Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2020 18:32
canka

XXX.XXX.35.234

Včera jsem šla v tom vedru s kobčou na procházku jen tak bez sedla,že se zajdeme zchladit do rybníka... Kousek jsem chtěla klusat, abychom u vody byli rychleji. Hned po prvních pár krocích kobyla evidentně lehce kulhala. Hned jsem slezla, myslela si,že problém je v kopytě,že má něco asi zapíchnutého..takže je šli domů,kdy v kroku neprojevovala žádný diskomfort...doma jsem kopyta pořádně umyla,vyčistila,očistila i kopytním nožíkem,ale nikde nic nenašla..až když jsem si pak pořádně prohlédla nohy,všimla jsem si na levé přední zezadu otoku na šlaše...vůbec nevím,z čeho by to mohlo být,kobyla nemá žádnou velkou zátěž nebo dril na jízdárně..jezdí na pohodové hodinkové vyjíždky tak 2-3 x týdně..napadlo mě,že mohla uklouznout ve výběhu,protože tam kolikrát lítá jak praštěná,když se tam honí s druhou ponicí a kozama...ale,je zajímavé,že v kroku nejde nic poznat,že to kulhání jde vidět jen v klusu..na dotek jí to nebolí...

Začala jsem tedy dávat obklad z jílu(mám sušený sluncem,doporučila mi ho fyzio,co mi rozmasírovavala druhou ponici,že na šlachy je nejlepší) a kobyla má klidový režim..je jen ve výběhu,ať si sama reguluje pohyb..jak říkám,v kroku nejde vůbec nic poznat,jen v klusu..nechám tedy týden v klidu s obklady,pokud nepomůže,zavolám veta,aby to zkouknul..vypadá to jako naběhlá žíla,nebo jak bych to popsala..setkal jste se s tím někdo?

Co vám pro koníka pomohlo?

25.7.2020 21:17
kallisto

XXX.XXX.135.91

Hřeje nehřeje?

25.7.2020 21:27
canka

XXX.XXX.35.234

Nehřeje,vůbec....snažím se i chladit ve vodě,v kýblu,ale to se jí dvakrát nelíbí strkat nohu do kýble a do rybníka jí tahat nechci,je to od nás 4 km..chci aby byla v klidu s tou nohou..jak říkám,není to ani bolestivé na dotek..vůbec nevím,setkávám se s tím u koně poprvé..

25.7.2020 21:32
kallisto

XXX.XXX.135.91

Nechala bych v klidu. Asi špatně šlápla řekla bych. Kdyby si to nabouchla tak to asi bude hřát.
Mě kobyla kulhala půl roku bez viditelné známky čehokoliv kdekoliv. Pomohl jen "klid na lůžku" :-) prostě prázdniny.

Tady to asi nebude na tak dlouho. Sledovat, chladit, to neuškodí, promázla bych něčím protizánětlivým možná.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2020 23:44

zkuste "mezikosťák" , nohu zvedněte jako při čištění kopyt a když jsou šlachy uvolněné prohmatejte je a pod nima - s citem
pak jsou v té oblasti bodcové kosti a pak mohla se sama nakopnout...
a pak mohlo jí něco poštípat- taková ta muchnička, to nateče noha i mě, bolí to jako pjase a ne zřídka ATB....
pokud šlacha, myslím, že na to je zrovna řízený pohyb indikovám(i po tvrdém) , pro správný růst vláken ve šlaše

26.7.2020 09:37
canka

XXX.XXX.35.234

Děkuji moc,určitě ji nechám v klidu..taky ji dopřeji prázdniny.Doufám,že teda nepraskne,protože je to ten typ koně,co tloustne ze vzduchu
Zkusím nohu zvednout a prohmatat..myslíte že štípanec by způsobil kulhání?Máme tu letos hodně hovad a právě těch malých muchniček a je pravda,že nohy dole repelentem nestříkám..ale že by to způsobilo kulhání??

26.7.2020 10:02
Horsana

XXX.XXX.51.17

Vet s USG, postihnutie šľachy sa predsa nedá odhadnúť okometricky.
Doma to môžte ľadovať, ak je to čerstvé, zo starých džínov odstrihnúť spodok, otvor kde z nohavíc vychádza noha zašiť, navliecť na nohu, zasypať ľadom, hore upevniť, ľadovať takto 2-3 dni, prípadne nejaký ten Danilon do žrádla.

Nepúšťať do výbehu, volať veta.

Krívanie, ktoré nie je rozpoznateľné v kroku, ale v kluse áno neznamená, že to nie je problém.

27.7.2020 13:08
sovicka

XXX.XXX.17.207

Taky bych koně omezila na pohybu v boxu, nebo nějakém pidi padoku s dobrým povrchem (pokud není poděs co bude dělat bordel i tam).
Zavolala bych veta aŤ vyšetří sonem, a pak postupovat dle toho se najde. Jinak ohledně toh, že v kroku není nic vidět, je celkem běžné, to už bývá závažnější problém pokud je vidět kulhání v kroku. Mě tedy při problémech se šlachami, nebo mezikosťákem kůň v kroku na rovné linii nekulhal nikdy, bylo to viditelné třeba až na málé osmičce v kroku a lecky to byla léčba i na půl roku.

27.7.2020 13:25
rennie111

XXX.XXX.43.190

Pred pár rokmi mojej kobyle takto napuchla šlacha a nakoniec to bol absces.. vôbec ma vtedy nenapadlo, že by to mohlo byť od kopyta. Veterinárku našťastie áno tak to len ako príklad, že to nemusí byť na prvý pohľad zrejmé. Tiež vtedy šľacha nehriala a nemala som poňatia kde si ju mohla natiahnuť.

29.7.2020 00:22
canka

XXX.XXX.35.234

Děkuji za rady,s vetem jsem dneska mluvila,doporučil chladit nohu a klid..příští týden by se přijel podívat,nemá ale rentgen,takže se zkusí poptat kolegů..nebo budu muset sehnat někoho jiného..

29.7.2020 06:21
akscha

XXX.XXX.112.233

Na rentgenu mekke tkane (slachy) neuvidite, zkuste si domluvit sono

29.7.2020 08:26

akscha napsal(a):
Na rentgenu mekke tkane (slachy) neuvidite, zkuste si domluvit sono

Ideálně obojí.

3.8.2020 10:54
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

Úplně v klidu to může být i natržrná šlacha. Nám to taky nehřálo, měl tam jen bouli a díra tam byla fakt veliká. Bude to vidět na sonu. Do té doby bych koně jen vodila a jinak box. My jsme vodili a dávali ho do malého rovného výběhu bez koní, s trávou, dost sena a i nějaké hračky, ať se nenudí a nedělá blbosti, kde jsme ho hlídali a u toho třeba jezdili jiné koně. Ale my měli štěstí že máme mini výběh pro nemocňáky hned u jízdárny aby byli pod dohledem. Když bude lítat se stádem může se to do příjezdu veta ještě zhoršit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík