ahoj, chci se zeptat ohledně štípání koně. byla jsem na návštěvě u známé a její kůň štípe. já si myslím, že to dělat kůň nesmí a je to znak, že nemá respekt, zkouší.
známá mi řekla, že to prostě dělá,že je hračička, že nekousne a neřeší to vůbec
co to značí, když kůň štípe, ale nekouše?
Dobrý den, začnu radou životní - můj cirkus, moje opice, tedy do výchovy cizích zvířat mi nic není. Výjimka platí, pokud se mě někdo na názor zeptá, nebo pokud je to něco přímo život ohrožujícího, či týrání zvířat. Pokud dodržují tohle pravidlo u známých i u třeba kolegů ze stáje, je to pro všechny zúčastněné jednodušší a pokud ho budou dodržovat všichni, bude mezi koňáky krásně.
Co se týče štípání - mladí hřebečci to minimálně zkusí asi všichni. Některé to pak přejde samo, některým se to dá vysvětlit a občas se vyskytne hračička, který prostě v hubě nutně musí něco mít - vodítko, kartáč na čištění a nebo někoho oštipovat. Obecně je to i v dospělosti podle mě častější u koní, se kterými se od mládí nějak pracuje a k člověku si obecně víc dovolí (oblíbený "výcvik", který někde nechávají dělat pubertální děvčata), koně ze stáda a pastvin, do tří let v podstatě netknutí, k tomu takové sklony nemívají.
Jinak někdo může trvat na tom, že to kůň dělat nesmí, někdo řeší jenom ty opravdu podstatné a nebezpečné věci. To, co dělá s koněm známá respektujte a nekomentujte - její kůň, viz výše. Odnaučit štípat dospělého koně, co tohle dělá celý život už stejně nejspíš nepůjde, nebo hrozí, že začne kousat.
Ono záleží jak štípe.
Znám koně hračicku, který od malička furt všechno žužlá. Svoji mámu, v nepozorovaný moment tety, sedla, uzdečky, lopaty, kolečko, smeták, bič, čištění, oblečení, lidi, kočky, rozepíná zipy, rozvazuje tkaničky... Ví, že to dělat nemá a stačí na něj zavolat z druhé strany stáje, když má v hubě něco snadno zničiteleného, a nechá toho, ale prostě to k němu patří a my se s tím nějak smířili.
Jiný kůň štípe, protože chce pamlsek a to roztomilé není a podle mě je to rozcapenost.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kapička
napsal(a):
Ono záleží jak štípe.
Znám koně hračicku, který od malička furt všechno žužlá. Svoji mámu, v nepozorovaný moment tety, sedla, uzdečky, lopaty, kolečko, smeták, bič, čištění, oblečení, lidi, kočky, rozepíná zipy, rozvazuje tkaničky... Ví, že to dělat nemá a stačí na něj zavolat z druhé strany stáje, když má v hubě něco snadno zničiteleného, a nechá toho, ale prostě to k němu patří a my se s tím nějak smířili.
Jiný kůň štípe, protože chce pamlsek a to roztomilé není a podle mě je to rozcapenost.
Taky jsem znala takového koně. Než mu majitelka nasadila čtvrtou kamaši (byly na suchý zip), tak ta první už byla rozepnutá. Prostě hračička.