Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.1.2020 12:09
Gimli93

XXX.XXX.148.165

Dobrý den. Prosím o radu. Mám 13-letého valacha (plnas×hafling) s 25% poraněnou šlachou na přední noze. Mám ho už nějaký rok a nikdy jsme neměli žádný vážný problém,ale teď už si nevím rady. Šlachu si poranil na konci září. Dodržoval se klid v boxe,který ještě má,ale už chodíme na vycházky. To je ten problém. Neni vycházky aby nehodil kozla,nestoupl si na zadni nebo celkově neco nevymyslel. Hned,když něco provede,tak začnu couvat dokuď se opět neuklidní. Takhle jsme schopni couvat půlku vycházky. Nepomáhá ani přítomnost klidného koně. Asi budete psát,že je to mnou. Je to možné,ale co se s tim dá dělat? Neznám v okolí žádného člověka,který by to s ním zkusil. Už je opravdu nebezpečný (je mu jedno na jakou stranu hodí kozla). Je prostě vystátý a má plno energie,kterou nemá kde vybít. Nemůžu ho nechat vyběhat s tou šlachou a všichni se ho už bojí brát ven. Nějaká rada?

9.1.2020 13:33
Boris1269

XXX.XXX.82.9

Gimli93 napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu. Mám 13-letého valacha (plnas×hafling) s 25% poraněnou šlachou na přední noze. Mám ho už nějaký rok a nikdy jsme neměli žádný vážný problém,ale teď už si nevím rady. Šlachu si poranil na konci září. Dodržoval se klid v boxe,který ještě má,ale už chodíme na vycházky. To je ten problém. Neni vycházky aby nehodil kozla,nestoupl si na zadni nebo celkově neco nevymyslel. Hned,když něco provede,tak začnu couvat dokuď se opět neuklidní. Takhle jsme schopni couvat půlku vycházky. Nepomáhá ani přítomnost klidného koně. Asi budete psát,že je to mnou. Je to možné,ale co se s tim dá dělat? Neznám v okolí žádného člověka,který by to s ním zkusil. Už je opravdu nebezpečný (je mu jedno na jakou stranu hodí kozla). Je prostě vystátý a má plno energie,kterou nemá kde vybít. Nemůžu ho nechat vyběhat s tou šlachou a všichni se ho už bojí brát ven. Nějaká rada?

Dodat hořčík, krmit krmivem pro horké hlavy jako je plnokrevník. Dávat sirup na uklidnění a vynechala bych ječmen, oves atd. A pokud jde o šlachu tak bych ho na ven bandážovala. A podle mého není moc dobře s ním couvat. Nebude vás potom tak respektovat.

9.1.2020 13:51
rennie111

XXX.XXX.43.190

To je vždy ťažké pri koni ktorý má boxový režim ho udržať vonku v kľude. Ak je v dobrej kondícii tak jadro by som nedávala vôbec, seno kľudne non stop, ale jadro aj v malom množstve koňovi čo stojí bude liezť do hlavy. A potom von vodiť jedine na niečom na čom vám zaručene nezdrhne, štajger je v tomto asi najspoľahlivejší a kľudne aj dvaja a vodítko z oboch strán. V takomto prípade treba dodržiavať kľudový režim a žiaľ aj za cenu dočasného nekomfortu koňa.

9.1.2020 14:24
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Jak už bylo psáno, vysadit vše co obsahuje horkou energii, nejlépe dávat krmení pro sklidneni. Na šlachy doporučim přidávat msm do krmeni. Bohužel pokud je kůň zavřeny teď v boxe kvůli klidovém režimu, tak venku prostě bude dělat skopičiny.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2020 14:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

rennie111 napsal(a):
To je vždy ťažké pri koni ktorý má boxový režim ho udržať vonku v kľude. Ak je v dobrej kondícii tak jadro by som nedávala vôbec, seno kľudne non stop, ale jadro aj v malom množstve koňovi čo stojí bude liezť do hlavy. A potom von vodiť jedine na niečom na čom vám zaručene nezdrhne, štajger je v tomto asi najspoľahlivejší a kľudne aj dvaja a vodítko z oboch strán. V takomto prípade treba dodržiavať kľudový režim a žiaľ aj za cenu dočasného nekomfortu koňa.

Dobrá rada!

9.1.2020 16:07
Arbora

XXX.XXX.192.218

Ja by som sa ešte vyhla povrchom typu tráva, či piesok. ideálny je asfalt, tam to kone tak neláka blbnúť.

10.1.2020 09:04
Gimli93

XXX.XXX.234.240

Děkuji za reakce. Jádro nedostává žádné. Je jen na senu. Jinak nikdo semnou chodit nechce,jelikož se bojí. Vodím na uzdečce. On dělá bordel i na asfaltu. Stačí aby někde něco zašustilo a projeví se v něm plňas ( vykuli oči,začne funět,chytí nerva,..). Na procházky bandážuju.

10.1.2020 09:29
akscha

XXX.XXX.26.89

A co ho zkusit unavit nebo spis unudit na nejake jednoduche kratke trase? Opravdu jen po dvore u staje nebo na silnici pred staji. Tam a zpatky, hodne chvalit, pamlskovat... Couvani bych nedelala, kdyz evidentne nefunguje a nelepsi se to.

Predpokladam, ze potrebujete prekonat prvnich par dnu, kdy je kun nadseny a nabity energii po dlouhem stani. Kazdodenni prochazky na jednu az dve hodiny by podle me mely stacit na to, aby se pak uz s konem dalo vyjit normalne a v klidu.

10.1.2020 12:26
Gimli93

XXX.XXX.249.51

Můžu poprosit o vysvětlení "necouvat nebude respektovat"? Ja couvu za trest a taky,že mi musí dát pozornost a tím pádem už nekouká,kde je to strašidlo co ho vylekalo a uklidní se při tom. Jak jinak mu mám dát najevo,že se mi jeho chování nelíbí?

10.1.2020 15:23
rennie111

XXX.XXX.43.190

Arbora napsal(a):
Ja by som sa ešte vyhla povrchom typu tráva, či piesok. ideálny je asfalt, tam to kone tak neláka blbnúť.

No ale pokiaľ láka tak na asfalte sa môže škaredo zraniť

10.1.2020 19:34
akscha

XXX.XXX.26.89

To couvání jsem psala já, tak zkusím vysvětlit, jak jsem to myslela. Couvání používáte jako hlavní opravný prostředek a píšete, že procouváte i půl vycházky. Přitom se chování koně spíš zhoršuje. To by mě obecně vedlo k zamyšlení, jestli je to ta správná cesta. Ostatně proto jste i zadala toho téma.

Vy toho koně potřebujete buď "zrespektovat," uklidnit a nebo zvolit nějakou kombinaci obojího a máte to ztížené tím, že musí jít o řízený pohyb v kroku. Couvání je hodně silný akt dominance a koně to cítí. Většina koní, co znám, couvání ze země skutečně brala jako trest a couvali celkem neradi. Na zrespektování dobré, na uklidnění s otazníkem. Můžu se mýlit, ale představuji si, že ten Váš polokrevný kůň by strašně chtěl běžet dopředu, ale Vy ho třeba 30x za hodinu necháte couvat. A tak se při každém zacouvnutí víc a víc naštve a když bouchne a kopyta lítají vzduchem, je mu už úplně jedno, jestli stojíte v cestě.

Co všechno vlastně tím couváním opravujete? Soustředila bych se jen na silně nežádoucí a nebezpečné chování (naklusávání, nacválávání, vyhazování) a prominula mu všechny ostatní nedotatky (spěchá a předbíhá v kroku - nevadí, já přidám; uskakuje, ale nevyhazuje a neutíká - nevadí, hladím, uklidňuju, pamlskuju). Máte polokrevníka a ti mívají vrozenou snahu vyhovět. Jako výraz nevole můžete použít slovní pokyn. Dál se mi celkem osvědčilo zastavit a stát, jde-li to. Klidně i poměrně dlouho, až do úplného klidu. Když dělá neplechy, můžete se snažit držet konec vodítka/otěží, počkat na uklidnění, netrestat, ale pochválit, pohladit a pokračovat. Spěchá-li nepříčetně domů, nechodit příliš daleko a pokud je po otočení domů velký problém, otočit ho zase zpět a jít kousek od domu. Opět chválit a pamlskovat - to mi přijde na rozptýlení lepší. A sebe rozptylovat třeba zpíváním.

Trestání (jakékoliv včetně couvání) má svůj smysl, pokud na něj kůň reaguje. Jinak je lepší to zkusit po dobrém. I koně vysoko v krvi mohou být naprosto houpací a bubáky neřešící, jsou-li psychicky v pohodě a jejich člověk také. Já jsem kdysi prováděla opravdu hodně a důležité bylo nenechat to nikdy vygradovat do problému, který nedokážu zvládnout. Plus se snažit udělat to příjemné i pro toho koně, aby měl motivaci se mnou spolupracovat a neustřelil mi v obratu domů hlavu :)

10.1.2020 20:16
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Štajgr, 2 lidi a každý s tušírkou na zahrazení cesty. (vzít sebou chlapa co umí koně vodit, "houknout" na něj - jednoznačně, ale v klidu)
Pamlsků plné kapsy, ale nízkoenergetických - krmná řepa, červená řepa, pastinák, celer - ne jablko, mrkev, chleba. Seno nadstavit slámou. Část nahradit větvemi smrku, břízy, lísky. Pokud není už nyní jako žebřiňák trochu ho "vyhladovte" - bude mít stále co do tlamy, ale energie o poznání méně. Do kyblíku bych dala hlavně řízky + léky vitmin a msm - co doporučil vet.
Taky není špatné v případě "bordelu" udělat s koněm kolečko okolo vodiče - pozor točit pouze na stranu zdravé nohy.
Berte to tak, že pokud ho neudržíte slušně v kroku, může si šlachu zase poškodit a celé stání v boxu se bude opakovat. Klidně tedy voďte jen ve dvoře, v ohradě s kvalitním povrchem (v tomhle počasí dost vzácnost), po asfaltce tam a zpátky okolo stáje... Prostě ten klid dodržet.
Pocvičit něco v boxe. Nějaké protahování, naučit ho nechat se postrojit do tahu, nějaký cirkusový kousek - prostě trochu energie odebrat i zaměstnáním hlavy v boxe...

12.1.2020 16:37
AndyPandy

XXX.XXX.49.42

Řešila jsem naprosto stejný problém. Hodný kůň se po zranění v klidovém režimu změnil v naprosto nevypočitatelné zvíře ikdyž byl jen na seně. Nakonec jsem ho na dva měsíce poslala k trenérce a přivezla zpět až když mohl chodit do výběhu. Lépe jsem se rozhodnout nemohla, díky tomu kůň neublížil sobě ani mě a důvěra zůstala nenarušená, protože než se kůň odvážel, už jsem z něj měla opravdu strach. Navíc odpadnul stres z toho, že se znovu při svých výstupech zraní.

13.1.2020 09:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Gimli93 napsal(a):

Máte to už 4 měsíce. Pokud kůň dělá to, co dělá, zřejmě ho ta noha nebolí. Myslíte, že pokud by běžel po slušné pastvině, ublíží si víc, než těmi ofuky, co teď předvádí? Nekritizuji, ptám se.

13.1.2020 12:04
sovicka

XXX.XXX.36.246

sisi58 napsal(a):
Máte to už 4 měsíce. Pokud kůň dělá to, co dělá, zřejmě ho ta noha nebolí. Myslíte, že pokud by běžel po slušné pastvině, ublíží si víc, než těmi ofuky, co teď předvádí? Nekritizuji, ptám se.

Dovolím si výrazně nesouhlasit, blbiny zvládne dělat naprostá většina nastátých koní, a to můžou klidně i kulhat, kůň je zvíře pohybu a když mu chybí, nějaká pobolívající lehce nožka je pro něj v tu chvíli naprosto zanedbatelná. Čtyři měsíce u závažného zranění šlachy není tak dlihá doba, aby si kůň šlachu nepřiměřeným a neopatrným pohybem nepoškodil.

13.1.2020 12:28
sovicka

XXX.XXX.36.246

Léčbu šlach a vazů jsem řešila dostkrát, většinou velmi pomůže, když může kůň začít klusat. Jinak je fajn mít koně základně zvládnutého na ruce, ovšem během léčby už toto lze těžko řešit. Já začínám voděním na ruce a ačkoliv mám koně jemného na hubu, tak z hlediska bezpečnosti prostě dostává štajgr (+ parelku, na kterou reaguje dobře), mám dvě vodítka jedno zaplé do parelky a druhé do štajgru, většinou mu stačí jen zapůsobit na vodítko s parelkou o štajgru ví že působení je pro ně dost nepříjemné. Navíc ho mám naučeného, že na tlak na týlu (parelka) má snížit hlavu, tak že vodím, aby měl kůň hlavu níže (hlava vysoko – zatnutý spodní krk, větší možnost vytvářet nepřístonosti a pro vodiče mnohem méně šancí ovlinění reakcí koně). Jinak tušírkou sebou beru jako samozřejmost, používám na zhrazení cesty, tuknutí na nohy znamená (tak ho mám naučeného) znamená, že nezastavil dost rychle a stojí moc vepředu. Osobně moc nepamlskuju, dávám když je opravdu velmi hodný. Jinak zpevněné cesty tu moc dostupné nemám, tak musím chodit po silnici, tak je celkem nutnost, aby kůň byl pod kontrolou.
Krom asfaltek pro krokování jsou dobré jsou také třeba zpevněné polní cesty (pokud jsou pěkně rovné), pokud máte dostupné.
Můj kůň má taky docela slušný podíl plňase, oproti psanému výše, se mi dlouhé stání neosvědčuje vůbec, naopak kůň začne být nervozní, že se nemůže hýbat a vede to k nebezpečným situacím (stavění na zadní, nekontrolované couvání a podobně), naopak mnohem lépe mi funguje zastavit, ale krátce a klidně častěji pokud je potřeba). Za pozitivní reakce vždy chválím, pokud vidím, že je kůň ten den nervoźní, tak se snažím chválit i snahu ovyhovění, ne dokonalé reakce, za dobrou reakci pak chválím opravdu extrémně.
Jinak výborně se mi osvědčilo koně dát do zdravotního malého padoku, se zpevněným povrchem, ale takovou možnost nemá každý... A ne každý kůň to zvládne, ideál je když tam může brzy, pokud je to po několikaměsíční pauze tak jsem dávala až když kůň klusal a čas jsem postupně prodlužovala od cca půlhodiny až na skoro celý den, ale chce to několi požadavků krom malého prostoru a dobrého povrchu, jednak tam koně zabait (já dávala síťku sena) a musí se tam cíti v pohodě, tak že další koně poblíž.

13.1.2020 16:14
rennie111

XXX.XXX.43.190

sovicka napsal(a):
Dovolím si výrazně nesouhlasit, blbiny zvládne dělat naprostá většina nastátých koní, a to můžou klidně i kulhat, kůň je zvíře pohybu a když mu chybí, nějaká pobolívající lehce nožka je pro něj v tu chvíli naprosto zanedbatelná. Čtyři měsíce u závažného zranění šlachy není tak dlihá doba, aby si kůň šlachu nepřiměřeným a neopatrným pohybem nepoškodil.

Presne tak, nevybehaný nadupaný kôň bude blázniť aj keby mal bežať po troch so zlomenou nohou. Takže výbeh určite neriskovať, alebo keď tak iba veľmi naozaj veľmi malý s dosť vysokým hradením aby ho ani neskúšal preskočiť. A určite to ale konzultovať s veterinárom.

13.1.2020 16:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

sovicka napsal(a):

Nenavrhovala jsem,aby to majitelka udělala.Ptala jsem se. Nesouhlasíte výrazně s mým dotazem, či s čím?

13.1.2020 16:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

rennie111 napsal(a):
Presne tak, nevybehaný nadupaný kôň bude blázniť aj keby mal bežať po troch so zlomenou nohou. Takže výbeh určite neriskovať, alebo keď tak iba veľmi naozaj veľmi malý s dosť vysokým hradením aby ho ani neskúšal preskočiť. A určite to ale konzultovať s veterinárom.

Co to máte všichni za koně? Naši, pokud měli bolístku, stáli a ani se nehnuli. Byl problém je dostat z pastviny i na kyblík.

13.1.2020 19:14
AndyPandy

XXX.XXX.49.42

sisi58 napsal(a):
Co to máte všichni za koně? Naši, pokud měli bolístku, stáli a ani se nehnuli. Byl problém je dostat z pastviny i na kyblík.

Nejspíš se bavíme o koních, kteří mají klidový režim v boxe a ne na pastvině ;).

13.1.2020 19:31
AndyPandy

XXX.XXX.49.42

rennie111 napsal(a):

Mě byl i malý paddock, aby byl kůň vedle ostatních veterinářkou zakázán. Považovala jsem to za super nápad, že by byl v klidu a viděl by na koně, ale ona mi to vymluvila a měla pravdu. Kůň začal chodit do výběhu až když začínal cválat a vše proběhlo v klidu. Nejdřív měl práci pod sedlem, potom půl dne výběh a bez problému. Vyléčen bez následků a další sezónu už jezdil na závody. Rozhodně bych kvůli pár měsícům neriskovala mnohem větší poškození šlachy a nezkoušela experimentovat, zvlášť, když už máte čtyři měsíce léčby za sebou :).

13.1.2020 21:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

AndyPandy napsal(a):
Nejspíš se bavíme o koních, kteří mají klidový režim v boxe a ne na pastvině ;).

Tak to jste mi vážně odpověděla.

14.1.2020 06:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Se mi zdá, že si nechcete porozumět.
Já mám např. doma poníka který klidový režim v boxe zvládne jedině když má vedle sebe v boxe parťáka. Tím je myšlen jeho párový kůň ne jiný kůň ze stáje. A to je v režimu na noc box, venku je jen přes den. Takže se při léčbě v klidovém režimu dával co nejdříve do minipadocku s výhledem na ostatní koně. Jenže velkou roli v tom hrála právě povaha poncla - sám stojí stranou od stáda, dělal mu takový klid vyloženě dobře. Naopak v boxe sám nevydrží (pokouší se vyskočit přes mříže, časem by zkusil i okno - prostě pako, ale jak vidí na ostatní je v klidu)
Zase znám spoustu koní co by jančili v tom malém výběhu vedle koní na pastvě. Tohle si musí posoudit každý sám na základě znalosti svého koně. Ale obecně mlaďoši jak vidí prostor k rozběhnutí, tak je to pudí i za cenu bolesti - tam je box na místě. A další faktor je míra zranění a toho poškození. Když je na ultrazvuku vidět opravdu potrhaná vlákna - není co řešit okolo max. klidu atd.

14.1.2020 11:43
sovicka

XXX.XXX.36.246

sisi58 napsal(a):
Nenavrhovala jsem,aby to majitelka udělala.Ptala jsem se. Nesouhlasíte výrazně s mým dotazem, či s čím?

Nesouhlasím s tím, že noha už třeba nebolí pokud kůň poskakuje. Navíc povrch na kluzké ztvrdlé pastině (aspoň u nás je teď buď zmrzlo, nebo natálej vrch půdy a pod tím stále zmrzlo), tak je povrch pro doléčovaní šlach úplně nevhodný, ono když kůň poskočí na pevném rovném povrchu, je rozdíl, než když poskočí a kluzkém či nerovném povrchu, to se pak může třeba léčba vrátit o několik měsíců zpět.

14.1.2020 11:48
sovicka

XXX.XXX.36.246

rennie111 napsal(a):

Konzultovat s vetem určitě, my třeba máme opravdu padoček (3,5 × 8 m), tak aby tam kůň nemohl běhat, jinak jsem začínala, jak tu bylo zmíněno, nejdřív kůň pod sedlo pak na chvíli po padoku.

14.1.2020 11:57
sovicka

XXX.XXX.36.246

sisi58 napsal(a):

On je také rozdíl, když si kůň čerstvě vytvoří nějaký úraz, navíc pokud se kůň nechce vůbec hýbat je už asi zranění dost závažné, mě se takto bolestivě kůň choval, při natrženém svalu, to jsme ho musely domů táhnout, nikdy při natažené šlaše či vazu, to většinou nekulhal ani v kroku na rovné linii.
Jinak koníka nemám žádného flegmatika, ale je to sportovec, tak má běžně nějakou kondici a svaly, je zvyklý pracovat, navíc dost vrušivej (s podílem plňase v původu), tak že první vypuštění do výběhu po léčbě bývá velmi akční.

14.1.2020 12:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

sovicka napsal(a):
On je také rozdíl, když si kůň čerstvě vytvoří nějaký úraz, navíc pokud se kůň nechce vůbec hýbat je už asi zranění dost závažné, mě se takto bolestivě kůň choval, při natrženém svalu, to jsme ho musely domů táhnout, nikdy při natažené šlaše či vazu, to většinou nekulhal ani v kroku na rovné linii.
Jinak koníka nemám žádného flegmatika, ale je to sportovec, tak má běžně nějakou kondici a svaly, je zvyklý pracovat, navíc dost vrušivej (s podílem plňase v původu), tak že první vypuštění do výběhu po léčbě bývá velmi akční.

Naštěstí nás tyto problémy minuly.Žádný kůň pod mou péčí toto neměl. Ale jiné choroby jako bychom přitahovali.

14.1.2020 12:54
Caty

XXX.XXX.46.169

Slova veterináře "Nechte ho xxx dní / týdnů v boxe a pak v klidu vodit" považuji za scifi a úplně zírám, kolik lidí tady má koně, kteří to zvládají. Tvoje zdraví má větší hodnotu než uzdravení jakékoliv šlachy a pokud zadní kopyta létají okolo tebe případně ti mává předkama nad hlavou, určitě je lepší pořešit nějak ten zmiňovaný malý padock s pevným povrchem a tam ho mít celý den, On na začátku bude plašit, ale rozhodně to není srovnatelné a tím, když z boxu vyvádíš létajícího draka.

14.1.2020 15:20
Arbora

XXX.XXX.192.218

Jediné riziko pri predčasnom voľnom pohybe je to, že sa šľacha nebude hojiť 8 týždňov, ale pol roka. Celkom sa čudujem, že pri tomto režime tá šľacha nie je zahojená už dávno. Jasné, že kone lietajú pri vodení na ruke ako šarkany (raz som vodila takto po zranení okolo dvoch azijatov, bolo to veľmi výživné, ale inde sa fakt nedalo). Keď som sa dostala na 25 minút krokom, išiel kôň do malého padoku. Aj s tým rizikom, že sa možno liečba natiahne o o ďalší týždeň-dva.

Přidejte reakci

Přidat smajlík