Ahoj,
koukám právě na nabídku e-shopu, kde si budu kupovat nekoňskou knihu, a nabízí se mi i nějaké koňské, které jsem v reálu neviděla. Proto bych vás chtěla požádat o zkušenost, jestli považujete danou knížku za přínosnou, nebo se bez ní dá obejít - třeba že fakta jsou obecná a nic konkrétního se člověk nedozví, jestli se ke knize vracíte, nebo byste ji spíš nedoporučili. Prostě váš dojem z knihy. Díky.
Tituly:
Když hříbata dorostou. (S. Hošák)
Péče o koně bez chyb a omylů. (R. Schmidt)
Tao koně (Kohanov L.)
Když koně mají problémy (k. Kattwinkel)
Péče o starého koně (Claudia Jung)
Poznej svého koně (Hempfling)
Masáže koní (Jean-Pierre Hourdebaight)
Za sebe, abych také přispěla, doporučuji:
- Krmení koní - současné trendy ve výživě (Meyer H., Coenen M.) - kniha je skvělá, obsahuje spoustu konkrétních vzorců pro výpočet, mnoho tabulek výživových hodnot, aby se člověk aspoň orientoval, probírá výživu pro jezdecké, tažné, mladé, laktující i plemenné koně, samozřejmě práci výživáře nezastane, ale pro základní přehled je více než dostačující, doporučuji na 100%.
https://www.databazeknih.cz/images_books/24_/245810/big_krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzi-245810.jpg
- Kde to mého koně bolí (R. Tucker) - přehledně zpracovaná kniha koňských potíží, jak se v pohybu který problém projevuje, návody na samovyšetření, taky doporučuji, rozhodně se hodí
https://www.databazeknih.cz/knihy/kde-to-meho-kone-boli-364991
Všechny a některé opakovaně. Hempflinga totiž musím číst opakovaně a stejně si nejsem zcela jistá...
Péče o koně bez chyb Ježdění ve volném čase : základy uvolněného ježdění / Peter Kreinberg a omylů. (R. Schmidt) - tuto považuji za velmi praktickou, ba až základní, měl by mít načteno každý majitel koně (holkám u nás ji vyloženě cpu)
Když koně mají problémy (K. Kattwinkel) - tahle mi přišla dobrá na uvědomění si, jak je potřeba vnímat u koní věci v souvislostech. Já když má kůň problém, přirovnávám to k detektivce, jako ten proces hledání příčin a že jich bývá i více. Také je ta kniha povzbudivá tím, že uvádí jak dlouho trval proces vrátit koně do plného zdraví. (ale kapitolka s paní co si promluvila s kobylou o jejím hříběti, na mě byla moc - sice si připouštím že např. autisti jsou jiní, ale nikdy jsem nikoho kdo si promluví se zvířetem neviděla)
Ostatní jako dobré, ale nemám potřebu se k nim vracet. (třeba masáže mi přišly mnohem lépe rozepsané u masáží psů)
Ježdění ve volném čase: základy uvolněného ježdění (Peter Kreinberg) - pěkně srozumitelně popsané začátky. Má to hlavu a patu a proč to dělat takhle.
Dotaz
napsal(a):
Nikdo žádnou z nich neměl v ruce?
Tak dobře...mám doma a četla jsem Tao koně. Kontroverzní kniha - někteří jsou z ní unešeni, jiní ji zatracují jako snůšku blábolů. Já jsem poměrně dost ezotericky založená, ale přiznám se, že jisté pasáže byly silný kafe i na mě . Na druhou stranu tam byla spousta postřehů a myšlenek, které jsem měla chuť si podtrhat, protože jsem měla pocit, že jsou neskutečně výstižné.
Fascinovalo mě, že jisté domněnky, které se mi občas honily v hlavě, napadly i někoho jiného
Pokud uznáváte existenci "věci mezi nebem a zemí", knížku doporučuju
Pak jsem ještě četla Poznej svého koně, ale už je to dávno. Hempfling se dobře čte, hezky se kouká na jeho videa, má to udělané na efekt, ale je to spíš sebeprezentace než použitelný postup.
V téhle knize najdete to známé rozdělení koní do charakterových skupin podle vzhledu, je to mírně ujeté, ale má to něco do sebe
Dotaz
napsal(a):
Dámy děkuji. :) TTouch jsem v minulosti vlastně také četla (tu koňskou), ale oddíloví koně nebyli z kroužení po těle nijak zvlášť odvázaní, tak jsem to vzdala a knížku odložila.
Spousta koní je ze začátku z masáží překvapená a až zmatená. Ale kdo čistí řádně postaru (hřbílko, hrubý kartáč, jemný kartáč, hadr) a hlavně u toho druhou rukou přejíždí po svalech, tak už vlastně masíruje. K tomu věchtování slámou (ne jenom fuk odpocku). Pak už se to doplní tu na ouškách, tu kroužení po horní linii. Žádná extra překvápka pro koně, ale i tak se někteří diví.
Jinak rehabilitační masáž, nahřívání svalů to je jiná - to chce nějakou praxi pod dozorem, ne jen knihu.
šimlík
napsal(a):
"Péče o starého koně " jsou pro mne vyhozené peníze.
No žádný extra objev tam není. Ale je to ucelené. Vážím si té knihy jako celku - hodně lidí se totiž dušuje jak u nich koník dožije, ale nemají vůbec představu jak to bude náročné. Ani taková blbost o kolik budou muset víc krmit, aby stařík nehubl. K tomu vet. výdaje. Toho času při rozhýbávání, když nemá kůň dobrý den.
Ale to se tak dá brát hodně knih o koních. Já mám výhodu dobré knihovny - přečtu, vrátím. Koupím jen málo co.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Pipilota
napsal(a):
Spousta koní je ze začátku z masáží překvapená a až zmatená. Ale kdo čistí řádně postaru (hřbílko, hrubý kartáč, jemný kartáč, hadr) a hlavně u toho druhou rukou přejíždí po svalech, tak už vlastně masíruje. K tomu věchtování slámou (ne jenom fuk odpocku). Pak už se to doplní tu na ouškách, tu kroužení po horní linii. Žádná extra překvápka pro koně, ale i tak se někteří diví.
Jinak rehabilitační masáž, nahřívání svalů to je jiná - to chce nějakou praxi pod dozorem, ne jen knihu.
Plne s vami souhlasim....
Bohuzel ale cisteni postaru a vechtovani,uz se temer vytratilo a je vzacnosti...
Dokonce i ma snaha naucit to mlade jezdce,nebo majitele koni,prichazi nazmar a div ze si neklepou na celo.
Dnes nejcasteji precisnou konika jehlickovym hrbilkem a prejedou kartacem,nebo vycisti na koni jen zablacene fleky,zbytek je cistej,tak neni treba...(kolikrat uz jsem se kvuli tomu nazlobila...pokud vsak nestojite deckam za zadkem,odflaknou to...)
A zpoceny kun?
No,bud se da pouze odpocka,nebo se pusti do ohrady....vsak uschne...
A ja pomalu rezignuji,protoze jim to opakuji porad a stale dokola
Hanulinka
napsal(a):
Plne s vami souhlasim....
Bohuzel ale cisteni postaru a vechtovani,uz se temer vytratilo a je vzacnosti...
Dokonce i ma snaha naucit to mlade jezdce,nebo majitele koni,prichazi nazmar a div ze si neklepou na celo.
Dnes nejcasteji precisnou konika jehlickovym hrbilkem a prejedou kartacem,nebo vycisti na koni jen zablacene fleky,zbytek je cistej,tak neni treba...(kolikrat uz jsem se kvuli tomu nazlobila...pokud vsak nestojite deckam za zadkem,odflaknou to...)
A zpoceny kun?
No,bud se da pouze odpocka,nebo se pusti do ohrady....vsak uschne...
A ja pomalu rezignuji,protoze jim to opakuji porad a stale dokola
Souhlasím, že pečlivé čištění má něco do sebe jako masáž i jako diagnostická prohlídka koně. Ale zas nic není tak jednoznačné - třeba zimní srst už se dneska nedoporučuje příliš často a příliš důkladně kartáčovat, protože tím dostávají na frak její izolační vlastnosti. Což u boxovaných koní je možná jedno, u venkovních už míň. Takže všeho s mírou, pokud kůň není od bláta, zbytečně bych zimní kožich nehonila kartáčem sem a tam. Masáž jde praktikovat i bez kartáče, rukama.
Terven
napsal(a):
Souhlasím, že pečlivé čištění má něco do sebe jako masáž i jako diagnostická prohlídka koně. Ale zas nic není tak jednoznačné - třeba zimní srst už se dneska nedoporučuje příliš často a příliš důkladně kartáčovat, protože tím dostávají na frak její izolační vlastnosti. Což u boxovaných koní je možná jedno, u venkovních už míň. Takže všeho s mírou, pokud kůň není od bláta, zbytečně bych zimní kožich nehonila kartáčem sem a tam. Masáž jde praktikovat i bez kartáče, rukama.
To je pravda. (mám koně 12/12 a mají v ohradě přístřešek)
Vlastně v zimně čistím méně, protože se jezdí méně...
Ale důležité je vědět a znát co a proč. Né že neumím řádně čistit, ten pohmat druhou rukou a vůbec si s tím hlavu nelámu...
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Ja mela mamysli prave boxovane sportaky,kteri to poradne vycisteni potrebuji jako sul,na prokrveni,pomasirovani ztuhlych svalu atd...
Je jasne,ze u venkovnich koni je poradny kozisek lehce mastny,jen prednosti a dobrou izolaci..
Venkovni konici tu masaz az tak nepotrebuji,vychodi se,vyvali dle libosti,a diky socialni peci maji i masaz...
Hanulinka
napsal(a):
Ja mela mamysli prave boxovane sportaky,kteri to poradne vycisteni potrebuji jako sul,na prokrveni,pomasirovani ztuhlych svalu atd...
Je jasne,ze u venkovnich koni je poradny kozisek lehce mastny,jen prednosti a dobrou izolaci..
Venkovni konici tu masaz az tak nepotrebuji,vychodi se,vyvali dle libosti,a diky socialni peci maji i masaz...
To je sice pravda, ale přece nemohu nechat koně celou zimu bez řádného vyčištění. A navíc se stává, pokud je hlubší sníh, může být kůň opravdu hodně zpocený. Pokud se toto nevyčistí,právě s těmi hustými a delšími chlupy,koni se udělají slepence a posléze jde dolů srst i něco kůže.
Zkušenost se srstí na jaře koupené kobyly.
Všichni mí koně byli v režimu 24/7. Nikdy jinak. Já i když není kůň nikterak špinavý, čistím. Všude a řádně. Ne každý den, ale když jezdím. Před i po.
Pro mě je hodně důležité, aby kůň neměl někde něco, co by po přehlédnutí mohlo přejít ve větší problém.A tohle si mohu dobře překontrolovat právě při čištění. Je to takové 2 v 1.
Za ty dlouhé roky se mi nestalo, že by měl některý kůň problém s vyčištěnou srstí. Naopak s nevyčištěnou ano.
Já jsem četla Když koně mají problémy, moc hezká knížka o celostním léčení koní, myslím že by si jí měl přečíst každý, kdo si myslí, že na koni ke zdraví stačí píchnout antibiotika, odčervit, nakovat a namasírovat. Pár kapitol mi vysloveně mluvilo z duše – ta o zrazeném trakénském valachovi, kterého psychicky zničila už jako hříbátko první majitelka v dobré víře, že mu dává tu nejlepší péči, ta o rehabilitaci krasavice po těžkém úraze pánve zase pro mě typický příběh o tom jak koně umí tiše trpět a jak jsou nekonečně statečný a oddaný. Příběhy o koních tragicky a bolestivě křivých z kopyt.
Hempfling - Poznej svého koně - pro mě klasika intuitivního koňařství, párkrát mě navedl správným směrem, někdy mu nerozumím, ale vždycky mám nad čím přemýšlet když jeho “čarodějnické” knížky vezmu do ruky. Tahle knížka mi potvrdila, že s některýma koňma nemá cenu ztrácet čas s pokusy o ježdění, což šlo úplně proti jízdárenskému názoru "správný rajťák odjezdí všechno".
Teď čtu Diagnoza schvácení kopyt, přečetla jsem jí během jednoho dne a noci půjčenou před několika lety a nemohla jí nikde sehnat, konečně jí mám doma a je ještě lepší než si pamatuji, fotky skvělé a napsáno hezky srozumitelně.
Knížky které mi něco daly: Stupnice vzdělání koně, Mistrovské lekce ježdění, Paalman (to je stará dobrá základní škola, dodnes tam chodím na kavalety a skokové řady). Jednou do roka otevřu Duška Chov Koní, když potřebuji něco ze základního krmivářství, anebo Štrupla - tam je zase pěkné plemenářtví a zootechnika (i když je ještě z dob SSSR )
dsj
napsal(a):
Já jsem četla Když koně mají problémy, moc hezká knížka o celostním léčení koní, myslím že by si jí měl přečíst každý, kdo si myslí, že na koni ke zdraví stačí píchnout antibiotika, odčervit, nakovat a namasírovat. Pár kapitol mi vysloveně mluvilo z duše – ta o zrazeném trakénském valachovi, kterého psychicky zničila už jako hříbátko první majitelka v dobré víře, že mu dává tu nejlepší péči, ta o rehabilitaci krasavice po těžkém úraze pánve zase pro mě typický příběh o tom jak koně umí tiše trpět a jak jsou nekonečně statečný a oddaný. Příběhy o koních tragicky a bolestivě křivých z kopyt.
Hempfling - Poznej svého koně - pro mě klasika intuitivního koňařství, párkrát mě navedl správným směrem, někdy mu nerozumím, ale vždycky mám nad čím přemýšlet když jeho “čarodějnické” knížky vezmu do ruky. Tahle knížka mi potvrdila, že s některýma koňma nemá cenu ztrácet čas s pokusy o ježdění, což šlo úplně proti jízdárenskému názoru "správný rajťák odjezdí všechno".
Teď čtu Diagnoza schvácení kopyt, přečetla jsem jí během jednoho dne a noci půjčenou před několika lety a nemohla jí nikde sehnat, konečně jí mám doma a je ještě lepší než si pamatuji, fotky skvělé a napsáno hezky srozumitelně.
Knížky které mi něco daly: Stupnice vzdělání koně, Mistrovské lekce ježdění, Paalman (to je stará dobrá základní škola, dodnes tam chodím na kavalety a skokové řady). Jednou do roka otevřu Duška Chov Koní, když potřebuji něco ze základního krmivářství, anebo Štrupla - tam je zase pěkné plemenářtví a zootechnika (i když je ještě z dob SSSR )
Děkuji za tip na knihu Když koně mají problémy..hned jsem dnes objednala....
Diagnóza schvácení kopyt - tuto knihu mám doma taky a přečetla jsem jí také najednou bez přestávky .Moc hezky popsané,dobře pochopitelné...