Jak nestresovat starého nemocného koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2019 13:39

Měla jsem doma 2 koně od jejich 2 let až doteď. Loni jsem musela nechat uspat prvního koníka, pro pokročilé zdravotní problémy. Jeho parťačka se kterou byl 20 let zůstala sama.
Je stará, artrotická, již se špatně pohybuje. Ale ještě má pořád chuť žít. Jenže špatně snáší samotu. Nemůžu jí nikde ustájit. Je celý život zvyklá doma a jinde se stresuje. Již dvakrát vyzkoušeno. V novém nežere a je apatická. Tak jsem jí chtěla pořídit společníka. Kozu i ovci vykopala. Koupili jsem kobylku pony 6 let. Ta se otrkala a za 2 měsíce nám starou rasovala, že jsem je musela oddělit a poté poničku prodat. Proto jsme koupili jinou starší miniponíka. Ten sám problém.
Naše kobyla se jich bojí, přestává vycházet z boxu a je pořád zalezlá. Navíc dokopaná a dokousaná. Proto nyní zapůjčen poník valach 22 let. Ten jí občas štípne, ale neublíží. Jenže ona nevylézá a bojí se i jeho. Navíc i když s ním denně chodíme ven na procházky, doma má výběh, je mi ho líto. Je tam vlastně sám a smutní, protože naše trubka nechce ven a on byl zvyklí na koně.
Když je ta naše doma sama, tak chodí po výběhu, pase se, ale zase je jí smutno po koních. Pořechtává, pořád poslouchá jestli nějaký kůň nejde. Už nevím jak to řešit. Valášek půjde ke kamarádce do stáda, aby se netrápil. Bohužel se bude trápit ta naše trubka. Je atyp, kdysi koupená jako týraná ze samoty. Ona koně chce, ale bojí se jich a pořád kvičí a schovává se. Oni vědí, že je stará a nemocná, proto jí mučí a odhánějí. Mám strach, že když bude sama, tak mi odejde psychicky.
Poraďte nechat jí samotnou a snažit jí dělat více lidskou společnost. Dát jí do boxu králíka? Nechci, aby se trápila, ale koně jí opravdu ubližují. Můžu je sice oddělit, ale ten druhý kůň se trápí, protože da fakto má společníka někde zalezlého v boxe. Možná by to spravili 3 koně, ale do už nedávám já. Je mi 58 let a už opravdu nemůžu a nechci být otrokem svých zvířat. Chci jen starou nechat v klidu dožít. Děkuji za případné rady.

19.1.2019 14:01
saola

XXX.XXX.198.223

No, pokud mne paměť neklame, tak Kincsem měla svou kočku a bez ní neběhala, takže kočka jezdila všude s ní a nesměla se ztratit, jinak byl problém. Proč ne tedy králíka, no... Nicméně tohle koně jako druha rozhodně nenahradí.
Rozdělit výběh, aby stáli vedle sebe, viděli na sebe přes pásku, a ona mohla vylézt z boxu bez toho, aby ji z jejího pohledu druhý kůň "nepřiměřeně" obtěžoval?
Nebo je dát načas i s valachem ke kamarádce, kde by chodili spolu do výběhu jen sami dva? Kobyla by změnila prostředí, ale měla by tam valacha, kterého trochu přece jen zná a třeba by začala s ním lépe komunikovat.Samozřejmě by to chtělo individuální péči a dohlížet, aby měla dostatek krmení a aby ho i přijímala. Třeba by se mohli zase po čase vrátit společně k vám ve větším klidu.
nebo alespoň na část dne zavírat box, aby tam nemohla zalézat? Pokud má dobrou deku, nemusela by jí absence boxu po část dne vadit, ne?

Neregistrovaný uživatel

19.1.2019 15:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já s dovolením,bych se připojil k Saole a jejím radám.Měl jsem svěřenou "do péče" bývalou dostihačku (24 let), bohužel s potvrzeným "cushingem".Na jedno očičko už skoro neviděla a koně ve stádě jí také trochu "válcovali".Stejně jak píšete,bála se jich a pásla se vždy v uctivé vzdálenosti.Později,aby byla jistota že jí neublíží některý z "výtečníků",se pouštěla do výběhu,který byl oddělen ohradníkem od ostatních koní.Což jí vyhovovalo.Na koně viděla,mohla i k pásce jít,ale nikdo jí nemohl nějak vážně inzultovat.Čili zkuste je také rozdělit od sebe páskou a uvidíte jestli to půjde.

19.1.2019 18:08

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já s dovolením,bych se připojil k Saole a jejím radám.Měl jsem svěřenou "do péče" bývalou dostihačku (24 let), bohužel s potvrzeným "cushingem".Na jedno očičko už skoro neviděla a koně ve stádě jí také trochu "válcovali".Stejně jak píšete,bála se jich a pásla se vždy v uctivé vzdálenosti.Později,aby byla jistota že jí neublíží některý z "výtečníků",se pouštěla do výběhu,který byl oddělen ohradníkem od ostatních koní.Což jí vyhovovalo.Na koně viděla,mohla i k pásce jít,ale nikdo jí nemohl nějak vážně inzultovat.Čili zkuste je také rozdělit od sebe páskou a uvidíte jestli to půjde.

Odděleá páskou byla vždycky, když přišel nový kůň, aby si zvykli a potom, když jí terorizovali. Bohužel ač má svůj výběh s páskou, stejně nevyleze. Bojí se co kdyby a navíc se strašně bojí pásky. Když jí vyhodím ven a zavřu stáj, tak stojí před dveřmi a hrabe, že chce domů. Vydržím to tak hodinu a pustím jí. Když je vezmeme oba dva ven na procházku, tak je na tom druhém závyslák. Pořád si ho hlídá, kde je, aby se jí náhodou nestratil. Ona je opravdu atyp. Bohužel jí měl od hříbátka opilec, který si na ní dělal ego. Chlapi na ní ve dvou letech dělali rodeo, kdo se na ní udrží. My jí koupili ve 2,5 letech, dali dokupy. Obsedla se v 5 letech a byla jen na rekreaci. Byla ještě se 4 koníky, kteří postupně odešli stářím. Dříve chodila a jezdila mezi cizí koně. Vždycky chtěla, ale domů a byla šťastná, že je doma a ne ustájená někde jinde. To se týkalo různých akcí, hubertů, juju westernu apod. Ona se doma cítí strašně v bezpečí a ví, že jí v jejím boxe nikdo neublíží. Je strašně hodná a neublíží jak se říká ani mouše. Venku když je sama chodí jako pejsek. Ona teskní a řechtá, když jí odešel ven i kůň co jí mučil. Je to taková hodná trubka. Jenže samotu špatně snáší.
Chtěla jsem jen vědet, zda má někdo koně samotného s jiným druhem zvířete a jakým. Kočka vydrží v boxe jen chvilku a uteče. Králíka bych nechala v bedně, aby ho viděla a on neutekl. Koně zavírám, jen když moc mrzne kvůli vodě. Navíc ona ráda leží několikrát za den. Tak asi tak.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2019 18:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Já vím, že to bude znít hodně hloupě, ale plyšový houpací kůň hodně podobný ponikovi?

19.1.2019 18:45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já vím, že to bude znít hodně hloupě, ale plyšový houpací kůň hodně podobný ponikovi?

Vůbec to nezní hloupě. Kdysi ho měla kamarádka u kobylky co přišla o hříbě.
Sice ne plyšového, ale toho starého koženkového. Poradil jí to nějaký starý koňák. Kobyla bývala koliková a měla strach, že stresem bude mít koliky. Dalí jí ho hned ten den. Kobyla ho hlídala a musela ho mít i ve výběhu. Když ho odnesli, tak řvala. Měla ho asi 2 měsíce než jí to přešlo. Děkuji za radu skusím sehnat někde po známých.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2019 19:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Držím palce.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2019 20:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Já taky moc držím palce ať to dopadne třeba i s tím houpacím koníkem.☺️ A pochvala před nastoupenou jednotkou Vás nemine.☺️ Moc hezké jak se snažíte dopřát koníkovi to,co potřebuje.

20.1.2019 13:36
Caty

XXX.XXX.75.188

Ahoj, také mám doma dva koně 26 a 27 let, téměř 20 let spolu a nevím, co budem dělat, až jeden z nich odejde... Koníky jsi k ní vyzkoušela již 3, tam asi nemá smysl zkoušet dalšího. Ještě mě napadla ovce, ta by neměla ublížit a vím o případu, kdy docela dobře nahradila společníka po odchodu druhého koně. Nikdo ji nezná tak dobře jako ty, třeba si sama zvykne a bude stačit občas zajít někam ke koním jen "na kafe".

20.1.2019 16:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Prosím zadavatelku, aby sem určitě napsala jak to dopadlo...
Máme ve vsi paní s podobnými potížemi. Ta si také vždycky doveze domů super hodného poníka a jak ho nakrmí (nechá udělat zuby, dodá minerálku) je z poníka normálně aktivní zvíře a začne z nudy prudit. Zkoušela i kozičku, ale ta jenom příšerně moc mečela žalem po stádě (ovce je ještě stádnější).
Jenže když odejde starému koni parťák je to problém asi vždy. Ve stáji kde jsem když ze staré páry 1 kobyla odešla, druhá hrozně smutnila, ale z mladých do prázdného boxu žádnou nechtěla. Vykopala je a radši si tam smutnila sama... Za dva měsíce se dovezl poncl 130 KVH a toho adoptovala okamžitě - už jsou spolu 4 roky. Fungují ve stádečku 4 kobyl a hříbě. Když jsou koně jen po 2, je to problém skoro se vším...

21.1.2019 10:15

Pipilota napsal(a):
Prosím zadavatelku, aby sem určitě napsala jak to dopadlo...
Máme ve vsi paní s podobnými potížemi. Ta si také vždycky doveze domů super hodného poníka a jak ho nakrmí (nechá udělat zuby, dodá minerálku) je z poníka normálně aktivní zvíře a začne z nudy prudit. Zkoušela i kozičku, ale ta jenom příšerně moc mečela žalem po stádě (ovce je ještě stádnější).
Jenže když odejde starému koni parťák je to problém asi vždy. Ve stáji kde jsem když ze staré páry 1 kobyla odešla, druhá hrozně smutnila, ale z mladých do prázdného boxu žádnou nechtěla. Vykopala je a radši si tam smutnila sama... Za dva měsíce se dovezl poncl 130 KVH a toho adoptovala okamžitě - už jsou spolu 4 roky. Fungují ve stádečku 4 kobyl a hříbě. Když jsou koně jen po 2, je to problém skoro se vším...

Kobyla je s houpacím koněm. Stojí vedle něho a klimbá, jak to dělají koně ve stádě.
Párkrát ho kousla a houpe si s ním. Docela jí zajímá. Máme ho druhý den.
Už má v boxe i dva králíky. Poník je ale ještě doma a půjde na pastviny jen jak bude lepší počasí. Dost ho dávám do ohrady mimo stáj, aby se na něj tak nevázala. Je doma sama, ale ví, že se jí vrátí. Bohužel jak píšete 2 koně jsou problém. Nejlépe 3-4 takové stádečko, jako jsme měli dříve. Jenže koníci postupně odcházeli a nahrazovat je nechci. To by mě mohli i přežít nebo bych se udřela. Kdo má koně doma a nemá nikoho k ruce co by mu pomohl, tak ví o čem píšu. Jen práce a pak hned domů a věnovat se koním, každý den, 365 dní v roce.
Chodit do práce, starat se o koně v mém věku už mě strašně zmáhá. Již skoro více jak 20 let bez dovolené, každý den nakrmit, poklidit, vzít ven. Děcka už také nechodí, dnes má mládež jiné zájmy a vše je baví jen chvilku. Navíc už není ani chuť se věnovat někomu, koho to časem omrzí. Vnoučata zájem nemají vůbec. Bohužel už to pro mě není radost, ale jen starost. Chci starou nechat dožít a chov koní ukončit. Jinak kozu i ovci jsme měli. Koza řvala a chtěla zpět do stáda. Ovce neřvala, ta se navázala, ale tu nechtěla kobyla. Proto jsem vzali poníky jako nenáročné zvířátko. Když jsem četla diskuse na Equichannelu jak poníci společníci drtí velké koně, tak jsem tomu nevěřila. Bohužel i ti mini. Takže rozhodnuto, kobylce se budu věnovat jak nejvíce to půjde, ale musí to dát s těmi králíky a houpacím koněm. Návštěva jiného koně nehrozí. V okolí cca 20 km nikdo koně nemá.
Všichni mí kamarádi co začínali se mnou je už zrušili. Né kvůli nezájmu, ale hlavně kvůli postřikům, myslivcům a hlavně nepřejícím lidem. Jsme JM kraj a je to samé pole, které se stříká včetně polních cest a přilehlých výběhů chemií. Koně z toho měli alergie, potraty, otravy, schvácení apod. Z remízků a menších louček nás vyháněli myslivci. Takže to ani nebylo o relaxu v krásné přírodě. Ale nenaříkám. Měli jsme partu, jezdili za ostatními koňáky, dělali akce. Ráda na to vzpomínám. Bohužel je to už pryč.
Příroda žádná, jen pole, pole, pole.

21.1.2019 12:01
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Díky za zprávu. Snad stará zvládne definitivní odchod poníka...

Jinak samá pole a postřiky jsou i na Hané. Snažím se koně dávat do proluk v zástavbě. Zas dělají potíže krmiči... No pořád něco.

(já mám rovnou poncla v ustájení, bych to doma nedala)

21.1.2019 12:42
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kobyla je s houpacím koněm. Stojí vedle něho a klimbá, jak to dělají koně ve stádě.
Párkrát ho kousla a houpe si s ním. Docela jí zajímá. Máme ho druhý den.
Už má v boxe i dva králíky. Poník je ale ještě doma a půjde na pastviny jen jak bude lepší počasí. Dost ho dávám do ohrady mimo stáj, aby se na něj tak nevázala. Je doma sama, ale ví, že se jí vrátí. Bohužel jak píšete 2 koně jsou problém. Nejlépe 3-4 takové stádečko, jako jsme měli dříve. Jenže koníci postupně odcházeli a nahrazovat je nechci. To by mě mohli i přežít nebo bych se udřela. Kdo má koně doma a nemá nikoho k ruce co by mu pomohl, tak ví o čem píšu. Jen práce a pak hned domů a věnovat se koním, každý den, 365 dní v roce.
Chodit do práce, starat se o koně v mém věku už mě strašně zmáhá. Již skoro více jak 20 let bez dovolené, každý den nakrmit, poklidit, vzít ven. Děcka už také nechodí, dnes má mládež jiné zájmy a vše je baví jen chvilku. Navíc už není ani chuť se věnovat někomu, koho to časem omrzí. Vnoučata zájem nemají vůbec. Bohužel už to pro mě není radost, ale jen starost. Chci starou nechat dožít a chov koní ukončit. Jinak kozu i ovci jsme měli. Koza řvala a chtěla zpět do stáda. Ovce neřvala, ta se navázala, ale tu nechtěla kobyla. Proto jsem vzali poníky jako nenáročné zvířátko. Když jsem četla diskuse na Equichannelu jak poníci společníci drtí velké koně, tak jsem tomu nevěřila. Bohužel i ti mini. Takže rozhodnuto, kobylce se budu věnovat jak nejvíce to půjde, ale musí to dát s těmi králíky a houpacím koněm. Návštěva jiného koně nehrozí. V okolí cca 20 km nikdo koně nemá.
Všichni mí kamarádi co začínali se mnou je už zrušili. Né kvůli nezájmu, ale hlavně kvůli postřikům, myslivcům a hlavně nepřejícím lidem. Jsme JM kraj a je to samé pole, které se stříká včetně polních cest a přilehlých výběhů chemií. Koně z toho měli alergie, potraty, otravy, schvácení apod. Z remízků a menších louček nás vyháněli myslivci. Takže to ani nebylo o relaxu v krásné přírodě. Ale nenaříkám. Měli jsme partu, jezdili za ostatními koňáky, dělali akce. Ráda na to vzpomínám. Bohužel je to už pryč.
Příroda žádná, jen pole, pole, pole.

Držím palce ,ať to s kobylu nějak doklepete a houpací partner vydrží

Neregistrovaný uživatel

21.1.2019 16:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jsem tak prošmejdil "houpací koníky" a mají i chodící,řechtající a podobné vymoženosti.☺️ Jestli z něho ovšem vaše "důchodkyně" nenadělá hromadu plyšového odpadu než to doleze k ohradníku.☺️

Přidejte reakci

Přidat smajlík