Správná údržba pastviny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2020 15:19
canka

XXX.XXX.35.234

Potřebovala bych prosím takovou malou radu
Mohu se zeptat,jak udržujete své výběhy a pastviny?Respektive mě zajímá,co konkrétně s pastvinou děláte zjara a co děláte po pastevní sezóně..
Celou dobu to totiž asi dělám blbě,jak jsem se dozvěděla,takže bych ráda věděla,jak to tedy je..čím hnojíte a jak,doséváte trávu,mulčujete,bránujete,sekáte...????

30.4.2020 19:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Taky by mě zajímalo,jak to má být správně.
Zatím se veškerá péče o pastviny (aspoň tam, kde jsem měla koně) smrskla buď jen na bránování. Nebo sbírání v okolí přístřešku či krmiště a pak bránování.

30.4.2020 23:04
canka

XXX.XXX.35.234

Děkuji za článek,ale úplně tam nevidím to,co by mě zajímalo konkrétně...zjara,kdy začne růst tráva by se tedy mělo udělat co?Prokypřit půda,nebo tedy přejet pastvinu bránami a přihnojit? Eventuelně dosít trávu..Během pastevní sezóny dosekávat nedopasky,to mi je jasné, a na podzim? Na podzim pastvinu zmulčovat,aby se zbavila plevele a malých keříčků apod? A opět pohnojit nebo ne???

Já se přiznám,že právě pastvinu nijak nehnojím,bobíky vybírám komplet z celého výběhu 1x za týden.Ale pastvina se prý může pohnojit uleželým koňským hnojem a ten se má roztáhnout bránama po pastvině?Jak je to pak ale s parazity?Proto snad ty bobíky sbíráme z těch výběhů,aby jsme těm parazitům předešly ne? Tak proč to pak vracet zpět na pastvinu. Dál nechám jednou ročně posekat a na podzim zmulčovat(máme pastvinu plnou kopřiv a řepíku - vím,že řepík je výhra,je to skvělá bylinka,ale my ho už máme všude kvanta a kobyly mají hřívy plný těch kuliček,když květ dozraje).

Jak to tedy prosím je?

1.5.2020 13:20
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

dosivam druhy co mi ve zkladbě chybí jaro a podzim tak 30kg na ha diskovou sečkou ta muže do drnu a zaroven to prořeže.Podle ph max dolomit ten muze i pod koně jinak to nehnojim . Jak je na pastvine neco ce se mi nelíbí pojezim mulčakem bobky se zbiraji denně z cely pastviny to je asi v zakladu vsechno

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2020 14:16

Až se příště narodím a budu mít koně
-tak si určitě víc načtu a naptám o pozemku, kde budou žít /méně budu řešit jestli anglické bo jaké sedlo akam tu holeň/
http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-puda
doporučuji celý seriál, JS je kytkař

-ještě to promyslím, kvůli nim, ale asi bych zas chtěla žít s prakoníky, takže to bych určitě načetla a aplikovala i tohle
http://www.nakobylce12.org/Index/ukaz.cfm?pg=Botanicka/LFtravy
a tohle
https://www.martinus.cz/?uItem=156772
a tohle, aby to bylo co nejlepší stran emocí koní-7 okruhů, třeba možnost seekingu
http://www.connectiontraining.eu/sk/pocity-koni-1-seeking-system/

-a určitě inspirace v seriálu od ivetky
http://www.equichannel.cz/venkovni-chovy-inspirace

Fakt je, že zrovna tohle jsme dělali s prakoníky na nájemní ploše úplně blbě, během pár let jsme se v jednu dobu ocitli na přepaseném stresovaném naprosto nevhodném povrchu plném fruktanů malé plochy a koně byli obézní a měli zuby jak klkáči od broušení u kořínků, v suchu to bylo o zničení porostu úplném a jen díky podloží neměli pískovou koliku nebo tak něco. Pak jsme přešli na "honné" hospodaření, kde jsme vždy část plochy větší nechávali ladem a využívali takto vytvořené stařiny prorůstající novou trávou na přihrazování dlouhých úzkých proužků po obvodech přístupné zmenšené plochy, to zas bylo denně dost pracné..ale na tomhle-péče o pastvinu-jsme měli největší nedostatky, a nejméně jsme se za dobu koní naučili..příště lépe:-)

1.5.2020 15:10
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

jenom doplnim mam standartni hektar na koně

1.5.2020 23:08

Hubit plevel před dosažením zralosti semen.... vzít rýč, kosu a prostě to mechanicky začít likvidovat. Posekaný a ovadlý plevel někteří koně ochotně žerou, třeba i lebedu a kopřivy....
Na jaře se válí válcem- vrchní část země je po mrazech nadzvednutá a musí se zpět přitlačit , pak se na jaře smýkalo( podpoří to u některých travin odnožování)-nejsou to klasické brány, ale nesený smyk...dávají se za to i brány, když už jednou jedete....přihnojit klasickým NPK(určitě ale mít připravenou jinou pastvinu, než se kuličky hnojiva rozpustí- nebo část pastviny vymezit), vápnění na podzim nebo jaro, ale opět pastvina mimo provoz....

2.5.2020 11:56

Přihnojovat určitě, pokud to jsou stále stejné plochy, jak píše verun. S tím hnojem: denně bych sbírala- na hnojení bych použila kompostovaný hnůj nebo přeleželý pod plachtou nebo v pytlích, jinak si rozbránujete vývojová stádia parazitů/ano, vím, píše se, že pokud je + 30st a rozbránuje se na jemné kousky parazity to zahubí, já bych ten hnůj nejprve překompostovala.
Dosévat taky.
Ono se vám tam stejně bude měnit složené pastviny, ale bez péče úplně blbě/náp se rozšiřoval jetel plazivý a držels e pryskyřník a srha, ale vhodnější trávy nebo třeba krvavec toten a jiné byliny háklivé na živiny , přepásání nebo na sešlap zmizely úplně.
A plochy bych i tak alespoň částečně střídala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík