsíc dosáhly toho, že klidně stojí, nepopochází, snad jen při nasedání. Nevěděla jsem, že nebyla zvyklá stát uvázaná, já ji uvázala, než jsem se stihla otočit kobylka hodila hlavou, praskla karabina od vodítka a rozřízla mi oční víčko dřív, než jsem stihla povolit uzel :-)
Takže možnost, že má špatnou zkušenost není vyloučena. Ale na druhou stranu začala kňučet v říji, před ní ne.
Moc vám díky

Píšete, že předchozí majitelka byla hulvát – tyhle koně kteří jsou zvyklý na hrubé zacházení někdy po příchodu k normálnímu majiteli od člověka znovu čekají hrubou sílu a dominanci a podle toho se chovají, můžou sami začít být sami hrubí a dominantní, protože mají zažité, že to do vztahu člověk-kůň patří. Přeučit takového koně, že vztah s člověkem je o spolupráci a ne o tom kdo bude mít navrch, někdy není úplně jednoduché.
Myslím že byste měla požádat o pomoc někoho zkušenějšího, kdo by vám pomohl přímo u kobylky. Jste nová dvojice, poznáváte se, a já mám z vašich dvou posledních příspěvků pocit, že si vás kobylka „oťukává“ a možná že s vámi začíná postupně a nenápadně po koňsku manipulovat, a to sebelepšími radami po internetu nevyřešíte. Abyste za čas díky stupňujícím se neshodám, které začínají podobnými malými zadrhnutími, neztratily radost jedna z druhé.

3.11.2018 09:56
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

Ne, majitelka nebyla “hulvát”, to jsem se špatně vyjádřila, nikdy by ji nebila, nebyla by hrubá. Jen sedlala a čistila bez přivázání, ale kobylka popocházela, nestála na místě. A copak je normání sedlat koně bez přivázání, když popochází? Kobylka je jinak zlatá, skutečně.
Nemanipuluje se mnou, vždy udělá, co po ní chci, a to jak v sedle, tak na ruce, nedělá to ze strachu, ne... když mě uvidí, chodí mi naproti, když uklízím ve výběhu, chodí za mnou jak pejsek. Podotýkám, že u sebe nemám žádnou mrkev, abyste si nemysleli, že jde za jídlem.
Píši se proto, jestli se vám nestalo něco podobného při sesedání.

3.11.2018 10:08
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

Promiňte, že píši znovu, ale nechci, abyste si myslela něco zlého. Kobylka je úžasná, hodná, strašně ochotná a citlivá. Není v ní nic zlého. Je mi jasné, že koně zlím zpravidla dělají lidé (můj názor), ale majitelka nebyla hrubá, nebila ji, nikdy. Tím jsem si jistá. Jen nechci, aby si tu o předchozí majitelce někdo myslel, že byla surovec. Vůbec ne. Pila, ano byla alkoholička, ale neubliživala koním.

3.11.2018 11:44
saola

XXX.XXX.58.8

A zkusila jste sesedat jinak? Myslím tedy s jiným rozložením váhy vůči koni?
Nepředklánět se, ale naopak se třeba zaklonit, přehodit nohy na stejnou stranu, posadit se do sedla z boku rovnoběžně s koněm, a pak buď prostě seskočit dolů zády ke koni nebo udělat v sedle kotrmelec dozadu a doskočit vedle koně na druhou stranu.
Nebo se v sedle obrátit o 180°, tedy čelem vzad, naklonit se nad zadek koně, přehodit jednu nohu přes krk koně a seskočit.

Možná vám to přijde jako cirkusačina, ale za mých mladých let se tyto cviky v rámci zvyšování obratnosti jezdců na jízdárnach i třeba v učilišti v Kladrubech normálně praktikovaly.
U vás by to mimo výše zmíněného prospěchu pro vás mohlo pomoci i v identifikaci případného problému se zády koně.
Osobně bych ale také dávala spíš do souvislosti se říjí - ale koně jsem samozřejmě neviděla

Přidejte reakci

Přidat smajlík