Prosím o radu
Rozhodla jsem se koupit koním nějaký repelent ale pro jistotu jsem se chtěla zeptat na nějakou zkušenost s repelentem pro koně
Pomáhá to? Nemůže to koním nějak ublížit? (Podražení kůže nebo jiné potíže u koně)
Popřípadě máte nějakou značku se kterou jste spokojení a doporučovali ji?? 🙂
Děkuji za každou odpověď.🙂
Asi takto. Jeden a tentýž repelent může u nás v Jeseníku fungovat super, ale třeba v Písku ani náhodou a naopak. Musíte zkoušet.
Navíc si na každý repelent hmyzáci po čase zvyknou. Takže doporučím síťovou deku a repelent, co budete mít vyzkoušený, používat střídmě, aby vám dlouho vydržel. Tedy nikoli plný, ale takový, že se hmyzu neokouká.
Pokud máte deku,dává se repelent na hlavu( i mezi žuchvy) a do mezinoží. Pokud deku nemáte, zase na hlavu a zezadu od kořene ocasu směrem mezi nohy a dál k vemínku nebo šourku. Všude jinde si kůň dosáhne. Toto na pastvinu či do výběhu.
Na ježdění doporučuji masku a deku. Kůň bude v klidu a vy si zajezdíte.
Za mě je lepší maska a deka, a pokud nemáte koně devastátora vyjde to i levněji, navíc je to víc eco. Repelenty u nás nefungují skoro vůbec, asi blbá oblast, ani drahé ani levné. Ještě jakž takž funguje endure, ale deklarovaných 14 dní nefungoval nikdy ani v dobách kdy se u nás na trhu objevil (někdy před cca 10 lety), od té doby účinnost hodně klesla. Jinak teď mám zbyteček enduru, lihové tonikum od topvetu (ten je aspoň přirodní, můžu nastříkat i na seb když jdu na houby, jakž takž funguje do výraznějšího zapocení koně). Plus jsem teď zkusila zde doporučený Blue od biovety, taky na houby.
Mám vyzkoušené olejové tonikum od Topvetu. Na to, že to není insekticid, musím říct, že dobrý. Nastříká se na koně, rozetře houbičkou, může se i kolem nozder a očí. Kobyla se blyští jako psí kule a asi jí to i voní, protože vypadá, že si to užívá. Vytírám i vnitřek uší.
Pozorovala jsem hmyzáky, lítají okolo, ale usednutí si většinou rozmyslí, na vyjížďce to prý funguje cca půl hodiny a pak už nic moc, ale tak je to obvykle i u těch chemických.
Rozprašovací mechanismus to má dle mýho ne úplně vychytanej, protože po aplikaci mám mastný ruce i opatlanou flašku, ale jak už jsem psala, fakt mi to voní, takže to přežiju.
Na fb prý někdo tvrdil, že lihové tonikum je lepší, nemůžu posoudit, to leda sovicka. Na tomhle mě zaujalo, že je to olej a tudíž to může odpuzovat už jen tím, že je to mastné.
Edit. - už to píše sovicka ve vedlejší diskuzi, jsou tu dvě repelentové souběžně