Schvácené kopyto - názor

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2019 12:03
canka

XXX.XXX.59.34

Protože víc hlav víc ví,dovolím si sem vložit foto schváceného kopýtka od mojí minipondice...jak dlouho je schvácená nevím,bývalý majitel ani nevěděl,že schvácená je..ostatní nožky jsou v pořádku,tato přední noha bohužel ne..kopyto bylo po celou dobu špatně upravováno,cca 5 měsíců,co je u mě se snažíme o vhodnou úpravu.Samozřejmě jí je upravená i krmná dávka a managment chovu,u bývalého majitele krmena ječmenem,sekanou trávou ze sekačky a senem...ustájena v malém boxíku,přes den stála na malém plácku..nyní má seno míchané se slámou,aby nebyla tlouštík,dostává do kyblíku hrstičku NovaEqui Plus + hrstičku granulovaného sena(potřebuji mít do čeho zamíchat kvasnice)+ pivovarské kvasnice na zlepšení kopyt a srsti.Celý den pohyb po velkém výběhu...kobylka na tuto nožku kulhá..touto nohou i údajně spadla do nějaké díry ve výběhu,proto prý kulhá,ja si myslím,že je to tím kopýtkem..fyzio je pozvaná na tuto sobotu,aby kobylu prohlídla..
Vím,že je nutné snižovat patky,momentálně už to více nejde,jsme nadoraz..spíše mě zajímá názor na přední stranu kopyta..snažit se zbrousit ještě více přední stranu kopyta + udělat větší roll na špici kopyta nebo nechat být a zaměřovat se hlavně na snižování patek?
Na úpravu jsem tu měla slečnu z nejpovolanějších,Péťu z Laminitis.cz .Já upravuji po malých kouskách co 14 dní...

24.4.2019 12:43
cestovatel

XXX.XXX.73.80

Jako by jste psala o naší minipony.Náš kovář chtěl vidět rengeny schváceného kopýtka aby mohl provádět správnou korekci. Krmení je o dietě. Naše minipony může jen seno,vodu. Už to má chronické,takže je z ní jen stájový maskot,ovšem s rodokmenem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2019 16:45

Nemyslím, že něco vymyslím, ustulina umí víc:-).

Ale z těchto fotek se nebudu ani snažit:-).
K hodnocení takhle rizikového kopyta nafoťte na konzultaci s kýmkoli tak, je se kopyto fotit má.
Kopyta očistěte, vyškrabte střelové rýhy, bílou čáru, umejte kartáčem,, nechte oschnout /lesky matou/, odhalte korunky-můžete natáhnout staré ustřižené ponožky na spěnky a chlupy schovat pod, aby byla vidět korunková linie.

Koně postavte na rovné pevné hladké-kdo to má v tý trávě hledat:-)-na rovný trávník kus lina, lepenku z krabice, pokud není v okolí asfaltka nebo panel.

Nejprve vyfoťte celého koně- v agrotechnickém postoji, ideálně z obou stran, pak postoj nohou i osvalení plecí zepředu i postoj a osvalení zádě zezadu- ideálně na středu šíře koně kolmo na podélnou osu koně a na tohle spíš "stoj spatný", ne agrotechnický, nohy vedle sebe.
.
A pak šup na ta kopyta- foťák u země, ve výšce kopyt, projekce fotit přesně, kolmo, ne šikmo, každé kopyto označte /PP,PZ.../a všechny projekce-zepředu, zezadu, z boku, kolmo na plochu chodidla ohnuté nohy/ pokud nevyfotíte kolmo, zkreslí to délku špice/ a nakonec ohnuté kopyto shora přes patky kolmo na ně ku špici-kopýtko směřuje dolů, to je na to, jak velkej je tam platfus, jestli se tam rýsuje špice kopytní kosti pod rohovinou chodidla a jak si stojí hloubka střelové rýhy v patkách.

A ideálně přiložit RTG-projekce na schvácení, označit kovovým řetízkem od vanového špuntu přilepeným leukoplastí nebo ohebným tenkým drátkem korunku / potřebujete vidět míru poklesu kopytní kosti/, svislici kopírující přední stěnu kopyta od korunky ke špici / potebujete vidět úhel rotace a tloušťu a tvar vmezeřené hmoty mezi stěnou a kostí/ a krátkým kouskem drátku příčne nebo malou olověnou kuličkou pod leukoplastí označte na chodidle špici vazivového střelu. Potřebujete hlavně ověřit polohu špice kopytní kosti, jestli a kolik jí chybí, jestli tan jsou novotvořené kostní hmoty a jak mělko máte kost , sílu chodidlové rohoviny a polohu té kosti.Protože perforaci té kosti ven fakt nechcete...někdy je to důvod pro ochranu botkou, předem, aby to nějaký kamínek nepromáčkl/.
RTG alespoň té postižené nohy-já bych teda blikla i tu druhou přední, alespoň zboku, taky označenou.Ideálně na digitál a nechte si napálit CD.
Na fotky a RTG si udělejte alba- ono se vám to v čase bude hodit, porovnáte, jestli jdete správně.
A přidejte informaci, co hmatáte na spěnce těsně nad korunkou, kolem dokola, na té nejhorší i na všech.

Nemám potřebu prudit-ale je to šance něco se naučit o kopytech irek, bude se vám to hodit.

24.4.2019 18:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jak píše Žofré, jen postoj koně zootechnický (asi nechápu vtip).

Já tyhle mrňavky moc obdivuji. Ale odrazuje mě právě schvácení a taky potíže se zuby. Ale jsou to slaďoušci, muchlací, chlupatí....

24.4.2019 18:42

Pipilota napsal(a):
Jak píše Žofré, jen postoj koně zootechnický (asi nechápu vtip).

Já tyhle mrňavky moc obdivuji. Ale odrazuje mě právě schvácení a taky potíže se zuby. Ale jsou to slaďoušci, muchlací, chlupatí....

Zootechnický, samozřejmě.:-)

A ano, mrňavky a prakoníci jsou naprosto úžasní, ale bohužel, často IR. Jak těžké je to menežovat pro stárnoucího sotvahouby sedce jsem zjistila až za chodu.

24.4.2019 18:51
ustulina

XXX.XXX.22.113

Žofro právě před chvílí sem Čanyně "vynadala", co mi to poslala za fotky
Hlavně když vim, jak je to holka šikovná, kopyta skoro šmrdlá pilníkem na nehty a když občas přijedu ("přijeď, má to STRAŠLIVÝ!"), tak se tam můžu akorát tak důležitě dloubat v nose

Ale asi si zkopíruju tvů popis focení kopyt a budu ho hromadně rozesílat- samozřejmě se souhlasem autora :), páč psát to každýmu zvlášť je pro mě dost únavné a dycky na něco zapomenu.

Každopádně bych to tipla na spojitost pohybových problémů na zadkách - přetížení předku, plus ultra jedovatá minitravička.
Pochybuju, že by se v této chvíli dalo kopýtko upravit výrazněji jinak a lépe...
RTG by byl dobrej, ale někdy je lepší doufat, že to tam vevnitř vypadá líp než si představuju... :)

24.4.2019 19:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

ustulina napsal(a):
Hlavně když vim, jak je to holka šikovná, kopyta skoro šmrdlá pilníkem na nehty a když občas přijedu ("přijeď, má to STRAŠLIVÝ!"), tak se tam můžu akorát tak důležitě dloubat v nose

Ale asi si zkopíruju tvů popis focení kopyt a budu ho hromadně rozesílat- samozřejmě se souhlasem autora :), páč psát to každýmu zvlášť je pro mě dost únavné a dycky na něco zapomenu.

Každopádně bych to tipla na spojitost pohybových problémů na zadkách - přetížení předku, plus ultra jedovatá minitravička.
Pochybuju, že by se v této chvíli dalo kopýtko upravit výrazněji jinak a lépe...
RTG by byl dobrej, ale někdy je lepší doufat, že to tam vevnitř vypadá líp než si představuju... :)

Po 3 letech napravování kopyt schváceného "fjorda", jsem povolala veta/ortopeda. Udělal RTG všech 4 nohou. Zadní ok, přední schvácené.
Od té doby kopytářka strouhá podle rentgenů a koník chodí naboso (bez botiček) ihned po strouhání.

24.4.2019 19:26
canka

XXX.XXX.249.200

Ano,já vím,že jsem to fotila na prd,ale malou teď nikam na procházky netahám,dokud mi jí neprohlídne ta fyzio,abych jí nějak nepřitížila...hned jak to bude možné,nafotím fotky tak,jak mají být,slibuji

24.4.2019 19:29

ustulina napsal(a):

:-).
Já mám čanku ráda , má smysl jí něco říkat, má dobré srdce, ale i rozum a píli a ochotu investovat, svůj čas hlavně.

Kopyta a schváceniny jsou evergreen, ono nejdřív jsem zkoušela najít link, taky už jsem to tady několikrát psala- no, tak zas jednou repete, počasí je absolutně fruktanové, ono se to bude hodit, bohužel.

Já zas ráda vím, do čeho jdu:-). To je ta atrofie po hypotetickém úrazu na zádi, starém, žejo....mechanické z té doby? Já bych od toho rtg čekala, že mi přestavba kosti řekne, ať jen cca udržuji stady state a i to opatrně, maximálně šiju botky na ochranu chodidel:-).

Copyright- jasné, souhlasím, taky jsem dostávala, jen vracím. Opravte tam ale ten postoj:-).

24.4.2019 20:53
canka

XXX.XXX.249.200

ustulina napsal(a):

Ano Žofré,je to tak,dostala jsem pojeb za fotky i od Péti
Jak to můžeš říct,že nemáš práci,vždycky se něco najde:-)Jsi můj odborný dohled,i když teď nepoužitelný,když si masakruješ jednu ruku po druhé
Taky si myslím,že tam bude problém s tím pohybovým aparátem,proto zatěžuje ten předek a kulhá...však v sobotu budu moudřejší a asi si taky nechám napíchat akupunkturu,vždycky jsem to chtěla zkusit

25.4.2019 08:50

ad akupunktura - vlastní zkušenost na sobě, bolavá záda, trvale křečovitě stažené svaly - ano, úleva krásná a okamžitá, bohužel její trvání je pouze v řádu hodin, tzn. musí se odstranit příčina

25.4.2019 09:34
canka

XXX.XXX.35.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ad akupunktura - vlastní zkušenost na sobě, bolavá záda, trvale křečovitě stažené svaly - ano, úleva krásná a okamžitá, bohužel její trvání je pouze v řádu hodin, tzn. musí se odstranit příčina

Aha...tak z toho radost moc nemám .Samozřejmě doufám v to,že příčinu fyzio najde a taky jsem právě doufala,že právě ta akupunktura,ať už laserová nebo klasická,by jí kromě nějakých masáží či protahování,mohla pomoct

25.4.2019 09:58

canka napsal(a):
Aha...tak z toho radost moc nemám .Samozřejmě doufám v to,že příčinu fyzio najde a taky jsem právě doufala,že právě ta akupunktura,ať už laserová nebo klasická,by jí kromě nějakých masáží či protahování,mohla pomoct

Určitě bude záležet na tom, co tam najdete. Třeba to v daném případě pomůže.

25.4.2019 12:10
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Určitě bude záležet na tom, co tam najdete. Třeba to v daném případě pomůže.

No oni to obecně poníci nemají jednoduché.
Jednak se na nich často rádi svezou blbečci. Nejen těžká děvčata, ale i alkoholem posilnění chlapi si rádi hrají na rodeo. Následky jen tak někomu nedochází...
A hlavně všechny technologie jsou zamýšleny na koně běžné velikosti. Poníci jsou zvědaví a kazí si záda vykukováním z boxu. Také sůl daná výš je důvodem k delšímu stání na zadních. Často jsou venku uvazováni, protože prochází ohradou... Nezdá se to, ale takových drobností je hodně a sčítají se. K tomu speciální potravní nároky. A už to není jako za komára v JK, kdy poncl bylo cosi 120 až140 KVH (statní už byl hrdě hucul, nebo arab), stával na štontě a děcka aby odháněl... Prostě to chce více péče a hlavně i ten celkový pohled.

27.4.2019 18:54
canka

XXX.XXX.59.34

Tak opravdu byl značný problém i se zády a proto kobylka přenášela váhu na předek a tím ještě víc zatěžovala schvácené kopýtko..
Jana Roschel u mě byla 2 hodiny,super přístup ke koni,hodná,trpělivá...všechno mi hezky vysvětlila,dokonce mi na mě samotný předvedla,co zrovna dělá kobyle .Kobylka byla celkově zatuhlá,celá zkřivená..takový jeden malý zatuhlý prcek  .
V papírech máme: značně zatuhlý dlouhý zádový sval,křížo-kyčelní kloub posun doprava,blok spěnka a záprstí na přední noze...chudák malá..takže si prošla tlakovou masáží,akupunkturou jak jehličkovou,tak laserovou + manipulace a rovnání křížo-kyčelního kloubu a kostrče..
+ teda mám udělat zábal z jílu na nohu,kde máme to kopýtko,vypadá to i na zánět..

27.4.2019 20:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No tak hodně štěstí a trpělivosti při nápravě...
Záda se zpraví za párkrát, ale kopýtko bude už asi problém napořád.

8.5.2019 23:29
canka

XXX.XXX.35.234

Rozdíl 3 týdnů(dole foto z půli dubna,vršek foto z dneška - a ano vím,není to foceno na dobrém podkladu,ale fotím si to jen pro sebe pro posouzení nějakého zlepšení).Postupujeme pomalinku,přistrouhávám po milimetrech každé 3-4 dny...kobylka chodí mnohem lépe,ale samozřejmě je to ještě běh na dlouhou trať...

Přidejte reakci

Přidat smajlík