Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Athos

18.10.2019 12:24
Athos

XXX.XXX.88.62

Ahoj... Chtěla bych vás poprosit o radu. Mám ČT valacha 18let, v roce 2014 diagnostikovaná artróza v obou zadních končetinách. Koník přesto chodil na vyjížďky vše bylo v pohodě. Každý rok podávána kloubní výživa. Loni se jeho stav zhoršil diagnostikována ataxie ( z neuro vyšeření úsudek na poškození míchy ) a dále již postižení předních končetin artrózou. Koník ortopedicky kován na zadních, plus dány odvalovací podkovy. Nasazen bonharen koník se zlepšil a dále jsme chodili na klidné vyjížďky. Nyní rapidní zhoršení jeho stavu, máme za sebou pád pod sedlem, pád na ruce na vodítku a celkovou velice špatnou koordinaci. Nyní opravdu rapidní kulhaní na předek... Nasazena chondroprotektiva zatím 14dní bez zlepšení stavu... Koník jinak normálně žere, chce na výběh, vypadá spokojeně, ale pohybově opravdu strašné... Už nevím co s ním, člověk mu neustále něco podává na zlepšení stavu, ale nyní už nic nezabírá :( Nevypadá že by měl bolesti, ale pro mě jako majitele je to utrpení ho takhle vidět. Némáte někdo s tímto zkušenosti ?

18.10.2019 12:34
Arbora

XXX.XXX.192.218

Chondroprotektíva nie sú žiadna liečba, ale výživový doplnok. zlepšenie stavu po nich vôbec nemusí nastať. Keď tak by to chcelo niečo silnejšie, ako tildren, či osphos. Tie ale môžu byť celkom záhul aj pre mladého a zdravého koňa, riziko koliky je pomerne vysoké.

V stave, keď už má kôň takéto diagnózy a začína strácať kooordináciu aj pri bežnom živote si myslím, že je už pomaly čas premýšľať nad ukončním trápenia. Poradila by som sa s kapacitami typu Žert, Seitl, ktorú sú ortopédi. ale nemyslím si, že by vymysleli niečo prevratné.

Athos

18.10.2019 12:51
Athos

XXX.XXX.88.62

Děkuji za reakci a uřpřímnou odpověď. Já vím, že nic z toho neni léčba, ani to nezle léčit jen tlumit. Koníka mi ošetřuje Ilja Pták, vše s ním konzultuji, dále je v péči Moniky Plaché, která mi taky velmi pomáhá. Já si právě nějak nedokážu smířit s tím, že už by to měl být konec... Mám ho 11let a je to pro mě víc než zvíře. Nedokážu si připustit, že já mám udělat tak radikální rozhodnutí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2019 13:22

Koník by neměl být zavřený na boxe x hodin - přes noc, měl by mít možnost se neustále hýbat, pohyb artrozu nevyléčí, ale kloub netuhne a je v pohybu....

Hanulinka

18.10.2019 13:34
Hanulinka

XXX.XXX.167.252

Pokud uz konicek pada,a ma bolesti..
Nenechejte ho se trapit a necekejte,az si pri takovem nejakem padu neco zlomi..
Doprejte mu poklidny odchod a ukoncete jeho trapeni.
Lepsi uz to nebude nikdy.

Je to smutne,ale asi nejlepsi,co pro nej muzete udelat.

Athos

18.10.2019 13:49
Athos

XXX.XXX.88.62

Koník je ustajený v otevřeném boxu s menším předvýběhem, právě aby se mohl pohybovat... Ráno chodí na normální výběh, od včera sám aby měl klid.

Athos

18.10.2019 14:50
Athos

XXX.XXX.88.62

Nejhorší je, že on se tváří jako by nic... Chová se spokojeně. A to je na tom to nejhorší :(

Neregistrovaný uživatel

18.10.2019 16:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Vím, že tohle slyset nechcete a čte se to blbě. Ale pokud se stav zhoršuje, a nepomáhá to, co pomáhalo předtím, hodně bych se zamýšlela, jestli mi za to stojí to dotáhnout až do bolestivých stavů, kdy "končíme v utrpení", nebo se smířit s tím, že parťákovi dosloužilo zdraví a je čas. Ano, těžko se smiřuje s představou, že už není, ale myslím si, že je daleko těžší koukat na to, jak někdo, koho mám rád, trpí. Vím, že drtivá většina lidí se mnou nebude souhlasit a bude mít argumenty proti, možná i Vy. Ale je to jen Vaše rozhodnutí, a po vyzkoušení "všeho možného" bych s klidným svědomím udělala to nejhorší rozhodnutí, které člověka při vlastnictví zvířete potká.
Můj kůň, kterého jsem měla od jeho 5 měsíců, sice neměl co Vás, měl shivers, což je také neurologické onemocnění, kdy mu nesloužily zadní nohy. Když se podruhé, druhé jaro, nemohl pohnout z místa a muselo se to řešit injekcema, skončili jsme to. Také byl veselý, také běhal, řádil s koněma, naučil se na starý kolena při valeni převracet se, ale když se pak "zasek", byl to blbej pohled. A já to nedokázala. Umřel ve 21 letech, které jsme prožili skoro denně spolu. Taky mi chybí pořád, a je to přes dva roky, ale své rozhodnutí bych nikdy nezměnila.
Přeji hodně sil.

Athos

18.10.2019 16:50
Athos

XXX.XXX.24.141

Moc děkuji za vaši reakci, vážím si jí. Je to nesmírně těžké, pořád jsem čekala, že to bude ještě dobré, ale už asi ne... Po neděli budu volat veterináře a ještě to skonzultuji s ním. Chci pro Athose jen to nejlepší 11let mi byl parťákem . Spíš jsem nečekela, že se zhorší tak brzo... Myslela jsem, že tu semnou ještě pár let bude, ikdyž třeba jen jako kámoš na procházky na ruce.

18.10.2019 18:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Athos napsal(a):
Nejhorší je, že on se tváří jako by nic... Chová se spokojeně. A to je na tom to nejhorší :(

Koně trpí mlčky. Tam, kde by pes skučel a kočka vřískala, nevydá koník ani sten. Jde o to, že pokud padá, může si při pádu ublížit a ležet tam, s velkými bolestmi,než ho někdo najde .
Ale je to jen na vás. Vy ho znáte nejlépe.

Athos

18.10.2019 18:30
Athos

XXX.XXX.88.62

No upřímně je to ode mě asi sobecké, ale spíš jsem čekala, že mi jednou zavolají ue stáje, že leží a nemůže vstát v tu chvíli by to rozhodl za mě a já věděla, že dělám správně... Je strašny mít parťáka život v rukach a dělat tak těžké rozhodnutí. Kazdopádně to budu ještě konzultovat s veterinářem. Kazdopádně jsem moc ráda za veškeré odpovědi.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2019 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Sobecké to není, přeje si to více majitelů, ale většinou to je bohužel přesně naopak.

19.10.2019 18:57

V případě koně s ataxií je kontraindikovaná jakákoli chiropraxe a fyzioterapie. To mi zdůrazňoval MVDr Seitl. Zkuste ještě konzultaci s ním. Ošetřoval mi koně s ataxií. Ten začal padat i ve výběhu, byly nasazeny kortikoidy, kůň se zlepšil. Ale přestalo se na něm úplně jezdit.

Důležitá je asi i příčina. Proč došlo k útlaku míchy, pokud to je útlak míchy, co zhoršuje problém. Náš ataxický kůň se projevoval podobně i při zánětu šlach nebo kopytním abscesu. Jakákoli bolest nohou byla spojená se zhoršením koordinace.

19.10.2019 20:16
larissa

XXX.XXX.214.157

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V případě koně s ataxií je kontraindikovaná jakákoli chiropraxe a fyzioterapie. To mi zdůrazňoval MVDr Seitl. Zkuste ještě konzultaci s ním. Ošetřoval mi koně s ataxií. Ten začal padat i ve výběhu, byly nasazeny kortikoidy, kůň se zlepšil. Ale přestalo se na něm úplně jezdit.

Důležitá je asi i příčina. Proč došlo k útlaku míchy, pokud to je útlak míchy, co zhoršuje problém. Náš ataxický kůň se projevoval podobně i při zánětu šlach nebo kopytním abscesu. Jakákoli bolest nohou byla spojená se zhoršením koordinace.

Dobrý den, chiropraktické ošetření je kontraindikace, to máte pravdu. Proto u tohoto koně pracuji metodou trigger point terapie na svalech a uvolňování facie, Monika P.

24.10.2019 13:57
pupanec

XXX.XXX.110.248

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vím, že tohle slyset nechcete a čte se to blbě. Ale pokud se stav zhoršuje, a nepomáhá to, co pomáhalo předtím, hodně bych se zamýšlela, jestli mi za to stojí to dotáhnout až do bolestivých stavů, kdy "končíme v utrpení", nebo se smířit s tím, že parťákovi dosloužilo zdraví a je čas. Ano, těžko se smiřuje s představou, že už není, ale myslím si, že je daleko těžší koukat na to, jak někdo, koho mám rád, trpí. Vím, že drtivá většina lidí se mnou nebude souhlasit a bude mít argumenty proti, možná i Vy. Ale je to jen Vaše rozhodnutí, a po vyzkoušení "všeho možného" bych s klidným svědomím udělala to nejhorší rozhodnutí, které člověka při vlastnictví zvířete potká.
Můj kůň, kterého jsem měla od jeho 5 měsíců, sice neměl co Vás, měl shivers, což je také neurologické onemocnění, kdy mu nesloužily zadní nohy. Když se podruhé, druhé jaro, nemohl pohnout z místa a muselo se to řešit injekcema, skončili jsme to. Také byl veselý, také běhal, řádil s koněma, naučil se na starý kolena při valeni převracet se, ale když se pak "zasek", byl to blbej pohled. A já to nedokázala. Umřel ve 21 letech, které jsme prožili skoro denně spolu. Taky mi chybí pořád, a je to přes dva roky, ale své rozhodnutí bych nikdy nezměnila.
Přeji hodně sil.

Dobrý den.....
mám koně se shivers ..mohu poprosit o info..klidne na email.Díky Radka

Přidejte reakci

Přidat smajlík