Deformace kopytní kosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2020 22:03
otys11

XXX.XXX.41.193

Zdravím,
zajímal by mě názor někoho zasvěceného, na úpravu kopyt s deformovanou kopytní kostí.
Moje kobyla má "dokonalou" deformaci levé zadní, způsobenou mnohočetnými rozsáhlými abscesy a zřejmě i několikanásobným schvácením/přichvácením u bývalých majitelů.
Kupovala jsem ji s těmito problémy vědomě. Přední nohy byly jakžtakž v cajku, zadky otřesné. Tehdejší majitelé jí měli v péči jakéhosi "odborníka", který se jí snažil dávat dokupy mustang rollem asi rok. Nakonec jí na nohách vyrobil "poklice" místo kopyt.
Přivezla jsem ji k sobě, zavolala našeho kováře. Na boso jsme ji dávali dohromady třičtvrtě roku. Strouhali jsme málo, ale často, aby kopyta dostala jakžtakž normální tvar. Nakonec se objevil obrovský absces, který by proběhl jen kousíček od kopytní kosti. Kopyto se muselo vyřezat skoro do půlky a kvůli postupně rostoucímu rozštěpu se nakovalo a sešroubovalo. Následně jsem tam dala plasty a odrůstající rozštěp jsem lepila kopytním tmelem.
Nyní už je všechno odrostlé, kobyla je na plastech (jsem spokojená), překováváme každé dva měsíce. Stejně se ale v určitých místech rohovina po okrajích vylamuje. Někdy více, někdy méně. Samozřejmě se vylamuje v místech, kde má kost narušený tvar.
Vím, že tohle už je nevratné, ale stejně by mě zajímal nějaký názor na úpravu, která by třeba mohla pomoci ještě více.
Kobyla se jezdecky využívá sporadicky na lehké vyjížďky, občas blbneme na kruhovce, netahá, chodíme procházky na ruce, má milionovou povahu. Je u mě prostě v invalidním důchodu. Udržuju jí na dietě, má tendence přibírat i ze vzduchu, samozřejmě dostává doplňky...msm, kerabol, minerálku, bylinky na podporu imunity...
Někde vyhrabu pár fotek a pošlu.

1.1.2020 23:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Základem jakékoliv činnosti s nemocným/schváceným/deformovaným kopytem, je RTG od odborníka.
Přes dva roky jsem dávala (samozřejmě s odborníky) dohromady kopyta schváceného koně. Se střídavými úspěchy.Pak jsem nechala udělat rentgeny.V říjnu. Na jaře mohl koník chodit na druhý den po vystrouhání do terénu.
Má velká chyba, že jsem nenechala RTG udělat hned po sundání podkov. Ušetřila bych koníkovi bolest a sobě nervy a peníze.

2.1.2020 08:18
evcusik

XXX.XXX.150.9

Úprava dle rtg nebo na blind? Kovář je má specku na ortopedické podkování/ošetření kopyt, postupovali jste i s veterinářem při řešení potíží?

2.1.2020 11:41
otys11

XXX.XXX.41.193

Jasně, že jo. RTG mám, vyhrabu, pošlu. Dělaly se průběžně, poslední cca před rokem a půl, rok je kovaná. Teď chci dělat znovu, jestli bude znát po tom obřím abscesu nějaký rozdíl.
Zítra přijede kovář, tak pak pošlu i fotky čerstvě po okování.

2.1.2020 11:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

otys11 napsal(a):
Jasně, že jo. RTG mám, vyhrabu, pošlu. Dělaly se průběžně, poslední cca před rokem a půl, rok je kovaná. Teď chci dělat znovu, jestli bude znát po tom obřím abscesu nějaký rozdíl.
Zítra přijede kovář, tak pak pošlu i fotky čerstvě po okování.

Botičky nejsou pro vašeho koně vhodné?

2.1.2020 11:49
otys11

XXX.XXX.41.193

sisi58 napsal(a):
Botičky nejsou pro vašeho koně vhodné?

Nene, je 24/7 pastevko. Naboso být nemůže, tím jsme se trápili všichni dost dlouho a furt se něco dělo. Od té doby, co je nakutá, je klid. Jasně, že bych radši měla bosýho koně... 😒

2.1.2020 11:58
otys11

XXX.XXX.41.193

Nejhorší noha LZ.
Rotace, deformace... 😒

2.1.2020 12:01
otys11

XXX.XXX.41.193

PZ, půl kopyta pryč. RTG dělány po vyřezání obr abscesu. Též deformace.

2.1.2020 15:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Psala jste o schvácení. U schváceného kopyta je jasně vidět,jak se přední linie kopytní kosti a stěna od sebe rozjíždí. Nejsou rovnoběžné. To na vašich rentgenech není.
Na RTG mého koně to bylo jasně patrné.Podívejte.
Máte zřejmě velmi kvalitního kopytáře, že se mu podařilo, takto napravit schvácení.

2.1.2020 18:07
otys11

XXX.XXX.41.193

sisi58 napsal(a):
Psala jste o schvácení. U schváceného kopyta je jasně vidět,jak se přední linie kopytní kosti a stěna od sebe rozjíždí. Nejsou rovnoběžné. To na vašich rentgenech není.
Na RTG mého koně to bylo jasně patrné.Podívejte.
Máte zřejmě velmi kvalitního kopytáře, že se mu podařilo, takto napravit schvácení.

Vy máte zase lepší snímek. 👍😄
Na té levé ta kost byla opravdu mírně rotovaná a když kouknete, ještě nějaký milimetřík odchylka tam je.
Jde mi ale spíše o deformaci kosti ze spodního pohledu...

2.1.2020 18:11
otys11

XXX.XXX.41.193

Jinak našeho kopytáře/kováře si nemůžu vynachválit. Je opravdu dobrý. 👍

Přidejte reakci

Přidat smajlík