Zdravím, u svého valáška ustájeného 24/7 jsem objevila prasklý absces na ocase, volala jsem veta a dostal nějaké ATB a k tomu pederipra sprej, každý den mu to umývám a stříkám betadinou a tím sprejem jenže se mi zdá že je to den co den horší, je to na špatném místě kde se to zapařuje a mokvá a ty horka tomu vůbec nepomáhají... Poradili byste mi co s tím? Máte s něčím podobným zkušenost? Děkuji za odpovědi. Přikládám foto.
Já bych tedy určitě opětovně volala veta. Zvláště jestli bude potřeba protáhnout dobu působení ATB. Tipla bych hlavně výplach a pak ošetření léky (co a jak určí vet, taky uvidí jak se to vyvíjí)
Jak překrýt v tomhle místě, aby to drželo a zároveň neupadl celý ocas? Jak se to stalo a jak dlouho to má?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora
napsal(a):
Vyzerá to, že treba poriadne vyčistiť. Pederipra sú tiež atb, možno jedny s tými druhými nepasujú. Zavolala by som znovu veta, možno nasadiť iné atb, bez pederipry. A na hojenie by som zvážila ten anigran, na mokré hojenie vyzerá byť vhodným adeptom.
Souhlas. Nebo zkusit černou tinkturu - i když v málokteré lékarně ji umí udělat.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
V techto mistech take velmi rady vznikaji nadory...
Pravda,nejcasteji u simlu,ale videla jsem uz i u hnedaku a o to agresivnejsi...
Rozhodne bych radeji volala veta,aby pripadne tuto moznost vyloucil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Shimizu
napsal(a):
Zdravím, u svého valáška ustájeného 24/7 jsem objevila prasklý absces na ocase, volala jsem veta a dostal nějaké ATB a k tomu pederipra sprej, každý den mu to umývám a stříkám betadinou a tím sprejem jenže se mi zdá že je to den co den horší, je to na špatném místě kde se to zapařuje a mokvá a ty horka tomu vůbec nepomáhají... Poradili byste mi co s tím? Máte s něčím podobným zkušenost? Děkuji za odpovědi. Přikládám foto.
Viděl to vet z blízka, koukal , propátral dutinu? No pokud si to koník nechá ošetřit, přece jen je to u zadnice (vepředu kůň kouše a vzadu kope ) buď se držte toho, co vám předepsal vet- určitě bych vynechala tu betadinu, není špatná, ale dáváte tam další léčivo- tu pederipru a nemusí se to snášet- víc škody na tkáni než užitku.
Dutinu abscesu bych vypláchla třeba Prontosanem (těch roztoků je na trhu spousta) omačkala okolo, zda rána je klidná nebo se stále snaží abscedovat- tam by značilo , že je tam něco, co tam být nemá, asi bych dala do dutiny drén, stačí namočenej fáč do prontosanu a nasoukaný do rány, tak aby jí vyplnil a kousek koukal, pak bych ufikla půl vložky dala na ní nějaký "hojící" gel- na trhu spousta a na dva dni ovázala- fáč+ obinadlo...nebo prostě prodyšný falastr několikrát dokola, snad by to drželo , opakovat do vyčištění- zrůžovění kůže v ráně a okolí.
https://www.lekarna.cz/naplast-omnifix-elast-20-cm-x-10-m-1-civka-9006051/?gclid=Cj0KCQjwov3nBRDFARIsANgsdoGszJC9KUCS4ICR4b6JxSorGAXogzTA0SEbJ8agojN_I80qK2YEZ2saAi6mEALw_wcB
Shimizu
napsal(a):
Zavolejte raději znova veta. Ale dle fotky, to chce celé lépe čistit, vše oblemcané, musí pryč, jemně odrhnout gázičkou namočenou v roztoku betdiny, až to bude na růžové a rozkrvácí se to. Ale to bych doporučila alespoň na poprvé raději s vetem.
Jinak jak tu byl zmíněn anigran, tak ten je na takovéto věci super, naplnit jím vyčištěný obsces. Pokud je díra větší, tak lze udělat drén (jak popisovala Verun) namočený v anigranu a jak psala k tumu kus vložky a já bych to pak omotala jedním nebo dvěma pehakrepy, a ty na závěr nahoře a dole zafixovat náplastí kolem dokola. Obden postup opakovat.