Kašlaní, zakuckáváni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Flametwin3108

20.10.2019 19:21
Flametwin3108

XXX.XXX.250.202

Dobrý den, potřebovala bych poradit.
Kobylka, kterou jezdím, vždy při práci na jízdárně cca po 10 minutách 4-5krát zakašle a pak už nic. V klidu pokračujeme dál, nemá problém jakkoli pracovat. A stává se to vždy když poprvé naklušu. A proto vás žádám o radu. Pokud se s tím už někdo setkal, nebo měl takový problém. Nevím, zda to mám nějak řešit, nebo nechat být. Protože jinak žádné zdravotní problemy nemá. Za každou odpověď děkuju...

20.10.2019 19:28
evcusik

XXX.XXX.150.9

A řešila jste to s majitelem? Ten má rozhodnout a případně volat veta..

Záleží jaký je to kašel, jaké intenzite, co vykašlává, v jakém prostředí se nachází (např prašné, zabořený čumák v seně apod). I tak z dlouhodobého hlediska bych s tím OK nebyla a minimálně konzultovala s vetem.

Flametwin3108

20.10.2019 19:42
Flametwin3108

XXX.XXX.250.202

evcusik napsal(a):
A řešila jste to s majitelem? Ten má rozhodnout a případně volat veta..

Záleží jaký je to kašel, jaké intenzite, co vykašlává, v jakém prostředí se nachází (např prašné, zabořený čumák v seně apod). I tak z dlouhodobého hlediska bych s tím OK nebyla a minimálně konzultovala s vetem.

Ano, nicméně majiteli to nepřijde zas tak divné. Konik pracuje i tráví volný čas na travnatem povrchu. V přístřešku má vystlano senem. Prirovnala bych to k suchemu kašli.

20.10.2019 20:22
balisek

XXX.XXX.79.55

Můj kůň dělá to samé. Krátce po naklusání si dva či třikrát suše odkašle, pak si odfkne a můžeme dále pracovat. Dělá to roky, v různých ustájeních, bez ohledu na kvalitu sena či podestýlky. Žádný nález na dýchacích cestách nemá, netrpí dušností ani jinými neduhy - a to mu už táhne na 22. Tudíž to neřeším.

Pokud kobyla nemá žádné potíže, asi bych to nechala být.

Flametwin3108

20.10.2019 21:07
Flametwin3108

XXX.XXX.30.166

balisek napsal(a):
Můj kůň dělá to samé. Krátce po naklusání si dva či třikrát suše odkašle, pak si odfkne a můžeme dále pracovat. Dělá to roky, v různých ustájeních, bez ohledu na kvalitu sena či podestýlky. Žádný nález na dýchacích cestách nemá, netrpí dušností ani jinými neduhy - a to mu už táhne na 22. Tudíž to neřeším.

Pokud kobyla nemá žádné potíže, asi bych to nechala být.

Děkuji, hned jsem klidnější😊

21.10.2019 09:15
sisi58

XXX.XXX.191.1

Flametwin3108 napsal(a):
Děkuji, hned jsem klidnější😊

Já bych nebyla.Určitě bych si koně nechala zkontrolovat vetem. Ale pozor, veterinářem, který ví, jak vypadá začínající dušnost.
Pokud vám takový odborník potvrdí, že to nic není, pak je to ok. Já mám, z původně lehce pokašlavájící kobyly, kobylu dušnou. A to mi vetka tvrdila "že to vážně nic není".
Kvalitní vyšetření vás rozhodně vyjde levněji, než léčení nemocného koně. Nehledě na to, že dušnost je neléčitelná.Takovému koni můžete ulevit, můžete ho dostat do remise, ale nikdy už nebude zdravý.
Třeba je odkašlání vašeho koně pouze ekvivalentem odkašlání řečníka před proslovem.

21.10.2019 10:09
Rafaela

XXX.XXX.158.2

No radit někomu, ať nechá být kašel u koně... To mi nepřijde moc rozumné řešení tedy
Určitě se poradit s majitelem, ať zavolá veterináře, prohlídka bude stát cca do 3tis, ale zase budete vědět na čem kůň je, může to být nějaká alergie nebo začínající dušnost.

21.10.2019 15:27
johnt

XXX.XXX.89.110

Flametwin3108 napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit.
Kobylka, kterou jezdím, vždy při práci na jízdárně cca po 10 minutách 4-5krát zakašle a pak už nic. V klidu pokračujeme dál, nemá problém jakkoli pracovat. A stává se to vždy když poprvé naklušu. A proto vás žádám o radu. Pokud se s tím už někdo setkal, nebo měl takový problém. Nevím, zda to mám nějak řešit, nebo nechat být. Protože jinak žádné zdravotní problemy nemá. Za každou odpověď děkuju...

Tak já mám poníka pro dceru, letos 18 pomalu pryč, celý život pracoval pro děti, miluje děti, před 4 léty nález na plících a atb nezabraly, řešila jsem to alternativní medicinou kdy zůstalo chronické kuc kuc při naklusní a pak už nic, pohoda. Práci měl rozumnou, vždy jsem dávala pozor na jeho dýchání a několikrát za rok jsem jej nechávala kontrolovat několika veterináři aby mi jej poslechli a zkusili vysvětlit to jeho kuc kuc...jenomže žádnej na nic nepřišel ani na dušnost až letos po 5 letech....přestal reagovat na pobídky (on je tvrďák a pracuje hrozně rád a tak než se na něm něco pozná tak to trvá), nechala jsem jej zkontrolovat i terapeutem a i terapeut poznal, že pony není ok, ale ne z venku svalově či blokle, ale problém je někde uvnitř. Vet přijel až na druhý den a zjistil tekutinu na plících, v krvi vyšly některé hodnoty šíleně, ale ne až tak dramaticky, vyslovilo se podezření na nádor na plících. Leč asi po 14 dnech klidového režimu (12/12) tekutina z plic zmizela-sama. Nicméně, pony občas jde pod sedlo max na lehkou krokovku, jinak má důchod.Nikdo neví a nedalo se zjistit co přesně mu je a to jsem ho nechávala projít několika vety a využila jsem i možností alternativní medicíny. každopádně neví se, co to je, ale všichni víme, že kdyby se vrátil pracovat pod sedlem tak ho tím zabijeme....takže tohle je náš případ a asi těžko se tady najde někdo s něčím podobným, že by mohl objasnit co se děje, kde třeba ještě hledat....můj pocit jakoby to byl začátek leukémie, ale je to jen pocit, neumím si to jinak vysvětlit, netuším, co to je a nejsem sama....

21.10.2019 16:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

johnt napsal(a):
Tak já mám poníka pro dceru, letos 18 pomalu pryč, celý život pracoval pro děti, miluje děti, před 4 léty nález na plících a atb nezabraly, řešila jsem to alternativní medicinou kdy zůstalo chronické kuc kuc při naklusní a pak už nic, pohoda. Práci měl rozumnou, vždy jsem dávala pozor na jeho dýchání a několikrát za rok jsem jej nechávala kontrolovat několika veterináři aby mi jej poslechli a zkusili vysvětlit to jeho kuc kuc...jenomže žádnej na nic nepřišel ani na dušnost až letos po 5 letech....přestal reagovat na pobídky (on je tvrďák a pracuje hrozně rád a tak než se na něm něco pozná tak to trvá), nechala jsem jej zkontrolovat i terapeutem a i terapeut poznal, že pony není ok, ale ne z venku svalově či blokle, ale problém je někde uvnitř. Vet přijel až na druhý den a zjistil tekutinu na plících, v krvi vyšly některé hodnoty šíleně, ale ne až tak dramaticky, vyslovilo se podezření na nádor na plících. Leč asi po 14 dnech klidového režimu (12/12) tekutina z plic zmizela-sama. Nicméně, pony občas jde pod sedlo max na lehkou krokovku, jinak má důchod.Nikdo neví a nedalo se zjistit co přesně mu je a to jsem ho nechávala projít několika vety a využila jsem i možností alternativní medicíny. každopádně neví se, co to je, ale všichni víme, že kdyby se vrátil pracovat pod sedlem tak ho tím zabijeme....takže tohle je náš případ a asi těžko se tady najde někdo s něčím podobným, že by mohl objasnit co se děje, kde třeba ještě hledat....můj pocit jakoby to byl začátek leukémie, ale je to jen pocit, neumím si to jinak vysvětlit, netuším, co to je a nejsem sama....

Tak třeba má vodu na plicích při srdeční nedostatečnosti a bez zátěže to to srdce ještě zvládá. Variant je spousta.

21.10.2019 17:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Tak třeba má vodu na plicích při srdeční nedostatečnosti a bez zátěže to to srdce ještě zvládá. Variant je spousta.

Johnt vypisuje, co vše dělali, aby zjistili,co koni je. Jde vůbec zjistit příčina? Dokáže to nějaké vyšetření?

21.10.2019 18:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Johnt vypisuje, co vše dělali, aby zjistili,co koni je. Jde vůbec zjistit příčina? Dokáže to nějaké vyšetření?

Právě že nepíše, je tam jen, na co bylo podezření a že "v krvi vyšly některé hodnoty šíleně, ale ne až tak dramaticky", což je teda dost nespecifický údaj, krevních parametrů je spousta Kdyby napsala, co přesně vyšlo mimo, tak se dá nějak uvažovat, ale takhle je to věštění. Koukněte třeba na příčiny u lidí, také není jen jedna.
https://www.stefajir.cz/voda-na-plicich

21.10.2019 20:56
johnt

XXX.XXX.89.110

Dotaz napsal(a):

právě, že srdíčko je dobré,a le taky jsme nad tím přemýšleli, ale aspoň dle poslechu srdce dobré bez nálezu.

21.10.2019 21:09
johnt

XXX.XXX.89.110

Dotaz napsal(a):
Právě že nepíše, je tam jen, na co bylo podezření a že "v krvi vyšly některé hodnoty šíleně, ale ne až tak dramaticky", což je teda dost nespecifický údaj, krevních parametrů je spousta Kdyby napsala, co přesně vyšlo mimo, tak se dá nějak uvažovat, ale takhle je to věštění. Koukněte třeba na příčiny u lidí, také není jen jedna.
https://www.stefajir.cz/voda-na-plicich

dávám výsledky, první výsledek je hodnota, která vyšla a druhá jaká má být správná

glukoza: 5,3 ........3,05-4,99
LDH 699,1 .......má být menší než 400
CK210 ...... má být menší než 130
zinek 8,1 ..... 9,2-19,9
selen 92,4 ......100-200
vitamíny byly dodány, rtg plic a hlavy neukázalo nic, poslední názor jednoho veta, že problém je někde v nozdrách , nos či hlava max polykání, z alternativní medcíny vyšlo velké chronické zaplísnění-nasazené bylinky nejen na plísně, ale pony má za sebou řádný detox na míru...hodně se mu ulevilo, ale funkčnost plic to nezměnilo. Kuc kuc je stále, kapacita plic je malá, ale ožil aspoň v ohradě a začal řádit. Citlivý obvod hrudníku (je fakt, že při koupi měl šílenou lordozu, tu se nám podařilo dát do cajku (trvalo to 3 roky s terapiemi 3x-4x ročně), ale citlivost hrudníku přetrvala, takže žádný podbřišník se nikdy nedotahoval nadoraz, ale byl vždy volnější, že se tam dala strčit dlaň a ještě pružit, takže trochu víc jak dlaň.

21.10.2019 21:20
johnt

XXX.XXX.89.110

Dotaz napsal(a):

Ale nakonec jak čtu příspěvky, tak i když dle poslechu srdíčko zní dobře, tak tam by mi to sedělo nejlíp....on je neskutečný tvrďák a nedá na sobě nic znát dokud může, tak chce makat, takže leccos se dá zjistit později nebo člověk včas fakt nezjistí, je to takový adrenalinový koník, rád se předvání a ukazuje, třeba ho srdíčko zlobí, ale nepravidelně, kdo ví.....vím, že ještě vet vzal jednu podstatnou informaci a ta byla, že někdy pamlsek-mrkev-když se mu dala před práci pod sedlem tak vykašlal nozdrama, takže se mu přestala dávat, takže další podezření, že nějaký nerv v těle, který to má na starosti může odumírat-už jsme tu takového jednoho araba měli a musel se uspat, ochrnutý nerv a veškeré jídlo mu šlo do plic....

22.10.2019 00:55
Dotaz

XXX.XXX.235.225

To by chtělo posouzení veterináře, ale CK a LDK jsou svalové enzymy, netuším, jaké se nabírají u koně, u lidí rozlišujeme 3 hlavní podtypy CK - pro kosterní svaly, pro srdeční sval a mozkové. Zvýšení nemusí znamenat nutně problém, zvýší se třeba i po cvičení, ale využívají se jako ukazatel svalového poškození (třeba při myopatiích). Jaké jsou hodnoty pro koně (myslím hlavně míra těch patologických) by vám zodpověděl veterinář, třeba se děvčata zde vyjádří. Stejně tak LDK má několik typů, viz článek v odkazu. https://www.wikiskripta.eu/w/Lakt%C3%A1tdehydrogen%C3%A1za

Kdysi jsem něco četla i o nutriční myodegeneraci, snad by tam měl hrát vliv i nedostatek selenu, postiženy by měly být žvýkací a polykací svaly, ale bližší info nemám. Ráda si od veterinářek přečtu jejich postřehy.

22.10.2019 06:55
Arbora

XXX.XXX.212.195

johnt napsal(a):
dávám výsledky, první výsledek je hodnota, která vyšla a druhá jaká má být správná

glukoza: 5,3 ........3,05-4,99
LDH 699,1 .......má být menší než 400
CK210 ...... má být menší než 130
zinek 8,1 ..... 9,2-19,9
selen 92,4 ......100-200
vitamíny byly dodány, rtg plic a hlavy neukázalo nic, poslední názor jednoho veta, že problém je někde v nozdrách , nos či hlava max polykání, z alternativní medcíny vyšlo velké chronické zaplísnění-nasazené bylinky nejen na plísně, ale pony má za sebou řádný detox na míru...hodně se mu ulevilo, ale funkčnost plic to nezměnilo. Kuc kuc je stále, kapacita plic je malá, ale ožil aspoň v ohradě a začal řádit. Citlivý obvod hrudníku (je fakt, že při koupi měl šílenou lordozu, tu se nám podařilo dát do cajku (trvalo to 3 roky s terapiemi 3x-4x ročně), ale citlivost hrudníku přetrvala, takže žádný podbřišník se nikdy nedotahoval nadoraz, ale byl vždy volnější, že se tam dala strčit dlaň a ještě pružit, takže trochu víc jak dlaň.

Endoskopiu ste robili?

Přidejte reakci

Přidat smajlík