Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.6.2020 10:11
kukanek

XXX.XXX.70.134

Zdravím,
ráda bych se optala, zda by měl soused nějaký nárok na stížnosti úřadům (které samozřejmě odešle, jak ho znám, jen mě zajímá, zda na nás za to skutečně někdo může).
Koně máme ustájeného o vesnici vedle mezi dalšími koňmi, ale příležitostně, když o víkendy jedeme na vyjíždku kolem našeho domu ho rádi přes noc (max jednou týdně) necháme na svém pozemku vypást trávu. Hospodářství zaregistrované máme (i když kůň tu nežije a je zapsaný v jiném hospodářství, kde skutečně žije), územní plán chov zvířat nevylučuje, koně nevyužíváme jako hospodářské zvíře ale jako zájmové. Pro tuto příležitost jsme postavili provizorní přístřešek, velikost jen cca 2,5x2,5x2,2m (bezzákladová stavba 2m od hranice pozemku, kůn je ČSP takže se vejde). Bobky,co za dobu návštěvy udělá samozřejmě ihned odklízíme. Kobyla neřechtá, nedupe, je to už starší dáma, takže fakt v klídku.
Sousedi jsou věční stěžovatelé, je prakticky jedno co uděláme, vždycky si něco najdou, proto jsme je přestali tak nějak řešit a snažíme se žít v poklidu, všechno jim odkejvat a ideálně neprovokovat, ovšem abychom svůj pozemek nemohli prakticky vůbec užívat mi přijde hloupost. Ihned na hranici pozemku mají nalepené slepice s výběhem max 1m2 a u toho také zhruba půl metru od hranice pozemku přístřešek na dřevo. Nikdy nás nenapadlo to s nimi řešit, zatímco oni už ted vyhrožují se stížnostmi (okamžitě také naběhli za starosatou, který ovšem za námi nepřišel, tak nevím, co si řekli).
Pokud máme o koně postaráno po dobu co tu je (sice přes noc sle v řádu několika hodin), nenarušuje noční (a v podstatě ani denní :D ) klid, nesmrdí (i když pražákům smrdí už jen to slovo kůň), nic jim neničí (ani nemá jak), územní plán i registrace hospodářství je v pořádku a stavba 2m od pozemku ... dá se nějak počítat s tím že nám to můžou zakázat? Mimochodem dům i pozemek máme na konci obce, krom tohoto souseda nemáme jiné, z ostatních stran máme jen lány pole.
Díky za zkušenosti. Použila jsme samozřejmě i lupu, ale všude se řeší jen trvalé bydlení koně, to zde ovšem nemáme

22.6.2020 10:24
kallisto

XXX.XXX.237.35

A pán si stěžuje konkrétně na co?

22.6.2020 10:35
kukanek

XXX.XXX.70.134

no co řekl starostovi netušíme, ale na nás řval, že to nejsou 2m od kraje (opravdu jsou, řekli jsme at si to jde klidně přemeřit), na to že hospodářská zvířata (což jsou podle něj i psi) se nesmí pohybovat na našem pozemku kolem jejich domu (mají ho nalepený 3m od kraje našeho - ale zahradu a terasu, kde se pohybují je z opačné strany jejich domu) a že kůn smrdí a nemá u nás co dělat

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.6.2020 10:38

kukanek napsal(a):
no co řekl starostovi netušíme, ale na nás řval, že to nejsou 2m od kraje (opravdu jsou, řekli jsme at si to jde klidně přemeřit), na to že hospodářská zvířata (což jsou podle něj i psi) se nesmí pohybovat na našem pozemku kolem jejich domu (mají ho nalepený 3m od kraje našeho - ale zahradu a terasu, kde se pohybují je z opačné strany jejich domu) a že kůn smrdí a nemá u nás co dělat

Byla bych v naprostém klidu...

22.6.2020 10:59

také bych byla v ledovém klidu. I pokud by úřad něco fakt chtěl vymýšlet, nejprve vás vyzvou s konkrétním požadavkem na nápravu. Například že jste měli přístřešek ohlásit. Takže dopíšete oznámení o stavbě přístřešku a bude to vyřešené.

22.6.2020 14:22
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já bych v klidu nebyla. Když nepochodí, bude se mstít. Instalovala bych kameru nebo fotopast.

Coudas

22.6.2020 15:44
Coudas

XXX.XXX.87.254

Lidi, kteri si stezovat chteji, si stezovat vzdy budou. Ustajeni pro zvirata muzete mit do 16m², jako vedlejsi stavbu ke stavbe hlavni. A 2 metry je taky dano, trochu otazka barvy v uzemnim planu, pak by po oficialni strance melo byt vse v poradku. Neoficialni stranka je bohuzel horsi, vy totiz "nesmite sousedy omezovat a obtezovat", oni vas muzou. Vlastni zkusenost. Ja mela pripravenou vyhruzku, ze jestli se konim neco stane, jsou prvni, u koho zvoni policajti. To je dnesni doba. Dejte si pozor na kone, zbytek bych neresila.

22.6.2020 17:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Klidná bych nebyla. Sousedi jsou u nás důvod proč nemám poníky doma, ale v ustájení na druhém konci vsi. Když se pasou u nás v zahradě, tak pod dozorem. Mám z jedné strany myslivce co už zastřelil děckám kočku a po psovi chtěl házet vidle...Největších prasáren je totiž schopen hloupý člověk protože nedomyslí následky, na to pozor.
Známá měla taky pořád nějaké řvaní od sousedů z poza jejich zídky a k tomu koním lecos házely atd. Až jednou se jí podařilo řvaní a i vyhrožování nahrát na mobil. Nelenila zajet na policii a podat oznámení - policie to sice smetla jako spor na přestupkové řízení na obci s rozšířenou působností. Ale tam chytrý soused dostal poučení že takto se chovat nelze + pokutu + dobrou radu, že když se koním něco stane je on první na řadě a zaplatí to i s pitvou, vetem, kafinou, cenou koně a odškodným za újmu pro chovatele atd. bububu... Od té doby měla klid ona i koně.
Sousedi vždycky vidí lépe co by na jiném dvorku mělo jak vypadat, ale vlastní mají za nedotknutelné. Mě takhle později "školil" jeden přistěhovalec co mu vadilo popásání koní v naší zahradě (ve skutečnosti si nedokázal usměrnit štěkání svého psa který koně nedával). Měl to ob jeden pozemek a vadilo mu kde co a na obec chodil žalovat a pořád cosi. Až jsem si na pozemek nechala navést vlečku hnoje, tak celkem na hranici, ale nenapadnutelně - řval a tak za týden přibyla další. Řval, ale zoufaleji a jeho ženě jsem domluvila, že jestli bude od nich klid, zetlelý hnůj se zaoře a už tam znovu nebude. Jestli bude problém, může ta hromada růst. Ošetřila jsem ji totiž jako kompost... Od té doby slušně zdraví a na koně se neodváží ošklivě podívat.(hromada už tam není;-)

neverend

22.6.2020 20:53
neverend

XXX.XXX.213.247

Nedávno jeden můj známý řešil něco podobného se sousedem typu "pořádnaněcostěžovatel".Jednoduše "blbec" pan stěžovatel měl tu svoji "chajdu" odkud pravidelně vyrážel "otravovat" vzduch vlastně na černo postavenou a tak stačilo mu to připomenout.Od té doby klid a mír.Možná by se taky na tom vašem sousedovi dalo něco najít a v případě nutnosti použít.Jinak ale varoval bych ho,že jestli šáhne na koně,tak před popravou bude ještě mučen a to dost dlouho.😀

22.6.2020 23:19
kukanek

XXX.XXX.70.134

Stavbu máme ohlášenou starostovi a majitelkou pozemku je právnička. Oznámila mu že stavíme v zákonné vzdálenosti stavbu na kterou není potřeba ani ohlaska. Ten řekl o.k.
Celý pozemek máme pod kamerami, ale sousedy to nijak nezajímá. Dnes nám celý den doslova bez přehánění chodily viset na plot a divali se , co kde máme. Bez ohledu na to , že právě stojí už na našem pozemku (ploty máme úmyslně víc do našeho než je hranice, aby byl klid). Nakonec jim chodili i příbuzní a s nimi ocumovali nanovo. Pokaždé stáhli pletivo se sítí o pár cm dolů, aby viděli, několikrát rozhrnovali i listí a větve tam, kde neviděli!! Jsou to mladí lidé, žádný důchodci, kde by to člověk snad ještě i očekával. Soukromí veškerý nula, respekt žádný. Volali jsme tedy starostovi, že toto už je přeci jen přes čáru, aby nám sem chodily zástupy který na férovou ocumuji nás oplocený a zelenou sítí kryty pozemek. Dopadlo to jen tak, že soused se nám vysmál a hospoda kousek od nás (mimochodem nepovolená a ještě v černé stavbě místostarosty) se doteď hlasitě bavila tím, jak si myslime že se můžem bránit proti ocumovani.... Koně bych tu bez dozoru nenechala samozřejmě. Spíš teď myslím bude vše gradovat po úřední stránce, obzvlášť po dnešku. Nikdy jsme se tu nehádali a snažili se jít všem na ruku. Dneska už jsem bouchá...každý má nějaké hranice kdy pohár přeteče. Bohužel neočekávám že teď bude líp. Spíš naopak :-( ach jo

neverend

22.6.2020 23:45
neverend

XXX.XXX.213.247

To už opravdu budete muset ukázat "zuby".🙁 Popravdě mám takový pocit,že svoboda byla v této zemi nějak špatně pochopena a bohužel i špatně interpretována do právního řádu.Přeci svoboda jednoho končí tam kde začíná svoboda druhého.Viditelně někoho takhle
" očumovat "proti jeho vůli je celkem solidní zásah do soukromí.🙁

23.6.2020 06:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak to bych rozhodně v klidu nebyla. Okamžitě bych tam koně přestala pást. Udělala bych úklid na pozemku (jako posekat nedopasky, sběr kobyláků atd.) Takové ticho před bouří.
Je chyba nemít pozemek oplocený na hranici. To se časem vymstí - vydržením ze strany souseda. Znovu bych ho vyměřila a obehnala el. lankem - označeno cedulkou a proud pouštět tak nějak nahodile bez závislosti na přítomnost koně. (mimochodem to jako chodíte sekat trávu okolo plotu z vnější strany?)
U koní ve stáji bych si domluvila pastevního parťáka a cca po 14 dnech pauzy bych tam dávala pást dvojici koní. Jednoznačně bych si reakci sousedů nahrála na telefon. A nenechala bych se nijak vyprovokovat k ostré reakci. Pokud by vyhrožovali - tak policie...
Zuby ukázat! Ale mít předem připraveno jak to dotáhnout až ke zdárnému konci.
V naší vsi bohužel žijí i bezdomovci a s těmi kdo je za dobře, má navrch (přitom stačí flaška alkoholu, ale pravidelně). Jeden z nich je odsouzený žhář a ten když někomu řekne že tak a tak jinak bude hořet - tak sklapnout podpatky... Další bezďáci škodí krádežemi- ti slyší jen na hrubou sílu. Na tohle je potřeba si na vsi dát pozor a držet se od nich co nejdál. To jen k tomu jak se smála celá hospoda...(u nás by to pro mě znamenalo stáhnout se co nejvíc)

23.6.2020 07:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vyšší betonový plot a na správně vyměřené hranici. Vše dle regulí. Už ani ne kvůli koníkům, ale kvůli vlastnímu klidu. Vždyť vy se na své zahradě ani nemůžete opalovat.
Vím, je to investice, ale do vašeho klidu, pohody a soukromí.

23.6.2020 09:38
Arbora

XXX.XXX.212.124

Asi by som išla očumovať K susedom tiež.

Ale teda, za susedov by som toto nechcela ani za peniaze.

23.6.2020 09:42
kukanek

XXX.XXX.70.134

pipilota: tak to je ovšem vostrý teda :-o

Jinak tedy samozřejmě jsem pochopila, že se tu soukromí nedovolám, když se tu dělá toto a ve výsledku ej to vlastně neoficielně schválené jednání. Je opravdu čas přestat být hodný tichý soused a začít se trochu rozčilovat
Nedopasky v podstatě nemáme, my sekáme celkem často, manžel si pořídil dokonce akusekačku tak si to užívá. Kobyla tu ve skutečnosti na spásání pozemku ani není, jen když jedeme jednou týdně kolem , tak se tu kvuli dětem (našim) zastavím, at mají taky kobču jednou na svém. Jinak ano, sekáme i v okolí pozemku, kde není oploceno (cca 1m od plotu to je, akorát na sekačku). Plot už jsem koupila nový, vše jdeme pleoplotit, a vrch plotu stávajícího jsem natřela vyjetým olejem. Když už na něj potřebuje furt někdo chmatat at si to užije...

23.6.2020 09:59

ten vyjetý olej je dobrý!!! Ještě bych to natřela pepřákem - a vydávala to za sprej proti okusu - přece aby mi to kůň neničil :-D

V klidu bych rozhodně byla ohledně oficiálních udání, protože ta se budou řešit oficiální cestou v regulích zákona.

V klidu bych nebyla, kdyby někdo vyhrožoval mým zvířatům a narušoval mi soukromí - to bych tam tu plachtu měla vyhnanou do dvou metrů, a ještě odsazenou do svého pozemku, třeba jako větrolam. Těžko říct, co bych vymyslela, ale asi bych to vymýšlela s bandou nařvanejch zaplacenejch Rumunů.... (ono, když přijdete o jedno oko, a někdo vám celkem jasně vysvětlí, proč jste o něj přišli, a jestli se to bude opakovat, že můžete přijít i o druhý..... ) fuj já jsem ošklivá. Doufám, že se do podobné situace nikdy nedostanu.

23.6.2020 10:22
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Olej tam dlouho nevydrží, když je to vystaveno působení počasí. Bych si sehnala takové to svinstvo, co se dává na stromky, aby je lidi před vánocema nekradli z lesa a co se "rozvoní" až potom, co se natřená věc dostane do tepla a co jde s*kra špatně dolů. Nevím, jestli se to dá běžně sehnat, ale když se k tomu dostanou lesáci, tak proč ne vy.

neverend

23.6.2020 13:17
neverend

XXX.XXX.213.247

Copak "vyjeťák" ten vydrží skoro na dvě generace,ale smrdět bude jen pokud bude natřen za studena.😀 Pak je řešením ještě k plotu umístit výkonný větrák čistě náhodou namířený sousedovi přímo pod pergolu.😀 A podle situace ve vzájemných vztazích ubírat či přidávat na otáčkách.😀 V případě vyhrocení vztahů holt sehnat falší ventilátor a ještě chodit vykonávat potřebu ke zmíněnému plotu aby soused poznal co to ve skutečnosti znamená smrad.😀

23.6.2020 13:36
kukanek

XXX.XXX.70.134

No tak hezké rady mi tu dáváte :D já tu říkám, že jsem jinak nekonfliktní a rozhodně nepřekračuji vyhlášky a zákony, takže se k tomu nenechám vyprovokovat ani ted :D takže určitě nehodlám souseda obtěžovat emisemi a imisemi z našeho pozemku :D
Ten olej budu pravidelně přetírat, manžel dělá v autoservisu, máme ho dostatek. Na drátěném plotě sice dlouho nevydrží ale o to líp že se nevsakuje a zůstává připravený pro nenechavé ručičky. Je možné že ještě přidám ostnatý drát a máme v plánu i elektriku (přece kvuli koni).
Ale rozhodně nebudu přikračovat k tomu, že bych šla proti vyhláškám a zákonům, abych mu tím pomohla ve stížnostech.
Ted jen jdu rozvěsit tabulky i na ploty co máme do polí, aby si uvědomili, že všude máme kamery se záznamem. Asi na to nějak zapomněli.
Zvířatům ani nám naštěstí nikdo nikdy nevyhrožoval (už asi 3 roky mají totiž problém, že máme psy co nečtou poezii a místo toho uplně vesnicky štěkaj když někdo čumí přes plot nebo za nim ječí - jinak štěkají pak už jen při bouřce a pak celé dny chrápou). Takže nadávek na psy jsme už slyšeli hodně, ale nikdy nikdo nevyhrožoval a hobře jsem hlídala jestli jim někdo něco nehází apod. Takže i když si dále dávám pozor, v tomto si myslím že by si to nikdo nelajznul. I když... kdo ví, spoléhat se na to nebudu samozřejmě

neverend

23.6.2020 14:04
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak samozřejmě že je to myšleno jen žertem.😀 Já jsem taková veselá povaha a pokud si vzpomínám,tak naposledy mě naštvali cikáni co v hřebčíně kradli baterky u výběhů.😀 Žádné násilí nebylo třeba,jen jim prasklo boční okénko u jeji "feldy".Asi opotřebením.😀

Coudas

23.6.2020 14:15
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mne se jevi jako nejzakonnejsi moznost 2 metrovy cihlovy, betonovy a pod, plot. Nikoho neohrozuje, na plot mate pravo. Pravda, investice. Pokud tedy Vam nevadi, ze nevidite ze dvora ven 🙂

neverend

23.6.2020 15:16
neverend

XXX.XXX.213.247

Coudas napsal(a):
Mne se jevi jako nejzakonnejsi moznost 2 metrovy cihlovy, betonovy a pod, plot. Nikoho neohrozuje, na plot mate pravo. Pravda, investice. Pokud tedy Vam nevadi, ze nevidite ze dvora ven 🙂

Jo,asi jo a doufat že si nepřinesou "štafle".😀

24.6.2020 09:15
kukanek

XXX.XXX.70.134

neverend: však já to jako vtip i pochopila :D pobavilo mě to :)

jinak že si přinesou štafle je u nich docela dobře možné. Betonový plot jsme už také zvažovali, problém je že v zákoně jsme se dočetli, že plot mezi pozemky, nesmí být neprůhledný (max do 1,2m) a zbytek do těch dvou metrů musí být průhledný. Čili už i zákon jejich voyerismu nahrává >:(
Švagrová, jako majitelka pozemku, se rozhodla, že za měsíc máme dětskou oslavu, tak přijede hodně příbuzných, tak uděláme to co oni :D - všichni si stoupneme k plotu a budeme čumět k nim prej :D no nevim, neni to muj styl, ale mám měsíc na rozmyšlenou a věřím že do té doby mě ještě naserou. Včera nám před domem stála známá s hengrem a celá vesnice včetně nich zas nalepená na oknech, jestli budeme vytahovat koně nebo ne :D
Já ještě vymyslela, že na pozemku, který je nejvíc trápí se ode dneška budu opalovat nahá. Mám 150cm a 60kg (sice dost sportuji, ale zbožňuji prostě jídlo :D ) a k tomu příští rok 40let, takže nic na co by se chtěl někdo koukat. A jestli zjistim že mě nějakej úchylák přeci jen vočumuje, tak kamery jedou a policie to jistě ráda vyšetří :D Já si to soukromí prostě vyhádám i kdyby na vlastní holou pr*del

24.6.2020 09:24

kukanek napsal(a):
neverend: však já to jako vtip i pochopila :D pobavilo mě to :)

jinak že si přinesou štafle je u nich docela dobře možné. Betonový plot jsme už také zvažovali, problém je že v zákoně jsme se dočetli, že plot mezi pozemky, nesmí být neprůhledný (max do 1,2m) a zbytek do těch dvou metrů musí být průhledný. Čili už i zákon jejich voyerismu nahrává >:(
Švagrová, jako majitelka pozemku, se rozhodla, že za měsíc máme dětskou oslavu, tak přijede hodně příbuzných, tak uděláme to co oni :D - všichni si stoupneme k plotu a budeme čumět k nim prej :D no nevim, neni to muj styl, ale mám měsíc na rozmyšlenou a věřím že do té doby mě ještě naserou. Včera nám před domem stála známá s hengrem a celá vesnice včetně nich zas nalepená na oknech, jestli budeme vytahovat koně nebo ne :D
Já ještě vymyslela, že na pozemku, který je nejvíc trápí se ode dneška budu opalovat nahá. Mám 150cm a 60kg (sice dost sportuji, ale zbožňuji prostě jídlo :D ) a k tomu příští rok 40let, takže nic na co by se chtěl někdo koukat. A jestli zjistim že mě nějakej úchylák přeci jen vočumuje, tak kamery jedou a policie to jistě ráda vyšetří :D Já si to soukromí prostě vyhádám i kdyby na vlastní holou pr*del

vy jste borka :-D máte nervy z oceli. Fandím!

24.6.2020 09:30
kukanek

XXX.XXX.70.134

a omlouvám se za vulgarismy, ale už mi nějak povolujou nervíky :D

24.6.2020 09:39
kukanek

XXX.XXX.70.134

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Díky :D neřekla bych, že mám nervy ze železa. Ruce se mi klepaly od nervů, když jsem viděla, jak se lepí na plot už i s cizími lidmi v podstatě. Jenže jsem prostě stará škola a snažím se furt se všemi vyjít (i přes nenávist) po dobrém a slušně. Když ale pochopí konečně i muj slepičí mozeček, že to prostě nefunguje, pak začne být zle. Pořád ještě to řeším klidně, ale už se blíží i moje hranice

24.6.2020 09:44
kukanek

XXX.XXX.70.134

Do toho si vyjednávám okolní pozemky, protože mi už dva lidé nabídli kobylky zadarmo, ale nemám kam dát vlastního (proto je tu jen na návštěvě při vycházkách), natož strčit sem další. Po tom, co tu sousedi vyvádí už o ty pozemky asi ani nestojím. Mít tu koně trvale je prostě zvyšování sousedovo zájmu o úřady :( v podstatě jim můžu být vděčná, že se ukázali dřív, než jsem ty pozemky dořešila a měla na nich leda seno nebo tisíc úředníků

24.6.2020 09:48

Já taky!

Coudas

24.6.2020 11:36
Coudas

XXX.XXX.87.254

Zkusila bych se zeptat spise primo na Vasem stavebnim urade, protoze na plot je stejne potreba povoleni, a i bych zduvodnila, proc takovyto plot chci. Ony si ty stavebni urady zakon vysvetluji kazdy po svem 🙂

24.6.2020 11:47
kukanek

XXX.XXX.70.134

jj, já vím,. že na to je potřeba stavební povolení. A to vyžaduje souhlas sousedů prý :(

Coudas

24.6.2020 11:59
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vyzaduje, ale projektant, ktery umi, si s tim poradi. Mne rek, tedy v jine souvislosti, ze namitky mit muzou, alr ze pokud to rozumne zduvodnite, nemusi to projit, ty stiznosti. Zalezi pak, na koho narazite na stavebnim.

24.6.2020 12:25
Jejda

XXX.XXX.55.126

Dobrý den. Mít zaregistrované hospodářství nestačí. Je nutné mít na hospodářství zaregistrovaný druh zvířat koně. Soused NEZBEDA by Vás také mohl prostřednictvím dozorových orgánů (Státní veterinární správa nebo Česká plemenářská inspekce) potýrat kvůli vedení Registru koní v hospodářství. Chovatel v sousední vsi by měl zapsat dočasný odsun k Vám do bloku č. 2, Vy by jste měl zapsat přísun ze sousední vsi a pak zase zapsat dočasný odsun, až se bude kůň vracet do sousední vsi. V sousední vsi pak chovatel do bloku 2 zapíše návrat zpět.
Registr lze vést i na PC na Portálu farmáře. Pozor - v případě nárokování dotací, se tím může snížit počet dnů, na které lze dotaci čerpat. Pojem dočasný odsun není nijak časově ohraničen.

24.6.2020 13:58
kukanek

XXX.XXX.70.134

jejda: registrováno na koně mám. Ale dočasný odsun na pár hodin během vyjížďky??

24.6.2020 14:58
Dotaz

XXX.XXX.232.199

Já bych na ně šla jinak než obnažováním a snahou je šokovat, to je jen voda na jejich mlýn a dáte jim další téma do hospody k diskutování. Já bych na to šla obráceně a jako mrcha.

Až vám přijede švagrová nebo rodina, tak "za sousedovo zády,", rozumějte - "nevíte", že je/jsou za plotem a pozoruje vás, bych vedla rozhovor typu, že jsou to vlastně chudáci a ubožáci, že je Vám jich líto, protože jejich vlastní život je natolik nudný a obyčejný, že musí koukat pro nějaké podněty k sousedům, aby si vůbec měli o čem povídat, že tohle spokojený a slušný člověk nemá zapotřebí, že tím jen potvrzují, jak nedobře se mají. Navíc jen hlupák si udělá na jiného názor jen podle "jedna paní povídala", to že dělají jen málo chytří lidé. Ideálně tohle pronést, když jsou tam i ostatní ze vsi.

A trochu bych je znejistěla, pokud je to reálné, že nejste jediná, kdo si to o nich nemyslí nic hezkého, že jste mluvila s jinými lidmi z obce, kteří vám o dotyčných řekli bližší info a že i jim je chování těch sousedů dlouhodobě k smíchu, jak se ztrapňují.

Před jejich počumováním bych neutíkala a prostě jim přímo do obličeje
zareagovala nějakou rýpavou poznámkou, třeba se zeptat, jak se jim líbí nová impregnace vašeho plotu. :) A klidně bych si o nich okatě šeptala a začala se smát, jakmile se objeví u plotu.

Nikdy nevyhrajete proti přesile, ale můžete zkusit jednotlivce z obce "přesvědčit a dostat na svoji stranu ". Pak nebude mít soused dost lidí v obecenstvu a pokud ostatní pochopí, že jste fajn a normální, budou na něj taky pohlížet jinak.

24.6.2020 15:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jejda napsal(a):
Dobrý den. Mít zaregistrované hospodářství nestačí. Je nutné mít na hospodářství zaregistrovaný druh zvířat koně. Soused NEZBEDA by Vás také mohl prostřednictvím dozorových orgánů (Státní veterinární správa nebo Česká plemenářská inspekce) potýrat kvůli vedení Registru koní v hospodářství. Chovatel v sousední vsi by měl zapsat dočasný odsun k Vám do bloku č. 2, Vy by jste měl zapsat přísun ze sousední vsi a pak zase zapsat dočasný odsun, až se bude kůň vracet do sousední vsi. V sousední vsi pak chovatel do bloku 2 zapíše návrat zpět.
Registr lze vést i na PC na Portálu farmáře. Pozor - v případě nárokování dotací, se tím může snížit počet dnů, na které lze dotaci čerpat. Pojem dočasný odsun není nijak časově ohraničen.

Aneb kdo zná a umí, může prudit od rána do večera ;-))
Úředního šimla máme v ČR pořádného.

neverend

24.6.2020 16:56
neverend

XXX.XXX.213.247

Pipilota napsal(a):
Aneb kdo zná a umí, může prudit od rána do večera ;-))
Úředního šimla máme v ČR pořádného.

To je pravda že blbostma se zabývat umí,ale když mají činit v opravdu závažných případech a pomoci živým tvorům,mají na všechno dost času.U nás na Mělnicku kvůli nečinnosti nedávno zemřelo dítě.🙁 Matka taková pochybná existence se nezvládala starat o dítě a dokonce se s tím svěřila i na sociálce.Mimochodem na ní lidi už dřív volali kvůli tomu policii i sociálku a výsledek? Nečinnost a následovala smrt toho malého.🙁 Tak to pak otravování úřady pro malichernosti typu dočasné přesunutí koně fakt "na*ere".

24.6.2020 17:46
kukanek

XXX.XXX.70.134

Inu, podcenit to rozhodně nechci.. jen si myslím že toto už by pro naše sousedy byla vyšší dívčí... Člověk, který si myslí, že pes je hospodářské zvíře (ano, uznávám, že v tomhle počasí občas vypadaj jak prasata :D ) a vlastní slepice nechají žít na (bez přehánění) necelém metru čtvrečním asi o této problematice zas tolik vědět nebude. A místní koňáci a hospodáři k jejich skupince zrovna nepatří, aby jim poradili naštěstí. Ale je pravda, že náhoda je blbec a toto může být zrovna jedna z těch věcí, na které jsem nepomyslela

24.6.2020 17:54
Dotaz

XXX.XXX.110.178

kukanek napsal(a):
Inu, podcenit to rozhodně nechci.. jen si myslím že toto už by pro naše sousedy byla vyšší dívčí... Člověk, který si myslí, že pes je hospodářské zvíře (ano, uznávám, že v tomhle počasí občas vypadaj jak prasata :D ) a vlastní slepice nechají žít na (bez přehánění) necelém metru čtvrečním asi o této problematice zas tolik vědět nebude. A místní koňáci a hospodáři k jejich skupince zrovna nepatří, aby jim poradili naštěstí. Ale je pravda, že náhoda je blbec a toto může být zrovna jedna z těch věcí, na které jsem nepomyslela

Můžu se blbě zeptat? Kolik jim je? A je to rodina s dětmi, nebo nějací mladí manželé? Starousedlíci? Oni nemají žádný osobní život, že parazitují na vás? A to vám na zahradě očumují i děti?

Jinak mě ještě napadlo, jak jste zmiňovala to lanko el. ohradníku, nastavit zavlažování, co dostříkne na hranici vašeho pozemku (tu neoplocenou). Ona by ho pravidelná sprška třeba od plotu taky odehnala. :)

24.6.2020 18:04
kukanek

XXX.XXX.70.134

No očumují cokoli se pohne. Předevčírem jsem přišla za dětmi k trampolíně, abych jim trochu vynadala, že dělají blbosti a když jsem se otočila k odchodu, všimla jsem si právě, že sousedka stojí asi metr od plotu, jakože hlídá své děti a přitom zírala k nám. Dost vztekle jsem jí pozdravila, abych zachovala slušnost a dala jí zárověň najevo, že neni neviditelná a ani neodpověděla. Zírala tedy dál, ale neměla jsem náladu se tim zabývat v tu chvíli.
Věkově ona cca 30let a on cca 40-45let

24.6.2020 18:11
Dotaz

XXX.XXX.110.178

kukanek napsal(a):
No očumují cokoli se pohne. Předevčírem jsem přišla za dětmi k trampolíně, abych jim trochu vynadala, že dělají blbosti a když jsem se otočila k odchodu, všimla jsem si právě, že sousedka stojí asi metr od plotu, jakože hlídá své děti a přitom zírala k nám. Dost vztekle jsem jí pozdravila, abych zachovala slušnost a dala jí zárověň najevo, že neni neviditelná a ani neodpověděla. Zírala tedy dál, ale neměla jsem náladu se tim zabývat v tu chvíli.
Věkově ona cca 30let a on cca 40-45let

A jsou nějak sociálně slabí, že třeba závidí? Asi nebudou mít moc spokojené bytí, když se chovají takhle. Spokojení lidi tohle prostě nedělají, ti si užívají svoji pohodu a nestarají se, co je u kterého souseda na dvorku, stačí jim vlastní život.

EDIT: Jinak mne ještě napadlo, že stávající situaci můžete řešit i zelení - spousta keřů má průměr 2-3 metry a jsou husté, prorostou plotem, lidi nemají šanci je rozhrnovat, navíc mnoho z nich je i krásných (např. komule Davidova). Případně pořídit něco trnitého jako mahonii, do toho se nikdo dobrovolně nepostaví ani nesáhne. Je otázkou, co jsou pro vás menší náklady a komplikace.

24.6.2020 18:48
kukanek

XXX.XXX.70.134

Nejsou sociálně slabí. pani inženýrka na mateřské a obchodní zástupce. Neřekla bych že se mají nějak zle. Prostě jen pražáci přijeli žít na vesnici to je jako diagnóza :(

Podél plotu jsme letos také zasadila rychlerostoucí "zázračný keř" i pár thují, ale nějakou dobu si ještě počkáme bohužel. A než to bude mít aspon 2m tak se asi zblázním :D Třeba před chvílí jsme odvážela švagrovou domů, nastartuju a sousedka vyběhla přede dveře, vykoukla a zase zaběhla. No co toto bylo zas??

neverend

24.6.2020 19:13
neverend

XXX.XXX.213.247

Možná na plot pověsit prostěradlo a něco jim promítat? Třeba nemají televizi a tak bych jim vyšel vstříc?😀 Třeba tohle je dobrý a mohla by se sousedka něco o sobě taky poučného dozvědět.😀
https://youtu.be/Fb_Wq_mopyQ

Coudas

24.6.2020 19:18
Coudas

XXX.XXX.87.254

Vy to mate se sousedy, ja neco podobneho s tchyni 🤷‍♂️ a tam uz se toho prilis mnoho vymyslet neda 🙂 ale ona to nemysli zle. Treba to sousedka take nemysli zle, jen nevi, jak na to se s Vami seznamit.

24.6.2020 20:08
jbb

XXX.XXX.70.103

No, tady je v diskusích hrdinů... Jasně je to vidět v Kmotrovi - ne každý je Sicilián a ne každý pro svůj princip dá vše všanc. A určitě nápady za hranicí zákona jsou nebezpečné víc než tu anonymní hrdinové tvrdí.

Nicméně i v mezích zákona lze leccos - například:

- na výzvu policie musí policie vždy přijet, obejít sousedy, poptat se atd. A ono to není nic příjemného, když se sousedů jednou týdně přijdou zeptat, co prováděli. Nebo třeba - neslyšíte od sousedů křik týraného dítěte? Jako asi ne, já tam nejsem, ale jestli ten pocit máte, to se taky musí hlásit a prověřit. Víte jak, dneska ty dětský práva, znáte to... Nebo rušení nočního klidu v 22:01, to je také složitá věc, že?

- rozhrada mezi pozemky může být jákakoliv, pouze ta mezi dvěma neveřejnými pozemky do 2m výšky může být bez povolení. Tedy jestli chcete 3m zeď, podejte žádost na stavební úřad, bude to územní řízení (ne územní souhlas) a počkejte. Ono to doběhne, sousedi se mohou odvolat, ale co napíšou do odvolání? Jen to bude trvat a časem bude zídka jak víno...

- projděte si katastrální mapy, ev. nechte zaměřit okolí domu - možná zjistíte že soused stojí na cizím, připlotil si předzahrádku pod okny, atd. To pak můžete řešit na obci, například. Nebo, nedává soused věci i vedle popelnice? To by mu vyvážet neměli, to se rozumí. Každý z nás přeci něco porušuje, jenom do teď to nevadilo. Akorát že právě začne.

- tichá sekačka není šťastná. Jo takhle sekat naopak motorovkou když vedle mají rodinnou oslavu? Ale proč ne, jenom jí vypněte před 22:00, to se rozumí. A začít až v 6:01, jasné?

Atd, atd. Nechám to na Vás. Bohužel platí axiom, že ze všech sousedů je jeden totální ******! Vy si musíte nastavit pravidla a na těch ho vyškolit. Ale, jestli narazíte na Sicilána, který Vám klidně otráví koně, kachny i tchýni a půjde si za to vklidu sednout, tak to jedině se odstěhovat. Na samotu, úplnou!

24.6.2020 23:16
Artemisia

XXX.XXX.97.126

Keře zasazené podél plotu jsou ideální varianta. Jen jste asi nezvolila úplně šťastně jednotlivé druhy. Aronie alias zázračný keř dorůstá výšky jen cca 1 m a tuje jsou samozřejmě vyšší, ale zase rostou docela pomalu. Já bych vysadila podél plotu hlohyni šarlatovou. Trnitý keř o výšce 3 m s jedlými plody. Vytváří téměř nepropustný živý plot. Roste rychle. To by mělo sousedy odradit.
Držím palce.

25.6.2020 03:34
canka

XXX.XXX.249.200

Artemisia napsal(a):
Keře zasazené podél plotu jsou ideální varianta. Jen jste asi nezvolila úplně šťastně jednotlivé druhy. Aronie alias zázračný keř dorůstá výšky jen cca 1 m a tuje jsou samozřejmě vyšší, ale zase rostou docela pomalu. Já bych vysadila podél plotu hlohyni šarlatovou. Trnitý keř o výšce 3 m s jedlými plody. Vytváří téměř nepropustný živý plot. Roste rychle. To by mělo sousedy odradit.
Držím palce.

Mohu se zeptat,jakou máte zkušenost s tou hlohyní? Sháním také něco na ohrazení živým plotem kolem pozemku,ale nesmí to být jedovaté pro koně a kozy..zároveň bych chtěla,aby to bylo rychlerostoucí a ne moc údržbové(máme ten zastřihávač,takže zastřihnout by nebyl problém)...

25.6.2020 08:35
kukanek

XXX.XXX.70.134

jbb: no k takovému "otravování" bych přistoupila teprve až oni začnou jako první. A já věřím, že začnou. Protože tou telefonickou stížností starostovi jsme je asi dost naštvali. No, ne dost na to, aby přestali, ale dost na to, aby nás považovali za troufalé a věřím, že když jim to prošlo tak přitvrdí. Však uvidíme. Mimo jiné jsem letos kvuli nim ani nedala papouška ven do letní ubikace, protože každý den začal od cca 6:30 (opravdu jsem to hlídala - nikdy nezačal před šestou) vykřikovat pozdravy "ahoooj" a "čaaau" a přidával i typický papouščí křik. A sousedi nás dost sprostě "požádali" abychom se papouška zbavili, že takové zvíře patří do afriky. Tak jsem je slušně poučila že jihoamerického papouška bych do afriky asi nezkoušela dávat a zda mají nějaké doly pod domem, že mají yorkšíra, který byl vyšlechtěn právě za tímto účelem, nikoli jako domácí mazlík. No inteligentním vtipem se očividně zavření úst sousedů také nedovolám, protože paní inženýrka pak začala plácat páté přes deváté, že i muj muž vyvalil oči a musel se jí zeptat, zda by tu větu nezopakovala, protože jí asi vubec nerozuměl (nepoužila jediné cizí slovo, jen slovosled nějak nedával smysl :D asi stres). No takže nebudu kvuli nim vstávat v 6:30 abych začala sekat (to mimochodem taky obvykle bývám už v práci :D) ale klidně udělám papouškovi zase radost a vytáhnu ho z obýváku na zahradu. Venku je pěkně

Artemisia: já měla na mysli "zázračný plot" - jilm sibiřský, ten roste při hnojení opravdu rychle a mám pocit že dorustá až 3m

25.6.2020 09:08

kukanek napsal(a):
jbb: no k takovému "otravování" bych přistoupila teprve až oni začnou jako první. A já věřím, že začnou. Protože tou telefonickou stížností starostovi jsme je asi dost naštvali. No, ne dost na to, aby přestali, ale dost na to, aby nás považovali za troufalé a věřím, že když jim to prošlo tak přitvrdí. Však uvidíme. Mimo jiné jsem letos kvuli nim ani nedala papouška ven do letní ubikace, protože každý den začal od cca 6:30 (opravdu jsem to hlídala - nikdy nezačal před šestou) vykřikovat pozdravy "ahoooj" a "čaaau" a přidával i typický papouščí křik. A sousedi nás dost sprostě "požádali" abychom se papouška zbavili, že takové zvíře patří do afriky. Tak jsem je slušně poučila že jihoamerického papouška bych do afriky asi nezkoušela dávat a zda mají nějaké doly pod domem, že mají yorkšíra, který byl vyšlechtěn právě za tímto účelem, nikoli jako domácí mazlík. No inteligentním vtipem se očividně zavření úst sousedů také nedovolám, protože paní inženýrka pak začala plácat páté přes deváté, že i muj muž vyvalil oči a musel se jí zeptat, zda by tu větu nezopakovala, protože jí asi vubec nerozuměl (nepoužila jediné cizí slovo, jen slovosled nějak nedával smysl :D asi stres). No takže nebudu kvuli nim vstávat v 6:30 abych začala sekat (to mimochodem taky obvykle bývám už v práci :D) ale klidně udělám papouškovi zase radost a vytáhnu ho z obýváku na zahradu. Venku je pěkně

Artemisia: já měla na mysli "zázračný plot" - jilm sibiřský, ten roste při hnojení opravdu rychle a mám pocit že dorustá až 3m

Jihoamerický papoušek do Afriky a doly pod domem...

25.6.2020 09:50
etnies86

XXX.XXX.245.26

no z papouška v 6.30 bych taky nebyla nadšená :))) a nebojí se, že tam toho koně budete mít, hnoje, bude to smrdět...tak proto furt čumí jestli ho tam už stěhujete ?
každopádně nepříjemné to musí být sakra, a moje zkušenost s ing (sama výšku mám) je většinou že ta domluva je fakt složitá, něco jim vysvětlit očistec (v monterkách tu věc pochopili raz dva). myslím že nejlepší by byl nepruhledný plot s ostatným drátem na vršku :)))
my máme zvědavou sousedku od naproti (ale my s nima aspoň vycházíme), sice mě v tomhle štve ale mávnu nad tím rukou, vždy když mi přijede návštěva a jsme před barákem tak třeba musí zrovna zametat schody apod. pokud se začnem bavit s jejich mladýma, hned přiběhne s něco jim potřebuje, asi aby ji neuniklo o čem se bavíme. protivné, ale neškodí nám a s mladýma se bavíme jen se slušnosti.
jo tchýně to je kapitola sama. moje bydlí vedle a byla jsem pod drobnohledem, celkově ví o všem a všech, čumí furt z okna (nemá co na práci), je to šílený, ale partner ji už vyrychtoval, když mu párkrát nahlásila, že jsem přišla třeba pozdě domů :))) takže sleduje dál, ale ví že jí to je k hovnu a drby se mnou taky neprobere

25.6.2020 11:24

etnies86 napsal(a):
no z papouška v 6.30 bych taky nebyla nadšená :))) a nebojí se, že tam toho koně budete mít, hnoje, bude to smrdět...tak proto furt čumí jestli ho tam už stěhujete ?
každopádně nepříjemné to musí být sakra, a moje zkušenost s ing (sama výšku mám) je většinou že ta domluva je fakt složitá, něco jim vysvětlit očistec (v monterkách tu věc pochopili raz dva). myslím že nejlepší by byl nepruhledný plot s ostatným drátem na vršku :)))
my máme zvědavou sousedku od naproti (ale my s nima aspoň vycházíme), sice mě v tomhle štve ale mávnu nad tím rukou, vždy když mi přijede návštěva a jsme před barákem tak třeba musí zrovna zametat schody apod. pokud se začnem bavit s jejich mladýma, hned přiběhne s něco jim potřebuje, asi aby ji neuniklo o čem se bavíme. protivné, ale neškodí nám a s mladýma se bavíme jen se slušnosti.
jo tchýně to je kapitola sama. moje bydlí vedle a byla jsem pod drobnohledem, celkově ví o všem a všech, čumí furt z okna (nemá co na práci), je to šílený, ale partner ji už vyrychtoval, když mu párkrát nahlásila, že jsem přišla třeba pozdě domů :))) takže sleduje dál, ale ví že jí to je k hovnu a drby se mnou taky neprobere

Jasně, každý to máme jinak, mně by papouch nevadil - přes sezónu mi pod oknem "vyřvávají" ptáci už od pěti ráno, někdy i dřív. Onehdá nám kolegyně, bydlící na sídlišti, pouštěla záznam krmících se mláďat kalousů ušatých (taky tam bydlících). To byl rachot! A samozřejmě v noci, ve 2 ráno, protože sova.

25.6.2020 11:29
Jejda

XXX.XXX.55.126

kukanek napsal(a):
jejda: registrováno na koně mám. Ale dočasný odsun na pár hodin během vyjížďky??

Dobrý den. Nejprve píšete o víkendu, přes noc, později to je jen pár hodin vyjížďky - to je trošku rozdíl. Kolega jel na půl dne se svou kravičkou na regionální výstavu v rámci okresu a byl informován z ČMSCH, že i tento půlden má do ÚE hlásit. Já chtěl jen upozornit, co se může stát. Nemá cenu zde polemizovat o byrokracii. Případný kontrolující pracovník z SVS nebo ČPI nebude stav posuzovat podle selského rozumu, ale podle §§§, které on neovlivní.

25.6.2020 11:40
kukanek

XXX.XXX.70.134

No tak samozřejmě, že toho papouška jsme jim uklidili, protože chápu. Nám to teda bylo jedno, jestli nám pod okny řvou ptáci (a že některý toho papouška i přeřvou) nebo papoušek. Ale tak budiž.
A pokud čumí, jestlit am stěhujeme koně, tak toho máme teprve 2 měsíce a ona čumí už 3 roky (asi pro jistotu) a zdá se že si myslí že ho stěhujeme třeba i k detem na trampolínu nebo do bazénu... tim to asi nebude

25.6.2020 13:20
kukanek

XXX.XXX.70.134

Jejda: no myšleno - když jedu o víkendu kolem (sobota pozdní odpoledne), tak to kvuli dětem natáhnu kolem našeho domu a nechám jí tam přes noc a před obědem druhý den jedem zpět. Abych upřesnila. Je to tedy opravdu jen pár hodin, nejedná se o celé dny. No ale podle příkladu, který uvádíte bych tedy opravdu měla i takový pohyb zapisovat.
To je fakt na hlavu padlé. To je kvuli tomu, že navštívím jiné hospodářství nebo by se takto mělo zapisovat i když jedu na několikahodinovou vyjížďku po okolních lesích?? Omlouvám se, ale já tyhle paragrafy neznám, tak využívám toho, že je tu na foru někdo , kdo je zná :)

25.6.2020 13:24
kukanek

XXX.XXX.70.134

případně ještě - já si ve svém deníku klidně zapíšu, že kůn přijel a zase odjel, to asi není problém. Ale kdyby mi náhodou přišla kontrola, budou v rámci této jedné kontroly jezdit i na to druhé hospodářství o vesnici vedle, nebo by se tam museli nejprve ohlásit? Jde mi o to, abych ustajovatelku neobtěžovala tím, že si každej den musí zapsat, že jedu pryč, když její sousedi s takovou blbostí určitě nepřijdou, ale u mých je to skoro jasný.

25.6.2020 13:28
kukanek

XXX.XXX.70.134

.. a ještě dotaz - když tu nemám trvale koně ale zapisovala bych si že dojel - stačí když koblihy budu mít naházené v kolečku s tím, že je odvezu zemědělcům (tak jako se hnojiště na "obydlených" hospodářství řeší vlečkou)? Protože předpokládám,že kdyby kontrola přišla, hnojiště je bude zajímat také (samozřejmě těch pár kobylinců odvážíme ke slepicím ve skutečnosti na neregistrovaný kompost :D

25.6.2020 13:32
Sophii

XXX.XXX.149.54

kukanek napsal(a):
případně ještě - já si ve svém deníku klidně zapíšu, že kůn přijel a zase odjel, to asi není problém. Ale kdyby mi náhodou přišla kontrola, budou v rámci této jedné kontroly jezdit i na to druhé hospodářství o vesnici vedle, nebo by se tam museli nejprve ohlásit? Jde mi o to, abych ustajovatelku neobtěžovala tím, že si každej den musí zapsat, že jedu pryč, když její sousedi s takovou blbostí určitě nepřijdou, ale u mých je to skoro jasný.

Pokud vím, tak jeden den opravdu není problém. Je tam tolerance. Když jedou jezdci s koněm na víkend na závody, opravdu to nemusí nikam oznamovat. Že tam ti koně dva dny nejsou. Mám pocit že se to musí hlásit až od určité doby pobytu mimo.

Coudas

25.6.2020 14:38
Coudas

XXX.XXX.87.254

Nemam to uplne nastudovane, protoze tohle jsem nikdy neresila, ale pokud vim, blok 2 je na opusteni hospodarstvi a naveat zpet. Tedy mi logicky vyplyva, ze Vy byste si nemela zapisovat nic, jelikoz Vas kun neni zapsan na Vasem hospodarstvi, Vase ustajivatelka odchod a prichod. Pripadna kontrola na Vase hospodarstvi se tyka Vaseho hospodarstvi, ne hospodarstvi ustajovatelky, takze se bude zajimat o zvirata ustajena na Vasem hospodarstvi a zapsana ve Vasem bloku 1. Kdyz tam zadne nemate, nemaji se o co zajimat. Muj pohled, mozna Vam to "jejda" vysvetli jinak. Ja pouzivam portal farmare, sesity ne.

neverend

25.6.2020 14:43
neverend

XXX.XXX.213.247

Hele je to prostě o lidech.Já mám sousedy naprosto skvělé a všechno původní odchov Praha.😀 Ptáci tu řvou,papouška mám (teď na léto venku) velmi hlučného Alexandra,krávy nám bučí za rohem a nikdo nic.🙂 Jo a pes občas štěká,no.🙂 Vy máte bohužel smůlu na ten degenerovaný materiál co i v Praze jsou rádi že se ho zbavili.😀 Myslím ty sousedy.😀 Ti měli prostě zůstat ve městě a neotravovat vzduch na vesnice která není pro jejich genetickou výbavu vhodným prostředím.Měli jsme tu pár taky takových "všeználků" a "o vše se starajících",ale časem pochopili jak se na vsi žije a že přílišná starost o ostatní může přivodit i zdravotní komplikace.😀

25.6.2020 14:49
sovicka

XXX.XXX.55.187

kukanek napsal(a):

Ono jde o epidemiologické opatření v podstatě, aby se vědělo v případě nákazy, kde se jaké zvíře pohybovalo a s jakým dalším mohlo dojít do styku.

25.6.2020 14:52
sovicka

XXX.XXX.55.187

Sophii napsal(a):
Pokud vím, tak jeden den opravdu není problém. Je tam tolerance. Když jedou jezdci s koněm na víkend na závody, opravdu to nemusí nikam oznamovat. Že tam ti koně dva dny nejsou. Mám pocit že se to musí hlásit až od určité doby pobytu mimo.

Není to že nemusí, pokud jsou s koněm pryč přes noc, opravdu by se to správně mělo zapsat jako odjezd v jédnom a příjezd v druhém hospořáství. To že to nikdo nedělá je věc jiná.

25.6.2020 16:50
kukanek

XXX.XXX.70.134

Coudas napsal(a):
Nemam to uplne nastudovane, protoze tohle jsem nikdy neresila, ale pokud vim, blok 2 je na opusteni hospodarstvi a naveat zpet. Tedy mi logicky vyplyva, ze Vy byste si nemela zapisovat nic, jelikoz Vas kun neni zapsan na Vasem hospodarstvi, Vase ustajivatelka odchod a prichod. Pripadna kontrola na Vase hospodarstvi se tyka Vaseho hospodarstvi, ne hospodarstvi ustajovatelky, takze se bude zajimat o zvirata ustajena na Vasem hospodarstvi a zapsana ve Vasem bloku 1. Kdyz tam zadne nemate, nemaji se o co zajimat. Muj pohled, mozna Vam to "jejda" vysvetli jinak. Ja pouzivam portal farmare, sesity ne.

Ano, hospodářství mám jen "pro jistotu", ale skutečně ustájené tu nemám nic. Máme vlastně jen psy, slepice (nic neprodáváme), papouška a rybičky :D :D :D Drze jsme si nic z toho nezaregistrovala do hospodářství :D Obzvlášť u těch rybiček by se to strašně na prd zapisovalo, když ani nevim kolik jich je nehledě k tomu že mám hospodářství jen na koně... ale je pravda že pražáci jsou schopni říct, že je obtěžují bublinky od těch rybiček a že rybička je hospodářské zvíře

25.6.2020 17:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

kukanek napsal(a):
Ano, hospodářství mám jen "pro jistotu", ale skutečně ustájené tu nemám nic. Máme vlastně jen psy, slepice (nic neprodáváme), papouška a rybičky :D :D :D Drze jsme si nic z toho nezaregistrovala do hospodářství :D Obzvlášť u těch rybiček by se to strašně na prd zapisovalo, když ani nevim kolik jich je nehledě k tomu že mám hospodářství jen na koně... ale je pravda že pražáci jsou schopni říct, že je obtěžují bublinky od těch rybiček a že rybička je hospodářské zvíře

To není o příslušnosti k městu, to je o povaze jednotlivce. Já tohle jakožto obyvatel velkého města zase zažívám od "venkovanů".

Coudas

25.6.2020 18:25
Coudas

XXX.XXX.87.254

Dotaz napsal(a):
To není o příslušnosti k městu, to je o povaze jednotlivce. Já tohle jakožto obyvatel velkého města zase zažívám od "venkovanů".

Souhlasim, je to o cloveku jednotlivci. Ne o tom, odkud pochazi, i na vesnici rodily vesnicam dokaze udelat "zazrak".

25.6.2020 18:53
Sophii

XXX.XXX.168.148

heleĎte, na otravný sousedy ani není třeba žádný zvíře.... stačí aby váš přítel skončil v nemocnici, rozbila se vám sekačka a vy fakt neměli čas a ani náladu se starat o obří zahradu a ani peníze na koupi nové sekačky, neb stará opravit nelze. A hle, už ste ve vesnici prasata, a na všechno se..te a o nic se nestaráte... Jakože, yup... máme ta, trávu o výšce a hustotě louky... ale to může bejt všem totální buřt.

25.6.2020 20:11
kukanek

XXX.XXX.70.134

však ono to moje "pražáci" není myšleno na pražáky obecně :D to je jen takové naše pojmenování lidí, kteří si myslí, že na vesnici bude ticho jako v lese a vůně heřmánku ... takový ty lidi s romantickou představou, kteří by se možná měli nastěhovat do řadového domku někde na okraji města a ne otravovat život starousedlíkům, kteří na vesnici prostě žijou jako vesničani..

Ještě se chci zeptat - existuje nějaká vyhláška nebo zákon obecně, jak daleko od plotu souseda se ten kůn může pást, když neškodí ničemu, co je jeho?

neverend

25.6.2020 20:27
neverend

XXX.XXX.213.247

Typ pražák myslím člověka,co je přesvědčen že nás vesničany přišel spasit a my bychom mu za to měli být vlastně vděční.Sám je ale natolik hloupý že mu nedochází jak Praha vlastně vznikla.To jednou takhle "pán bůh" nese pytel "ču*áků" a v tom se mu pytel roztrhne.Kouká a pak mávne rukou se slovy: To je jedno,tak Praha bude tady.😀

25.6.2020 20:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

kukanek napsal(a):

No tak konec legrace by nastal v Anglii. Tam když má farmář zapsané hospodářství, musí být zapsaná i všechna hosp. zvířata na dvoře. Byli jsme na brigádě v jabloňovém sadu - jinak neměli nic na prodej ze dvora. Slepice farmář neměl a vysvětloval nám, že je s tím moc papírování, proto nemá než psy a kočky jako domácí mazlíčky... Všichni jsme dost zírali, protože slepice je zvíře které se přece každému vyplatí mít na dvorku u zahrady. Možná se to k nám takhle navážno během pár let také dostane.

No a je fakt, že se nyní docela rozmáhá po leteckém snímkování malým hospodářům přeměřovat různé kůlny a napomínat že nejsou správně hlášeny změny ve využívání. Takové to po praseti husí chlívek a nějako to dozastřešit - a ejhle máš to větší než si hlásil, pokuta...( se všichni shodli, že stát už fakt nemá peněz, když takhle vybírá)

25.6.2020 22:58
kukanek

XXX.XXX.70.134

Pipilota: no pokud by to naše registrování i obyčejných slepic bez výdělku bylo tak relativně jednoduché, jako je ot třeba s těmi koňmi apod tak si je klidně zapíšu, pokud bude potřeba. Ale víme prd, co nám EU za chvíli nakáže a možná opravdu všichni vybijeme slípky na dvorku než řešit abych si zapsala do deníku že jsme je vypustila na zelený mimo pozemek apod. A kdo ví jestli bych ještě nemusela jednotlivé slepice zakreslit jak daleko došly

25.6.2020 23:22
Artemisia

XXX.XXX.97.126

Kukánek: Tak z jilmu sibiřského budete mít plot jak víno. Držím palce, ať rychle vyroste.
Canka: Osobní zkušenost s hlohyní nemám. Bohužel mi chybí dostatečně velký pozemek. Ale mým snem je bydlet na samotě bez sousedů (taky mám své zkušenosti ) a tam bych si ji vysadila bez váhání. Rostlina je stálezelená, listy ji neopadávají ani v zimě. Plody nejen že nejsou jedovaté, ale jsou jedlé a dokonce se z nich dá dělat i džem. Koně by keře teoreticky okusovat neměli, jsou opravdu hodně trnité, ale člověk nikdy neví.... A pokud máte na živý plot dostatečně velký prostor, tak bych asi ani nestříhala.

26.6.2020 07:27

kukanek napsal(a):
však ono to moje "pražáci" není myšleno na pražáky obecně :D to je jen takové naše pojmenování lidí, kteří si myslí, že na vesnici bude ticho jako v lese a vůně heřmánku ... takový ty lidi s romantickou představou, kteří by se možná měli nastěhovat do řadového domku někde na okraji města a ne otravovat život starousedlíkům, kteří na vesnici prostě žijou jako vesničani..

Ještě se chci zeptat - existuje nějaká vyhláška nebo zákon obecně, jak daleko od plotu souseda se ten kůn může pást, když neškodí ničemu, co je jeho?

Taková vyhláška ani zákon neexistuje. Platí, že na vašem pozemku si děláte co chcete (samozřejmě za podmínky, že tím neškodíte druhým, ať už hlukem, pachem atd.), tedy kůň se může s klidem pást u plotu. Pořád je na vašem.

26.6.2020 08:00

Sophii napsal(a):
heleĎte, na otravný sousedy ani není třeba žádný zvíře.... stačí aby váš přítel skončil v nemocnici, rozbila se vám sekačka a vy fakt neměli čas a ani náladu se starat o obří zahradu a ani peníze na koupi nové sekačky, neb stará opravit nelze. A hle, už ste ve vesnici prasata, a na všechno se..te a o nic se nestaráte... Jakože, yup... máme ta, trávu o výšce a hustotě louky... ale to může bejt všem totální buřt.

musíte to podat tak, že děláte opatření proti suchu, podporujete diverzitu porostu, poskytujete potravu včelám a motýlům. Vemte srp nebo kosu, obsekejte kolem té zahrady pěšinku (jakože aby byl viditelný zásah - údržba), a k zvědavým sousedům zatlučte ceduli ve smyslu "jsme eko, paseme motýly"

26.6.2020 08:19
Sophii

XXX.XXX.211.203

musíte to podat tak, že děláte opatření proti suchu, podporujete diverzitu porostu, poskytujete potravu včelám a motýlům. Vemte srp nebo kosu, obsekejte kolem té zahrady pěšinku (jakože aby byl viditelný zásah - údržba), a k zvědavým sousedům zatlučte ceduli ve smyslu "jsme eko, paseme motýly"

Vjezd na pozemek a cestu od brány až k domu máme dlážděnou, takže netřeba pěšinek. Sem jim taky řekla v hospodě, že se mi líbí jak nám tam kvetou kopretiny.

Neregistrovaný uživatel

26.6.2020 08:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.31

kukanek napsal(a):
Pipilota: no pokud by to naše registrování i obyčejných slepic bez výdělku bylo tak relativně jednoduché, jako je ot třeba s těmi koňmi apod tak si je klidně zapíšu, pokud bude potřeba. Ale víme prd, co nám EU za chvíli nakáže a možná opravdu všichni vybijeme slípky na dvorku než řešit abych si zapsala do deníku že jsme je vypustila na zelený mimo pozemek apod. A kdo ví jestli bych ještě nemusela jednotlivé slepice zakreslit jak daleko došly

Tak mile nemecko uz zakazuje chov jedovatych druhů zatim to vypada ze i s bezobratlymi. Mazec. Co dela nemecko za chvili prebira cela eu. Za chvili to budou velci hadi a jesteri, a za chvili chov vaech exotu komplet a buhvi jak to dopadne s klasickymi zviraty pak . Hadam ze stejne bezstarostne to nebude. Ja vim ze tohle nikoho nebere alr tim to zacina.

26.6.2020 08:36
etnies86

XXX.XXX.245.26

musim přiznat, že jako městský odchovanec jsem byla v šoku, že jestli něco nemáme na vesnici tak ticho :)))) kafe pouze za zpěvu ptáčků je fakt vyjímka. ale bohužel hned naproti opravujou traktory, maj zemědělství. když neřvou traktory, tak cirkulárka, sekačka nebo řve sousedka pernamentně na děti :)))) kolikrát vzpomínám na ten božský klid ve městě u vína na balkoně. ale už bych neměnila samozřejmě. pro děti ta vesnice je top a já už si taky zvykla :)))

26.6.2020 09:22
koně

XXX.XXX.174.63

kukanek napsal(a):
No tak hezké rady mi tu dáváte :D já tu říkám, že jsem jinak nekonfliktní a rozhodně nepřekračuji vyhlášky a zákony, takže se k tomu nenechám vyprovokovat ani ted :D takže určitě nehodlám souseda obtěžovat emisemi a imisemi z našeho pozemku :D
Ten olej budu pravidelně přetírat, manžel dělá v autoservisu, máme ho dostatek. Na drátěném plotě sice dlouho nevydrží ale o to líp že se nevsakuje a zůstává připravený pro nenechavé ručičky. Je možné že ještě přidám ostnatý drát a máme v plánu i elektriku (přece kvuli koni).
Ale rozhodně nebudu přikračovat k tomu, že bych šla proti vyhláškám a zákonům, abych mu tím pomohla ve stížnostech.
Ted jen jdu rozvěsit tabulky i na ploty co máme do polí, aby si uvědomili, že všude máme kamery se záznamem. Asi na to nějak zapomněli.
Zvířatům ani nám naštěstí nikdo nikdy nevyhrožoval (už asi 3 roky mají totiž problém, že máme psy co nečtou poezii a místo toho uplně vesnicky štěkaj když někdo čumí přes plot nebo za nim ječí - jinak štěkají pak už jen při bouřce a pak celé dny chrápou). Takže nadávek na psy jsme už slyšeli hodně, ale nikdy nikdo nevyhrožoval a hobře jsem hlídala jestli jim někdo něco nehází apod. Takže i když si dále dávám pozor, v tomto si myslím že by si to nikdo nelajznul. I když... kdo ví, spoléhat se na to nebudu samozřejmě

Radím,jděte do nich
Zažili jsme si taky peklo na zemi ,v té naší pr....
A jediné co na nudící se primitivy pomůže je odpor a musí se vás bát
Musíte aktivně poukázat že jejich slepice smrdí ,jejich hospoda by taky nemusela být ,jejich ploty nejsou ,kde být mají a nelegálně zabrané a zastavěné cesty ,plochy,atd atd by měli vyklidit,nebo případně odkoupit,chtějí li je používat
Choďte po vsi ,nepřehlédnutelně foťte .Ideálně s partnerem nebo s někým,komu budete hlasitě sdělovat fakta.
Jo to víš,tady podle katastru má být.... nemá být... to pošlu na Katastrální úřad.
Jo to víš ,tady jsou zvířata,nedodržená vzdálenost od př. naší studny ,hm to pošlu na Životní prostředí .
A smrdí,jestlipak jsou dobře držená,to bude chtít Veterinární správu .
Nebo stavební úřad? Kvůli chlívku.
Jo a tady tady má být louka a je to zanesené nepořádkem,jo to by to životní taky mohlo ,nebo obešlem i Hygienu,co??
Když u nás udávání a nepříjemno přesáhlo meze ,kdy jezdil starosta ,umravňovat samozřejmě přistěhovalce nás!!!! i když jsme nic neměli špatně ,nastoupili jsme s tímto terorem
Muž zodpovědně projel katastr ,zjistil že v podstatě každý z udavačů má máslo na hlavě .
Toho největšího de fakto donutil dokoupit půl obecní louky,kterou měl ke své ofiko zahradě celá léta.Mimochodem obehnanou plotem s betonovou podezdívkou a aktivně používal
Jeho otec byl prý "velké zvíře někde na ÚV KSČ" takže dědek ve vsi požíval neomezené volnosti a nikdo nic neřešil
Muž dal na obec požadavek,že louku chceme my ,vyšponoval cenu a dědek cáloval.Od té doby nevylezl
Pak jsme vyfotili ,s patřičnými komenty kam to pošleme, cesty zastavěné chlívky,ploty, bordel za baráky ...
Mezi tím se u nás ,na jejich udání vystřídali všechny komise a my samozřejmě prošli,bez ztráty kytičky
A jak oni se nás začali bááát
Jsme od té doby mafiáni z města ,divný koňáci ,ale pozor na nás
Takže se do nás už nikdo nemíchá,poněvádž se bojí a jinak to nejde

26.6.2020 09:26

Sophii napsal(a):
Vjezd na pozemek a cestu od brány až k domu máme dlážděnou, takže netřeba pěšinek. Sem jim taky řekla v hospodě, že se mi líbí jak nám tam kvetou kopretiny.

i né, to by bylo jen kvůli tomu, aby bylo "vidět", že je to záměr :-) A k obtěžování sousedů prorůstáním plevelů by jim tím pádem taky neprošlo, když by to podél plotu bylo vysekané. Jen nápad :-)

26.6.2020 09:39
jbb

XXX.XXX.70.103

"Jsme od té doby mafiáni z města ,divný koňáci ,ale pozor na nás"...

Ano, někdy stačí málo. Sousedům se nelíbila představa naší garáže "nalepené" na jejich dům. To že jejich dům je na hranici našeho pozemku, to už samozřejmě OK bylo. Takže z naší strany žádost o výjimku na stavební úřad, výjimka udělena, sousedé se odvolali... Ale chytračili, poslali to poslední den a blbě, takže zmeškali podací lhůtu. Po "necelém" půlroce rozhodl odvolací orgán, že odvolání je nepřípustné, an bylo podáno pozdě.
Tedy výsledek a) garáž máme, i když to trvalo déle b) sousedé si z toho vzali závěr, že "voni maj všude známí, ty si prosadí svojí, to je marný, pani!"

Bohužel život vždy tak trošku připomíná mateřskou školku - kdo má klacek, toho se ostatní bojí. A pro mne je ideál nemuset být na nikoho zlý a nejraději neřeším nic - stačí když všichni vědí, že zlý být umím a budu když je to nutné.

Ale holt člověk nesmí být líný a mít pocit, že bez konfliktů to půjde. Když jsem v pátek večer zjistil, že chtějí nabalit v úterý na vozovku dalších 5 cm živice a tím mi utopit vjezd do dvora, trvalo mi přesně pět minut než jsem stavbyvedoucímu vysvětlil že jsou přesně dvě barianty - a) předběžné soudní opatření a zastavení stavby a za b) fréza. Tedy celé pondělí řádila na ulici fréza a bylo. Ve zbytku vsi si ovšem lidé předělávali následně nájezdy. No a zase závěr ve vesnici "To víte, on je študovanej, von si to zařídí, pani!"

26.6.2020 09:41

"koně" - dobře vy!

Ale chce to tomu opravdu věnovat spoustu času, jít po tom. Pro někoho, kdo chce mít hlavně klid a pokoj, je to samozřejmě obtížná představa. Já se tvářím hrozně hrdinně, ale ve skutečnosti jsem se se sousedem, který na nás křivě koukal, radši zkamarádila, než bych se s ním nějak hádala. Má hodnou paní, tak jsem jim letos i posekala cestu křoviňákem, ať nemají starosti. Dříve jsme jim dávali seno na zimu pro psa do boudy, a když najdu u koní houbu, vím, že jim ji mohu položit na zápraží, on pak běhá a děkuje mi :-) A je to bývalej policajt, a takovýho když si člověk poštve, to jsou pak nepříjemnosti. A že on je zrovna ten zvědavej, kterej musí vědět, co se šustne. Na druhou stranu z něj teď máme vděčnou monitorovací kameru, a jak by se u koní děla neplecha, soused je hned ve střehu. Mám fakt radost, že se to povedlo, zezačátku to vypadalo všelijak... :-)

Ale jako být za nedosažitelného mafiána by mi taky nevadilo

26.6.2020 09:55
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já nevím, na jaké vesnici to všichni bydlíte. My tu máme jednu šílenou paní, která obtěžuje široké okolí, to je pravda, ale ta ani neví, v jakém století žije; jinak je to tu fajn.
Jedeme na dovolenou, sousedům šupneme klíče, ať nám zalívají kytky. Sousedčina vnučka byla na svatém přijímání, dovezou nám dort. Sousedům se narodilo dítko, tak jsme je pozvali, jestli chtějí nějaké oblečení pro mimčo od nás. Zaběhl se mi pes, sousedi mi ho přivedli zpátky. Sousedi pořídili husy, nabídli jsme jim, ať je pasou u nás v sadě. Jiní sousedi pořídili ovce, celá ves jim nosí suchý chleba, jablka a mrkve a dává jim to před dům pod stříšku, aby mohli ovečkám přilepšit, až budou chtít. Dalším ulítly včely, všichni, kdo mohli, je šli hledat po okolních stromech.
Dosud jsem si myslela, že to tak mají víceméně všichni; jistě, špatný soused se najde, někde i dva, ale že by taková byla většina?

26.6.2020 09:57
kukanek

XXX.XXX.70.134

No však my se snažíme mít všechno tak,a by když přijdou úřady (a oni přijdou :D ) tak aby zas odešli a nemohli říct ani popel. Ale pokud se u nás skutečně nějaký ten úřad objeví, myslím že bude mít co řešit všude jinde v okolí, ale u nás si tak max daj kafe (nepočítáme že na manžela zázračně přišel živnosták a finančák a oba přiznali, že na udání - odešli s úsměvem a my bez jediné skvrnky - ale to byl soused z jiné části. Však na něho přijde řada za ty jeho černé stavby a rušení nočního klidu v nepovolené hospodě).
Jenže my se opravdu naivně snažili doted s okolím vycházet a když kdokoli přišel a slušně o něco požádal nebo slušně upozornili, že jim něco vadí, snažili jsme se najít kompromis nebo danou věc opravdu odstranit. Nejsme zas takový idioti, dokážeme chápat, když někomu něco vadí a umíme se vžít do jejich situace (viz papoušek). Ale reagovat na bláboly typu "nemáte právo nám obestavět pozemek" nebo "utraťte ty psy" , "zbavte se papouška, kohouta..." to fakt nehodlám přejít bez patřičné reakce

26.6.2020 09:59
kukanek

XXX.XXX.70.134

Varaxi: ano takto odjakživa vesnice fungovaly... jenže časy se mění.
Jako dítě pamatuju právě takovou spolupráci celé vesnice. Jenže s novou modou "příměstských" vesnic, kdy se stěhují lidi z paneláku , kde jsou zvyklí, že často neznají ani souseda naproti přes chodbu a pošlou na něj policajty protože v osm večer luxuje se prostě ty vztahy stávají složitější :(

26.6.2020 11:32
etnies86

XXX.XXX.245.26

jinak ,,obrana,, spřátelením taky není špatná. to by mohlo fungovat pokud nejsou úplný kokoti. to zas u nás bych řekla fungujeme taky v pohodě, začli jsme i pořádat kulturní akce pro děti, večer se sejdou dospělí. vyloženě nákej extremista tu není. vedle přistěhovaná sousedka se stala velmi dobrou kamarádkou, dětem jsme mezi náma udělali průchozí vrátka, tak pendlují přes obě zahrady a my to taky nemusíme obcházet :)))

26.6.2020 12:08
koně

XXX.XXX.174.63

kukanek napsal(a):
No však my se snažíme mít všechno tak,a by když přijdou úřady (a oni přijdou :D ) tak aby zas odešli a nemohli říct ani popel. Ale pokud se u nás skutečně nějaký ten úřad objeví, myslím že bude mít co řešit všude jinde v okolí, ale u nás si tak max daj kafe (nepočítáme že na manžela zázračně přišel živnosták a finančák a oba přiznali, že na udání - odešli s úsměvem a my bez jediné skvrnky - ale to byl soused z jiné části. Však na něho přijde řada za ty jeho černé stavby a rušení nočního klidu v nepovolené hospodě).
Jenže my se opravdu naivně snažili doted s okolím vycházet a když kdokoli přišel a slušně o něco požádal nebo slušně upozornili, že jim něco vadí, snažili jsme se najít kompromis nebo danou věc opravdu odstranit. Nejsme zas takový idioti, dokážeme chápat, když někomu něco vadí a umíme se vžít do jejich situace (viz papoušek). Ale reagovat na bláboly typu "nemáte právo nám obestavět pozemek" nebo "utraťte ty psy" , "zbavte se papouška, kohouta..." to fakt nehodlám přejít bez patřičné reakce

No ,taky jsem první dva roky měnila s bábama recepty,vozila jim co chtěly,ony mi hlídaly malého ,v 11na kávu u jedné nebo druhé ,byla to idyla,až neuvěřitelná .
Byla jsem hodná slušná ,zdravila na dálku,vyptávala se co a jak tam bylo,abych nenarušila idylku soužití 15ti obyvatel .
My s mužem a klukem byli 16 ,17,18
Bohužel mezi primitivy je slušnost známka slabosti ,tak nastala apokalypsa
Na to jsem přišla ,zařídili jsme se a už je klid

Přidejte reakci

Přidat smajlík