Otázka: znamená krev v bílé čáře schvácení? Nebo může znamenat i něco jiného?
Nemám se schvácenými koňmi vůbec žádné zkušenosti. Před dvěma dny byl u nás kovář strouhat, můj valach má na všech kopytech po vystrouhání v bílé čáře krev (viz foto). Kovář tvrdí, že to znamená, že byl schvácený (resp. přichvácený), někdy cca před jedním až dvěma měsíci.
Já (ani stájnice) si nepamatujeme, že by valach vykazoval jakékoliv známky diskomfortu (bolest, nechuť k jídlu...), nebo že by hůř chodil atp. (nicméně není jezdecky využíván, takže jsme si možná jen nevšimly...). Taky mě vůbec nenapadá, z čeho by se mohl schvátit - je ve volném ustájení, ale na seně s tzv. hladovým výběhem, k trávě se dostane naprosto minimálně. Jako koncetrované krmivo dostává jednou denně jen odměrku (litr) řezanky Spillers. Pokud má ale kovář pravdu, chci se tím zabývat víc, pátrat v okolí, zda je někdo nepřikrmuje atp., abych tomu do budoucna předešla.
Takže otázka zní - mám věřit kovářovi, že je to po schvácení, nebo to může být i něco jiného?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Počkejte co vám napíší ostatní ale pokud nic nevykazoval a je na hladovém výběhu tak si nějak nedovedu představit že by se schvátil nebo přichvátil a ještě na všechny 4.
Spíš mi to připomíná obyč hematomy - modřiny. Vzniknou kolikrát i z prkotiny.
Ale jak píši počkejte co vám napíší ostatní. Mám klisnu která má světlá kopyta a taky občas vidím modřiny na kopytě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Počkejte co vám napíší ostatní ale pokud nic nevykazoval a je na hladovém výběhu tak si nějak nedovedu představit že by se schvátil nebo přichvátil a ještě na všechny 4.
Spíš mi to připomíná obyč hematomy - modřiny. Vzniknou kolikrát i z prkotiny.
Ale jak píši počkejte co vám napíší ostatní. Mám klisnu která má světlá kopyta a taky občas vidím modřiny na kopytě.
No, obyčejné otlaky bych neřešila, to občas mívají oba mí koně. Tady mě ale zaráží, že se ta "krvavá" místa objevují jen v bílé čáře.
No, pokud se objevuje krev v bílé čáře jen ve špici kopyta, viděla bych to buď na mírnou formu schvácení, jako to vidí kovář, tam vlastně ani nemuselo k nějakému znatelnému diskomfortu dojít - u tak mírného schvácení se obvykle nějaká ztráta chuti k jídlu nebo neochota k pohybu nevyskytuje, možná kopyto mírně hřeje nebo pulzuje, ale pokud se na to člověk nezaměřuje, asi si toho těžko všimne. Spíš než krmiče bych viděla jako příčinu nějaké kvalitnější luční seno - ono se to nezdá, ale dobré luční seno může mít docela vysoký obsah sacharidů samo o sobě.
Jako další příčina mě napadá přetížení těch špic, nemá třeba příliš vysoké patky? Chtělo by to vidět kopyta i z bočního pohledu.
Jak dlouho to bylo od korektury? Není třeba možné, že kovář vzal jenom ty špice víc?
Díky. Kvalitnější luční seno prakticky vylučuju, jednak loni nebylo:-), jednak je valach zařazen ve stádě tlusťochů a dobře krmitelných koní, takže seno nemají úplně ad libitum, resp. je jim mícháno se slámou...
Foto z boku nemám, resp. mě nenapadlo je udělat, a teď už je kůň vystrouhaný, čili z toho asi teď už moc nevyčteme. Kovář k nám dochází předpisově opravdu každých 6 týdnů (strouhá prakticky celou stáj, takže je to hromadná akce, odklady se nevedou), strouhá u nás už tři roky. Valach hodně trpí na abscesy kopyt a hnilobu, zvlášť v předních kopytech, netuším, zda to s tím může nějak souviset.
Ad přetížení špic - nenapadlo mě, ale možné to je... Kovář neříkal, že by měl nějaký nevyvážený postoj nebo problémová kopyta (ve smyslu postoje a nutnosti speciálního strouhání či ortopedických podkov...), ale já tomu nerozumím, a tak mi nezbývá, než mu věřit.
To přílišné vystrouhání mě taky napadlo, ale bohužel to nepoznám:-(
Koník má podsunuté patky a celé kopyto je posunuté moc dopředu. Netroufám si odhadnout v jakém stavu jsou špice, ale podle mě dochází k silnému páčení špice do kopyta. Kůň pravděpodobně často stojí s podkročenýma nohama aby si ulevil a přenáší váhu do špic, takže já bych řekla, že ty krvavé modřiny jsou následkem nevhodné geometrie kopyt a přetížení a špatného vyvážení kopyta.
Netroufnu si říci jak to kovat, ale u bosého kopyta bych se snažila patky vytáhnout zpátky pod koně a současně a přiměřeně ke stavu patek krátit špice.
Jesli je to schvácené, to z téhle jedné fotky nepozná nikdo, ale jestli chcete mít jistotu a vědět co se děje, zavolejte si veta který umí kopyta a nechte si udělat RTG.
Schvácení nemusí jen být následkem chyby ve výživě a špatného metabolismu, ale také může nastat následkem přetížení kopyta, ať už jednorázového, nebo dlouhodobého (prosím nesmějte se mi, ale "za mých mladých let" bývalo schvácení naprosto vyjímečnou záležitostí, jediné schvácení z přežrání bylo když v noci utekl kůň z boxu a dostal se k jádru a občas se vyskytlo schvácení z přetížení).
Snad vám odpoví někdo kdo kopytům rozumí víc, já nejsem vet ani kovář.