Eminka123

XXX.XXX.107.31
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat-mohu vrátit koně, pokud mi bylo tvrzeno, že na ošetřování i kování je bezproblémový, což se ovšem ukázalo jako lež? Kování dokonce bylo tak zlé, že jsme museli nechat koně přispat, což se mi v zájmu koně samotného opravdu nechce absolvovat každé dva měsíce..
Navíc původní majitel věděl, že chci koně pro majitele začátečníka a hlavně čistě na rekreaci..tento je ovšem docela náročný a ve stáji, kde je ustájen, nám řekli že jakožto začátečníci ho opravdu nezvládneme..co víc, není to rekreační kůň, ale kůň který musí téměř denně makat, jinak je nebezpečný..(což se nám i potvrdilo, neboť na krokovce po areálu stáje se mi náhle začal stavět na zadní, urval se mi a cválal jako bezhlavý..a to jen proto, že viděl jiného koně jak běhá v kruhovce)
Poraďte, mám právo koně vrátit?
Děkuji
Dobrý den, ano, podle NOZu můžete koně vrátit do dvou let, jako jiné "zboží", přičemž v prvních šesti měsících se předpokládá, že tam vada byla už v době koupě. Otázka druhá je, jestli vám bude původní majitel chtít koně přijmout a taky co máte ve smlouvě - pokud tam není výslovně napsáno, že je kůň určen na rekreační ježdění pro začátečníky a na veškerou manipulaci je bezproblémový, tak moc neprokážete, že je k tomu účelu kupovaný - ústní dohoda sice platí, ale v případě sporu je to tvrzení proti tvrzení.
Jinak si dovolím ještě zmínit to, že dlouhodobě není pro začátečníky určen žádný kůň. Respektive, pokud jako začátečník máte vlastního koně, potřebujete na sobě pořád pracovat s trenérem, a ideálně aby ten trenér taky občas jezdil i toho koně. V opačném případě si prostě i toho nejhodnějšího koně na světě zkazíte.
Úplně ideální je, abyste koupi vlastního koně má čas odložili a začali docházet na hodiny jezdectví. Tam se naučíte alespoň základy, vyzkoušíte víc koní a zjistíte, jaký typ koně by vám vyhovoval. Navíc pak můžete požádat trenéra, který zná vaše ježdění, aby vám vhodného koně pomohl najít a dále s vámi pracoval.
Teoreticky koně vrátit lze a čím dříve tím lépe. Podle zákona je při obchodování vnímán jako věc a tím pádem má nějakou 2letou záruku.
ALE reál není ideál. Pokud koně vrátíte, může dojít ke sporu o vracení peněz. Při nákupu jste zkoušeli a kůň fungoval - z pohledu prodávajícího jste koně pokazili na novém místě působení... Kůň fuč a peníze v nedohlednu. No ale bývají i majitelé co si koně vezmou zpět, než by trpěl u Neználků ;-)
Je to dnes hrozný nešvar s vracením koně kvůli chování. Neříkám kdyby měl skrytou vadu (muchatý, měsíční slepota atd.) Jenže kůň není věc. Je živý a reaguje na svoje okolí. Přišel o všechny kontakty ve stádě, je na novém neznámém místě - pachy, zvuky, lidé... Tolik změn a kůň má být jak houpací! (jo a že to a to říkaly i ve stáji - no stájí a přístupů je dnes vícero - znám dost nájemních míst kam bych postavila jen toho houpacího koně)
Chování koně je odrazem toho jak se k němu chovají lidé a v jakém prostředí žije. Pokud má optimum, bude se chovat optimálně (rabiátních kusů je minimum a bývají usmrcováni)
Eminka123

XXX.XXX.107.31
Nejsem začátečník v jezdectví a péči o koně, jen v jeho vlastnictví..
Jinak všem děkuji za názory a rady :)
Jak dlouho koně máte?
Starala jsem se v minulosti o kobylku, totální bomb-proof horse, většího salámistu jsem nezažila. Ke všemu krapet líná. Za rok a půl práce s ní se lekla a uskočila všehovšudy snad 1x.
Pak jsme jí ale museli přestěhovat do jiné stáje mezi uplně nové koně. A kobyla se z toho psychicky rozsypala. Ne tedy při ošetřování, ale venku na vyjížďkách caplovala, hecovala se, řehtala, magořila... kdybych jí neznala a jen koupila s předchozím popisem, tak si 100% myslím, že mi prodávající kecali a koně na zkoušení přispali.
Trvalo to měsíc než se nějak dala do kupy a určitě tomu pomohlo, že mě znala a měla ráda, takže ve mě měla oporu, s cizím člověkem by to bylo déle.
Prostě kůň je živý tvor, ne stroj.
A s tím kováním - "museli nechat koně přispat, což se mi v zájmu koně samotného opravdu nechce absolvovat každé dva měsíce" - pokud se kůň MUSÍ nechat přispat, jak se tohle změní jeho vrácením?
Na kování se dá trénovat ťukáním do kopyt a nebo zout podkovy a nosit botičky na práci. Strouhání koním obvykle nevadí.
Eminka123
napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat-mohu vrátit koně, pokud mi bylo tvrzeno, že na ošetřování i kování je bezproblémový, což se ovšem ukázalo jako lež? Kování dokonce bylo tak zlé, že jsme museli nechat koně přispat, což se mi v zájmu koně samotného opravdu nechce absolvovat každé dva měsíce..
Navíc původní majitel věděl, že chci koně pro majitele začátečníka a hlavně čistě na rekreaci..tento je ovšem docela náročný a ve stáji, kde je ustájen, nám řekli že jakožto začátečníci ho opravdu nezvládneme..co víc, není to rekreační kůň, ale kůň který musí téměř denně makat, jinak je nebezpečný..(což se nám i potvrdilo, neboť na krokovce po areálu stáje se mi náhle začal stavět na zadní, urval se mi a cválal jako bezhlavý..a to jen proto, že viděl jiného koně jak běhá v kruhovce)
Poraďte, mám právo koně vrátit?
Děkuji
A probírala jste právo vrácení s prodávajícím?
Každopádně ,máte tu od žen výše vše podrobně vypsáno .
Kůň je živý tvor a navíc bývají hodně stereotypní .Pokud se převezou jinam ,mohou se povahově výrazně změnit.
Taky je podstatné ,co máte ve smlouvě.
Když jste si koně zkoušela při koupi ,jak se choval? Měla jste ho pod sedlem vy ,nebo vám byl předveden? Zvedala jste mu nohy ,vodila jste ho ?
Pravděpodobně byl ve všem vyhovující,když jste si ho dovezla,ne?
Optala jste se podrobně,jak byl kůň menežován u prodejce? Myslím tím vše.
Od způsobu ustájení,dobu pobytu ve výběhu,pastvině,stádě .Krmení co ,kolik ,jak často.Práce jaká a jak intenzivní ,kde probíhala ,pod kolika jezdci .
Prostě abyste dokázala najet koni stereotyp co nejvíc podobný ,na který byl zvyklý.
Časem pak si ho měnit,k obrazu svému ,pozvolně .
Pokud jste ho třeba vytáhla z pastevka ,kde se celá léta plácal povenku,občasně vzat někam na vycházku s minimem krmení a stálou společností ,může být v průchozí nájemní stáji s X koňmi zcela vystresován .Nebo naopak
A taková věc, podle mě ,není důvodem k vrácení,ale důvodem,abyste se zamyslela a koněm začala ,třeba s nějakou odbornou pomocí,pomalu pracovat na oboustranné spokojenosti
Samozřejmě neznám zcela vaši situaci, ale z toho, co popisujete, mi přijde, že je kůň vystresován ze změny prostředí i majitele. Dejte mu ještě pár týdnů čas. Pracujte s ním pouze tam, kde vás nebude nic rušit a zkuste si získat jeho důvěru. Teprve pak můžete postoupit dál.
Před necelým půl rokem jsme měnili ustájení a teprve teď mám pocit, že se kobyla definitivně zabydlela a zklidnila. Kdybych ji neznala, charakterizovala bych ji v prvních dvou měsících v novém ustájení, úplně stejně jako vy. Z klidné a vyrovnané kobyly se stal změnou uzlíček nervů. Nebyla schopna se uvolnit. A to s jednalo pouze o změnu ustájení. Jezdec, režim i styl práce zůstal stejný.
Dobrý den, jak již bylo výše zmíněno, jde o živého tvora. Z vlastní zkušenosti vím, když jsem si kupovala koně, ač jsem věděla do čeho jdu, že to není žádný agresor, ale trošku psychouš v lekání a stresování, tak první půl rok byl boj kdo z koho.. nikdy se mi nesnažil naštěstí ublížit ani náznakem, ale třeba situace, kdy se rozhodl, že se se mnou necítí bezpečně a začal jančit kvůli koní nebyly nejbezpečnější... Jelikož nemáme jízdárnu, tak jsme začali procházkami na ruce, naštěstí jsme to zvládali na parelce, ale je možné si vzít koně na uzdečku pro lepší ovladatelnost. Pokaždé jsem úsek o něco prodloužila, trénovali jsme hlavně respektování osobního prostoru, ustupování, couvání a takové srandičky co mu zaměstnaly hlavu, ať jen neřeší že má jít pryč od koní... Poté jsem stejné úseky začala chodit pod sedlem.. Ano, občas to bylo o tom prosadit si svoji, 20 min dohadování, otáčení na jednom místě, že dál nepůjde... Ale když už jednou člověk vyhraje, tak to zvíře pochopí, že to myslíte vážně. Pokud Vám již začal věřit, tak ví, že mu nechcete ublížit, jen si je třeba trvat na svém.. Vyjížďky jsme začali prodlužovat až jsme známé úseky zvládali v pohodě. Ale asi teprve po 2-3 letech jsem začala mít ten pocit, že teď už mi věří a můžu si dovolit prakticky cokoliv.. I teď po 5ti letech, když se někde na cestě objeví nějaká změna nebo si dovolím změnit trasu, tak je hrozně v šoku a otestuje mě, zda to myslím vážně, ale teď už se známe natolik, že ví že to myslím vážně a bude muset poslechnout. Musíte zvážit jak se s koněm cítíte a zdali tomu chcete dát šanci, může to trvat měsíc nebo klidně i rok nežli se zklidní a najede do známých a důvěrných kolejí. Bohužel ale toto riziko je u každého koně, kterého si pořídíte, vždy prodělá určitý stresový šok ze změny prostředí, lidí, koní... Taky jsem byla xkrát na pokraji psychického rozpoložení, že to snad nebude nikdy lepší.. I teď bych ho kolikrát nejraději pověsila do průvanu, ale každý máme svoje náladičky, lepší a horší dny...
Druhá věc co mě napadla, nevím zdali chodí na pastvu na trávu, ale ta současná jarní travička dokáže taky dělat s energií divy... Můj v současné době již "lenivý" kůň vždy na jaře ožije... + také zdali nedostává zbytečně energetické příkrmy..
Držím palce v dalším rozhodování a dejte vědět jak to dopadlo :)
Artemisia
napsal(a):
Samozřejmě neznám zcela vaši situaci, ale z toho, co popisujete, mi přijde, že je kůň vystresován ze změny prostředí i majitele. Dejte mu ještě pár týdnů čas. Pracujte s ním pouze tam, kde vás nebude nic rušit a zkuste si získat jeho důvěru. Teprve pak můžete postoupit dál.
Před necelým půl rokem jsme měnili ustájení a teprve teď mám pocit, že se kobyla definitivně zabydlela a zklidnila. Kdybych ji neznala, charakterizovala bych ji v prvních dvou měsících v novém ustájení, úplně stejně jako vy. Z klidné a vyrovnané kobyly se stal změnou uzlíček nervů. Nebyla schopna se uvolnit. A to s jednalo pouze o změnu ustájení. Jezdec, režim i styl práce zůstal stejný.
Mám to taky tak. A taky změna ustájení.