Jezdecký klub či soukromník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.12.2019 18:50
Petra23

XXX.XXX.0.114

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat , jestli neznáte nějaký jezdecký klub v Brně a blízkém okolí ,kde nejsou přepracovaní a znechucení koně? Případně neznáte,či nejste soukromník u kterého bych se mohla zdokonalovat v ježdění? Je mi 12 let a koně jsou můj život.Zvládám koně v kroku, klusu a zdokonaluji se ve cvalu. Chtěla bych se zlepšovat a vytvořit si nejlépe i vztah s koněm. U koní jsem samostatná a respektuji chod stáje. Ráda bych se v budoucnu věnovala parkurovému ježdění. Nemám problém s žádnou prací ,ani finančními příspěvky.
Děkuji za odpovědi a zkušenosti.

17.12.2019 20:32
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

No sice neznám v okolí Brna kluby, ale můžu ti říct svoje poznatky obecně. Sama jsem jezdila v 9 stájích. Vím že to je dost... Ale teď ta devátá je skvělá a jsem v ní spokojená. V těch minulých stájích to bylo vesměs podobné. Koně jezdili 2-8 hodin denně. V některé stáji to bylo lepší, koně jezdili méně a byli v lepších podmínkách. Jiné stáje byly otřesné.
Skončila jsem u soukromníka. Neříkám že neexistují kluby, kde se ke koním chovají slušně, ale moc jich není. Takže za mě se poohlédni spíš po soukromníkovi :)

17.12.2019 20:53
Petra23

XXX.XXX.0.114

Děkuji moc za radu. Už půl roku něco sháním ,ale když už něco bylo, byla vyžadována plnoletost nebo mi nevyhovovalo.

17.12.2019 22:16
Slon Indický

XXX.XXX.255.147

Pokud zatím neumíš ani základy, vykašli se na hledání ideálu a najdi si klub, kde dají dobré jezdecké základy tobě. Jezdecký klub není ráj pro koně a koně pro začátečníky budou znechucení všude, ono snést na sobě střídající se jezdce a pořád stejná náplň hodin vyprudí spolehlivě každého koně. Nehledě na to, že kůň pro začátečníka ani nemůže být skvěle přiježděný, některé nevědomé "pobídky" váhou nebo holeněmi musí ignorovat, protože to je jen ztráta rovnováhy jezdce.
Važ si toho, že máš prostředky na zaplacení kvalitní výuky a tu si dopřej, udělej si licenci, odchoď nějaké závody. Soukromník, který nechá jezdit nezletilé tě toho těžko moc naučí. Naopak, pokud teď využiješ příležitost a vyjezdíš se, budeš v budoucnu žádaná a nabídky na ježdění se ti budou hrnout - dobrých jezdců, co si zaplatili kvalitní základní vzdělání tolik není, samouků, co neumí pořádně cválat je přehršel.

18.12.2019 07:39
Petra23

XXX.XXX.0.114

Děkuji za radu.Rozhodně začátečník nejsem.Mám za sebou 3 roky pod trenérem ,ale z důvodů ,že se nachází hodinu a půl cesty, kvůli škole to už prostě nestíhám a poohlížím se po něčem blíže.Pořád se mám hodně co učit, nikdy jezdec nemumí vše. A hledám někoho ,kdo mi umožní se tomu věnovat naplno a hlavně zkušeného trenéra ,který už něco umí,ale těch je málo.

18.12.2019 09:45
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Já vím, že se to blbě čte a ještě hůř přiznává, ale po 3 letech ježdění prostě začátečník jsi, minimálně z pohledu toho, co čekáš - budování vztahu s koněm a nějakého samostatného ježdění u soukromníka. Je ti 12 let, máš před sebou ještě 50 let (a při možnostech dnešní mediciny třeba i víc) aktivního jezdeckého života. Teď zatni zuby a najdi si stáj, kde budou trénovat tebe, abys opravdu něco uměla, s tím základem pak budeš pracovat XY dalších let a všechny zlozvyky, co nasbíráš teď, se už pak po zafixování hrozně blbě odnaučují.
Budování vztahu s koněm je sice krásné, ale na tvé úrovni možná tak v knihách, v reálném životě totiž narazíš na to, že koni jako jezdecký partner nemáš co nabídnout. Když pominu parkurové ambice, tak jen to, abys koni nevadila a mohla mu být oporou jezdecky znamená, že ho 100% ovládáš ve všech chodech (včetně změn ruchů, nejenom chodů), a to nejen na jízdárně, ale i v terénu, samotného nebo ve skupině koní. Taktéž to předpokládá, že samostatně řešíš obtížné situace, jsi natolik jistá, že ho dokážeš převést přes bubáky bez opory nějakého koně před tebou atd. A tohle všechno bys měla dokázat nejen s vybraným koněm, se kterým ti to jde, ale v podstatě s jakýmkoliv - tj. bez ohledu na kvalitu jeho chodů a ochotu k pohybu, nemělo by ti dělat problém zvládat koně tlačivé i dopředné, koně, kteří se lekají nebo vyhazují. Tohle prostě netrvá 3 roky, natož u dítěte - i když se určitě cítíš vyspělá a vyspěle se dokážeš i vyjadřovat, tak tvůj vývoj ještě není ukončen a na tohle všechno ještě momentálně nemáš, a mít ani nemůžeš.
Pokud u soukromníka jezdíš jednoho koně, tak ten tyhle nedostatky spolehlivě pozná - přečti si třeba téma toho, jak kůň nechce se zadavatelkou z výběhu, často se řeší neochota jezdit na vyjížďky, zdrhání domů atd - to není vina koně, ale jezdců, kteří v euforii z toho, že ve cvalu nepadají, nabydou dojmu, že už vlastně jezdit umí a hrr na budování vztahu. Takhle ale vztahy nefungují, nejen mezi jezdcem a koněm - vždycky musí mít obě strany co nabídnout, a ty prostě zatím nemáš co nabídnout tomu koni - ani pocit jistoty, ani pohodlí v tom, že je "radost" tě na hřbetě nosit.
Pokud bys měla štěstí a narazila na extrémně hodné zvíře, které bude až nekoňsky chtít jezdci vyhovět a přizpůsobí se ti, staneš se "jezdcem jednoho koně", kdy s tímhle třeba nějak jezdit zvládat budeš, ale po usazení se na jakéhokoli jiného koně ihned dostaneš zpětnou vazbu a fungovat to nebude.
Zakže znova - najdi si trenéra blízko svého bydliště, hledej stáj, kde jejich svěřenci pravidelně skládají ZZVJ a objíždějí závody, tam máš největší šanci, že dostaneš správné základy. Na těch pak můžeš stavět v budoucnu, a v podstatě celý svůj jezdecký život, nepodléhej iluzi z knih a filmů o dokonalé souhře a lásce mezi holkou a koněm, takhle to prostě v životě nechodí.

18.12.2019 13:37
Petra23

XXX.XXX.0.114

Nedělám si moc velké iluze o tom ,že by někdo 12leté holce svěřil koně.Proto hledám kvalitní trénink ,kde bych mohla pracovat i s více koňmi a naučit se i s težšími koňmi. Nasbírat si zkušenost ,naučit se pořádně jezdit a složit ZZVJ. Ale to je hodně dlouhá cesta a hlavně práce.Většína stájí v středu Brna a okolí fungují hlavně na vození a trénují nezkušené mladé holky ,které nemají ani ZZVJ. Proto se pokusím o soukromníka nebo klub.Ale bude to dlouhé hledání.
Moc Vám děkuji za rady a zkušenosti.Moc jste mi pomohli a poučili mě.

Hanulinka

18.12.2019 18:20
Hanulinka

XXX.XXX.167.252

Hmm..kvalitni trener a kvalitni kun...to si priprav minimallne 450 na lekci...
Na treninky by te vozili rodice?
V jakem dosahu od brna by to melo byt?

18.12.2019 19:48
Petra23

XXX.XXX.0.114

Nejlépe okolí Královo pole,Řečkovice,Soběšice ,Líšeň.Ale nevadila by mi ani nějaká okolní vesnice s dobrou přístupností MHD max. do 40min cesty.Mám trenéra ,který si ůčtuje 300Kč/hod,protože se nachází neslušně v "zapadákově". Ale mám záruku kvalitního tréninku.Ale už k němu nemůžu tolik docházet ,kvůli škole.Na trénink mě rodiče vozit bohužel nemohou,z nejmenovaných důvodů. Ale dobře vím, že se v centru pod 400 Kč nedostanu a počítám s tím.Ale děkuji za otázku.

18.12.2019 20:40
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Souhlasím s názorem Slona Indického. Po třech letech ježdění jsi stále začátečník. Já jezdím 7let a terpve nedávno jsem se pod novým trenérem naučila pobídky váhou a holeněmi. Z minulé stáje jsem byla naučena do koně kopat patou. Já jsem měla v hledání veliké štěstí. Jezdím sice u soukromníka, ale on mě trénuje. Má licenci jezdce, cvičitele i trenéra a mnohaleté zkušenosti. Mám možnost složení licence, hoby i ofi závodů. Cena je nejlevnější v celém okolí. Bere ovšem jen málo lidí, vybírá si. Nemá web, ig ani fc. Našla jsem ho přes pořádatele ofi závodů. Normálně jsem jim psala a oni mi ho doporučili.

Hledej všude, kde to jen jde. Piš do každého místa kde mají koně, i když to vypadá zdánlivě nepoužitelne. A najdeš jedou jo. Já hledala přes rok.
Budu držet palce ať dobře seženes.

18.12.2019 21:11
Petra23

XXX.XXX.0.114

Dobře.Jsem začátečník, přiznávám. Děkuji za pomoc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.12.2019 12:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Petra23 napsal(a):
Dobře.Jsem začátečník, přiznávám. Děkuji za pomoc.

Jestli tě to potěší, já jsem začátečník i po 15 letech ježdění 🤷‍♀️ nic si z toho nedělej, u koni je pořád se co učit, celý život...

27.12.2019 18:50
Petra23

XXX.XXX.0.114

Jinak nabídky či typy jsou pořád vítány:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík