Mléko i kdyby nebyla březí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2019 08:39
sandruse

XXX.XXX.34.167

Před 2ma mesici6sem dovezla z pastvin 5ti letou kobylku, po jednom hribeti. Ve stáde byl licentovany hřebec pak bylo stádo rozděleno. Kobyla je obsedla. Přivezla sem s ní i druhou divokou. Moje je furt taková protivná poslední dobou kazdej den leží nechce si moc nechat sahat na břicho k veminku, ma lehce zvětšené mléčné žlázy směrem od vemene dal na vricho0. Za 2 měsíce nám poměrně nakynula. A včera ji z veminka slo snad i,, mléko,,? Kontakovala jsem původní majitele kteří mi předtím říkali že moje u hrebce nebyla ale ta druhá že chvíli jo. Posílala sem fotky a zjištění a bylo mi řečeno že to možná bylo jako s tou druhou 🤷‍♀️🤷‍♀️ vet přijede do 14dnu
Nějak se děsím jestli nás nečeká hříbě 🤦‍♀️🤦‍♀️ kapky na veminku má od toho jak sem ji ho zmackla
Poslední fotka je asi 14 dní po dovozu k nám domů 9

10.10.2019 09:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No to máte jako se vším. Hrozně mě to sejří, ale chov koní jako celé populace v ČR se ubírá stejným směrem jako pejskaři...

Už z fotek je vidět, že jste si dovezli nezdravé zvíře. Ten výraz, žalující kopyta... "chov na úrovni".

No a co vlastně chcete slyšet? Že není březí a má jen hormonální poruchu? Nebo chcete slyšet přesný opak? Takovéhle věci zjistí a potvrdí nejlépe veterinář (nikdo z fotek na netu tohle správně neurčí - ale pravděpodobnost, že se trefí je vysoká, když je možnost půl na půl - osobně bych se březosti vůbec nedivila)
Proč dojede vet. až za 14 dnů? Žijete v Horní Dolní kam nezajíždí? (máme svého veta + další záložní, když je hlavní pryč = neakutní věci vyřešené do týdne)

10.10.2019 09:27
sandruse

XXX.XXX.200.242

Kopytka už má hotová
Výraz bych nerekla že je spatny, srst nemá matnou a hnusnou možná klamou fotky. Nicméně chov atd bývalé majitele apod bych neprobirala a nechala to být.
Mame vety dva jeden na klasické věci starší pán a pak paní co nám dělá větší zákroky zuby apod ale má volno takže proto taková doba.
Kobyla jinak žere naprosto bez problémů je ve stáde dost prubojna.
Moji druhé kobylce která je po hribeti a mám ji skoro 6 let třeba z veminka jde jen čirá tekutina březí není
Zánět vemene sme též zazili a todle se tomu vůbec nepodobá. Spíš mě zajímalo zdali je opravdu možnost že by kobyl dělala mliko i kdyby nebyla březí

10.10.2019 10:18
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Např. cushingův syndrom může mít v projevech výtoky z vemínka.

Ale jsou i jiné hormonální potíže, které tohle může signalizovat. ALE tohle probírejte s vetem.

10.10.2019 10:26
sandruse

XXX.XXX.200.242

Cushinga nemá stopro tím sem si jistá
Samozřejmě vetka nám udělá vyšetření a rozbory krve s tím se počítá jen mě zajímalo zda je tato,, anomálie,, možná

10.10.2019 10:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele u kopyt nejde o to že přerostlá. Jsou proužkovaná, kroužky - to svědčí o výkyvech ve výživě. Viděla jsem už dost koní co "fungovali" v nevhodném prostředí a jejich potíže se naplno rozjeli, až když se jim dostalo optimální péče.
A jak víte, že nemá cushinga? Okometricky? - (tohle vyšetření není za pětikorunu, oproti zjištění březosti)

10.10.2019 10:45
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo a koně jsou "speciální kousky" co se týká biotechnologií. Vezměte si třeba jenom délku březosti +- 1 měsíc je normál. Jsou kobyle co mají kapky na vemínku celou březost a jsou kobyle, že když se kapky ukážou, máte porod do 24 hodin.
Jak v téhle pestrosti chcete jen tak bez prokazatelné diagnostiky na něco přesněji usuzovat u kobylky co ji máte 2 měsíce?

10.10.2019 10:55
sandruse

XXX.XXX.200.242

Nikdo neříká nic o usuzovani
Kobyla od narození žila na velkých pastvinách žádný prukrmovani jádrem jen seno do 4 let si žila na divoko pak ji začali osahavat učit obsedat
Mela ve 3 letech jedno hříbě
Na kopyta ji nikdo nesahl to je fskt
Ale mému kováři věřím postavil mi na nohy už tak hrozný případy že kdyby bylo něco špatně upozorní me a dost rázně 😊 zítra ji zkusím ty kopyta nafotit opravdu tam po korekture nepozoruji markantní změny
Cushinga ano beru od oka nemá problém s nasrstovanim krásně pouští teď letní chlupy a rostou zimní
Kdyz sem ji dovezla měla krásnou srst krátkou a určitě ji neholili pac to nezná a asi by jim skočila na hlavu 😂
Samozřejmě veškeré posouzení nechám veterináři
Nenechám ji bez prohlidnuti

10.10.2019 11:13
Dep

XXX.XXX.233.164

Já nevím proč nezkusite zavolat jiného veta? Jako mně by asi 14 dní nebavilo čekat v nevědomosti a pokud by šlo o nějaké vážné onemocnění můžete zalecit zavčas.
Taky pokud moje vetka nemůže, ani druhý dvorní vet, tak volám někoho jiného. Kvůli "možná má artrozu" mi jel vet z padesáti kilometrů. A to jsem ze zapadakova kam taky jen tak někdo nejezdí

10.10.2019 20:40
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Kobyla může mít falešnou březost tak jako fena. Znala jsem dvě kobyly, které měli i velká břicha, polehávali měli mléko. Mléko se může spustit v době říje a krátce po ní.
(prostě to můžou dělat hormony, cysty apod). Pokud je ta fotka kde je hubená stará 1,5 měsíce (2 měsíce jí máte, ale foceno až po 14 dnech u Vás), tak to nakynula docela rychle a dost. Spíš bych to přisuzovala bohaté podzimní pastvě. Kdoví.
Odpověď Vám může dát pouze veterinář.

11.10.2019 07:47
sandruse

XXX.XXX.200.242

Samozřejmě ze vet pro mě bude smerodatny 😊
Pastvu mají uplne chudou spíš zadnou
Jádro nedostává
Pouze seno ráno večer
Rijet sem ji za tu dobu co ji mám neviděla
Moje druhá kobyla říji ještě teď normálně
Tak uvidíme co poví vet
Sme domluveni ze ji udělá Sono a odběry krve a pak budeme moudřejší

11.10.2019 07:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A kde má vitmin - balancer?

11.10.2019 08:47
sandruse

XXX.XXX.200.242

Nechápu

11.10.2019 13:40
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sandruse napsal(a):
Nechápu

Chápu, že nechápeš. (když nevidíš) Je normální nevědět, ale máš možnost se dozvědět. Dostuduj si: makroprvky, mikroprvky, funkce mikroprvků při mezibuněčných přenosech, pufrační schopnosti organismu. A klidně ještě pár knih okolo na které cestou narazíš.

Ale než to dostuduješ, prosím, kup a krm kobyle nějaký kvalitnější minerální doplněk s mikroprvky ideálně v organických (snadněji využitelných) vazbách. Jistě sama zhodnotíš jaké se za 2 až 3 měsíce stanou.

11.10.2019 14:09
sandruse

XXX.XXX.40.20

Slečno ci paní 😉
Naše koně necpeme horem dolem vitaminama
Dostávají vždy to co potřebují vzhledem k práci, využití rocnimu období apod
Jednou ročně se dělají kompletní rozbory krve podle toho se krmí ci nasazují vitamíny
Mimo jiné jak můžete nacpat koni který 4a pul roku vyrůstal na pastve nikdy nedostal jádro jen seno v zimních měsících
Nedotkla se ho lidská ruka
Hned vitamíny
Ta kobyla se musí nejdřív pomalu rozkrmit navyknout a pak do ní můžu sypat nějaký vitamíny 🤦‍♀️
Kdyz to do ní narvu vše hned organismus se zblazni
Nejde vše hned
Zatím ta kobyla chodí na noc do boxu dostává seno má cervenou sůl která už sama o sobě obsahuje vitamíny apod bit v malém množství 😉😉
Nicméně i tak děkuji za rady i když některé mimo můj dotaz ale zůstanu u toho jak to dělám X let a jak mi to vždy prospivalo
Ne kazdej funguje jako vy😊😊 mým koním to nikdy neublížilo a prospívají
I tak ale dekuju

11.10.2019 14:24
Pipilota

XXX.XXX.46.93

To je škoda.
Alespoň ty pufrační schopnosti organismů...

Nejde tolik o vitaminy jako o mikroprvky.

11.10.2019 17:03
evcusik

XXX.XXX.5.114

Pipilota napsal(a):
To je škoda.
Alespoň ty pufrační schopnosti organismů...

Nejde tolik o vitaminy jako o mikroprvky.

Kdo chce, pochopí. Kdo nechce, tak ne :(

Píšete o organický vázaných prvcích, máte konkrétně s nějakou značkou zkušenost? Limituje mě vybiravost koně, "běžný, nedoslazeny prášek" do huby nevezme :D

11.10.2019 17:37
Pipilota

XXX.XXX.46.93

evcusik napsal(a):
Kdo chce, pochopí. Kdo nechce, tak ne :(

Píšete o organický vázaných prvcích, máte konkrétně s nějakou značkou zkušenost? Limituje mě vybiravost koně, "běžný, nedoslazeny prášek" do huby nevezme :D

Zrovna dávám poníkům La Sard balancer, proto že se mi ten prášek v mini dávkách taky moc nezdál (dát do řízků tak, aby nezůstal přilepen na stěnách kyblíku), abych nedávala moc... Dávala jsem Dromy a před tím snad Fitmin. Výběr je veliký, stačí číst složení a případně hledat to svoje. Selen chybí vlastně v celé republice, na Hané rozhodně hořčík atd. A určitě nevěřte, že si to koně dostatečně dolíznou z obohacených kostek soli.
La Sard má tohle v malinkých granulkách. Poníci z toho nejsou urvaní, ale v řízcích to zmizne.

11.10.2019 20:22
Terven

XXX.XXX.110.159

sandruse napsal(a):
Slečno ci paní 😉
Jednou ročně se dělají kompletní rozbory krve podle toho se krmí ci nasazují vitamíny
Mimo jiné jak můžete nacpat koni který 4a pul roku vyrůstal na pastve nikdy nedostal jádro jen seno v zimních měsících
Hned vitamíny
Ta kobyla se musí nejdřív pomalu rozkrmit navyknout a pak do ní můžu sypat nějaký vitamíny 🤦‍♀️
Nejde vše hned
Zatím ta kobyla chodí na noc do boxu dostává seno má cervenou sůl která už sama o sobě obsahuje vitamíny apod bit v malém množství 😉😉
Nicméně i tak děkuji za rady i když některé mimo můj dotaz ale zůstanu u toho jak to dělám X let a jak mi to vždy prospivalo
I tak ale dekuju

Tak tohle mluví samo za sebe...můžete prosím napsat, které konkrétní vitamíny obsahuje ta červená sůl?
Jinak - z kvalitního min vit přípravku se organismus určitě nezblázní, nebojte

11.10.2019 20:42
evcusik

XXX.XXX.150.9

Pipilota napsal(a):
Zrovna dávám poníkům La Sard balancer, proto že se mi ten prášek v mini dávkách taky moc nezdál (dát do řízků tak, aby nezůstal přilepen na stěnách kyblíku), abych nedávala moc... Dávala jsem Dromy a před tím snad Fitmin. Výběr je veliký, stačí číst složení a případně hledat to svoje. Selen chybí vlastně v celé republice, na Hané rozhodně hořčík atd. A určitě nevěřte, že si to koně dostatečně dolíznou z obohacených kostek soli.
La Sard má tohle v malinkých granulkách. Poníci z toho nejsou urvaní, ale v řízcích to zmizne.

Díkes :) jedu momentálně na fitminu, ale dle složení je jen anorganický (teda pokud si nezatajují složení třeba s chelátama :D). Ale znovuobjevila jsem Dromy, takže spokojenost a vybráno :D

11.10.2019 21:28
Terven

XXX.XXX.110.159

evcusik napsal(a):
Díkes :) jedu momentálně na fitminu, ale dle složení je jen anorganický (teda pokud si nezatajují složení třeba s chelátama :D). Ale znovuobjevila jsem Dromy, takže spokojenost a vybráno :D

Obecně jsou hodně dobré reference na Reformin od Höveleru, mám taky vyzkoušený a řekla bych, že OK. Jsou to granulky, ale mají i variantu ve formě müsli pro nežravce.
Dromy jsem dávala léta, mám tu značku ráda a dodnes používám jiné jejich produkty.
Pokud bych příště kupovala min vit, půjdu zase do Höveleru. V současné době dávám pauzu, krmím větší dávku müsli, takže by teoreticky potřeba měla být pokryta, aktuální to bude možná až v zimě.

12.10.2019 07:18
sandruse

XXX.XXX.200.242

Terven napsal(a):
Tak tohle mluví samo za sebe...můžete prosím napsat, které konkrétní vitamíny obsahuje ta červená sůl?
Jinak - z kvalitního min vit přípravku se organismus určitě nezblázní, nebojte

Myslíte?
Ja si to nemyslím
Tělo které 4,5 roku přijímá jen trávu a seno....
Jezte 4 roky pouze brambory a pak si dejte rybu napriklad
Myslím ze se aspon kvalitně vyprazdnite 😂😂😂
Trošku s humorem
Ne nicméně si opravdu počkám na veterináře a rozbory krve a podle toho pak budu postupně nasazovat co je zrovna třeba 😊😊

12.10.2019 08:09
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sandruse napsal(a):
Myslíte?
Ja si to nemyslím
Tělo které 4,5 roku přijímá jen trávu a seno....
Jezte 4 roky pouze brambory a pak si dejte rybu napriklad
Myslím ze se aspon kvalitně vyprazdnite 😂😂😂
Trošku s humorem
Ne nicméně si opravdu počkám na veterináře a rozbory krve a podle toho pak budu postupně nasazovat co je zrovna třeba 😊😊

Ne jen že myslím, také vím (podloženo pokusy vedenými kvalitní metodikou).

Situaci vedoucí k průjmům opravdu nezpůsobí přidání kvalitní minerálky s důrazem na mikroprvky.
A humor už dochází. Kobyla má výtok z vemene a to není známka plného zdraví...
Máte chyby v zootechnice. Když je nechcete opravit, budete platit za veterináře (opakovaně). A ty rozbory krve mají různé úrovně (kvalitativní) a podle toho i různé ceny. Upřímně pochybuji že se vyplatí dát pár tisíc za podrobné vyšetření stavu mikroprvků (a ani to běžně vet nenabízí). Běžné rozbory krve jsou v tomto spíše orientační.
Když to shrnu: vet dojede za 14 dnů + čekání na výsledky = už jste mohla měsíc mít řešený. (a pokud je březí, tak kvalitní minerálka jedině prospěje)

12.10.2019 08:11
Arbora

XXX.XXX.212.195

Problém vit-min soli je hlavne ten, že nedokážete zabezpećiť pravidelný a vyrovnaný príjem.

Z minerálky sa telo naozaj nezblázni, pretože pravdepodobne bude mať deficit- či už selénu, medi, alebo železa, ktoré sa bežne v prírode nevyskytujú. Deficit selénu sa z bežného rozboru krvi nezistí, na to treba iný rozbor. Telo sa zblázni, ak do neho narvete napríklad naraz zbytočne veľa jadrového krmiva.

Samozrejme, kone v prírode nejaké decitiy majú, ale to je vidieť aj na tom, ako vyzerajú a akého veku sa dožívajú. To nie je argument.

Ale tá únava, tá môže byť spôsobená presne nejakým nedostatkom.

12.10.2019 08:18
Slon Indický

XXX.XXX.254.112

Holky, snaha o osvětu je super, ale bohužel sorta lidí, co si kupuje tyhle pofidérní koně (typuju WPBR, to je nový svatý grál množitelů - podílem krve ani ne jeden z prarodičů je welsh a papíry to dostane, i když to je soubor exteriérových vad z nesourodé směsi všeho možného přikříženého) tak vitamíny ani makroprvky neuznává, to je zbytečný luxus a největší argument je, že se něco dělalo dřív a koně žijou. Bohužel, marná snaha.

12.10.2019 08:57
dsj

XXX.XXX.181.86

Já si myslím, že tu vaší kobylu bolí nohy a proto leží. Na té jedné fotce kde jsou vidět kopyta má vlnky, ostroúhlost, prolomenou stěnu. Až u vás bude doktor ať jí koukne na kopyta - docela by mě zajímalo jak bude reagovat na prohmatání kopytníma kleštěma. Je stažená ve hřbetě a má obrácený krk, aby to ustála, asi nebude pod sedlem nic moc. Špatná nálada a protivnost by tomu také odpovídaly. K minerálům - dobrou minerálkou kobyle pomůžete, měla byste si na tohle téma něco doštudovat.
K tomu mléku - kdybych kupovala kobylu ze stáda s hřebcem, tak bych jí kupovala s tím, že je 100% březí a chtěla potvrdit březost ještě před koupí. No já bych vlastně kobylu ze stáda s hřebcem nekoupila vůbec, protože pro mě je chovatel který neví, kdy má kterou kobylu oskákanou (a ještě chudinku v takhle bídném stavu!) nedůvěryhodná osoba. Na potvrzení březosti musíte počkat až do ní sáhne vet, jinak je to věštění z křišťálové koule. Pokud má vemínko měkké a normální teplotu, tak bych mléko nepovažovala za nic akutního, a jen sledovala a nechala to být.

12.10.2019 09:04
sandruse

XXX.XXX.200.242

Slon Indický napsal(a):
Holky, snaha o osvětu je super, ale bohužel sorta lidí, co si kupuje tyhle pofidérní koně (typuju WPBR, to je nový svatý grál množitelů - podílem krve ani ne jeden z prarodičů je welsh a papíry to dostane, i když to je soubor exteriérových vad z nesourodé směsi všeho možného přikříženého) tak vitamíny ani makroprvky neuznává, to je zbytečný luxus a největší argument je, že se něco dělalo dřív a koně žijou. Bohužel, marná snaha.

Jaksi Vás zklamu, ale o wpbr se nejedná 😉
Co se týče rozboru
Nechávám jednou ročně koním dělat kompletní biochemku včetně selenu
Rozbor stojí skoro 2 tisíce, ale poví mnohé.
Moje koně mají to co potřebují, ale vždy na základě něčeho ne ze se seberu nakoupím minerálky vitamíny a budu si to dávat tak jak to někdo radi 😉😉
A rozhodně netvrdím, ze se něco dělalo před X lety tak to tak budu dělat.
Dělám to tak jak se mi to osvědčilo jak to několik let funguje a tak ze koně prospívají to, ze to někdo dělá jinak než vy není ještě spatne.
Taky nikomu nenutí nebo stále neopakuji, že to co dělá on je špatně nebo ze to dělám jinak tudíž automaticky by to i on tak měl dělat.
Ne, tak to nefunguje.
Ja si ráda přečtu a vyslechnu rady jiných a buď si z nich něco odnesu nebo ne 🤷‍♀️
Takže bych z toho nedělala takové drama 😊😊😊
A to že na,, problem,, dá li se to tak nazývat hned nevolam cizího veta kterého sem nikdy neviděla neviděl mé koně a neznám ho není nic špatného
Pokud by se jednalo o akutní případ tak samozřejmě ano
Jinak si to nechám pro svého veterináře který mi dělá koně X let a ví a zná
To stejný s kovarem
Nicméně bych tuto diskuzi ukončila protože se dostala naprosto někam jinam
Všem děkuji za rady i nerady, za postřehy a zkušenosti
Az budu znát výsledek ráda se s vámi o něj podělím
Dale vám popreju hezky víkend

12.10.2019 09:06
Pipilota

XXX.XXX.46.93

evcusik napsal(a):

No Fitmin není žádná hitparáda. Ten pytlík ze základní řady je anorganický, tedy hůř využitelný (pokud má kůň nějaké potíže s ledvinami, možno až nevhodný). Ale velmi se snaží a dělají různé výrobky (někdy mě složení až zarazí - jako že bych vyřešila levněji). A mají už i s chelátovými vazbami a patřičně se tím na obalu chlubí. Už dávno to není jen "plastin".

12.10.2019 09:13
sandruse

XXX.XXX.200.242

dsj napsal(a):
Já si myslím, že tu vaší kobylu bolí nohy a proto leží. Na té jedné fotce kde jsou vidět kopyta má vlnky, ostroúhlost, prolomenou stěnu. Až u vás bude doktor ať jí koukne na kopyta - docela by mě zajímalo jak bude reagovat na prohmatání kopytníma kleštěma. Je stažená ve hřbetě a má obrácený krk, aby to ustála, asi nebude pod sedlem nic moc. Špatná nálada a protivnost by tomu také odpovídaly. K minerálům - dobrou minerálkou kobyle pomůžete, měla byste si na tohle téma něco doštudovat.
K tomu mléku - kdybych kupovala kobylu ze stáda s hřebcem, tak bych jí kupovala s tím, že je 100% březí a chtěla potvrdit březost ještě před koupí. No já bych vlastně kobylu ze stáda s hřebcem nekoupila vůbec, protože pro mě je chovatel který neví, kdy má kterou kobylu oskákanou (a ještě chudinku v takhle bídném stavu!) nedůvěryhodná osoba. Na potvrzení březosti musíte počkat až do ní sáhne vet, jinak je to věštění z křišťálové koule. Pokud má vemínko měkké a normální teplotu, tak bych mléko nepovažovala za nic akutního, a jen sledovala a nechala to být.

Kobyla byla 4 a pul roku nedotčená lidskou rukou takže samorost
Kopyta jestli ji někdo dělal 3x za život je to dost
U nas sme ji udělali korektury
Kovář co mi kove už X let a ne jednoho koně co se týče kopyt postavil na nohy
Neřekl nic vyloženě spatneho
Kopyta má tvrdá kvalitní
Az najede na normální režim pravidelných korekturu kde se bude upravovat i postoj apod neměla by mít problém
Na kopyta citlivá není, nekulha
Jak se chová pod sedlem nehodnotím jelikož u nás na ni nikdo ještě neseděl
Pracuje se s ní nejdříve ze země
Kobylu sem nekupoval za ucelem chovu nebo vrcholového sportu nýbrž jako spolecnika a na couracky 😊

12.10.2019 09:50
dsj

XXX.XXX.181.86

sandruse napsal(a):
Kobyla byla 4 a pul roku nedotčená lidskou rukou takže samorost
Kopyta jestli ji někdo dělal 3x za život je to dost
U nas sme ji udělali korektury
Kovář co mi kove už X let a ne jednoho koně co se týče kopyt postavil na nohy
Neřekl nic vyloženě spatneho
Kopyta má tvrdá kvalitní
Az najede na normální režim pravidelných korekturu kde se bude upravovat i postoj apod neměla by mít problém
Na kopyta citlivá není, nekulha
Jak se chová pod sedlem nehodnotím jelikož u nás na ni nikdo ještě neseděl
Pracuje se s ní nejdříve ze země
Kobylu sem nekupoval za ucelem chovu nebo vrcholového sportu nýbrž jako spolecnika a na couracky 😊

...že na ní nejezdíte je dobře, v tomhle stavu by moc nespolupracovala, jen byste si jí otrávila. Nejlíp se pracuje s koněm, který je zdravý a spokojený a tahle vaše kobylka má na fotkách smutné oči a špatně stojí. Ale s trohou péče a rozumu a času z ní koník na couračky určtitě jednou bude i když k vám přišla ze špatných podmínek.

12.10.2019 10:01
sandruse

XXX.XXX.200.242

dsj napsal(a):
...že na ní nejezdíte je dobře, v tomhle stavu by moc nespolupracovala, jen byste si jí otrávila. Nejlíp se pracuje s koněm, který je zdravý a spokojený a tahle vaše kobylka má na fotkách smutné oči a špatně stojí. Ale s trohou péče a rozumu a času z ní koník na couračky určtitě jednou bude i když k vám přišla ze špatných podmínek.

Spatne podmínky bych úplně nerekla nerijela hubená zanedbana jakože myslím neupravena nebyla spinava
Výtok z nosu oči žádný
Sracku taky nemá
Jen to byl chov co v jeden cas prerostl někomu přes hlavu
Viděla sem bohužel i hůře vypadající koně

12.10.2019 17:59
koně

XXX.XXX.174.63

sandruse napsal(a):
Před 2ma mesici6sem dovezla z pastvin 5ti letou kobylku, po jednom hribeti. Ve stáde byl licentovany hřebec pak bylo stádo rozděleno. Kobyla je obsedla. Přivezla sem s ní i druhou divokou. Moje je furt taková protivná poslední dobou kazdej den leží nechce si moc nechat sahat na břicho k veminku, ma lehce zvětšené mléčné žlázy směrem od vemene dal na vricho0. Za 2 měsíce nám poměrně nakynula. A včera ji z veminka slo snad i,, mléko,,? Kontakovala jsem původní majitele kteří mi předtím říkali že moje u hrebce nebyla ale ta druhá že chvíli jo. Posílala sem fotky a zjištění a bylo mi řečeno že to možná bylo jako s tou druhou 🤷‍♀️🤷‍♀️ vet přijede do 14dnu
Nějak se děsím jestli nás nečeká hříbě 🤦‍♀️🤦‍♀️ kapky na veminku má od toho jak sem ji ho zmackla
Poslední fotka je asi 14 dní po dovozu k nám domů 9

Pokud nebudete mít jistotu,že je jalová,tzn. nějaké smysluplné vyšetření od schopného veterináře ,brala bych,jí jako březí.Obzvlášť když není úplně ve figuře.
Určitě by jí neuškodilo přidat minerálku,nebojte se toho.Mají pytle i menší kyblíky tak jistě vyberete.
Pak nějaké konkrétní granule ,nebo prostě příkrm jádra,aby se před zimou dala dobře do kupy .
Na korekcích pracujete ,zatím nejezdíte.Do stáda a ven chodí ,sena má dost takže se jí nic neděje,i kdyby březí byla
Rozhodně byste nebyla první,kdo si neplánovaně přivezl domů dva v jednom

12.10.2019 21:29
Arbora

XXX.XXX.212.195

sandruse napsal(a):
Spatne podmínky bych úplně nerekla nerijela hubená zanedbana jakože myslím neupravena nebyla spinava
Výtok z nosu oči žádný
Sracku taky nemá
Jen to byl chov co v jeden cas prerostl někomu přes hlavu
Viděla sem bohužel i hůře vypadající koně

Z tejto fotky vyzerá ako žrebná- ten rovný neosvalený chrbát a ten bruch... alebo začervená, no.

Bez sona je to ale 50/50, v tomto smere je diskusia naozaj zbytočná.

13.10.2019 08:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Hele u kopyt nejde o to že přerostlá. Jsou proužkovaná, kroužky - to svědčí o výkyvech ve výživě. Viděla jsem už dost koní co "fungovali" v nevhodném prostředí a jejich potíže se naplno rozjeli, až když se jim dostalo optimální péče.
A jak víte, že nemá cushinga? Okometricky? - (tohle vyšetření není za pětikorunu, oproti zjištění březosti)

Je zajímavé, že koně v blbých podmínkách fungují v záchovném režimu a nemoci jakoby drželi na uzdě. Ve chvíli, kdy se dostanou "na lepší", hnedle si pořídí ke svým nemocem i "nadměrnou kučeravost vlny". Vtip.
Jednoznačně se po nakrmení začnou nemoci projevovat, jakoby majitel s koněm krmil i je. Nejspíš si kůň řekne, tu to je dobré, tu mě i pomohou.

13.10.2019 09:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

sandruse napsal(a):
Slečno ci paní 😉
Hned vitamíny
Nejde vše hned
I tak ale dekuju

Zdá se,že vy máte jasno. Nějak nerozumím, proč se tedy ptáte tady?

S těmi vitamíny a minerály. Pokud koni něco chybí a vy mu to dodáte + další věci, opravdu si může jen polepšit.
Jsou minvity v granulkách, které koně dobře berou. Pokud budete dávat dle návodu, nemůžete kobylce uškodit.
A dokonce nemůžete koni uškodit, když mu přidáte k senu i něco navíc. Dnes už se nekrmí jen ovsem,ječmenem a kukuřicí.
Jsou směsi, které mohou žrát i schvácení koně, koně s vředy, koně s nesnášenlivosti na jádro, tlustí poníci a tak. Stačí si vybrat.
Jako příklad reakce koně na dobrou péči přidávám dvě fotky. První v březnu, druhá v září. Kobyla dostala "jen" základní starostlivost, kterou u nás má každý kůň, žádný nadstandard.

13.10.2019 10:12
sandruse

XXX.XXX.200.242

Ja nwm proč máte všichni potřebu tu zr me dělat promiňte to vyjádření, vola kterej krmí určitě jen ječmen nebo oves 🤦‍♀️
Moje druhá kobyla zere mnou namichanou směs (hobby granule, kukuřičná vločka, ječmen vločka, hrachova vločka, slunečnice, rýžové otruby granulované) vše kuli pribrani
Byla a je blbe krmitelna krve a všechno v pořádku nic ji nechybělo, vše v těle pracuje jak má a stejně se nikomu nepodařilo ji pořádně nakrmit a to v bývalém ustájení dostávala všechno možný i nemožný a spíš ještě zhubla
Ja sem na tuto kombinaci krmiva přešla v dubnu plus srm nasadila 2mesicni kůru vitamínů farnam weight builder a svete div se z kobyly je uplne jiný kůň
Malou ponicku chci nejdříve postupně navyknout na režim 0ak začít přidávat jádro ale ja sem zas zastánce ze vše pomalu ale s jistotou 😊 přidávám fotky moji druhé kobyly pro srovnání
Spidni fotky jsou z původního ustájení kde ji měli pronajatou a vše bylo v jejich režii horní fotky už u nás po 3 týdnech podávání jádra a vitamínů zmíněných
A poslední fotka aktuální kondice kdy kobyla nic nedělá max 2x týdne na hodinovou vyjížďku

Přidejte reakci

Přidat smajlík