Neznámá523

XXX.XXX.212.55
Zdravím!
Už od mala miluju koně jako malá jsem na nich i jezdila, ale po pár letech mě došlo že udidla pro koně je něco strašného, hned jsem s ježděním sekla. Teď bych si ale přála pořídit nějakého koníka abychom spolu mohli jezdit po loukách a trávit společně čas. Nechci, ale aby byl smutný a tak se chci předem zeptat jestli by stačilo jen 2 200m² výběhu + bych tam ráda přistavěla nejen přístřešek ale i box, dále jakého by jste doporučili společníka aby nebyl sám, nejlépe poníka kozu či ovci a podobně, u dalšího velkého koně bych se obávala toho že bych měla jednoho raději, a to nechci. Prosím neukamenujte mě nechci koníka týrat tak se raději ptám jestli mam vůbec o něčem takovém přemýšlet. Předem děkuji za doufám slušné odpovědi přeji krásný den
Pokud koně nechceš týrat, jak píšeš, tak o tom neuvažuj. To co popisuješ jsou pro koně podmínky absolutně nevhodné, kůň potřebuje stádo (ideálně 3 a víc, 2 jsou z nouze ctnost, a to koně, ne ovce nebo kozy - člověku by taky hráblo, kdyby byl dlouhodobě jen třeba s krávou a žádné další lidi by vůbec nepotkával. Dále koně potřebují prostor - aby měli i pastvu, uvádí se 1 ha (tj. 10 000 m2) na koně, aby celý výběh nebyl jedno velké bahno s močí a trusem, kam se boří i kolečko, tak alespoň 0,5 ha na koně.
Stádo a pohyb na kvalitním podkladu jsou nutné předpoklady aspoň minimálního zdraví koně. Píšeš, že na koních nejezdíš, protože udidlo je zlo. Kůň má ale udidlo pouze tu hodinu, kdy jezdíš, zatímco v nevhodných podmínkách prožívá celý svůj život.
Najdi si ve svém blízkém okolí ranch, který poskytuje vysokou kvalitu boxů, luk, jízdáren a péče o koně a tam koníka ustáji.
Jeden kamarád je pro koně málo a takto velký tvor potřebuje prostor, který mu Ty bohužel nejsi schopná poskytnout (musela by jsi ještě tak pětinásobek přikoupit, co máš je opravdu málo). Navíc když budeš mít koníka na ranchi, nebudeš muset řešit výstavbu jízdárny a shánění sena sama na sebe, vše Ti zajistí ranch a Ty to jen zaplatíš.
Opravdu ale poctivě vybírej, kam svého koníka ustájíš, hleď na kvalitu služeb, ne na to, aby jsi ušetřila. 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Po různých zkušenostech v různých typech stájí jsem došla k názoru, že kůň bude mít spokojený život na velkých výbězích/pastvinách se stádem. Když je v místě i jízdárna a zázemí pro jezdce, tak budou pravděpodobně spokojení oba.
Já jsem se svým koněm např. 2-3 h denně pětkrát do týdne. To dělá 12 hodin. Týden má 168 hodin. Představa, že kůň 156 hodin týdně stojí na nějakém rozbahněném dvorku s kozou je snad ještě o něco více tragická než že je celý den i noc zavřený v boxu v zaprášené začpavkované stáji (ale alespoň má přes mříže další koně ...) Pokud má kůň ostatní koně a prostor, tak vás nepotřebuje, žije si svůj život, má sociální kontakt, možnost pohybu a na dobrém pastevku má i možnost úkrytu před nepřízní počasí a celoročně seno, takže si může vybrat, kdy bude žrát, kdy spát, kdy běhat, kdy odpočívat ...