Vlastní kůň při studiu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nel

25.2.2019 19:02
Nel

XXX.XXX.97.181

Ahojky, zajímalo by mě, má tady někdo koně při studiu? Živí tady někdo koníka z brigád? Jak to zvládáte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2019 00:34

Nejde živit kone z brigád. Tedy, jde, ale maximálně do prvního průseru typu veterinární a jiné výdaje. Pokud nemáte v pozadí lidi kteří vám pomohou, když budete v krizi, kupte kone až po škole.

26.2.2019 07:57
polárka.15

XXX.XXX.45.253

To prostě nejde, přesně jak píše Cstmr. Člověk má kolikrát co dělat i s o mnoho vyšším platem než jsou brigády. Pokud chce člověk mít koně, musí počítat s velkými výdaji a pokud mu chce zajistit život a podmínky takové, jaké si zaslouží, tak to brigáda nezaplatí.

26.2.2019 08:17
kapička

XXX.XXX.5.211

Asi záleží kde, u Prahy buď dáte raketu za ustájení a nebo musíte mít auto, takže i levnější ustájení vás nakonec ve výsledku vyjde dráž.
Někde v Horní Dolní, kde stojí i boxové ustájení s jízdárnu klidně pod 4000 (znám a je slušné), s dobře placenou brigádou a s tím, že vás jinak plně živí rodiče, proč ne. Akorát po škole přijdete na to, že se budete muset začít živit sama, řešit bydlení, spoření na stáří a těch peněz nakonec můžete mít k dispozici mnohem méně, než při škole...

26.2.2019 08:17
akscha

XXX.XXX.26.89

Není problém si při běžné VŠ čas od času přivydělat pár tisíc. Horší už je, dělat to pravidelně a nezávisle na skladbě předmětů daný semestr, vyhazovacích zkouškách v prváku atd. Upřímně ani nevím o nikom, kdo by se na VŠ sám 100% živil (vždycky je tam alespoň částečná pomoc od rodičů, přítele atd.). Pár spolužáků si ve vyšších ročnících muselo podstatněji přivydělávat na běžné výdaje a byla to docela honička. Navíc je nutné být schopný student, protože v takovém režimu nelze dělat každou zkoušku natřikrát a učit se na ni celé zkouškové. Takže lze čekat, že všechen čas strávíš buď ve škole a nebo v práci a ke koni se stejně pořádně nedostaneš a nebo za cenu obětování úpně všech dalších zájmů, akcí se spolužáky, volných víkendů atd.

Koneckonců, z ceny ustájení a platu brigáníka si můžeš spočítat přibližný objem odpracovaných hodin. Ale je nutné myslet na to, že zdánlivých pár hodin ve škole může být (a často také bývá, zejména ze začátku), rozházených přes celý den tak, že tam žádnou pracovní směnu nedáš a ke koni se taky nedostaneš.

26.2.2019 08:30
akscha

XXX.XXX.26.89

kapička napsal(a):
Asi záleží kde, u Prahy buď dáte raketu za ustájení a nebo musíte mít auto, takže i levnější ustájení vás nakonec ve výsledku vyjde dráž.
Někde v Horní Dolní, kde stojí i boxové ustájení s jízdárnu klidně pod 4000 (znám a je slušné), s dobře placenou brigádou a s tím, že vás jinak plně živí rodiče, proč ne. Akorát po škole přijdete na to, že se budete muset začít živit sama, řešit bydlení, spoření na stáří a těch peněz nakonec můžete mít k dispozici mnohem méně, než při škole...

Jenomže VŠ nebývají v horní dolní :) Bavíme-li se tedy o VŠ a ne o střední...

26.2.2019 08:40
kapička

XXX.XXX.5.211

akscha napsal(a):
Jenomže VŠ nebývají v horní dolní :) Bavíme-li se tedy o VŠ a ne o střední...

To se ale nevylučuje s tím, že by takhle možná kůň při studiu šel utáhnout, ale jak často by ho majitelka viděla...

O tom, jak je těžký při VŠ mít brigádu něco vím, moc to nejde, protokoly, laborky, programování.... Ale znám i školy (nebo možná méně zodpovědné studenty...), kde to jde a studenti si při brigádě třeba od druháku nebo od třeťáku, vydělali klidně 10 000 měsíčně. A mít takovýhle peníze jenom jako kapesné pro svoji potřebu, tak z toho by ten kůň šel utáhnout i s odkládáním na veterináře. Akorát pak při nástupu do práce a osamostatnění se si myslím, že už by těch peněz tolik nezbývalo....

26.2.2019 09:18
etnies86

XXX.XXX.245.26

já při škole měla nejvíc času na koně a i brigády. ale záleží na obtížnosti školy, ekonomku beru jako tu jednoduší. nechodila jsem na všechny přednášky a trochu to lajdala.
jinak paradoxně v tomhle období jsem měla nejvíc volných prostředků na útratu (dostávala jsem i něco od našich na jídlo a bus). když jsem začla pracovat, tak po zaplacení bydlení a všech výdajů mi už nikdy tolik nezbylo, když pak byla práce líp placená tak jsem si šetřila a dělala úspory pro děcko a až budu na mateřské. a ted až nastoupím do práce tak to pude stejně do děcek.ale neměla jsem nijak extra placenou práci.ač se při škole taky chtěla koně a z brigád bych ho v tu chvíli utáhla, nastal by problém nečekaných vyšších výdajů (veterinář...) a naši by mě nepodpořili. zpětně jsem ráda že jsem do vlastního nešla, ale je to i o prioritách a vše jde když se chce
ale bez finanční podpory od rodičů bych do toho nešla.nechtela bych se dostat do situace že nemam na veterináře

26.2.2019 09:36
polárka.15

XXX.XXX.45.253

kapička napsal(a):

Cena pod 4.000? Kdo za takovou almužnu ustajuje?

26.2.2019 10:01
kapička

XXX.XXX.5.211

polárka.15 napsal(a):
Cena pod 4.000? Kdo za takovou almužnu ustajuje?

Já se taky tvářila podobně jako ten smajlík, když jsem to slyšela... Pak jsem stáj viděla na živo a známá tam měla skoro 2 roky koně. Boxy 4x3 metry, přes den travnaté výběhy, ráno a večer krmení seno jádro. Velká jízdárna s dobrým povrchem. Známá tam byla spokojená maximálně a to před tím měla koně doma a je dost náročná na krmení a režim koní.
A kdo? Ono spíš kde. Hory, oblast, kde plat učitele byly vždycky krásné peníze, i dneska se tam nemovitosti prodávají za skoro normální ceny. A tedy kdo, to úplně nevím, snad jen, co jsem pochytila od známé, že stáj je zájmová činnost a hlavní rodinný příjem je z jiného zdroje...

Ale já znám vůbec takové extrémní případy, pastevko (jakože fakt pastevko s obříma pastvinama, napajedlem a zpevněnýma plochama) za 2000, boxové s nekonečnýma pastvinama kde ještě předloni stálo ustájení 4500 včetně jádra.... Akorát všechny ty areály jsou primárně pro vlastní koně a ustájení je takový vedlejšák. A mají nějaké mouchy, i když ne na úkor koní.

26.2.2019 12:54

Znám úžasné ustajeni za 3000, ohrady s přístřešky, příkrm v zimě i v létě podle trávy, v zimě na noc boxy, v létě pastevko. Loni dokončena písková jízdárna, písková kruhovka, klubovna, sedlovna, skvělé terény...
Majitelka ale normálně chodí do práce, ustajovani není zdroj obživy.
Někdy až lituji že jsem se přestěhovala tak daleko a musela si kone dát blíž z ekonomických důvodů. 😔

26.2.2019 14:21
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Tak pastevko je vždy levnější, bavím se spíš o kvalitním boxovém ustájení, aby majitel stáje nedoplácel na ustájené koně a mělo to nějaký smysl.

23.1.2020 20:00
nnnn

XXX.XXX.97.171

Pokud vam bude treba 17 tak proc ne?Od 15 se zacina chodit na brigady a kdo setri ten usetri.V 18 se dostava (nekdy) HODNE penez od rodicu ,ale pochybuji ze by jste to chteli dat vse do koni...A jestli pujdes v 18 pracovat tak je to v klidu ,horsi by to bylo kdyby jsi jeste studoval....Ale to jsi musite rozmyslet sami jestli do toho pujdete...

Aerad

25.1.2020 15:09
Aerad

XXX.XXX.91.25

Tak ja vlastného koníka popri štúdiu zvládam. Študujem v BA, ustajnenie ma mesačne vychádza na 200€ a polovičku odrobím (prejazďujem mladé kone, niekedy trénujem detičky, pomáham pri kŕmení ...). Z časti ma dotujú rodičia ale z časti si zarábam sama ako tréner koní. Viem, že vediem dosť uponáhľaný spôsob života, popri koňoch a štúdiu nemám absolútne žiaden čas na sprievodné aktivity ako vysedávanie v baroch, ale snažím sa toto obdobie využiť na zozbieranie skúseností okolo koní aby som bola skutočne dobrá trénerka koní.

neverend

25.1.2020 16:05
neverend

XXX.XXX.213.247

Jenže u koníků Vás může lehce potkat výdaj přesahující i značně 2000 "éček".😐 Takže pak buď rodiče nebo kde to seberete? Pokud rodiče,tak potom nemám námitek,ale pokud ne tak je to riziko.

25.1.2020 20:54
Dep

XXX.XXX.233.153

No, měla jsem kobylu při vysoký ustájenou v místě školy. Ustajko mi platili naši. Plus jsem ještě chodila brigádu. Abych měla na kování a krmení. A ještě jsem vypomahala ve stáji. Ale moc toho nebylo. Vzhledem k tomu, že jsem nebyla úplně nejostřejší tužka v penále, musela jsem se fakt hodně učit. A o zkouškovém jsem se ani do stáje nedostala. Teda dostala 1x týdně mrknout na koně a dát jí mrkev. A bylo to na ho... A ještě měla kobyla jedenkrát úraz a jedenkrát náběh na koliku a musel mne založit přítel. Bylo to prostě debilní.
Nakonec jsem kobylu odvezla domů a byla jsem ráda. Měla jsem klid na učení, nemusela jsem se honit jak tatar.
Takže za mně - není to dobrý řešení a radši si najdi klub nebo soukromnika, kde bys mohla jezdit.

Aerad

25.1.2020 21:51
Aerad

XXX.XXX.91.25

neverend napsal(a):
Jenže u koníků Vás může lehce potkat výdaj přesahující i značně 2000 "éček".😐 Takže pak buď rodiče nebo kde to seberete? Pokud rodiče,tak potom nemám námitek,ale pokud ne tak je to riziko.

Jasné, nie som naivné trinásťročné dievča, viem, že starostlivosť o koňa je nákladná a kôň je drahá záležitosť. Takže pokiaľ nemáte stály mesačný príjem
a ste len "chudobný" študent musíte sa uskromniť čo sa životného štýlu týka, ja osobne nemusím mať značkové bundy za 100€, radšej tie peniaze dám do koňa, teraz nemyslím, že žijem "z ruky do huby". Čo sa týka nečakaných výdavkov, tak pomôžu buď rodičia alebo na mám účet kde mi šporili od detstva, niečo si zarobím aj popri škole ako som už spomínala a uľahčí mi náklady aj odpracovanie si polovice ceny ustajnenia u majiteľov.

neverend

25.1.2020 22:24
neverend

XXX.XXX.213.247

Aerad napsal(a):
Jasné, nie som naivné trinásťročné dievča, viem, že starostlivosť o koňa je nákladná a kôň je drahá záležitosť. Takže pokiaľ nemáte stály mesačný príjem
a ste len "chudobný" študent musíte sa uskromniť čo sa životného štýlu týka, ja osobne nemusím mať značkové bundy za 100€, radšej tie peniaze dám do koňa, teraz nemyslím, že žijem "z ruky do huby". Čo sa týka nečakaných výdavkov, tak pomôžu buď rodičia alebo na mám účet kde mi šporili od detstva, niečo si zarobím aj popri škole ako som už spomínala a uľahčí mi náklady aj odpracovanie si polovice ceny ustajnenia u majiteľov.

Jestli Vy ale nebudete spíš výjimka.🙂 Mnoho vašich vrstevníků by právě chtěla jak koně,tak i tu bundu a mnoho dalších věcí.Čest Vaší zodpovědnosti.

Neregistrovaný uživatel

25.1.2020 22:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Tohle si rika na zacatku kazdej... Po par letech to vydrzi hrstka.

26.1.2020 09:56

Kdysi dávno jsem dostala nabídku na darování koně, kterého jsem více než rok znala a docházela za ním, měla ho ráda. V té době jsem snila o tom, že jednou budu mít vlastního koně. Vzhledem k nástupu na školu jsem odmítla. Náročná škola mnoho času na pravidelnou, dobře placenou brigádu nenabízela. Ustájení ve městě, kde jsem studovala, bylo už tenkrát drahé. I kdybych cenu ustájení a pravidelných výdajů nějak zvládla, finance na léčbu bych už neměla. Rodiče jsem zatěžovat více nechtěla, taky by to pro ně bylo těžké. Místo koně jsem pořídila novou ohlávku, jako příslib, za ji jednou bude nosit ten můj...

Zpětně vidím, že jsem nemohla udělat lépe. Po roce na škole jsem měla těžký úraz, který změnil moji budoucnost. Finanční rezerva samozřejmě žádná. Později jsem dostala příležitost učit se jezdit na koních, které se dosaženou úrovní přiježděnosti vymykali tomu, co jsem dosud poznala. A po dlouhé pauze jsem začala jinak.

Kdybych tenkrát před více než 20 lety dat v podobě oblíbeného koně přijala, možná bych dneska už nebyla u koní. Pokud ano, asi bych nezměnila styl ježdění. Nespěchejte na pořízení vlastního koně. Hlavně ne na škole. To, že počkáte, může být ve skutečnosti ta největší výhra.

26.1.2020 10:16
koně

XXX.XXX.174.63

Myslím,že na pořízení outěžku ve formě koně ,není nikdy vhodná doba
Je to drahé,časově náročné ,zatěžuje vás to na všechny strany ,de fakto s tím otravujete i své blízké.
Nějaké úplně detailní propočty a plány vám stejně nedovolí dodržet ,sám život .
Protože se dějí věci,které prostě do síťového grafu nezakalkulujete .Nepočítáte s nimi ,ony se stanou
A pak je na každém,jak se s nimi dokáže popasovat aby udržel to,na čem mu záleží.
Jsou pipky ,co pošlou koně o dům dál jen kvůli tomu,že na ně přišlo hnízdění a jsou momentálně těhotné Pak takové,které porodí a najednou je na celém světě jen miminko a přes to vlak nejede .Některé se svým snem čekají až, a opravdu se rozhoupají ,když děti odrostou.Někdo prostě ke koni přijde už při pobytu u rodičů a má ho přes všechny peripetie, až do jeho smrti .Někdo ho zakoupí až za své, a taky mu to klape
Některé případy , jsou předem odsouzeny k zániku.U některých se dá předpokládat,že si koně nechají a možná neskončí u jednoho.
Je to všechno děsně individuální a myslím,že takhle anonymně,bez znalosti podmínek a vůbec té konkrétní osoby ,která si chce koně pořídit, se nedá ani radit

21.3.2020 14:30
nnnn

XXX.XXX.97.171

Ale ano, jde moje trrenérka měla koně v 16 a tedĎ jich má 6. Sami si sušili seno a tak dále. A to né vše jim vždy vyšlo jak si prědstavovali

23.3.2020 19:25
elena11

XXX.XXX.101.60

Zvládala jsem koně při studiu na VŠ.Kone jsem chtěla od malička,každou korunu dávala stranou,pak chodila na brigády a na VŠ si koně koupila.Vyhoda byla,že jsem kobylu měla doma,seno vlastní...Letos to bude 15 let,co se mi splnil sen,kobylu mám stále,k ní tři valachy :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík