Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kamča0101

29.2.2020 13:21
Kamča0101

XXX.XXX.168.34

Zdravím, setkali jste se někdy s něčím podobným? Možná se jen potřebuji vypovídat.
Koupila jsem od známé koně, ve špatném zdravotním stavu po úraze s tím, že mu zkusím pomoci. Prodávala ho, protože si ho u ní ustájila paní, která za ustájení delší dobu neplatila a nakonec se domluvily, že kůň propadne ustajovateli, společně s ještě jedním. Nic, čemu by se nedalo uvěřit, léčba koně byla finančně náročná a paní prostě došly prostředky... Ke koni jsem dostala průkaz, kde byl stále vedený na bývalého majitele, což v dnešní době není nic úplně neobvyklého, paní ho prostě nepřepsala. Byla mi slíbena kupní smlouva kterou bych poslala na přepis o tom, že od pána ji její majitelka koupila. Tu jsem ale nikdy neviděla, číslo na něj nikdo neměl, nechtěl poskytnout. Po nějaké době pátrání jsem našla inzerát, kde inzeroval koně pán, na kterého byl napsaný můj kůň a kontaktovala jsem jej ohledně přepisu. To, co jsem se dozvěděla, mi vyrazilo dech. Pro koně tenkrát přijela ustajovatelka, na splátky koupila koně, přivezla ho paní, která měla být údajně majitelka, přestože nikdy nebyla. Paní zaplatila ustajovatelce kupní cenu koně, ona jej měla jen vyzvednout. Po pár měsících co se stále nedozvěděla, jestli koně vůbec vlastní, odešla, odmítala platit léčbu cizímu koni, který ani její nebyl. A já mam nyní koně, na kterém je dluh, přestože jsem za něj zaplatila a celou dobu jsem žila v domnění, že je můj. Opravdový majitel mi odmítá poslat podepsané hlášení o změně, dokud ustajovatelka nezaplatí dluh, podal na ní trestní oznámení a jde to k soudu, což chápu.
Takže na mně teď je zaplatit mu celý dluh a koupit koně od něj a tahat peníze které jsem za koně zaplatila z ustajovatelky, která má přes třicet pravomocných exekucí na krku a moc jí to asi netrápí. Je mi z toho do pláče, nevím co dělat, do koně jsem narvala spoustu peněz, mám ho opravdu ráda a udělám samozřejmě cokoliv, aby u mě zůstal, akorát prostředky šetřené na léčbu padnou na splacení dluhu. Ustajovatelku přitom znám mnoho let, nikdy jsme neměly neshody, ani nikdo z mých známých s ní neměl problém. Bohužel by mně ani ve snu nenapadlo, že tohle někdo může udělat. Pro mne samozřejmě poučení pro příště, pro vás možná rada, na co si dát při koupi koně pozor...

29.2.2020 13:25
santaclara

XXX.XXX.94.101

To mi něco připomíná? Nejste z okolí Brna?

Kamča0101

29.2.2020 13:45
Kamča0101

XXX.XXX.168.34

Nene, Jihočeský kraj. Koukám že to ale není tak neobvyklé...

29.2.2020 14:06
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

ne není to neobvyklé všichni jsou kamaradi dokud nedojde na peníze .U obchodu znamí jako cizí možna ještě opatrněji

29.2.2020 14:18
koně

XXX.XXX.174.63

Kamča0101 napsal(a):
Zdravím, setkali jste se někdy s něčím podobným? Možná se jen potřebuji vypovídat.
Koupila jsem od známé koně, ve špatném zdravotním stavu po úraze s tím, že mu zkusím pomoci. Prodávala ho, protože si ho u ní ustájila paní, která za ustájení delší dobu neplatila a nakonec se domluvily, že kůň propadne ustajovateli, společně s ještě jedním. Nic, čemu by se nedalo uvěřit, léčba koně byla finančně náročná a paní prostě došly prostředky... Ke koni jsem dostala průkaz, kde byl stále vedený na bývalého majitele, což v dnešní době není nic úplně neobvyklého, paní ho prostě nepřepsala. Byla mi slíbena kupní smlouva kterou bych poslala na přepis o tom, že od pána ji její majitelka koupila. Tu jsem ale nikdy neviděla, číslo na něj nikdo neměl, nechtěl poskytnout. Po nějaké době pátrání jsem našla inzerát, kde inzeroval koně pán, na kterého byl napsaný můj kůň a kontaktovala jsem jej ohledně přepisu. To, co jsem se dozvěděla, mi vyrazilo dech. Pro koně tenkrát přijela ustajovatelka, na splátky koupila koně, přivezla ho paní, která měla být údajně majitelka, přestože nikdy nebyla. Paní zaplatila ustajovatelce kupní cenu koně, ona jej měla jen vyzvednout. Po pár měsících co se stále nedozvěděla, jestli koně vůbec vlastní, odešla, odmítala platit léčbu cizímu koni, který ani její nebyl. A já mam nyní koně, na kterém je dluh, přestože jsem za něj zaplatila a celou dobu jsem žila v domnění, že je můj. Opravdový majitel mi odmítá poslat podepsané hlášení o změně, dokud ustajovatelka nezaplatí dluh, podal na ní trestní oznámení a jde to k soudu, což chápu.
Takže na mně teď je zaplatit mu celý dluh a koupit koně od něj a tahat peníze které jsem za koně zaplatila z ustajovatelky, která má přes třicet pravomocných exekucí na krku a moc jí to asi netrápí. Je mi z toho do pláče, nevím co dělat, do koně jsem narvala spoustu peněz, mám ho opravdu ráda a udělám samozřejmě cokoliv, aby u mě zůstal, akorát prostředky šetřené na léčbu padnou na splacení dluhu. Ustajovatelku přitom znám mnoho let, nikdy jsme neměly neshody, ani nikdo z mých známých s ní neměl problém. Bohužel by mně ani ve snu nenapadlo, že tohle někdo může udělat. Pro mne samozřejmě poučení pro příště, pro vás možná rada, na co si dát při koupi koně pozor...

Dějí se různé věci
Jestli dobře chápu,tak zmíněný nemocný kůň stojí stále u té báječné ustajovatelky,kamarádky?
A vy sice máte v ruce jeho průkaz,dala jste za něj peníze ustajovatelce ,ale žádnou ofiko kupní smlouvu ?Ani přepis na vás.
Takže jakékoli placení dluhů ,co jdou za koněm se vás přece netýká?
Nemáte kupní smlouvu,není tedy váš .A jestli jste si s kámoškou s exekucemi ,něco mezi sebou domlouvaly ,tak to asi není nikde podložené?
Být vámi ,zapomenu na "kupní cenu" ,odepíši ji na vrub své hlouposti .Kolik to mohlo být za nějakého mrzáka ,nebude to zcela likvidační částka,ne?
Nechám koně koněm a zmizím z dosahu, dohledu i připojení oné ustajovatelky
Ať se soudí,ale bez vaší účasti.Aspoň jste trochu vyléčena a na dalšího potenciálního svého koně a jeho prodejce,budete už koukat reálněji

29.2.2020 16:37
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

U známých něco podobného. Známá si chtěla koupit koně od jedné paní za půl milionu. Sepsaly smlouvu, předaly si peníze. Když měl kůň přijet bývalý manžel prodávající prohlásil, že kůň je napůl obou. Rak ať zaplatí i jemu půl milionu, nebo že koně nedostane protože sám na něj má zájemce. Taky to šlo přes soud. Známá koně nakonec dostala, ale jak přesně to bylo s penězi neřekla.

29.2.2020 16:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Máte aspoň doklad na to, že jste ustajovatelce dala peníze? O kolik tak rámcově jde?

29.2.2020 19:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Máte aspoň doklad na to, že jste ustajovatelce dala peníze? O kolik tak rámcově jde?

Vidím to na jateční cenu. Tak do 10000,- Ale spíš jde o peníze, do koně vložené po "koupi". Cituji:"... nevím co dělat, do koně jsem narvala spoustu peněz, mám ho opravdu ráda a udělám samozřejmě cokoliv, aby u mě zůstal, akorát prostředky šetřené na léčbu padnou na splacení dluhu."

Kamca0101

29.2.2020 19:45
Kamca0101

XXX.XXX.168.20

koně napsal(a):
Dějí se různé věci
Jestli dobře chápu,tak zmíněný nemocný kůň stojí stále u té báječné ustajovatelky,kamarádky?
A vy sice máte v ruce jeho průkaz,dala jste za něj peníze ustajovatelce ,ale žádnou ofiko kupní smlouvu ?Ani přepis na vás.
Takže jakékoli placení dluhů ,co jdou za koněm se vás přece netýká?
Nemáte kupní smlouvu,není tedy váš .A jestli jste si s kámoškou s exekucemi ,něco mezi sebou domlouvaly ,tak to asi není nikde podložené?
Být vámi ,zapomenu na "kupní cenu" ,odepíši ji na vrub své hlouposti .Kolik to mohlo být za nějakého mrzáka ,nebude to zcela likvidační částka,ne?
Nechám koně koněm a zmizím z dosahu, dohledu i připojení oné ustajovatelky
Ať se soudí,ale bez vaší účasti.Aspoň jste trochu vyléčena a na dalšího potenciálního svého koně a jeho prodejce,budete už koukat reálněji

Smlouvu samozřejmě mám.
A ano, ten kůň stále stojí u ustajovatele, protože koně za a) jej nejde přepravit a stájí do kterých lze dojít po kopytě a mají volno není mnoho, přesto jsme nové místo samozřejmě hledali a po nějaké době i našli a za b) toto je první problém, který řeším a dozvěděla jsem se o něm před pár hodinami.
A o exekucích jsem také do nynějška nevěděla.
Takže na kupní cenu opravdu nezapomenu, smlouvu samozřejmě mám a dost svědků taky, nejsem úplně blbá, jak z vašeho příspěvku táhne na sto honů. A nejde o jediného koně kterého mám a kterého jsem kdy kupovala. S majitelem jsem se na odkupu domluvila, přestože jde o částku, která se mi nezamlouvá už jen z důvodu že kůň již hodnotu jakou požadoval nemá. A opravdu neodejdu, nenechám koně koněm, když jsem do něj investovala spoustu peněz a díky mě je na tom mnohem lépe, nehledě na citovou hodnotu, která je pro mne nevyčístlitelná.

29.2.2020 20:02
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Neberte to tu úplně vážně - jsme tu zvyklí na lidi, kteří se ptají - koupil/prodal jsem koně/psa, smlouva byla ústní, chci zvíře zpátky/oni chtějí zvíře zpátky, co mám dělat? Co nenapíšete, to si budeme muset domyslet - a logicky to domýšlíme na základě předchozích zkušeností. Nám sem často píšou ti „úplně blbí“.
Za mě - tohle je fakt na právníka.

Neregistrovaný uživatel

29.2.2020 20:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Ja bych majiteli rekla at si kone necha nacenit ze ho odkoupim ale za nacenenou částku jinak at me zaplati co sem za nej dala a narvala do nej a pak at si ho strci nekam. Vymahat by se to teoreticky dalo. A vy jste koupila kone a ci je majetek at rozhodne soud peníze at si taha z te co je nedodala a ne z vás. Ale vase peníze. Jen si rikam k cemu vam bude ze toho kone budete mit kdyz prachy na dalsi léčbu nebudou.

29.2.2020 20:08
saola

XXX.XXX.46.11

Pro zadavatelku:
Když založíte diskuzi, měla byste pokorně poděkovat za odpovědi, protože to znamená, že vám lidé věnují svůj čas a nad vaším problémem se zamysleli. To jen na okraj k vašemu drsňáctví, když vám odpověď není po chuti.
Je těžké odpovědět plnohodnotně, když neuvedete všechny podrobnosti - pokud tam už je citová vazba ke koni, chápu, že se ho nechcete vzdát, ale pragmatický pohled na problém, tak jak jste ho vylíčila, je prostě oželet peníze a vykašlat se na to, protože se vám může stát, že v dalších kličkách příběhu utratíte násobně víc. A na někom s exekucemi si fakt nic nevezmete.

29.2.2020 20:27
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Bohužel jsem taky tak nějak podobně naletěla. Naštěstí jsem podvod zjistila cca do týdne - díky tomu že se tehdy nehrálo na GDPR a ve Slatiňanech měli pochopení... Skutečného majitele jsem dohledávala po telefonu přes několik lidí. No naštěstí se mi to povedlo a kontaktovala jsem nejdříve já jeho. Povedlo se mi ho pozvat na kafe. Ukázala jsem mu všechny smlouvy a hlavně skutečný stav zvířete. Tehdy jsem koupila zbídačenou 13 letou ponici za 8000. Na rovinu jsem původnímu majiteli řekla co už jsem dala do veta a co je všechno ještě potřeba udělat a zaplatit, aby to zvíře nebyla ostuda na hraně hlášení na KVS. Také jsem zdůraznila že je příští půlrok jednoznačně jezdecky nepoužitelný ale žrádlo a ustájení je potřeba platit pořád. Naštěstí to byl chlapík celkem normální, finančně rozhodně lépe zajištěný než já a tak to prostě odepsal jako ztrátu. A aby jsem mohla přepsat a udělat duplikát papírů, podepsal mi novou smlouvu a nechtěl ani korunu. Jasně jsem mu totiž vysvětlila, že je to pro něj takhle vlastně levnější. Uznal to a popřál hodně štěstí...

Tak třeba by taky pomohlo pozvat na kafe a ukázat mu co už koník stál za veterinu a jaká je jeho vyhlídka na využitelnost. Pokud to nebyla "koupě - prodej" v řádu statisíců, třeba by taky radši popřál koníkovi zodpovědnou a realistickou novou majitelku, když peníze stejně doteď neviděl. (někteří chlapi umí být frajeři)

Jinak hned v pondělí za právníkem. Držení je 90% vlastnictví. Je li řádně koupeno a zaplaceno (ne z trestné činnosti), jste majitel. Papíry se dají ošetřit duplikátem. Navíc je na nich velmi jednoznačně napsáno, že nejsou dokladem o vlastnění koně. (takže je potřebujete kvůli pořádku v evidenci do nové stáje, případně na závody a přehlídky - což nejspíš nyní nehrozí). Původní majitel udělal chybu že prodával koně na splátky - tak ať taky nese odpovědnost za svou ztrátu z to že nebylo řádně zaplaceno... Jeho chyba že tak "snadno poškoditelné zboží" pustil z ruky na splátky. Ale to už je opravdu na poradu s právníkem. (a pro jistotu převoz do jiné stáje, jinak může prostě přijet s hengrem naložit a pá)

A nevěš hlavu že se ti to stalo. Vím o více podobných případech...

29.2.2020 21:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takže kdo komu co dluží? Zaplatila ustajovatelka pánovi koně?

EDIT: Pokud to mám chápat tak, že ustajovatelka koně nezaplatila, majitelem nebyla.

Vy máte papír na to, že jste jí dala peníze, navíc ji usvědčuje z toho, že vás podvedla. Na základě toho, že vás uvedla v omyl, že jste majitelem, investovala jste další peníze. Podle mého selského rozumu byste měla nárok jak na kupní cenu, tak na prostředky, co jste vložila do zdraví svého údajného koně a které byste do něj jinak neinvestovala.

To, že ona dluží peníze pánovi, se vás nijak netýká. Nejste majitelem koně. Ona dluží pánovi i vám - a vlastně i té předchozí paní.

2.3.2020 08:37
Arbora

XXX.XXX.192.218

Toto na faune nevyriešite, to chce riešiť s právnikom. Pokiaľ máte aspoň nejaké písomné potvrdenia, minimálne o tom, že ste niekde niečo platili-ustajnenie, veterinár, sú to body pre Vás.
Ale, keďže sa Vám pani pokúsila predať majetok, ktorý nebol v jej vlastníctve, obávam sa, že nebude jednoduché domôcť sa nejakého práva. Ktoré v podstate nemáte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2020 09:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jste až moc hodná, protože vám na koni záleží. A bývalý majitel na to hřeší, protože ví, že z ustajovatelky nic nedostane.
Koně bych v první řadě přesunula jinam.
Bývalého majitele oslovte s tím, že jste koupila v dobré víře, ustajovatelka vás uvedla v omyl, že kůň je její, jste ochotná jít do soudního sporu na úhradu léčebných výloh, kterou budete požadovat jak po ustajovatelce, tak po něm, pokud stále uplatňuje vlastnické právo ke koni, protože jste mezitím investovala nemalé peníze za neodkladnou léčbu. Pokud tvrdí, že kůň je jeho a chce ho vrátit, ať vám tedy uhradí veškeré náklady, které jste s ním měla spojené. Případně jste ochotna provést vzájemný zápočet pohledávek. Tedy on nebude vyžadovat nic po vás a vy po něm, koně na vás přepíše Pokud se mu to nelíbí ať si vše dál řeší jen s ustajovatelkou. Vy odvezte koně a oni ať se soudí. Průkaz se dá řešit jinak, už to tu padlo. Z ustajovatelky bych vyklepala kupní smlouvu, prodala ona, peníze inkasovala ona, tak ať se pod to podepíše, když už má všechno na háku.

2.4.2020 18:06
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak jaksi utekl měsíc. Chci se zeptat jak to dopadlo. (klidně jen do soukromé zprávy) Ale myslím, že by to zajímalo víc lidí, kam se to podařilo posunout... Dík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík