Staré knihy o koních k dispozici

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2019 22:18
mortis

XXX.XXX.245.2

Právě jsem narazila na web http://www.konskactecka.cz/ , kde nabízejí staré i nové knihy v epodobě (hlavně víc starých knih). V souvislosti s tím jsem se vás chtěla zeptat na názor, z čeho čerpáte inspiraci vy? Jistě to bude zřejmě kombinace, ale co byste vyzdvihli u těch starých knih za plusy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2019 05:39

Už jsem vám odpovídala na EQ, každopádně ještě jednou děkuji za link, upozornila jsem i horsanu, taky měla radost:-).

Staré knihy obsahují témata, která jinde nevidím a zajímají mě, třeba práci se soumary, koně v lese a v zemědělství.

Jiné obsahují popisy chorob, které už nejsou vidět, ale objevit se mohou: vozhřivka, žďárská nemoc, toxikologie. Když se mi valach přiotrávil pryskyřníkem, popis neurotoxicity acprojevů jsem našla ve staré Živě.

U témat dodnes živých je zajímavý ten vývoj, něco se opustilo, něco posunulo ( kovářství, výživa,odstraňování zlozvyků). Něco z opuštěných možností může pomoct v nouzi ( krmení za války).

Spíš se najdou základy , jdu raději ke zdroji než číst epigona epigonů, co papouškuje.
Obrázky a nákresy, choroby a kolyta, která se dnes nevidí, i vůbec ti koně, cajky,kondice.

A pro knihy mám prostě slabost a ponechám si ji:-).

21.7.2019 09:00
mortis

XXX.XXX.245.2

Žofré: Děkuji za dvě odpovědi. Vážím si toho. Trochu mne zarazilo, že se na EQ kromě vás nikdo neozval (jistě jsou prázdniny), tak jsem si říkala, že to zkusím i zde, jestli se tu lidi nevyskytují více :). Osobně doufám, že tam přibude víc knih, ale to bude chtít čas. Třeba ten Výcvik temnot jsem viděla prvně . Mne také potěší každá koňská kniha :D

21.7.2019 09:50

Myslím, že EQ je mrtvej.Netuším, jestli má nový majitel nějaký záměr,a jaký. Prostě jen občas někdo zabloudí omylem, do " diskuze", zeptá se, ono nic, tak zas odejde.
Taky bliknu jen občas, většinou články od ivetky a z Ameriky nebo hledám v archivu.
A obecně je od knih zejména jako zdroje informací odklon,pracují s nimi ti, kdo tak byli zvyklí, kdo ne, sbírá teď spíš instantí moudra ve dvou větách na sítích, nemá trpělivost-jen moje spekulace.

I když:-)-odhaduji, že relativní mládě-nabízelo velmi dobrý zdroj tady, výměna knih mezi námi proběhla a k úplné spokojenosti, mé, půjčovala jsem i antikvární kousky., tady Jana27, mohu doporučit.
Váš link je rodina gamblerky myslím-syn? Dobrá práce.

21.7.2019 16:10
mortis

XXX.XXX.33.144

Koukám, že automatická oprava zafungovala v případě Výcviku remont :D.

Na EQ koukám na staré příspěvky, když něco netuším, ale ne vždy tam člověk najde přesně to co potřebuje. Proto mne mrzí, že diskuze už moc nefunguje. FB je pěkná věc, ale být ve všech potřebných skupinách, aby se člověk dostal k tomu co potřebuje a pak se stejně snaží danou věc najít... Celkem na dlouhé lokte.

To vůbec netuším... Na EQ se moc v uživatelích nevyznám.

21.7.2019 17:15

Taky jsem byla raději, když fungoval EQ, i se všemi flamy a nekorektností v diskuzích. A což teprve chat:-)..Široký záběr lidí s opravdovými vědomostmi a zkušnostmi v nejrůznějších oblastech Rohanu.A pak ti, kteří měli 1-2 koníky, o koních spíš čerpali, ale měli úžasné přesahy zas v jiných oblastech-právníci, ekonomové, pojišťováci, veti, jezdci vyšších stupňů čímž myslím nad S v různých oborech, dopravci zvěře,pamatuju holku, co věděla strašně moc o počasí a bouřkách...jiní zas velmi dobře znali úrčitá prostředí, geografická nebo společenská....a díky kritizovaným OT sdíleli, ne vždy sametově, ale sdíleli.
Pak přišo volání po korektnosti, účastníky, adminy...-a zůstalo si tam korektně mlčet a sdílet stejné mantry pár lidí ze stejné bubliny, už nikdy nic nového,zajímavého,šokujícího, přehlédnutého nepotkají.Lachtan dával pozornost na nový podnik, ke konci se ani neobtěžoval smysluplně reagovat, články to nespasily, poradna neradila, EQ jako věšák na reklamy, zajímavější byly ty diskuze / klidně o těch článcích/. A to jsem tam nebyla od začátku, zažila jsem karola, ale už ne EvuZ a Děda Plkače:-).
FB-jj, taky ho nemám moc ráda...uznávám výhodu, že pokud chci kamarádům ukázat an videu, o čem mluvím, je výhoda to dát všem najednou, ale vyhledávání mi tam taky jde hůř, sposta skupin je uzavřených, než se zas člověk zorientuje, kdo je kdo a co je za ním...
Burdovi jsou "starý rohanský kmen", mají nažito,znají staré prameny a jsou myslímotevření novým informacím viz vydání Konejšivých signálů, ono hipoterapii myslím taky prošlapávali od nuly...
http://www.konskactecka.cz/kdo-jsme/
http://www.konskeknihy.cz/kdojsme/
http://www.equichannel.cz/rusko-a-kone-v-turbulencich-20-stoleti
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/michaela-burdova-82865

Taky mi to psaní nejde, mnou doporučovaný zdejší nick je správně Jana 271:-).

21.7.2019 20:06
mortis

XXX.XXX.245.2

Tak dlouho nejsem na EQ, abych tohle pamatovala... Žádná přezdívka mi nic neříká :o). Nicméně krásně popsáno.
Ad staré knihy: Co byste doporučila za knihu vy? :)

22.7.2019 08:11

Knihu-na jaké téma?:-)Je to trochu široké..a "na ježdění" nedoporučím, nejsem jezdec, nerozumím tomu / i když se mi podvědomě líbí Norbert Záliš, Karol Hollý, Anja Beran a teď moc fandím obsedání klikoně, což je skupina na FB/

Z oblastí, které mě zajímají, jsem nejvíc využila Konejšivé signály a pozitivkové knihy i psí a kosatčí,ucelený náhled na možné metody učení, výhody a nevýhody každé, v době tlakaření knihy od Rashida,Bey Borelle,,Ježdění podle Sally Swift, Práce ze země,Výcvik mladého koně, Výcvik jezdeckého koně....a Diagnóza: Schvácení kopyt.Z těch starých hlavně podkovářské na nakoukávání kopyt a možných řešení,ty metody odstraňování zlozvyků mi přijdou úsměvné, ale okem doby pochopitelné, v té době se i výchovné i zdravotní věci u dětí a lidí řešily jinak:-).

22.7.2019 11:54
etnies86

XXX.XXX.245.26

zajímavý odkaz :) přelítla jsem některé náhledy.
věčně se třeba řeší váha, zde bylo uvedeno že jezdecký kůň musí unést 125kg a soumar 150 kg.

22.7.2019 12:30
Valérie22

XXX.XXX.94.101

etnies86 napsal(a):
věčně se třeba řeší váha, zde bylo uvedeno že jezdecký kůň musí unést 125kg a soumar 150 kg.

Jenže dříve byla hodně robusní plemena koní. Tenkrát se chovalo universální plemeno. Jak na ježdění, tak na práci v tahu. Takových jsme měli před 40 lety v oddíle nespočet. Vetšinou plemena Furioso, Gidran, Alarm, Nonius apod. Ti mohli ihned tahat, jak byli robusní, silné nohy, podkovy č. 4 i více.
Je zajímavé, že všichni dobře skákali a to S, ST i T. No a pak bylo hodně A1/1 vyřazených z dostihu pro nemoci pohybového aparátu. Ti, ale tenkrát nevypadali jak plnokrevníci dnes. Vesměs vypadali ja ČT, samozřejmě až na vyjímky.
Tenkrát ti naši sporťáci mohli klidně nosit i těch 125 kg a myslím si, že by jim to nijak neublížilo. Dnes jsou koně jemnější, ušlechtilejší více prošlechtění. To je právě ten vývoj.

22.7.2019 13:25

etnies86 napsal(a):

Myslím, že je ty informace "z jiných světů" přebírat vždy jako balíček, ne izolovaně jen to číslo. Myslím, že i víc, musel nosit, soumar/ teď nedám z hlavy link, ale vzpomínám na debatu s rumbou o haflích u armády/.

Je třeba kouknout ale i třeba na ty prokliky, k těm soumarům, na linkovaném zdroji.
Kapitola "výběr koně", nakonec i výběr člověka-u těch koní to bude, jak píše valentine / moderní typ fjorda fakt vypadá kapku jinak než alte type/, že byla prostě podle mého větší šance, že se dostane vhodné zvíře na vhodné zařazení, protože výběrčí nejde podle korun a barvy. U výběru lidí bych taky řekla, že zelenej mazák pozná pochodující mimořádnou událost a o ty nikdo nestál ani za míru, natož kolem válek / rok vydání knihy je myslím 1948/.
Další kapitola je výběr cajků a sedlání...sice je to šikana, ale přesedlávat a skládat deku čtvermo dokud to nebude úplně ok mělo svůj přínos, pro ty koně, tam šlo o to, aby unesl, donesl a vydržel, prevenci otlaků je tam věnováno celkem dost, kontroly nasedlání průběžně, dotahování a povolování řemení i podle sklonu svahu atd.
Další kapitola je práce s tou váhou-postupné zatěžování a zvykání/nasvalování/,mluví se výhradně o kroku jako pracovním ruchu, i když je zmíněno, že to koně chodili na jízdárny, ba i skákali/ prevence jednostranného přetěžování + ovladatelnost/, pokud lezou do svahu, podle potřeby zastavují, i po 10 minutách,podle toho, jak si zastaví zvíře, je pochváleno, ne popohnáno, zvíře je někdy podepřeno /lidmi, když to nejde na vrstevnici/..a při delším odpočinku se vždy odsedlává a váha jde dolů, jen tak si kůň opravdu odpočívá...je psáno.

U těch jezdeckých to bude podobné.
Takže se nelze chytit údaje o kg, 100kg hrkající na roky špatně pečované prohnuté herce na bezkostře nebo nepadnoucí nerozkládající kostře v občasném klusu, cvalu nebo skoku 2x týdně hoďku problém /neslušnost ke koni a chtělo by se použít horší slovo/ podle mého je, i když staré prameny hovoří jinak.
A tohle byla válka, kůň musel.,i voják musel, leccos.
.

22.7.2019 22:46
etnies86

XXX.XXX.245.26

ano, naprosto s vámi souhlasím. nedodala jsem samozřejmě, že k tomu byli adekvátní koníci.

ovšem dneska by se lidi pohoršovali i nad tlustým člověkem na pořádném koni, a jak je vidět tak to šlo

23.7.2019 08:25

Stačí se podívat na staré filmy/seriály o koních - to nejsou koně, ale stodoly a všichni minimálně třísedadloví

23.7.2019 10:29
Horsana

XXX.XXX.51.17

Tfuj, nemusela som si zrovna otvoriť tú časť o masakroch koní :(

23.7.2019 19:45
akscha

XXX.XXX.15.53

Já si precetla výcvik remonty a jsou tam nadherne, jednoduse popsane základy ježdění (pomůcky).

Jinak mě zaujalo, že vojensti koně museli umět zalehnout a neplasit se při následné střelbě, coz mi přijde teď jako sci-fi. Mluvila jsem o tom a přítelem a říkal mi, že ti vojáci trávili s konmi celé dny vycvikem a hrozně si oddechli,když konecne dostali auta a motorky a ubyla jim tahle nekonečná práce.

23.7.2019 20:27
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Horsana napsal(a):
Tfuj, nemusela som si zrovna otvoriť tú časť o masakroch koní :(

Já dnes narazila na článek Koně z Fukušimy (Equichannel) a taky mi z toho nebylo dobře po těle. :(

25.7.2019 09:40
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

akscha napsal(a):
Já si precetla výcvik remonty a jsou tam nadherne, jednoduse popsane základy ježdění (pomůcky).

Jinak mě zaujalo, že vojensti koně museli umět zalehnout a neplasit se při následné střelbě, coz mi přijde teď jako sci-fi. Mluvila jsem o tom a přítelem a říkal mi, že ti vojáci trávili s konmi celé dny vycvikem a hrozně si oddechli,když konecne dostali auta a motorky a ubyla jim tahle nekonečná práce.

Výcvik remonty jsem si taky koupila, nádhera. Překvapilo mně, kolik lásky, něhy a ohleduplnosti ke koni je ve vojenské knize.
Mimo jiné, kniha je vysvětlením většiny výchovných a jezdeckých problémů dnešních koní a jejích majitelů. Stačí si sečíst ty časové jednotky a srovnat to s časem, který dnes lidi koním věnují.
Nevíte prosím, co je myšleno sedlem jezdeckým a co anglickým? Znám sedlo důstojnícké = "normální anglie" a sedlo "vojenský bok" = kostra na lyžinách.

24.6.2020 17:08
mortis

XXX.XXX.151.134

Skoro po roce oživuji téma :). Co jsem koukala, proběhly úpravy, jak se můžeme dostat ke starším titulům. Již to nejede přes Floowie, ale posílají rovnou PDF. Další potěšující novinkou je digitalizace knih od kpt. Dobeše, tady je jeho první kniha: http://www.konskeknihy.cz/s-konem-pres-prekazky--josef-dobes/ . Zároveň dle informací z FB plánují během léta dané knihy tisknout na zakázku .

Přidejte reakci

Přidat smajlík