Dobrý den,
nevíte o nějakých kamaších, které chrání před sluncem a jsou vzdušné.
Kůň má diagnostikovanou fotosenzitivitu a nesmíme ho vystavovat UV záření, což je teď v létě docela obtížné. Ryzák se třemi ponožkami. Bývá ve výběhu a denně mu bandážovat 3 bílé nohy je pro stájníka zdlouhavé. Navíc při tom teple si je může zapařit. Jedná se mi jen o ochranu proti slunci, když je ve výběhu. Léčba kortikoidy proběhla, bohužel reakce na slunce je pořád. Klidně i kamaše ze zahraničních vebů. Nebo co používáte u koní s podobnými problémy. Nosil by je cca 6 hodin, proto opravdu takové, které neublíží. Děkuji
Arbora
napsal(a):
Skúste nafarbiť nohy henou, budú “oranžové a nebudú tak citlivé na slnko.
Ak ste samozrejme vylúčili všetky možnosti- třezalku, jetel, atď.
Zajímavá myšlenka s tou hennou. Máte ozkoušeno? Jen nad tím přemýšlím, to neberte jako rýpání, ale čekala bych, že vzhledem k tomu, že nohy ztmavíte, bude do toho to sluníčko víc prát a ta kůže zareaguje stejně. Nebo je henna na kůži UV protektivní? Bádám totiž nad mechanismem účinku, fakt nic ve zlém.
Arbora
napsal(a):
Skúste nafarbiť nohy henou, budú “oranžové a nebudú tak citlivé na slnko.
Ak ste samozrejme vylúčili všetky možnosti- třezalku, jetel, atď.
Ano způsobila to vloni, kdy byl nedostatek sena právě třezalka. Nešla všechna ze sena vybrat. Od té doby třezalku v seně ani na pastvě nemá. Je důkladně hlídán.
Dle veterinářů máme světlé nohy chránit před sluncem. Čumák je bílý a ten má v pohodě. Bohužel mu zůstala alergie na slunce. Řešeno na klinice v Brně.
Valérie22
napsal(a):
Ano způsobila to vloni, kdy byl nedostatek sena právě třezalka. Nešla všechna ze sena vybrat. Od té doby třezalku v seně ani na pastvě nemá. Je důkladně hlídán.
Dle veterinářů máme světlé nohy chránit před sluncem. Čumák je bílý a ten má v pohodě. Bohužel mu zůstala alergie na slunce. Řešeno na klinice v Brně.
Zaráží mě, že na čumáku, který je vystavenější slunci, nic nemá. Nemůže být nějaké "dráždidlo" v úrovni nohou -tedy v místech, kde chodíte? Nebo nos mažete?
Dole - Dotkni se mě. http://www.equichannel.cz/jedovate-lesy-a-haje
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám tyto, vzdušné jsou a nandávají se raz dva, noha se nepaří, můžu doporučit.
https://www.equiworld.cz/kategorie/home/kamase-proti-hmyzu-bug-fly-premier-equine
V loni tu (nebo EQ?) kdosi k podobnému tématu dával odkaz na takové jako podkolenky. Byly ze zahraničí a řádně drahé. To právě chránilo i spěnky. (někdy vypadají ty reakce jako podlom)
A kdosi na to odpověděl, že používá staré pánské sportovní froté ponožky. Tedy jako reakci na cenu těch zahraničních koňo podkolenek.
Máme strakaté koně. Třezalku v seně máme (sledujeme a vybíráme, dožadujeme se při nákupech), prostě se třezalka hodně rozšířila. A je i v místech kde paseme (prostě se to z těch bobků šíří, i když sbíráme), tak ručně vytrháváme. A jetel bílý plazivý je skoro všude a hrozně jim chutná. Nejhorší období je u nás srpen, když pustí letní chlup a zimní je ještě daleko. To jsou potom v pidi ohrádce pod ořechem... Nedají se pozakrývat celý.

Můj Zrzík měl právě předloni reakci na jetel, dělaly se mu šílený boláky po stranách obou zadních spěnek. Začalo to v srpnu a táhlo se to do listopadu. Zkoušela jsem toho hodně, i ty ponožky, ale nedrží, sjíždí pořád dolů. Jelikož on to měl opravdu jen na spěnkách a výš už ne, koupila jsem nakonec neoprénové chrániče spěnek, které boláky za prvé skryly před sluncem a za druhé kupodivu nohu pod nimi udržely suchou a čistou od bahna. K celkovému vymizení došlo až potom, co po kastraci v lilstopadu dostal ATB.
https://www.rajtak.cz/home/110-ochrana-spenky-mark-todd.html
Já mám podezření, že fotosenzitivita jenom zvýrazní nějaký problém. Nebo se k tomu prostě něco přidruží - běžná bakterie z prostředí atd.
Proto že žerou v podstatě všechny stejně - jedné není nic, druhá má rozdrbaný jenom čumák, třetí se celá drbe div že nerozloží box a čtvrtá má pupínky hlavně na žebrech a trochu rudou tlamu. Třikrát zaťukat - nohy v klidu.
(zas ale znám koně, co mají potíže jen na nohách)

Pipilota
napsal(a):
Já mám podezření, že fotosenzitivita jenom zvýrazní nějaký problém. Nebo se k tomu prostě něco přidruží - běžná bakterie z prostředí atd.
Proto že žerou v podstatě všechny stejně - jedné není nic, druhá má rozdrbaný jenom čumák, třetí se celá drbe div že nerozloží box a čtvrtá má pupínky hlavně na žebrech a trochu rudou tlamu. Třikrát zaťukat - nohy v klidu.
(zas ale znám koně, co mají potíže jen na nohách)
A dělala jste pro podložení této teorie nějaké zjišťovací manévry (krev apod.)? To by mě celkem zajímalo.
Všem zatím děkuji. Ty kamaše nevypadají špatně. Jinak koni se dělali, krve, stěry a pod. Byl vyšetřen v Brně. Bohužel jak byly minulý týden ty tropy, tak se nebandážoval kvůli zapaření. První den lehce růžové nohy a druhý den už strupy. Ve výběhu mají stromy a stín. Jen on si rád lebedí na slunku. Má rád teplo a nesnáší zimu. Do stínu chodí jen klimbat kvůli hmyzu.

Ono při tomto nevadí jen přímé slunce bohužel, ale sluneční světlo jako takové...
Valérie22
napsal(a):
Všem zatím děkuji. Ty kamaše nevypadají špatně. Jinak koni se dělali, krve, stěry a pod. Byl vyšetřen v Brně. Bohužel jak byly minulý týden ty tropy, tak se nebandážoval kvůli zapaření. První den lehce růžové nohy a druhý den už strupy. Ve výběhu mají stromy a stín. Jen on si rád lebedí na slunku. Má rád teplo a nesnáší zimu. Do stínu chodí jen klimbat kvůli hmyzu.
Objednejte je přímo u výrobce, posílají celkem rychle a nebudete na ně čekat sto let, jako kdyby jste je objednala v equiworldu... Mají je teď zrovan v akci...
https://www.premierequine.co.uk/pro-teque-bug-and-fly-boots-c2x25508764

Další variantou kterou můžete zkusit je namazat bílé na sluníčko citlivé části voděodolným daylongem 15, nevymývá se, stačí namazat jednou denně, dobře chrání v celém spektru. Ale nohy nesmí být už bolavé, strupaté. Je potřeba začít hned, jak začne být kritické období.Vlastní zkušenost se šimlem, praktikuju už pár let.
Spouštěčem je u nás také jetel, zvyšuje extrémně citlivost kůže.
Ideální by bylo, pokud byste mohla ve vedrech pouštět koně do výběhu přes noc a přes den by mohl být ve stáji.