Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kinok

24.11.2019 19:23
Kinok

XXX.XXX.91.25

Ahojte v poslednom čase som nejako demotivovaná čo sa jazdenia a koní týka. Nič mi nejde, nedokážem sa sústrediť, mám pocit, že všetky informácie idú okolo mňa a ja som len pasívny prijímateľ. Čo sa týka koní som sa za tých pár rokov čo jazdím vytrápila až až a už by som proste chcela zažiť odmenu za všetkú tú vynaloženú energiu. Chcem jazdiť profesionálne, ale mám pocit, že tento šport je len pre vyvolených a ja ako dcéra priemerne zarábajúcich rodičov strednej vrstvy sa jazdkyňou nestanem. Mám 17 rokov a ako študentka gymnázia stojím pred rozhodnutím akým smerom sa vybrať, chcela by som študovať hipológiu, no obávam sa, že skončím ako inštruktorka jazdenia niekde v rekreačnej stajni a to práve nechcem.

Určite ste už boli niekto v takejto situácii, ako ste sa motivovali ?

Neregistrovaný uživatel

24.11.2019 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ano, jsem v té situaci, ale po 28 letech u koní 🙂 Popřemýšlej, co ti pobyt s koňmi a ježdění na nich přináší a co bere, a uvidíš, jakou cestou se vydat 🙂

24.11.2019 20:02
kallisto

XXX.XXX.135.43

Vůbec se tím netrap. Tyhle stavy kdy nejde ježdění máme čas od času všichni.

Zkus se na chvíli zaměřit na něco jiného a choď si do sedla jen vyčistit hlavu. Teď je furt hnusně zima a tma, je to depresivní samo o sobě, ne tak když člověku ještě něco nejde.

Zkus zahloubat v nějaké koňské oblasti, ono tě to pak dovede myšlenkama zpět k těm koním víc a víc.
Co výživářství koní, správné krmení, co ten můj kůň vlastně baští?. Nebo zkus nastudovat pozitivku a kliker, pak to můžeš s koněm vyzkoušet naživo.
Co třeba naučit se stříhat koně? Nebo se podívat na genetiku barev a jejich dědičnost?
Co třeba kování? Má můj koník správný postoj a tvar kopyt?
A co sedlo, sedí? Jak to poznám?
Co práce na kavaletkách, zařadit něco zábavnějšího pro koně, ať to není pořád jen dril?
Co lonžování, práce na dvou lonžích, co to zkusit...

Nevěš hlavu, já taky kolikrát na koně vůbec nelezu a jen je pustím na pastvu a koukám jak jsou spokojení. Oni mě na tom hřbetě nepotřebují.
Balzám na uši je pak poslouchat jak s chutí chřoupou večeři a vím, že je jim fajn.

Ono se to časem vyloupne samo...

24.11.2019 20:14
Arbora

XXX.XXX.212.43

Hipológia v Nitre nie je žiadne terno, z hľadiska jazdectva. Biochémia a agrochémia sú na SPU dosť náročné predmety, pokiaľ ťa prírodovedné predmety až tak nebavia, bolo by fajn zvážiť to predtým.

Čo sa týka úspechu, dobrý jazdec sa presadí, len mu to trvá o dosť dlhšie, keďže nemá to zázemie. Zahraničná prax určite pomôže. Na jazdenie nie je treba žiadny titul, ale je fajn mať v ruke niečo, čo ťa bude potenciálne živiť, keď jazdectvo napríklad nevyjde.

Je zima, málo svetla, tie “depresie” sú pomerne častým sprievodným javom. Na jar zase bude lepšie. Kallisto to pekne zhrnula, skús si nájsť v jazdectve niečo nové, nejakú motiváciu, možno nejaký seminár.

Kinok

24.11.2019 20:17
Kinok

XXX.XXX.91.25

Tak pozitívne a prirodzenej komunikácii sa venujem, nepovedala by som o sebe, že som úplný profík v tejto oblasti, ale môjho haflinga som naučila zopár cvikov a som na neho patrične hrdá. Vie si ľahnúť, ukloniť sa, španielsky krok a vzpínanie dokáže už aj zo sedla, nosí predmety, usmieva sa ...
Mňa skôr nahnevalo vyhodenie z jazdeckého klubu, proste som "nedržala hubu a krok" a dovolila som si vyjadriť nesúhlas s "trénerom", ktorý ani nevedel na akú vzdialenosť sa rozstavujú kavalety !!!

24.11.2019 20:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já po dnešku taky přemýšlím, jestli by mi u háčkování nebylo lépe, než se jako trotl mordovat s vidlema, lopatou a kolečkem do tmy někde u koní.

24.11.2019 20:53
careta2

XXX.XXX.96.17

Dalo by se říct že to mám podobně i když ne u koní, ale u šití. Protože s našimi koňmi děláme to co děláme a protože jsme před lety já i manžel šermovali,naučila jsem se šít. Časem jsem začala šít i pro přátele a známé. Ale teď jsem si uvědomila že už mě to vůbec nebaví, práce s látkou mě nenaplňuje musím se do toho nutit. Tak s tím holt přestanu. U koně to asi nebude to pravé řešení, ale není nad to si od všeho odpočinout. Třeba to pomůže a zase nakopne

24.11.2019 22:02
Makina14

XXX.XXX.208.164

Zkuste si představit, co byste dělala, kdybyste koníka(koníky) neměla. Prostě... Z nějakého důvodu byste je musela na vždy opustit, měla byste nějaký těžký úraz, který by Vám zakázal jakýkoli pohyb v sedle... A nebo (což je možná nejhorší), kdyby Vám toho koníka někdo ukradl, otrávil... Mě to vždycky nakoplo užívat si ty koně i přes všechny trable, které s jejich vlastnictvím nastávají. Vím, je to někdy moc těžké, taky mě ty koně někdy tak štvou, že mám sto chutí s tím vším skončit. Ale... když si uvědomíte, jak moc je vlastně máte ráda a co jste pro sebe navzájem udělali... Je to podobné jako s dětmi. Ať jsou velké, nebo malé, vždy se najde nějaká situace, kdy Vás naštvou, Vy se na ně naštvete, ty starší s Vámi třeba týden nechtějí mluvit... Vy to asi neznáte (pokud nemáte mladší sourozence), ale určitě víte, o čem mluvím. Taky Vás drží určitá motivace se o ty děti starat, nenechat je být, nenechat je na pospas okolí...
S koněm to je podobné. Určitě existuje určitá motivace, např. si můžete představit, jak v budoucnu vyhrajete závod, soutěž krásy , kdo ví? A nebo prostě jen představa společného soužití, společných zážitků a legrace. Protože každý správný koňák by si měl na dni u koní najít něco, co ho rozesměje, co mu udělá radost...
Určitě si také najdete to svoje...

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2019 22:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kinok napsal(a):
Tak pozitívne a prirodzenej komunikácii sa venujem, nepovedala by som o sebe, že som úplný profík v tejto oblasti, ale môjho haflinga som naučila zopár cvikov a som na neho patrične hrdá. Vie si ľahnúť, ukloniť sa, španielsky krok a vzpínanie dokáže už aj zo sedla, nosí predmety, usmieva sa ...
Mňa skôr nahnevalo vyhodenie z jazdeckého klubu, proste som "nedržala hubu a krok" a dovolila som si vyjadriť nesúhlas s "trénerom", ktorý ani nevedel na akú vzdialenosť sa rozstavujú kavalety !!!

Pokud jste dostala padáka a jste teď nabručená na celý svět hlavně se nepouštějte do nějaké konfrontace po sociálních sítích, nejděte jiný jezdecký klub a jezděte dál.....takových zakopnutí po cestě životem bude ještě vícero, netřeba se hned hroutit.
Ano, být profi jezdcem dnes je o tom mít "zázemí"- jde o to kam by jste se chtěla až dostat.....koukala jste na global champion league z Prahy? Bohaté rodiče, rodiče byli jezdci- známá jména, mít vlastní stáj, hřebčín.....a v neposlední řadě výsledky ve sportu....

25.11.2019 14:09
sovicka

XXX.XXX.26.123

Kinok napsal(a):
Ahojte v poslednom čase som nejako demotivovaná čo sa jazdenia a koní týka. Nič mi nejde, nedokážem sa sústrediť, mám pocit, že všetky informácie idú okolo mňa a ja som len pasívny prijímateľ. Čo sa týka koní som sa za tých pár rokov čo jazdím vytrápila až až a už by som proste chcela zažiť odmenu za všetkú tú vynaloženú energiu. Chcem jazdiť profesionálne, ale mám pocit, že tento šport je len pre vyvolených a ja ako dcéra priemerne zarábajúcich rodičov strednej vrstvy sa jazdkyňou nestanem. Mám 17 rokov a ako študentka gymnázia stojím pred rozhodnutím akým smerom sa vybrať, chcela by som študovať hipológiu, no obávam sa, že skončím ako inštruktorka jazdenia niekde v rekreačnej stajni a to práve nechcem.

Tak já přemýšlím, zda jsem ta pravá co radit. Mě se tenhle stav u koní nikdy nepřihodil. Neberu, že se mi některé dny třeba nechce jezdit, když je hnusně případně jsem hodně unavená z práce, ale nikdy dlouhodobě. A to u koní není vždy všechno zdaleka tak růžové (poslední roky máme koně doma, tak že neustálá péče), obzvlášt když koně nejsou zdraví, nebo teď podzimní a zimní lezavé počasí. Osobně s koníkem sportuju a to je pro mě asi velká motice, prostě se chci posouvat dál (chci být svému koni lepším jezdcem) a je úžasné vidět změny na koni (krim přiježděnosti zmeny osvalení, pohybu, pružnosti), tak že to mě v chmurné dny sune dál. Navíc když chci po koni nějaké výkony tak nemůže pracovat nepravidelně, musíme být oba v kondici a to bez práce nejde.
Asi bych změnila stáj (noví lidé, prostředí, trenér), to člověka může taky nakopnout. Zajeďte si na nějaké soustředění.
No upřímně školu koňsky zaměřenou bych tedy nestudovala určeitě, zvolila bych opbor, který bude tak nějak univerzální a použitelný i jinak. Vstupenkou k tomu, aby se člověk stal úspěšným jezdcem, který si tím i vydělá, tak nejsou jen bohatí rodiče. I normální lidé, kteří mají přístup ke koním se můžou vypracovat jen je ta cesta obtížnější. Dejte po škole třeba rok pauzu a vyjeĎte do zahraničí jako oška (tam si můžete i v klidu promydslet kam dál), pokud vám nechybí píle a talent, tak spousta lidí se v zahraničí vypracovalo od ošek k pracovním jezdcům, což je k získávání zkušeností asi dost k nezaplacení. Ale otázka je čemu se chcete věnovat, nepíšete zda máte licenci či co s koněm děláte... Navíc spousta profi jezdců, prostě trénuje, neb samotné ježdění nenese tolik, bez toho se neobejdou.
Mimochodem buďte vděčná za možnost mít koně už před dovršením dospělosti, spousta lidí tuhle možnost nemá;-)

Tygr_ussurijsky

27.11.2019 07:05
Tygr_ussurijsky

XXX.XXX.43.35

Kinok napsal(a):

Holka,upřímná rada-vykašli se na studium zemedělky a hledej budoucnost v některém z trojice oborů medicína-práva-ekonomika a veřejná správa. Jinak za pár let spláčeš nad "výdělkem"!
V sedmnácti to člověk vnímá dost růžovými brýlemi-a za patnáct let potom si nadává. Podívej se na dnešní ceny bydlení:vlastní bydlení nedostupné-z panelákového jednopokojáku je luxusní zboží za 100 000 Eur min. Za nájem 2+1 dáš víc, jak polovinu slušné výplaty.

Odpověz si na otázku: je lepší být právníkem a brát min 100 Euro na hodinu, nebo dřít jak mezek svátek-nesvátek,zima-léto za každého počasí za ani ne 5 Euro na hodinu?

Pokud zvolíš první možnost, tak máš šanci pořídit si vlastní maštal a koně. Pokud zvolíš druhou,tak se příprav na to,že budeš žīt z ruky do huby,na záliby muzeš zapimenout a budeš bydlet nadosmrti na ubytovně a klepat se strachem o kus žvance a o to,abys neskončila na ulici!

27.11.2019 10:48
Dep

XXX.XXX.233.129

Studovat koně opravdu nechoď. Pokud chceš zůstat tak nějak v oboru zaměř se třeba na výživářství. Případně veterina, ale tam pak s časem na koně je to na štíru. Pokud tě baví i něco mimo koně a zemědělství, jdi tam. Jak píše tygr. Oni sice ve studijním letáku ti řeknou jak můžeš dělat zootechnika někde v hřebčíně nebo pracovat někde u chovatelů atd., ale s největší pravděpodobností skončíš jako ta cvičitelka s diplomem. Od svých 20 let lituji, že jsem neposlechla rodiče a šla jsem na střední se zameřením na jezdectví. Mám problém se dostat jenom na "blbého" zootechnika ke kravám. Dnes jich je málo a berou i středoškoláky, ale u mně když vidí obor, tak už se rozmýšlí. Někam do kanclu se zemědělkou dostanu fakt těžko. Takže před mateřskou jsem dojila krávy ... A mám husí kůži z toho, až budu hledat další práci, na dojírnu už se mi nechce. Na to abys byla dobrý jezdec Ti vysoká fakt nepomůže. Stejně se tam učí základy. A když se dostaneš k někomu do stáje jako oška, tak to má nejlepší váhu, protože mít zkušenosti.
Tedy závěrem, jdi na normální obor a na koní obor se vyprdni. Jezdit a kydat můžeš i s doktorátem z fyziky.

Tygr_ussurijsky

27.11.2019 14:37
Tygr_ussurijsky

XXX.XXX.43.35

Dep: holčině jsme asi na dobré náladě nepřidali. Nicméně tvrdá pravda je lepší jak "matlat med kolem huby".
Chybami se člověk učí-ale bacha: život je ku..vsky krátkej na to,aby je člověk mohl páchat. Je třeba se poučit z chyb ostatních-včetně nás.
V sedmnácti to člověk vidí fakt růžovými brýlemi, které si rozbije postupnými pády na hubu.
Kinok:
Promiň,je to ode mě tvrdé,ale poslechni si pár od někoho, kdo maturoval v době,kdy jsi se narodila a nabil si kokos-ať si ho nenabiješ také!

Píšeš, že bys ráda studovala zemědělský obor/hipologii. Z toho dedukuji,že by Ti mohla jít biologie a chemie. Dále máš výhodu v tom,že jsi na gymplu, kde se toto bere do hloubky. Na druhou stranu po gymplu MUSÍŠ,MUSÍŠ,MUSĪŠ vystudovat vysokou-s gymplem se práce hledá fakt blbě.
Ale zpět k té biologii a Chemii-pokud Ti jde a baví Tě,přemýšlej o volbě: medicína-veterina-farmacie. Jsou to náročné obory,ale mají budoucnost-hlavně medicína a farmacie. Je to zodpovědnost a peníze se sice nedají s právníkem rovnat, ale: i právník bude potřebovat lékaře, když ho začne bolet obyčejný zub
Navíc tyto tři obory budou dobré pokud budeš chtít mít vlastní maštal a koně-popř podnikat v tomto směru. Budeš se orientovat ve zdravotním stavu koní a případně užívaných léčivech-k nezaplacení!!

Pokud si netroufáš na tyto obory, zvol (Jak radí mí předřečníci) něco univerzálního.
Pokud absolvuješ práva, ekonomiku či veřejnosprávní obor,máš univerzální vzdělání.
Benefity se projeví i v případě, pokud se budeš chtít věnovat koním. Sama si právně posoudíš a rozebereš smlouvy,nebo udeláš účetnictví a jiné "papíry".

Tak se v klidu rozmysli-je Ti sedmnáct,takže jsi ve druháku na gymplu tipuju. Neponižuj se - ani si nestav vzdušné zámky, poraď se se zkušenými, zjisti si náplň studia oborů,o které máš zájem. Podle toho se rozhodni-neukvap se ani dlouho neváhej. A pak zaber na vytčenem cíli. Nepodceňuj přípravu-raději teď 2 roky zamakat a pak mít perspektivu-i když si něco budeš muset odříci.
Jinak-se Sůvičkou ,co psala přede mnou ve spoustě věcí souhlasím, ale s tvrzením,aby jsi zkusila po maturitě vycestovat na rok za hranice a tam makat ,si dovolím polemizovat. Byla by to dobrá jazyková příprava,ALE: podle mě je nejlepší po maturitě ihned jít studovat vysokou-dokud jsou vědomosti v kebuli a mozek pružný!
Věř v tomhle zkušenýmu-v 35 letech si dodělávám vysokou. Je to dřina, do makovice to leze těžko a nadávám si,co jsem byl za vola,že jí nevystudoval hned!
Navíc-jsi holka a časem (i když v sedmnácti Ti to nepřijde) budeš třeba chtít děti-a čas po 20. letí svinsky rychle!
Takže prvně studium-a v rámci něj vyjet na Erasmus do zahraničí a procvičit si cizí jazyky!

A na závěr varování: Zemědělce a i technickým oborům(kromě IT) se zdaleka vyhni! Tam pšenka nepokvete! Nedej se zlákat kecy médií o potřebě strojařů ap.-Jak nastane první krize v autoprůmyslu,jsou strojaři první na dlažbě!

Přeji hodně sil a štěstí-koně si nech jako koníčka-je fajn se smysluplně odreagovat-to ne že ne. Pokud budeš mít výše uvedené školy, nic Ti nebrání se koním věnovat a navíc budeš mít perspektivní práci a také peníze.

Neregistrovaný uživatel

27.11.2019 20:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

To jsem asi v životě někde udělala chybu... Vysokou jsem nevystudovala, a mám jen gympl, tudíž neumím nic. Přesto jsem o práci neměla nouzi, v zahraničí jsem nebyla, jazyk "vystudovala" v ČR, a i když je mi skoro 40, dodělávám si potřebné průběžně, podle toho, co k práci potrebuji, třeba řidičák jsem dělala loni potřetí. Koně mám jako koníček celoživotně, ale podařilo se mi je "dostat" do práce. S tím rozdílem, že nemám sportovní ani jinak profesionální ambice. Tímto ovšem nikterak nechci snižovat to, že studiem nic nezkazite. Spíše popremyslejte, co by Vás bavilo jiného, kromě koní, a podle toho zvolte školu.

neverend

27.11.2019 23:14
neverend

XXX.XXX.213.247

Ono to někdy musí člověk zvážit jestli mu to za to stojí.Jinými slovy nesmí se z toho "pokakat" a když se mi něco nechce,tak to nedělám.🙂 Sám jsem stál po škole před rozhodnutím co teď.Vybral jsem si z dnešního hlediska nejlépe jak jsem mohl.Pár let mi šlo o frňák a dril to byl celkem někdy na hranici,ale dnes již zabezpečen bohatě až do smrti.Jinak jsem mohl trávit noce u počítače a lámat si hlavu nad programy které ve výsledku přinesou peníze těm co nejméně přiložili ruku k dílu.Zažil jsem to a upřímně se programátor považuje za celkem prestižní zaměstnání,ale pokud jde o peníze,tak to žádná hitparáda není.V práci je člověk v podstatě neustále a to i v noci.Podobně si myslím že ani ta sportovní kariéra není po čase žádný med a většinu lidí to nakonec časem ani bavit nebude.Jenže co potom dělat jiného,když jsem jednostranné kariéře obětoval vše ostatní? Život je zkrátka souhra náhod a to si holt musí rozhodnout každý sám co ho baví a uvědomit si jak těžké může být změnit rozhodnutí když se po čase ukáže že zvolená cesta nebylo to pravé ořechové.

Tygr_ussurijsky

3.12.2019 11:23
Tygr_ussurijsky

XXX.XXX.49.101

Dnešní článek-hned jsme si vzpomněl na tuto diskuzi.
Potvrzení mých slov-tentokrát o "perspektivních" technických oborech( sám jsem jeden absolvoval-a na "stará kolena" ho měním-přesně kvůli tomuto)

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/automobilky-budou-propoustet-ve-velkem-o-mista-prijdou-desitky-tisic-lidi-varuji-analytici-40305639?fbclid=IwAR2nsu4GEypDLDAUNl3kQ61twSqaYRIbyIkgND56UFvHm38ArSLTo7OuRmw

Přidejte reakci

Přidat smajlík