Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2019 11:29
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Dobrý den,
vím, že je to otázka na veta, ale kůň není můj, jen by mě zajímalo co to je, zda sarkom (melanom) nebo něco jiného? Odstraněno před 3 lety kamarádově kobyle. Byla jsem při tom, odstraněno i s kouskem tkáně. Histologie se nedělala.
Vyrostlo jí to cca za 3 měsíce a měla to velké tak 4 cm. Rána se zahojila a nic nového nenarostlo. Půl roku poté se mu kobyla začala zdravotně zhoršovat. Občas otok jednoho vemínka, občas bouličky po těle. Metabolické problémy. Abscesy v kopytech, otoky krku (velké boule, které se mažou a do týden zmizí). še i v zimě kdy nic nelítá a nekouše.Na kobyle se dávno nejezdí z důvodu artrozy a hříbě nikdy neměla je bez PP. Dělané vícekrát krve, které nic moc neukazují. Poslední 4 měsíce kobyla hubne. Zuby vzhledem k věku 19 let zubař konstatoval jako výborné a upravoval je před půl rokem. Teď poslední měsíc jeden den žere s chutí, druhý den nic jen zobe trávu. Jeden den jde radostně do výběhu, druhý den chce být doma. Lehává jako pes s nataženými předníma nohama. Někdy švihá ocasem. Vypadá to jako by měla občas bolesti. Má už vystouplou páteř a viditelná žebra, hubený krk. Jde s váhou opravdu razantně dolů, ač má dny kdy se jeví, že jí nic není a na procházce jí vše zajíma, je veselá, pase se.
Převoz na kliniku nepřipadá v úvahu psychicky to nedá.
Vet. co k nám jezdí je koňák, ale neví co to a přiklání se vzhledem k příznakům k rakovině (rychlé hubnutí, občasná apatie, jiné zdravotní problémy apod.) Kobylka půjde uspat, aby se netrápila. Mě by jen zajímalo, zda se to mohlo rozjet po odstranění toho výrustku. Protože do té doby byla kobyla nenažraná, spíše tlustá a a velmi vitální. Vím, že je to věštění z koule, ale třeba měl někdo podobný problém.
Právě řešíme něco podobného u jiného koníka a dost čtu, že se veterináři opravdu neshodují, zda odstranit nebo ne a jen sledovat.

8.4.2019 11:59
polárka.15

XXX.XXX.162.54

Podle popisu by se opravdu mohlo jednat o zhoubný nádor. Základní chyba, že se v té době odběru neudělal rozbor, dnes to mohl být vyléčený fungující kůň. Musíte se poradit s vet, zda má vůbec nějaké šance, aby ten kůň mohl mít prodloužený život a nebo ne, ale pokud se opravdu jedná o rakovinu, je to jen čekání a prodlužování trápení...

8.4.2019 12:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen laický dotaz v návaznosti na příspěvek. Vyšetřují se u koní onko markery?

Přidejte reakci

Přidat smajlík