Dobry den,
nemáte někdo zkušenost s tímto? Řešila jsem to s vetem, dostával prášky, a nakonec mu to píchla a vytekla čirá tekutina. Prý je to od toho, ze leží na tvrdém, ale on dostává opravdu velkou vrstvu slámy a přes noc skoro vše vyžere.. :/ Chtěla bych se zeptat na nějaké rady a zkušenosti s tímto. Prý se to děla na zadních a tam to ničemu nevadi, ale tohle mu při skákání překáží a asi mu to není příjemné. Každopádně ho to nebolí, nehreje to a není v tom hnis. Občas se to zvětší, občas se to zmenší a máme to asi 2 týdny. Někdo mi říkal, ze to nemusi zmizet nikdy a toho jsem se celkem lekla, jelikož je mladý a příští rok by nás měla čekat první sezóna a nechci, aby se trápil tím, ze mu překáží otlak na noze.
Děkuji za rady ❤️
No ono se to časem taky může nehezky otevřít... a pak je to už vlastně doživotně (vybavuji si pár takových případů koní co stály na noc na štontě). Nemůže koník změnit režim na 24/7. Více nenuceného pohybu, ležení na přirozeném povrchu ... načti základy: https://www.megaknihy.cz/zvirata/151217-pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TVRVeE1qRTNNVFV4TWpFMw==&utm_pab=&matchtype=&network=g&device=c&creative=63152076610&keyword=&placement=¶m1=¶m2=&adposition=&campaignid=193922770&adgroupid=19959225370&feeditemid=&targetid=pla-450238338402&loc_physical_ms=1003779&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=Cj0KCQjw3s_4BRDPARIsAJsyoLOk1Lyqj6xi9w_vkeYMhxVdNkoBB9phKFUZv9ECEHn5LYj_31ohw0caAu8bEALw_wcB
Toho se prave bojim, ze už to nezmizí a je to na blbem místě. On dostává sena i slámy opravdu hodně, ale celkem hltá a je to takový žrout, že přes noc vše sežere. Občas pomáhá, když koupim sůl, ale ta mu pak vydrží jen par dni a zase nechci, aby té soli dostal moc 😀 24/7 pro nej nechci :/ Je sportovní a box má opravdu udržovaný a myslim, ze by venku ani nebyl spokojený. Nesnáší moc dobře změny ani déšť je na to dost citlivý. Ale děkuji za odkaz a radu. Pročtu
Uživatel s deaktivovaným účtem

jaký má režim? jak dlouho je na boxe? Pokud mu sůl vydrží jen pár dní, slámu i seno hned sežere, tak bych se snažila, aby byl více času venku, páč mu ten box zas tak nesvědčí.....

napsal(a):
jaký má režim? jak dlouho je na boxe? Pokud mu sůl vydrží jen pár dní, slámu i seno hned sežere, tak bych se snažila, aby byl více času venku, páč mu ten box zas tak nesvědčí.....
Přesně. Kolik času tráví venku ve výběhu? Nemyslím si, že sportovní kůň nemůže být 24/7. Jak víte, že by venku nebyl spokojený? Kamarádka takhle měla kobylu - ST drezura - od jara do podzimu venku, do boxu zavírala, jenom když byly dlouhodobější deště. V zimě 12/12. Ale má koně u baráku, tak si to snadno ošéfuje. Já bych na vašem místě každopádně řešila, zatím to vypadá jako obyčejná burzitida, ale vypovídá o diskomfortu. Vídávala jsem to u krav, i větší, ale tehdy to nikoho netrápilo - vlastně ani tu krávu, bralo se to jako kosmetická záležitost.
Je o jako ležet na hrášku. Do toho místa ho něco tlačí. Buď zem nebo kopyto/podkova. Převedením na 24 ven se to zlepšit může ( má možnost si lehnout kdy, kam a jak chce) a také nemusí. Můj valach je venkovní a bos a v ustájení, kde byla tvrdá zem, hlína a málo trávy, se boule objevila. Proto máme i na pastevku venku místo vysypané granofytem.
Jestli ho chcete mít na boxe, tak musí mít nastláno, jinak se toho nezbaví. Je to Váš kůň. Ustajovatel v tom boxe na holé zemi nespí a je mu to u pr... Buď se domluvte, že koni podestýlku koupíte, nebo změňte ustájení. Ale stáji kde se stele dostatečně na to, aby se mu burza zahojila, je málo.

Také se dají pořídit do boxu lecjaké hračky - starý fotbalový míč s prostříhanými otvory a do něj něco chutného nekalorického - trochu mrkve, vojtěškové granule nebo nějaké domádo výrobky (sliz ze lněného semínka + cokoli nízkokalorického, co saje -> trouba na nízkou teplotu = domádo sušenky). Jablka do kýble s vodou... Liz zavěsit do prostoru (na něco, na čem se kůň nemůže oběsit - třeba na řetěz, a kůň bez ohlávky), krmnou řepu zavěsit do prostoru....
Dá se do boxu pořídit "matrace" pod podestýlku. Možná by se na podkovy daly do boxu i navléknout prostě dvoje tlusté ponožky

Možná Lisa
napsal(a):
Toho se prave bojim, ze už to nezmizí a je to na blbem místě. On dostává sena i slámy opravdu hodně, ale celkem hltá a je to takový žrout, že přes noc vše sežere. Občas pomáhá, když koupim sůl, ale ta mu pak vydrží jen par dni a zase nechci, aby té soli dostal moc 😀 24/7 pro nej nechci :/ Je sportovní a box má opravdu udržovaný a myslim, ze by venku ani nebyl spokojený. Nesnáší moc dobře změny ani déšť je na to dost citlivý. Ale děkuji za odkaz a radu. Pročtu
Píšete, že je mladý a všechno sežere. Napadá mě, že a) má hlad nebo za b) se nudí. Ani jedno není dobře. Neodpověděla jste - kolik času je ve výběhu a kolik v boxe? A jak s ním pracujete?