Sázení stromů na pastvine - jaké máte zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2020 09:34
dsj

XXX.XXX.255.137

Chci se zeptat zkušenějších, protože jako zahradnice jsem beznadějný případ. Chci letos na jaře na pastvině vysázet nějaké stromy. Sázel jste někdo na pastvině? Co se vám osvědčilo? Já bych ráda nějaké lipky, kvůli včelám a jeřabiny, ty mám ráda. Mám pastvinu uprostřed polí, je to rovná parcela mezi dvěma polema a z jedné strany lesem a stromy chci vysázet po obvodu a vedle přístřešku - budou odhražené ohradníkem od koní, aby je nezničili. Rady co jsem dostala se dost liší - někdo mi radí sázet na jaře (ráda bych zasadila v březnu podle počasí), někdo na podzim, někdo mi řekl, že pod stromek mám vysypat kolečko hnoje, aby měl živiny do začátku, jiný mi tvrdí že ho tím zabiju. Jediné v čem se všichni shodují, že budu muset hodně zalévat. Chci se zeptat, co jste sázeli vy, jak a kdy, kolik stromků přežilo a a co se vám osvědčilo a co raději nedělat? Nebo jestli mi můžete doporučit nějakou dobrou knihu s praktickými radami, tak budu vděčná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2020 14:54

Lípy jsou fajn, kupovala bych větší stromky, lípy rostou pomaleji.
Nemají rády kyselou půdu.
Jeřabiny potřebují kyselejší půdu a hodně vody-nemají rády dlouhotrvající sucha, pak usychají. Sázeli je tu podél remízků a všechny odešly. Obecně se od výsadby jeřábu ptačího z důvodu hromadného usychání i v městských výsadbách ustupuje.
S hnojem opatrně, obzvlášť při sázení, odrovnala jsem si takhle ořešáky. Teď dávám jen odleželý, tříletý kompost, půl na půl s hlínou.
Jinak u nás je to věčný boj se suchem a zvěří. Stromky obalujeme pletivem, aby na ně nemohli zajíci, srnky okusují vršky, občas jsou zas ukousané hned u země, jestli od hryzců, nevím. Okolo domu ta úmrtnost stromů není velká, ale na pastvinách odešla tak jedna třetina kvůli zvěři. Malé stromky první dva roky zaléváme, pak už jen když jsou dlouhotrvající sucha. Co se týká toho, kdy sázet, osvědčil se mi u nás spíš podzim. Zjara nastupují brzy sucha a stromky hůř koření. Ale záleží na oblasti, tam kde jsou tužší zimy, mrazové kotliny, je potřeba počítat s vymrzáním stromů, po zasazení jsou citlivé.

8.2.2020 08:49
dsj

XXX.XXX.255.137

Kotys, děkuji za postřehy. S těma jeřabinama děkuji dvojnásob, že jste mi napsala, mám je ráda, a pamatuji si že když jsem byla dítě bývalo jich plno, byl to snad i plevelný strom, a byly krásné, ale úplně zmizely, po lese co jezdíme s koňma po nich pátrám a nezahlédla jsem ani jednu. Zkusím jednu dát do stínu k přístřešku, k okapu k nádrži na děšťovku, kde jí budu moci hodně zalévat a uvidím jestli se jí bude dařit.
Lipky chci sázet 2,5m a po vašem příspěvku jsem se rozhodla jich půlku zasadit v březnu jak jsem plánovala a druhou půlku na podzim a příští rok vyhodnotím co přežilo líp.
S tou úmrtností mě všichni varují, že je až 50%, tak kdybych to udržela na 30% tak budu spokojená - pole kolem mě hodně prolévají chemií, takovým tím dlouhým pavoukem a smrdí to jako petrolej, údajně je to na trávy, tak doufám, že to stromům nebude tolik vadit. Vloni jsem si na hranici kvůli tomu petrolejovému smradu aby mi nešel na pastvinu zasadila pámelníky, ale traktorista je zaoral a co přežilo zaorání, to zežloutlo po přímém zásahu z postřikovače. Letos je budu píchat znovu, ale už jsem si ohradila páskou hranici pozemku, aby traktorista poznal kde končí jeho území, tak jsem zvědavá, ale jestli to dopadne stejně, tak se na to vykašlu.
Tenhle víkend se chystím do Luxoru hledat knížku o sázení neovocných stromů, tak kdybyste někdo měl tip, budu ráda.
Děkuji a za jakékoliv další postřehy budu ráda

8.2.2020 09:15

Na pole sázím stromy už nějakou dobu. Vřele vám doporučuju při výsadbě použít přípravek hydrogel. Nemusíte se bát, má certifikaci pro použití v ekologických provozech. Výborně zadržuje vodu u kořenů. Letos jsem navíc začala, za pomoci půdního vrtáku, dávat ke stromkům plastové lahve - proděravím víčko, uříznu dno a zapustím hrdlem dolů. Po naplnění vodou, budou stromek pomalu zásobovat. Totéž dělám se starými kanystry, ale nezapouštím je, jen udělám do dna pár dírek. Dál samozřejmě platí dělat zálivkové misky, mulčovat. Proti zvěři jsem okolo stromků natáhla normálně elektrický ohradník, navíc k chráničkám, protože mi srnci byli schponí chráničky strhat a výsadbu zcela zničit.

15.2.2020 08:21
dsj

XXX.XXX.255.137

Hluchavko, i vám děkuji. O hydrogelu jsem v životě neslyšela, takže bez vaší rady bych ho vůbec nepoužila.
Nechápu ale jak dělat závlahové misky? Prosím mohla byste mi to trochu rozepsat? Závlaha přes petky se mi líbí - určitě použiji.
Elektrický ohradník kolem stromků budu mít natažený kvůli koním, tak snad se ke stromkům moc zvěř nedostane, sice mi přes pastvinu prochází srnky a zajíci, ale kdyby se do stromků pustili, tak je zabezpečím ještě ovčí sítí. Jediné co neochráním jsou kořeny, k přístřešku se mi nedávno nastěhovala rodinka nějakých hlodavců (mám to kolem přístřešku a pod paletama se senem pěkně zorané, ale zatím jsem je nezahlídla, tak doufám, že se mi do stromků nepustí odspoda.

15.2.2020 08:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

dsj napsal(a):
Hluchavko, i vám děkuji. O hydrogelu jsem v životě neslyšela, takže bez vaší rady bych ho vůbec nepoužila.
Nechápu ale jak dělat závlahové misky? Prosím mohla byste mi to trochu rozepsat? Závlaha přes petky se mi líbí - určitě použiji.
Elektrický ohradník kolem stromků budu mít natažený kvůli koním, tak snad se ke stromkům moc zvěř nedostane, sice mi přes pastvinu prochází srnky a zajíci, ale kdyby se do stromků pustili, tak je zabezpečím ještě ovčí sítí. Jediné co neochráním jsou kořeny, k přístřešku se mi nedávno nastěhovala rodinka nějakých hlodavců (mám to kolem přístřešku a pod paletama se senem pěkně zorané, ale zatím jsem je nezahlídla, tak doufám, že se mi do stromků nepustí odspoda.

Hydrogel je super, ale hodně nabývá, pokud ho dáte velkou koncentraci, může to stromek i vytlačovat, na to bych si dala trošku pozor. V obchodě se prodává gel od Floria, ale třeba v zahrádkářských potřebách (viděla jsem kdysi v Oslavanu) měli dokonce 2 hrubosti a levnější. Jinak existuje i mykorhiza, což by mohlo stromku při ujímání pomoci a tím, jak to zvětšuje dosah kořenů, je odolnější i proti vysychání.

15.2.2020 10:04
dsj

XXX.XXX.255.137

:-) děkuji Dotaz. Nějak nemám zahradnické geny, doma umořím i orchideje, na zahradě maximálně občas pomůžu s pletím. Předloni jsem zasadila tři lipky a přežila jen jedna, ale neprospívá, pořád vypadá, že neví jestli chce žít nebo zemřít, proto mám z těch stromků takovou trému, nerada bych měla kolem ohrady řadu suchých košťat a peněz to také bude stát dost.

15.2.2020 10:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Produkt neznám, ale je to tu hezky vysvětleno. Ať se vám zadaří.

https://www.symbiom.cz/cs/m-4-jak-funguje-mykorhiza

15.2.2020 12:15
Pipilota

XXX.XXX.46.93

https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/sazeni-stromu-pravidla-manual-strom.A200213_134742_hobby-zahrada_bma

Sice je to povšechný článek, ale snad pomůže...
Zálivková miska je zemina nahrnutá tak, aby když se zalévá kaluž neroztékala do stran a voda zatekla co nejvíce do půdy (jako aby to vevypila horní suchá vrstva ze které se to zas odpaří, ale šla voda hlouběji).

15.2.2020 20:32

Pipilota napsal(a):
https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/sazeni-stromu-pravidla-manual-strom.A200213_134742_hobby-zahrada_bma

Sice je to povšechný článek, ale snad pomůže...
Zálivková miska je zemina nahrnutá tak, aby když se zalévá kaluž neroztékala do stran a voda zatekla co nejvíce do půdy (jako aby to vevypila horní suchá vrstva ze které se to zas odpaří, ale šla voda hlouběji).

Přesně, jako když děti dělají hrázičky z bláta . Pokud použijete hydrogel podle návodu, nemusíte se vytlačování bát. Ten gel od florie neznám, ale předpokládám, že to bude něco na způsob hydrogelu a ten vychází cenově nejlíp, samozřejmě koupený od výrobce ve větším balení. Letos ho sypu všude i k mrkvi. Já si ho objednávám od téhle firmy - http://hydrogel.cz/, ale pokud někde najdete levnější zdroj, dejte tip. Mykorhiza je prý taky fajn, ale tam mám osobní zkušenost jen s jedlými kaštany.
Hlavně ať se vám ke stromkům nedostanou ani koně, to jsou velmi zdatní likvidátoři. Asi bych stromky dala do takové dvojité ohrady, z jedé strany proti srnců, z druhé koním a chráničku, kvůli zajícům. Pokud máte podezdření na hryzce, tak ještě do výsadbové jámy udělejte koš z králičího pletiva. My hryzce naštěstí nemáme. Vzhledem ke kalamitnímu výskytu hrabošů, natírám kořenové krčky a spodní část kmenů mladých stromků přípravkem proti okusu, ale teď si nevzpomínám, jak se jmenuje.

21.2.2020 10:45
dsj

XXX.XXX.255.137

Dámy děkuji za všechny reakce. Dám vědět až zasadím (už mám objednaný minibagřík na díry), na mráz to letos nevypadá vůbec, do konce března chci aby stromky stály Poradcem sázení na místě bude známý, který pracuje v zahradnictví, sice je spíš přes ovocné stromky, ale je šikovný. Tak už jen to pokakaný štěstíčko.

21.2.2020 15:13
sovicka

XXX.XXX.25.142

Sázeli jsem lípy, zatím mají nasazeny pupeny, tak vypadá, že přežily všechny, sázeli jsme koncem jara. Přihodila jsem tam jen trochu hlíny z kompostu, nahoru kůru. Zalévala jsem. Určitě nestačí oddělit ohradníkem, chce to vytořit pěknou dostatečně velkou ohrádku z pletiva kvůli srnám, jinak to zdevasují naprosto s přehledem, tak aby byly z dosahu nejen kmínek ale i větvě. Já chtěla koupit větší, ale max co jsem sehnala měly 150 cm, což jsou pořád maličké stromky.

21.2.2020 15:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sovicka napsal(a):
Sázeli jsem lípy, zatím mají nasazeny pupeny, tak vypadá, že přežily všechny, sázeli jsme koncem jara. Přihodila jsem tam jen trochu hlíny z kompostu, nahoru kůru. Zalévala jsem. Určitě nestačí oddělit ohradníkem, chce to vytořit pěknou dostatečně velkou ohrádku z pletiva kvůli srnám, jinak to zdevasují naprosto s přehledem, tak aby byly z dosahu nejen kmínek ale i větvě. Já chtěla koupit větší, ale max co jsem sehnala měly 150 cm, což jsou pořád maličké stromky.

Proti okusu srnami se mému bratrovi osvědčila hromádka větví břízy a vrby na hranici pozemku s výsadbou (chodili mu z pole do ovocné zahrady za domem). Ony prostě mají hlad. Myslivci je dokrmují jádrem a ne senem - chybí jim objem. Z hromady větví žraly ochotně ze země a bez natahování se na zadních... Jinak nátěr proti okusu celkem rychle ignorovaly a o pletivo se jenom opíraly předními při okusování větviček.
Takže na podzim někde porazit břízu a z větví jim udělat krmiště...

21.2.2020 19:59

Nám srny dělají největší škody ne okusem, ale srnci otlučou kůru parohy, klidně strhnou i chráničku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík