Dobrý večer, chci se zeptat jak dlouho by měl mít kůň klid po očkováni? Je mi jasné že první den PO má mít úplný klid, ale jak je to dál? Četla jsem že by měl mít kůň klidnější režim 3-5 dní, jenže to moje konisko se zapotí pod sedlem i z blbé krokovky, ustajený 24/7 a nedekovaný takže chlupatý jako medvěd. 5 dni je složitější ho nechat stát, můžu ho brát třeba na lehkou práci na lonži? Nebo ho mám prostě buď brát na procházku na ruce a nebo nechat prostě ve výběhu a začít pomalu pracovat až po 5 dnech? Veta zítra na stáji nestihnu abych se zeptala. Chystáme se na skokové soustředění a začátek sezóny, takže každý den máme nějaký plán co dělat nebo nedělat a tak ať vím jak se zařídit. 🙂 Děkuji
akscha
napsal(a):
Jak pise Sisi. Jinak 3-5 dnu neznamena nutne 5. Co to rozvrhnout stylem prvni tri dny opravdu nezapotit a dalsi 2 dny uz lehka prace?
Může být. Já si třeba z práce pamatuji že koně po očkováni měli 2 dny volno, ale tam se očkováni taky v zimě a koně byly oholení, takže velké pocení se nekonalo ani při velké práci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Antisgarcia
napsal(a):
Dobrý večer, chci se zeptat jak dlouho by měl mít kůň klid po očkováni? Je mi jasné že první den PO má mít úplný klid, ale jak je to dál? Četla jsem že by měl mít kůň klidnější režim 3-5 dní, jenže to moje konisko se zapotí pod sedlem i z blbé krokovky, ustajený 24/7 a nedekovaný takže chlupatý jako medvěd. 5 dni je složitější ho nechat stát, můžu ho brát třeba na lehkou práci na lonži? Nebo ho mám prostě buď brát na procházku na ruce a nebo nechat prostě ve výběhu a začít pomalu pracovat až po 5 dnech? Veta zítra na stáji nestihnu abych se zeptala. Chystáme se na skokové soustředění a začátek sezóny, takže každý den máme nějaký plán co dělat nebo nedělat a tak ať vím jak se zařídit. 🙂 Děkuji
Já si taky pamatuju 3 dny klid. Ale je to individuální. Znala jsem poničku, která se po očkování ty první dny motala jenom při odvádění do stáje, jako kdyby si přihnula, jiní koně zvládali krokovku.
Je to individuální a ani dva veterináři vám kolikrát nedají stejné info. Nejde striktně prohlásit, že dva dny klid a třetí den práce je OK.
Každé očkování je zátěž pro imunitní systém, takže se nehodí organismus zatěžovat ještě jinak - fyzickou prací, stresem apod.
Ale koně mají různě dobrou imunitu, různou fyzickou kondici, jsou různě náchylní ke stresu. Proto si myslím, že vám nikdo nemůže přesně říct, od kterého dne a jak moc můžete zatěžovat.
Pár dnů po očkování klidovější režim je myslím univerzálně platná rada , lehká vycházka pravděpodobně neublíží, jde o to, aby kůň nemusel vydávat příliš energie či sahat do rezerv. Zrovna tak bych ho v době kolem očkování chránila před stresem - tj. neočkovala bych v době změn ve stádě, při změně ustájení. A ani v době silných mrazů nebo třeba v předjaří či přechodných obdobích, kdy imunita dostává na frak i bez vakcinace.
Tohle by mě také zajímalo, je to jedna z věcí, které držím a nepřemýšlím - po očkování 3dny úplný klid, týden potom maximálně 30min krokovky, kůň se nesmí zadýchat a zpotit. Když jsem se na to před mnoha lety ptala veta, tak ten mi to odůvodnil tak, že očkování je v podstatě slabá chřipka a oslabenému koni můžu přílišnou zátěží poškodit srdce. Také jsem jednou viděla absces po očkování a od té doby ty první 3dny okukuji jestli se něco v místě nedělá. Ale hádám, že vakciny před 20lety a dnes jsou asi doleko mírnější a dnes už to asi nemusí platit. Mě to ale nevadí, v tomhle počasí je naočkovaný kůň dobrá výmluva proč zůstat v teple doma a neplandat v zimě a blátě
po očkování 3dny úplný klid, týden potom maximálně 30min krokovky, kůň se nesmí zadýchat a zpotit.
to je myslím právě to, co nejde takhle striktně říct - nemůže to mít stejně mladej kůň v plné síle a kůň starší se špatnou imunitou. Nemůže to mít stejně trénovanej sporťák a kůň, kterej se jenom pase jako společník.
Tyhle návody budou pozůstatek totalitních dob, kdy takové striktní postupy byly obvyklé všude a u všeho - s miminkem nejprve 15 minut ven a na hlavu dvě čepičky, další den už na 20 minut atakdále
Krom poškození srdce bych se bála prostě toho, že u koně propukne něco, čemu by bez očkování v pohodě odolal - třeba plíseň.
Hlavně je třeba říci, co je to očkování m už dávno neplatí že se vstříkávají jakési oslabené nemoci. V dnešní době už jsou to laboratorně oddělované a nějak "vědecky" přeprogramované viry, často je to už jen genetická informace která se jen chová podobně jako samotná nemoc.
Stále se doporučuje klid, ale zátěž na organismus je v dnešní době minimální.
Samozřejmě že očkovat staříka nebo koně co moc nepracuje a pak ho druhý den uhnat na jízdárně je blbost. Ovšem to by u těch koní byla blbost i bez očkování.
Očkováni máme. Vet říkal 3 dny klid a pak krokovku. Vzhledem k tomu že nemá platné očkováni a nebyl nikdo poradně naočkován nevíme jaká může být aktuální reakce, takže má klid. Navíc jsem chytla nějaký moribundus, takže zatímco já se léčím doma v posteli, tak on si užívá volno na pastvině. 😅
dsj
napsal(a):
Tohle by mě také zajímalo, je to jedna z věcí, které držím a nepřemýšlím - po očkování 3dny úplný klid, týden potom maximálně 30min krokovky, kůň se nesmí zadýchat a zpotit. Když jsem se na to před mnoha lety ptala veta, tak ten mi to odůvodnil tak, že očkování je v podstatě slabá chřipka a oslabenému koni můžu přílišnou zátěží poškodit srdce. Také jsem jednou viděla absces po očkování a od té doby ty první 3dny okukuji jestli se něco v místě nedělá. Ale hádám, že vakciny před 20lety a dnes jsou asi doleko mírnější a dnes už to asi nemusí platit. Mě to ale nevadí, v tomhle počasí je naočkovaný kůň dobrá výmluva proč zůstat v teple doma a neplandat v zimě a blátě
Myslíte takovýto absces? Po 10 letech jiná vakcína a vzniklo toto!
Sophii
napsal(a):
Hlavně je třeba říci, co je to očkování m už dávno neplatí že se vstříkávají jakési oslabené nemoci. V dnešní době už jsou to laboratorně oddělované a nějak "vědecky" přeprogramované viry, často je to už jen genetická informace která se jen chová podobně jako samotná nemoc.
Stále se doporučuje klid, ale zátěž na organismus je v dnešní době minimální.
Samozřejmě že očkovat staříka nebo koně co moc nepracuje a pak ho druhý den uhnat na jízdárně je blbost. Ovšem to by u těch koní byla blbost i bez očkování.
To snad ne. Trošku se juknete na tuto oblast, píšete pohádky.
Já koním nechavam klid 3 dny (jsou 24/7 venku), pak práce v klidnějším až běžném tempu (taky dle koně, jak se tváří). Jedná se o zdravé koně.
evcusik
napsal(a):
To snad ne. Trošku se juknete na tuto oblast, píšete pohádky.
Já koním nechavam klid 3 dny (jsou 24/7 venku), pak práce v klidnějším až běžném tempu (taky dle koně, jak se tváří). Jedná se o zdravé koně.
V tomto směru mají zvířata poměrně velkou výhodu, protože na nich ty očkovací séra zkouší než přejdou na séra pro lidi. Prostě očkování není stejné jako před 20 lety.
Sophii
napsal(a):
V tomto směru mají zvířata poměrně velkou výhodu, protože na nich ty očkovací séra zkouší než přejdou na séra pro lidi. Prostě očkování není stejné jako před 20 lety.
Ok, tak jsou oddělená vědecky genetická informace choroby. Jen je to popis jak do dámského časopisu :D
Rozdíly v antigenech co do mnžoství můžou být, acellulární x cellulární (to asi myslíte vědeckým oddělením) i adjuvanty budou jiné. Ale zase takový skok jsme neudělali. Myslím že horsana, by to tady potvrdila. :)
evcusik
napsal(a):
Ok, tak jsou oddělená vědecky genetická informace choroby. Jen je to popis jak do dámského časopisu :D
Rozdíly v antigenech co do mnžoství můžou být, acellulární x cellulární (to asi myslíte vědeckým oddělením) i adjuvanty budou jiné. Ale zase takový skok jsme neudělali. Myslím že horsana, by to tady potvrdila. :)
ano, nejsem věděc a na mobilu se mi blbě dohledávají věci mezi stránkami.
Ale právě že sem poslouchala lékaře kteří to popisovali a citujitak trochu je, že je to velký pokrok, tak netuším nu
Koňom sme dávali po vakcinácii 2 týždne úplné voľno.
Na rozdiel od ostatných horlivých jazdenia sa mi nikdy nestalo, aby mal kôň po tom opuch, absces, horúčku, slabosť, myopatiu, výtok z nosa, koliku, flegmónu atď.
Mierny opuch následkom lokálneho dráždenia, ktoré má adjuvans vyvolať bol vždy minimálny.
Časom som prestala vakcinovať úplne.

Ani na tetanus ? ! na který jsou koně dost vnímaví
napsal(a):
Ani na tetanus ? ! na který jsou koně dost vnímaví
No jasne, vnímaví sú.
Predpokladám, že pri dennej kontrole si človek ranu všimne a patrične ju vydezinfikuje a ošetrí, ak by sa mi to veľmi nepáčilo, tak podám antitetanické sérum, ale to som naposledy dávala keď sa mi mladý napichol na strom pred 4 rokmi.
Každý druhý moribundus má v anamnéze vakcináciu, nehovoriac o tom, že ľudia bežne vakcinujú kone pár dní pred pretekmi, transportom, pri výmene srsti, bez predchádzajúceho odčervenia, bez veterinárnej prehliadky, s výtokmi, kašľom, dokonca bez toho, aby aspoň koňovi pred aplikáciou zmerali teplotu.
Obávam sa, že za takýchto okolností je vytvorenie protektívnej hladiny protilátok veľmi otázne, ale ľudia sú spokojní, lebo veď majú zavakcinované.
Ale to je moja zodpovednosť a moje kone, ostatní nech si robia ako uznajú za vhodné. A taký veterinár sa asi nenájde, čo vás bude presvedčovať o opaku, koniec koncov sú to ľahko zarobené peniaze.

No i to serumnení všemocné,musí se podat včas....
My si vystačíme s chřipkou a tetanem, do stáje nám jezdí cizí koně...
Jako u dítěte řeším, kdy ockuju (plné zdraví, nejlépe v celé rodině, bez infekčních příznaků, nebo zvýšeného stresu, s ohledem na momentální vývoj), tak to řeším analogicky i u koně.
Furt nevnimam vakcíny jako zázrak co dokáže vše a nemá žádné Nú. (U jakékoliv bytosti, jakékoliv věku).
Za tetanus u sebe i koně jsem ráda, občas umí překvapit z pidiranky o které nemusím mít ani tušení (moje araba kulhá až když je skoro na smrt, musím si sakra hlídat lehký náznak diskomfortu). U sebe jsem rád za tetanus, neb ne všechny nemocnice mají k dispozici sérum (=hotové protilátky) a pichaji klasickou tetanovku. Takže ač o moznostech, že se neockovat dá vím, v praxi to zatím vnímám nereálné :(
sisi58
napsal(a):
Myslíte takovýto absces? Po 10 letech jiná vakcína a vzniklo toto!
To je mi moc líto, Sisi chudák kobyla a chudák vy.Držím vám palce aby se to vyhojilo bez následků a samo. Vypadalo to stejně a udělalo se to valachovi - kolegovi v ustájení. Bohužel se v tom udělala hnisavá kapsa a muselo se to otevřít a dva týdny drenovat. Vůbec se to nechtělo hojit. Valach potom vynechal závodní sezonu - byl vytrvalec a bylo na něm vidět že vůbec nemá chuť běhat. Dlouho si držel lidi na opačné straně krku, měl to citlivé.
Já jsem přestala starou kobylu očkovat ve 22, když jsem se rozhodla, že umře kde je a už jí nebudu stěhovat a převážet.
dsj
napsal(a):
To je mi moc líto, Sisi chudák kobyla a chudák vy.Držím vám palce aby se to vyhojilo bez následků a samo. Vypadalo to stejně a udělalo se to valachovi - kolegovi v ustájení. Bohužel se v tom udělala hnisavá kapsa a muselo se to otevřít a dva týdny drenovat. Vůbec se to nechtělo hojit. Valach potom vynechal závodní sezonu - byl vytrvalec a bylo na něm vidět že vůbec nemá chuť běhat. Dlouho si držel lidi na opačné straně krku, měl to citlivé.
Já jsem přestala starou kobylu očkovat ve 22, když jsem se rozhodla, že umře kde je a už jí nebudu stěhovat a převážet.
Bylo to pred rokem a i prez to,ze byl hnis,takze denni cisteni,do 10 Dnu se rana zacala zatahovat. Dnes by nikdo nepoznal,ze neco bylo.Kobyla se sice hojila dobre,ale me hrozilo,ze mi ukousne hlavu. Je to hysterka. Zadne nasledky to nemelo,jak vy pisete,jen jina barva srsti. I vetka se divila,ze se tak stara kobyla tak dobre hoji.Alespon nejake pozitivum.
evcusik
napsal(a):
Jakou spojitost má nákazová situace, když tetanové spory se nacházejí v prostředí (především tom koňském?).
Do prostredia sa dostanú buď baktérie alebo spóry z tráviaceho traktu zvierat.
Preto tie mrchoviská, záplavové oblasti (vypláchnuté mrchoviská, vypláchnuté zdochliny, čo si ľudia zakopávajú z lásky doma), alebo tie oblasti, kde už tetanus kedysi prepukol, je zrejmé, že kôň vylúčil spóry do prostredia.
Každý druhý moribundus má v anamnéze vakcináciu, nehovoriac o tom, že ľudia bežne vakcinujú kone pár dní pred pretekmi, transportom, pri výmene srsti, bez predchádzajúceho odčervenia, bez veterinárnej prehliadky, s výtokmi, kašľom, dokonca bez toho, aby aspoň koňovi pred aplikáciou zmerali teplotu.
Tohle bych vytesala do kamene plus vyvěsila v každej stáji.
Taky už dávám jenom tetanus.
Terven
napsal(a):
Njn.
Tak isto nie je veľmi bežné kone aspoň pol hodinu po vakcinácii sledovať kvôli alergickej/anafylaktickej reakcii a máloktorý vet má pri tom natiahnutý kortikoid.
A tým myslím natiahnutý v striekačke, nie že sa mu možno váľa niekde v kufri od auta, ktoré je zaparkované pred stajňou pol kilometra od koňa.
Ja se teda nechci mylit, ale myslim, ze kvuli anafylakticke/alergicke reakci se pul hodiny bezne uplne nesleduji ani lide. Po poslednim ockovani jsem mela chvilku pockat v prazdne cekarne, coz mi v praxi prijde maximum mozneho a jeste pochybuji, ze to vsichni lide dodrzi a neutecou driv. Mimochodem, to by se pak obdobne mohlo sledovat napr.i nasazovani novych leku neb neprimerena imunitni reakce teoreticky hrozi vzdy
neverend

XXX.XXX.213.247
akscha
napsal(a):
Ja se teda nechci mylit, ale myslim, ze kvuli anafylakticke/alergicke reakci se pul hodiny bezne uplne nesleduji ani lide. Po poslednim ockovani jsem mela chvilku pockat v prazdne cekarne, coz mi v praxi prijde maximum mozneho a jeste pochybuji, ze to vsichni lide dodrzi a neutecou driv. Mimochodem, to by se pak obdobne mohlo sledovat napr.i nasazovani novych leku neb neprimerena imunitni reakce teoreticky hrozi vzdy
Utečou a mě ani nic takového řečeno u doktora nebylo.😀 No a náš vet si vede záznamy o koních a tam má poznamenáno případnou reakci z někdy dřív pokud byla.Jinak mě bylo řečeno že klid po očkování se nás moc netýká,protože chodit může klidně hned.🙂
akscha
napsal(a):
Ale jsou doktoři kteří to dělají. U nás si vesnický děcký lékař na očkování zve více za ráz a hlídá si to.
Náš prvorozený byl nemocný a měl proto odložené celé očkování a i jiné schéma. Jezdili jsme očkovat do Dětské nemocnice v Brně a tam se sedělo tuším i déle. A bylo tam docela plno a to byla čekárna velká jako školní třída. Starší sestřička to stíhala pečlivě sledovat a ještě asistovat doktorce ;-)
Horsana
napsal(a):
Do prostredia sa dostanú buď baktérie alebo spóry z tráviaceho traktu zvierat.
Preto tie mrchoviská, záplavové oblasti (vypláchnuté mrchoviská, vypláchnuté zdochliny, čo si ľudia zakopávajú z lásky doma), alebo tie oblasti, kde už tetanus kedysi prepukol, je zrejmé, že kôň vylúčil spóry do prostredia.
Díky, pojem nakazova situace jsem si vysvětlila jinak. Pak to jo, to myslíme naprosto stejně :)
akscha
napsal(a):
Tak to je fakt smutné.
U psov je to bežná prax, najmä u yorkov a podobných toy plemien.
Ja to robím tiež a považujem to za úplne normálne. Že ľudia utečú je asi ich vec, oni o sebe rozhodujú sami, za zviera to robí niekto iný.
Nové lieky- samozrejme, je k tomu dlhokánske počítaníčko v príbalovom letáku.
Kolaps u vakcinovaného koňa, ktorého pustili na slnko (nie na úpek, bolo proste len jarné slniečko a kobyla dobrovoľne nešla do tieňa)som zažila a ďakujem, viac nemusím.
Terven
napsal(a):
U psov je to bežná prax, najmä u yorkov a podobných toy plemien.
jak kde, jak kde ...nikdy mi ještě nikdo neřekl, že mám chvíli počkat v čekárně. No, dobře, nemám toy plemeno, ale už jsem byla i s Kokinou a taky nikdy nic.
Hm :(
No, neviem, považujem to proste za bežný štandard.
Zvlášť ak pes už reakciu mal, hocakú (triaška, slinenie, dychčanie, opuchy) - to by sa malo zaznamenať aj do preukazu a nabudúce samozrejme nepodať tú istú vakcínu a sledovať v čakárni, kde je dostupná odborná pomoc, lebo čo už potom doma, kým sa človek dostane späť na veterinu...

Mám na tetanus "očkovaného" i psa,chodí se mnou ke koním...
A čím to je, že 15-20 dozadu rokov sme zaočkovali celú stajňu dostihákov, mali deň voľna a potom už makali normálne tak isto? Nepämatám si žiadne abscesy (možno nejaké citlivejšie krky u jedincov, čo sa zle pichali), ani blbé reakcie, ani žiadne kašle, atď. To sa tak zmenili tie vakcíny? Nikoho samozrejme nenavádzam na takýto spôsob, len si vôbec nespomínam, že by sa toto nejako extra riešilo a už vôbec nie týždňom oddychu. Len mi to vŕta v hlave.
Arbora
napsal(a):
A čím to je, že 15-20 dozadu rokov sme zaočkovali celú stajňu dostihákov, mali deň voľna a potom už makali normálne tak isto? Nepämatám si žiadne abscesy (možno nejaké citlivejšie krky u jedincov, čo sa zle pichali), ani blbé reakcie, ani žiadne kašle, atď. To sa tak zmenili tie vakcíny? Nikoho samozrejme nenavádzam na takýto spôsob, len si vôbec nespomínam, že by sa toto nejako extra riešilo a už vôbec nie týždňom oddychu. Len mi to vŕta v hlave.
Možná proto, že se jednalo o kategorii koní v plné síle a dobré kondici. Dostihový trénink je zřejmě dobrá selekce, tam seniora nebo koně s mizernou imunitou nenajdete.
Jestli se změnily vakcíny nevím. Jsem přesvědčená, že ta kombinovaná - chřipka + tetanus - není nic dobrého.

Terven
napsal(a):
Taky se připojuji.

Terven
napsal(a):
Možná proto, že se jednalo o kategorii koní v plné síle a dobré kondici. Dostihový trénink je zřejmě dobrá selekce, tam seniora nebo koně s mizernou imunitou nenajdete.
Jestli se změnily vakcíny nevím. Jsem přesvědčená, že ta kombinovaná - chřipka + tetanus - není nic dobrého.
Také souhlas a námět k zamyšlení.

Vloni nám po očkování "ochrnuli" všichni koně - zatuhlé krky tak, že se nemohli pomalu ani nažrat. Letos už jen moje Madam - přikládám to její myopatické diagnoze, ale je mi jí líto, týden si nedá sáhnout na krk a vraždí už při pohledu na něj... Vzhledem k tomu, že jsem v nájemním ustájení, tak nemám možnost neočkovat, navíc vzhledem k dostihové stáji, je u nás obrovská fluktuace koní.
napsal(a):
Vloni nám po očkování "ochrnuli" všichni koně - zatuhlé krky tak, že se nemohli pomalu ani nažrat. Letos už jen moje Madam - přikládám to její myopatické diagnoze, ale je mi jí líto, týden si nedá sáhnout na krk a vraždí už při pohledu na něj... Vzhledem k tomu, že jsem v nájemním ustájení, tak nemám možnost neočkovat, navíc vzhledem k dostihové stáji, je u nás obrovská fluktuace koní.
To se mi stalo jednou taky, x let zpět, kůň pomalu pořádně nemohl nažrat sena:-/ Od té doby teda pícháme do prsou.

Já se obávám, že u mojí kobyly změna "destinace" nepomůže
napsal(a):
No i to serumnení všemocné,musí se podat včas....
My si vystačíme s chřipkou a tetanem, do stáje nám jezdí cizí koně...
O tetanu nediskutuju, toho bych se u koně bála...možná, kdybych ho měla doma a denně ho pečlivě kontrolovala, tak snad. Ustajovatelé samozřejmě 2x denně krmí čili i kontrolujou, ale dírku od drátu by zřejmě přehlídli.
S tou chřipkou a cizíma koňma - ti cizí koně zřejmě budou, právě z důvodu, že cestujou, řádně očkovaní. Jistá pravděpodobnost, že sami to nechytnou, nicméně něco dovezou, tu asi je, ale beru to tak, že chřipka je lehké onemocnění, které ve většině případů kůň v pohodě překoná.
Její "nebezpečí" tkví hlavně v tom, že pokud by to někdo dovezl na akci nebo závody, vyřadí z provozu veliké množství koní naráz.
S vetkou jsme se shodly, že jedna prodělaná chřipka je z imunitního hlediska menší zlo než každoroční očkování. Pokud bych jezdila na akce, tak samozřejmě bez řečí očkuju. I když teda - ona ta hladina protilátek při vakcinaci jednou za rok za bůhvíjakých podmínek bude diskutabilní, trochu se bojím, že jde hlavně o to razítko.
neverend

XXX.XXX.213.247
No minulý rok jsem se na chřipku očkovat nechal a chytil jsem jí stejně.A celkem pořádně.Čili podle výzkumu provedeném na sobě jsem se letos na to vykašlal a zatím nic.Neví někdo zde z odborníků jestli očkování proti chřipce je nějak univerzálně na všechny viry či nikoliv? Může se kůň nakazit koronavirem? Děkuju moc.
neverend
napsal(a):
No minulý rok jsem se na chřipku očkovat nechal a chytil jsem jí stejně.A celkem pořádně.Čili podle výzkumu provedeném na sobě jsem se letos na to vykašlal a zatím nic.Neví někdo zde z odborníků jestli očkování proti chřipce je nějak univerzálně na všechny viry či nikoliv? Může se kůň nakazit koronavirem? Děkuju moc.
Očkování pro lidi na chřipku je každý rok nové podle typu, který bude převládat. Nepokryje to všechny chřipkové varianty.
http://www.szu.cz/tema/prevence/ockovani-proti-sezonni-chripce-otazky-a-odpovedi
neverend

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Očkování pro lidi na chřipku je každý rok nové podle typu, který bude převládat. Nepokryje to všechny chřipkové varianty.
http://www.szu.cz/tema/prevence/ockovani-proti-sezonni-chripce-otazky-a-odpovedi
Děkuji a na ten koronavirus už odpověď znám.