Zdravím,
o víkendu nám přivezli do stáje nového koně. Vystoupil z přívěsu 2x zakaslal od té doby nic. Byl trochu zpocený, hodila jsem odpocku a šel do stáje. Dnes, tedy po 4 dnech, opět zakaslal ve výběhu asi 5x. Není dekovany, vypadá, že mu zima není a je ustajen v režimu na noc box a přes den výběh. Moje otázka zní, jestli mám plasit a zítra hned volat veterináře nebo vaši koně občas také zakaslou?
bohou - je potřeba rychle "si nalít čistého vína".
Kůň opravdu jen tak kašlat nemá a nesmí. Vždy je to o nějakém zánětu - infekci, reakci na něco.
Už jenom to jak popisujete vyložení koně doma - to jste ho nepovodila po cestě? Nějaké uklidňování v novém boxe, čištění, seno, trocha dozoru jak se chová i se sousedy... Co kdyby byl infekční pro ostatní ve stáji? (obecně se podceňuje, proto že máme dobrou nákazovou situaci v ČR)
Na dálku nikdo nepozná jestli jste koně cestou do nového nachladila (tedy kašle ze začátku), nebo už je to dušný kůň co se horší protože nedostává léky co měl u minulého majitele (projevy byly pod kontrolou - nevšimla jste si)
A to co jste si všimla u kašle, může být jenom špička ledovce - nejvíce kašlání je po ránu a okolo předkládání sena, případně jak se kůň rozhýbe a zahřeje se hlen a jde ven.
Jenom prosím napište co na to veterinář. Ať i ostatní vědí jak to dopadlo. (na nákup koně si přizvou veterináře) A je potřeba jednat neprodleně, žádné odkládání až experimenty s kdečím... (třeba bude lepší koně vrátit, nebo zaléčit něco akutního) Opravdu to chce veta znalého koní a ideálně se zkušenostmi s dušňáky (prostě aby měl naposloucháno)