Vhodný strom na pastvinu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2020 16:43
canka

XXX.XXX.35.234

Vzhledem ke stále horším létům a teplotám,které tu máme,tak bych chtěla zkusit vysadit na pastvinu stromy. Jako další zdroj stínu ve výběhu...Sice máme stín v podobě přístřešků a stromů po obvodu pastviny,ale ráda bych vysadila i něco doprostřed pastviny. A tak bych ráda poprosila o zkušenosti těch,kteří na pastvinu stromy vysazovali - nejlépe rychlerostoucí,který se bude hezky rozvětvovat,listy a plody samozřejmě nebudou jedovaté a vydrží i naše suchá léta....jaký by jste prosím doporučili?A kdy je nejvhodnější doba ho vysadit?

19.8.2020 16:58
deauville

XXX.XXX.46.69

V pastevním ustájení, kde jsem měla koně, využili náletů bříz, které se na jedné části pastviny vyskytovaly. Prokáceli je, nechali jich tam pár pohromadě a svůj účel to splnilo (a dodnes plní) úžasně. Z dvoumetrových náletů jsou za pár let čtyřmetrové a koně je milují.

S výsadbou neporadím, protože tomu nerozumím, ale za mě bříza. Rychle roste, není pro koně jedovatá, a když se jich vysadí víc poblíž sebe, je vystaráno:-)

19.8.2020 19:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Bříza dobrá, ale není dlouhověká a stín je v létě spíše rozptýlený (má prostě jemné malé listy).

Mám dobrou zkušenost s ořešákem. Vysadit je do trojúhelníku cca 12 m od sebe. jak rostou koruny se zapojí s stínu je dostatek. Navíc ořešák krásně funguje jako klimatizace, opravdu je pod ním o poznání lépe. Dá se najít nějaký vysemeněný a přesadit - to je pak zadarmo, ale nikdo neví co bude plodit (tvrdé křemenáče co se vlastně nedají loupat). Nebo si objednat v zahradnictví, když jsou roubované vyjdou na 400 až 700,- Kč podle odrůdy - ale ví se jak budou plodit a to je opravdu výhoda sklidit pár beden ořechů i na prodej ;-) Za mě se vyplatí ořešáky, i když břízy jsou taky dobré (koně je rádi žerou).

19.8.2020 19:12
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele a v zahradnictví už berou i předobjednávky na říjen. (no myslím, že ve skutečnosti dodají později, až je stromek v zimním spánku)
Jinak výsadbu už tu kdosi probíral celkem detailně. (já jsem z nivy Moravy, stromky tu schnou jen vyloženě kolem cest) Doporučoval se hydrogel pod kořeny. A jlavně nějaká trubka na zálivku, nebo zálivkový vak - zas podle ochoty vrážet do toho peníze.

19.8.2020 19:30
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Hodně rychle roste paulownia, je nenáročná, fantasticky v květnu kvete, akorát nevím, jestli by koním moc nechutnala. Z elongaty se dá udělat takovéto sloupoví a potom vyřezávat.

Další z méně obvyklých třeba delonix královská, bývá široká, ale rychlost růstu nebývá závratná.

19.8.2020 22:23
canka

XXX.XXX.35.234

Moc vám děkuji za tipy.... samozřejmě je mi jasné,že to bude něco stát,ale když to do budoucna splní účel,tak je mi to jedno...
Co se týká ořešáku...všude kolem našeho pozemku jsou malé stromky ořešáků,množí se to tady super rychle....takže ty bych mohla teoreticky vydloubnout zadarmo..ALE? Není ořešák pro koně jedovatý?Možná se mi to s něčím plete...vím,že ořešákové listí jsem dávala kozám,že je to takové přírodní odčervení,ale že mi vet řekl,že koně ho nesmí..jak to tedy je?
Bříza by se mi líbila,dokonce vím o lesíku v naší blízkosti,kde rostou dospělé břízy,možná by se tam nějaké malinké dva tři pidi stromky našli...ale právě aby opravdu poskytovali ten stín...
A hlavně budu muset ochránit před kozami,nebo mi ty stromky sežerou dřív,než z nich něco bude..myslíte,že bude stačit klasický oplůtek kolem stromku?

20.8.2020 09:28
sovicka

XXX.XXX.47.35

canka napsal(a):
Moc vám děkuji za tipy.... samozřejmě je mi jasné,že to bude něco stát,ale když to do budoucna splní účel,tak je mi to jedno...
Co se týká ořešáku...všude kolem našeho pozemku jsou malé stromky ořešáků,množí se to tady super rychle....takže ty bych mohla teoreticky vydloubnout zadarmo..ALE? Není ořešák pro koně jedovatý?Možná se mi to s něčím plete...vím,že ořešákové listí jsem dávala kozám,že je to takové přírodní odčervení,ale že mi vet řekl,že koně ho nesmí..jak to tedy je?
Bříza by se mi líbila,dokonce vím o lesíku v naší blízkosti,kde rostou dospělé břízy,možná by se tam nějaké malinké dva tři pidi stromky našli...ale právě aby opravdu poskytovali ten stín...
A hlavně budu muset ochránit před kozami,nebo mi ty stromky sežerou dřív,než z nich něco bude..myslíte,že bude stačit klasický oplůtek kolem stromku?

My vysadili tři lípy, nejsou jedovaté, navíc budou krmit včelky. Ořech by ke koním nedávala, máme ve výběhu jeden a musí být na podzim oplocený, nev koně mi ořechy žerou i se skořápkou, což je dost nebezpečné. Bříza sice roste rychle, ale korunu má dost řídkou, to by chtělo spíš lesík, než jednotlivé stromy. Jinak jak tu bylo zmíněno, taky jsme vysadily do trojůhelníku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2020 10:54

Já bych vysadila osobně ořešák, ale máte pravdu, je pro koně dieteticky nevhodný. Není snad přímo jedovatý, nenašla jsem ho na Eqch mezi rostlinami, před kterými by varovali v článcích. Ale vím, že po něm prokazatelně mívali koně potíže. My paseme občas koně na zahradě pod ořešákem, ale to samozřejmě není spadané listí. Proč se mně osobně líbí ořešák je, že jeho listí odpuzuje hmyz. Navíc ten stín, který poskytuje, je skutečně kvalitní. Za to, abych sem tam na podzim pohrabala pod ním listí, a nebo kolem něj postavila ohrádku, mi to stojí :-) Na druhou stranu věřím tomu, že pokud mají koně kvalitní přísun jiné potravy a zábavy, tak si toho listí všímat nebudou. Část našich výběhů je pod duby, které jsou jednoznačně považované za jedovaté, a koně opadané listí nekonzumují. Pokud něco, tak žaludy...

Lípa je také dobrý tip, je dlouhověká a ochotně roste, jen se bojím, že potřebuje trochu víc vláhy. Máme v jednom místě i lipové zmlazení z nějakého pařezu, ale je to takový darmožrout, víc klacků než listí.... Asi kdyby to byl stromek standardního vzrůstu, bylo by to lepší.

Břízy máme přímo ve výbězích z náletů, jednak z nich máme ohrady, za druhé jsou po skupinkách v zimním výběhu - zpevňují půdu. Jsou příjemné, ale skutečně nejsou dlouhověké, a ten stín z nich je kvalitní jen pokud jsou již vzrostlé (naše jsou dvacetileté). Mám také za to, že mají trochu vyšší nároky na vláhu. Nám se drží hlavně podél těch ohrad, kde není půda zdecimovaná od koní. Nemám také dobré zkušenosti s přesazováním bříz, většinou se ty odkopky neujaly...

Dál máme kolem výběhů lísky. Ty jsou celkem vděčné, rostou jako potřeštěné, zvládnou celkem nepřející prostředí a nejsou jedovaté (když se koně nudí, ohryzávají větve, takže kozy by to mohly spást). Měly by se dát i celkem dobře přesadit a ujmout. A dají se z nich lámat bičíky a klacky na buřty :-)

Pak máme ve výběhu střemchu. Také velmi dobře roste, není tak uplně jedovatá, ale stejně jako jiné slivoně obsahuje kyanovodík asi ve všech částech, hlavně v semenech. Odkopky se asi budou dobře ujímat, ale nezkoušela jsem. Krásně kvete a voní, koně ji mají rádi, je to spíš taková keřovitá forma, kdy ze země vyrůstá několik kmínků, které se do koruny rozšiřují a větve potom padají asi 2 metry od kmínků zase k zemi, takže vytváří po obvodu tunel, ve kterém koně rádi přebývají. Také odpuzuje hmyz. Ta bude tak třicetiletá

Další výsadbu plánujeme ve formě ovocných stromů - třešně, švestky, jabloně, ořešáky. Uvidíme, jak si s nimi koně poradí. Hodláme je využít jako trvalé sloupky ohrady, kdo se má pořád vyměňovat s těmi uhnilými...

20.8.2020 11:32
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Klasikou je vysadit jeden dva rychlerostoucí stromy (líska, bříza) a k nim jeden dva pomalurostoucí (ořech, lípa). Břízy vyrostou rychle a poskytnou tedy stín brzy. Jak dorostou lípy nebo ořešáky, břízy se vykácí - stejně by se jim ve stínu lip nedařilo. Lípa/ořešák pak poskytnou stín kvalitní. Břízy a jiné rychlerostoucí stromy jsou vhodné i z toho důvodu, kdyby se pomalurostoucí stromy neujaly nebo kdyby během pár let zemřely - bříza zaručí, že na pozemku bude stále nějaký stín.
Jako rychlerostoucí stromy mohou posloužit i užitkové stromy na vhodných podnožích, např. jabloně, slivoně apod.
My máme jako stínidlo (pro slepice, ale na věci to nic nemění) liány - kiwi aktinidii. Samozřejmě vyžaduje oporu (což nedokážu posoudit, jak moc by Vám to vadilo, my prostě natáhli silnější dráty ze střechy a po nich se rostliny pnou), ale jinak je to naprosto blbuvzdorná rostlina, odolná mrazům, dešťům i suchu a netrpící na žádné choroby. Kromě slunce chrání solidně i před větrem a rádi v ní hnízdí ptáci. Opadává dle odrůdy v září až říjnu, takže přes zimu nechrání.
Jinak je spousta keřů, které bez zásahu dorůstají do výšky kolem pěti metrů, např. dřín má slunné sušší stanoviště vyloženě rád.

20.8.2020 11:48
sovicka

XXX.XXX.47.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych vysadila osobně ořešák, ale máte pravdu, je pro koně dieteticky nevhodný. Není snad přímo jedovatý, nenašla jsem ho na Eqch mezi rostlinami, před kterými by varovali v článcích. Ale vím, že po něm prokazatelně mívali koně potíže. My paseme občas koně na zahradě pod ořešákem, ale to samozřejmě není spadané listí. Proč se mně osobně líbí ořešák je, že jeho listí odpuzuje hmyz. Navíc ten stín, který poskytuje, je skutečně kvalitní. Za to, abych sem tam na podzim pohrabala pod ním listí, a nebo kolem něj postavila ohrádku, mi to stojí :-) Na druhou stranu věřím tomu, že pokud mají koně kvalitní přísun jiné potravy a zábavy, tak si toho listí všímat nebudou. Část našich výběhů je pod duby, které jsou jednoznačně považované za jedovaté, a koně opadané listí nekonzumují. Pokud něco, tak žaludy...

Lípa je také dobrý tip, je dlouhověká a ochotně roste, jen se bojím, že potřebuje trochu víc vláhy. Máme v jednom místě i lipové zmlazení z nějakého pařezu, ale je to takový darmožrout, víc klacků než listí.... Asi kdyby to byl stromek standardního vzrůstu, bylo by to lepší.

Břízy máme přímo ve výbězích z náletů, jednak z nich máme ohrady, za druhé jsou po skupinkách v zimním výběhu - zpevňují půdu. Jsou příjemné, ale skutečně nejsou dlouhověké, a ten stín z nich je kvalitní jen pokud jsou již vzrostlé (naše jsou dvacetileté). Mám také za to, že mají trochu vyšší nároky na vláhu. Nám se drží hlavně podél těch ohrad, kde není půda zdecimovaná od koní. Nemám také dobré zkušenosti s přesazováním bříz, většinou se ty odkopky neujaly...

Dál máme kolem výběhů lísky. Ty jsou celkem vděčné, rostou jako potřeštěné, zvládnou celkem nepřející prostředí a nejsou jedovaté (když se koně nudí, ohryzávají větve, takže kozy by to mohly spást). Měly by se dát i celkem dobře přesadit a ujmout. A dají se z nich lámat bičíky a klacky na buřty :-)

Pak máme ve výběhu střemchu. Také velmi dobře roste, není tak uplně jedovatá, ale stejně jako jiné slivoně obsahuje kyanovodík asi ve všech částech, hlavně v semenech. Odkopky se asi budou dobře ujímat, ale nezkoušela jsem. Krásně kvete a voní, koně ji mají rádi, je to spíš taková keřovitá forma, kdy ze země vyrůstá několik kmínků, které se do koruny rozšiřují a větve potom padají asi 2 metry od kmínků zase k zemi, takže vytváří po obvodu tunel, ve kterém koně rádi přebývají. Také odpuzuje hmyz. Ta bude tak třicetiletá

Další výsadbu plánujeme ve formě ovocných stromů - třešně, švestky, jabloně, ořešáky. Uvidíme, jak si s nimi koně poradí. Hodláme je využít jako trvalé sloupky ohrady, kdo se má pořád vyměňovat s těmi uhnilými...

Jen k tomu ořechovému listí, naši si toho tedy nikdy nevšímali, jediný strom, kterému okusují listí je vrba...

20.8.2020 13:55
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Ořešák máme, roste rychle, krásně stíní a odpuzuje hmyz. Kobyla si sem tam ukousne list, ale čerstvý ze stromu, ze země opadlé už ne, nikdy jí nic nebylo, ale je obrovská a v množství žrádla, co seřere, se to asi ztratí. Ohrazený ho máme jen aby ho neolámali, než vyroste. Poté ořežeme spodní větve, aby nedošáhli a zbyde ohrádka proti okusu kmene.
Máme i akáty, ty jsou pro koně jedovaté, ale opět jsme jsme spodní větve ořezali a stín je z nich krásný. Pod těmi koně stojí nejraději.
Co ze stromů opadne jako listí, hnilé ovoce, nám koně nežerou, nejsou ale na dietě a mají pořád zelené nebo seno. Pláňata si ožírají postupně rovnou ze stromů.
A kozy sežerou vše, kam došáhnou.

20.8.2020 13:57
canka

XXX.XXX.35.234

Děvčata moc děkuji...mám zamluvenou břízu,asi 3 ks a zkusím jeden ořešák,ten vydloubnu u nás za výběhem..líska by se mi líbila taky,protože miluji lískáče ,ale ty zase nevyrostou moc do výšky že?
Můžu se ještě zeptat,jaký máte názor na akát a topol?Mám možnost mít zdarma....akát prý také roste rychle a topol prý zase hezky košatí....

20.8.2020 14:03
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

canka napsal(a):
Děvčata moc děkuji...mám zamluvenou břízu,asi 3 ks a zkusím jeden ořešák,ten vydloubnu u nás za výběhem..líska by se mi líbila taky,protože miluji lískáče ,ale ty zase nevyrostou moc do výšky že?
Můžu se ještě zeptat,jaký máte názor na akát a topol?Mám možnost mít zdarma....akát prý také roste rychle a topol prý zase hezky košatí....

Akáty máme, ale veliké a ořezané, aby nemohli okusovat listí. To je prý jedovaté. Ze země listí nežerou. Stín parádní, jsou listnaté celé léto. Když přijel poník, okusoval kůru, namazali jsme pepřem a pálivou paprikou, aróma jak v pizzerii:)

20.8.2020 14:20
Varaxi

XXX.XXX.1.226

canka napsal(a):

Líska turecká doroste i přes 20 metrů. To fakt není málo.
Ostatní lísky většinou dorůstají kolem 5 - 7 metrů.
Výhodou lísky je, že je velmi přizpůsobivá - můžete z ní mít strom i keř, má krásné rovné výhony, takže lze využívat na kůly, snadno obráží a po průřezu rychle dorůstá. Je to užitečný strom v mnoha ohledech. Je medonosná, krom dřeva produkuje i proutky, které lze využít k vyplétání plotů. Listy lísky obecné lze použít na léčbu křečových žil. Jediná nevýhoda - pokud Vám jde o oříšky, je vhodné spolu pěstovat více odrůd, aby došlo k dostatečnému opýlení.
Akáty a topoly neposoudím. Akáty odnožují, někdy i dost.
Kdybych já měla kozy, dám k nim trnky. Rostou pomalu, dorůstají do 2 metrů a hlavně odnožují, tedy pro koně nic moc, ale jako výsadba pod jiné stromy by to šlo použít. O odnožování se postarají právě ty kozy. Těch otakárků, co na trnce žije, to jsem nikde jinde neviděla. A trnkový likér je taky moc dobrý. :) Ale teda opravdu ke koním by sloužily leda jako doplněk pod stromy, samy trnky jsou příliš malé a pomalu rostoucí.

20.8.2020 16:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Za mě akát NE. Vím i o poníkovi co se schvátil jen z okusování kůry z akátového břevna na úvazu (když byl na výletě). Je fakt, že poníci jsou vlastně pořád nějak omezovaní ve žrádle a pak neví co by... Ale to riziko otravy mi přijde hodně velké i od trnů - spadlá větvička po bouřce, kůň se píchne při válení a pak otok až kam a hledat příčinu :-( /ale jsem z oblasti kde jsou akáty celkově spíš potírány, právě kvůli odnožování atd./

Topol je strom do vlhka, v Pomoraví se vyloženě používá jako přírodní meliorace, opravdu vypije a odpaří hodně vody. Jenže zase z něj hodně padají suché větve. Taky nic moc hoření až se jednou zlikviduje.

No a ovocné stromy jsou super pokud jich není moc (jinak průjem ze spadaných hrušek, nebo kolika z jablek...). Tak možná moruše.

21.8.2020 08:50

Také nejsem přítelkyní akátů u koní, jedovatý je, a to dost, já bych se toho holt bála. Od trnu bych se tedy otravy nebála (při popíchání). U nás se naštěstí akátům moc nedaří. Nabízené akátové kůly na ohradu jsem také zamítla.

Topol je dost křehký, mám za to, že je z něj víc práce než užitku (popadané květy, větve, a také je celkem herbicidní a nic pod ním neroste - ovšem to ten akát taky)

My máme ty lísky asi pětimetrové, stejně jako tu střemchu. Bohatě postačí :-) Je to navíc nějaký prachsprostý nálet, nic námi záměrně pěstěného. Ptáci nám to roznášení kolem výběhu...

Z našich dvou jabloní ve výběhu mají koně také sámošku - sklízení ovoce průběžně. Většinou jsou v tom výběhu letos pouze dva tlustí poníci, kteří tam jsou na vydrbaném, a popadaná pláňata spasou, bez následků. Ještě se o jabloně chodí slastně drbat (jabloně mívaly spoustu výhonů ve spodní části kmenů, takže jsou pěkně hrbolaté), takže si vlastně shazují úrodu sami

Coudas

21.8.2020 09:03
Coudas

XXX.XXX.87.254

Mame ohradu z akatovych kulu druhym rokem, nevsimla jsem si, ze by si ji kone davali ke svacine. Rychlerostouci strom mne napad jeste olše, to je taky spravny plevel k nicemu. Topol ma take kratkou zivotnost a dost se lame. Briza se mi libi jako strom, tak vysazuji, co to jde, mam jeden asi 15 letej strom, a nejakej stinek hodi, ale ta diba nez vyrostla.... Lipa je strom nadherny a vonavy, ale roste dlouho. Nez bych se dockala na pastvine nejakyho vzrostlyho stromu vhodne stiniciho, budou kone za vodou. Tak radsi stavim pristresky.

21.8.2020 10:00
canka

XXX.XXX.35.234

Co se týče ovocných stromů,ty už si nemůžu dovolit,protože na pastvině mám už tři hrušně a kolem dokola pozemku mám švestky..a vzhledem k tomu,že mám dvě ponice,tak už další ovocný strom si fakt nemůžeme dovolit...hrušky z výběhu vyhazuji,ale stejně nějaký popadají i během dne a švestkama se ládují jak zbláznění..ještě že už bude za chvilku po nich...
Dobře,akát a topol vylučuji...zaměřím se tedy na lísky a tu střemchu..ty břízky taky zkusím,uvidíme,co se chytne..ten ořešák..z toho mám tak trochu strach,aby mi pak právě ty moje důry nežrali ty ořechy...jsou to takový popelnice Ale zkusit mohu taky...

21.8.2020 10:13

Se sázením počkejte aspoň do října - vykopejte jámu větší, než celý kořenový bal, na dno můžete dát třeba hnůj, pak dobře prolít vodou a pak vysadit, hodně udusat kořeny a znovu zalít. První zimu hodně zalévat (pokud nemrzne samozřejmě). Mám zkušenost, že stromky/keře takto sázené na podzim se líp uchytí, než ty sázené na jaře.

21.8.2020 14:43
canka

XXX.XXX.35.234

Efe děkuji,určitě to nechám až na podzim..teď je u nás takový sucho,že by se ty stromky ani nechytnuli..jsme prý ve srážkovém stínu,momentálně nejsušší místo Ústeckého kraje Nepršelo tu už ani nepamatuju..ani nevíte,jak jsem naštvaná,když vyhlašují varování před vydatnými dešti,ale snad ještě nikdy u nás Co bych za to dala...

Dneska jsem šla s ponicí na procházku a pozorovala,co v tom suchu tady u nás roste za stromy...a ještě tedy mě zaujal hloh a jasan..těch je tu kolem spousta....Hloh kdyby se peavidelně ostříhával u kmene,tak by postupně celkem rychle vznikl stín...a jasan,tam si akorát nejsem jistá,jak je to s plody jasanu...jedovaté jsou plody javoru nemýlím-li se že?

21.8.2020 16:19

Jedovatý je javor horský (javor klen) - listy, semenáčky, plody a potom taky javor jasanolistý (acer negundo), který vypadá jako jasan - tak pozor.

22.8.2020 10:49
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak mě ještě napadl obyčejný černý bez. Koně ho neokusují a to ani v hliněné hladomorně. Pokud by se z počátku zaléval do trubky v zemi a tvaroval se, aby to byl spíš kmínek a nahoře teprve výbuch větviček a listů...

Ono totiž ty stromy mají jiné podmínky v ohradách od 1 ha nahoru, kde prostě na ně není takový tlak. No a jestli jsem správně pochopila zadání, tak by to bylo stínění do základního výběhu - spíše tedy vydupané hliněné hladomorny + rozpálené horkým létem co poslední dobou bývá. Ono totiž i zahradní architekti poukazují hodně na to, že stromy ve městě mají výrazně nižší životnost a celkový vzrůst, právě kvůli extrémně malému a tvrdému prostoru pro kořeny (ona ta opravdu zdupaná ohrada není nic moc) a k tomu sucho atd.

Možná se nebát to trochu "přehnat" s výsadbou a pak v čase vyklučit. Jakože nějaká kombinace pár bezů, bříz, ořešáků... No a jako že z počátku nejvíce hmoty (stínu) udělá ten bez, stromy si pohnou s růstem aby se prosadili. Bříza vydrží tak 20 let a to už ty ořešáky budou luxusní a lze s nimi počítat na dalších 40 let určitě. No a bez se určitě likviduje snáz než vzrostlé stromy.

22.8.2020 14:22
canka

XXX.XXX.35.234

Ve výběhu,respektive kolem výběhu dokola máme jasany,švestky,hrušně,hloh na pár místech a sem tam ještě i černý bez,ale ten jsme z velké části vykáceli jako náletovky...hodně by se mi asi líbili ty jasany,protože tu rostou úplně všude a jsou hezky košaté a snáší očividně i to našr sucho tady..ale zase jak je to s tím,aby byl rychlerostoucí....ale trošku mě vyděsila Efe s tím,že ten jeden druh javoru je tomu jasanu hodně podobný..a já vím teď prd,jestli zrovna to,co tu mám,není tenhle druh Musím to nechat někoho odborného skouknout..nebo Efe prosím poznala by jste dle fota,jestli se jedná o jasan,nebo ten javor jasanolistý?
Pipiloto jednalo by se o stín ve velkém výběhu...v malém mají dva přístřešky,ve velkém mají přístřešek + část upraveného lesíku + ve švestkách vysekaný další kousek jako schovku stín + u jezírka vysekáno další místo pod velkým jasanem,aby jezírko bylo ve stínu a mohli se tam schovat + velkou hrušeň ve spodní části velkého výběhu.Jako stínu mají po výběhu dost,to ano,ale uprostřed výběhu není nic a praží to tam jako blázen..chtěla bych to tam právě více zastínit,protože sucho a vedra u nás jsou čím dál horší...problém ale bude právě s tím kopáním..teď by to určitě nešlo,ale počítám,že na podzim už by jsme něco kopnout mohli,že zem bude trošku povolnější...pro představu přikládám fotku..na té první fotce bych ty stromy chtěla veprostřed té přední části...na druhé fotce jde vidět lépe,chtěla bych to přesně na to místo,kam praží slunce,mezi to,kde se holky pasou...

24.8.2020 09:40

Co se bezu týče, dobrá volba, roste opravdu hyperrychle a listí má veliké.

Co se hlohu týče, roste velmi velmi pomalu. Také máme ve výběhu takový dvacetiletý, a je dvoumetrový, listí je celkem řídké. Navíc by se skutečně musel nějakým způsobem tvarovat, protože koně se k němu ani nepřibližují (dva shetlandi na holožíru a nemají pod ním vypasenou trávu). Ten bych osobně jako zdroj stínu nezvolila, spíš tak leda jako dekoraci nebo vymezení nějakého prostoru - umím si představit z něj třeba živý plot v paddock paradise nebo tak.

Jasan a javor jasanolistý poznáte dobře i sama, najděte si ty stromy na webu a bude vám jasno :-)

Švestky mají koně ve velké oblibě a konzumují je i s peckami :-D zatím jsme neměli potíže, ale je přeci jen dobré sledovat, aby toho koně nesežrali moc. Nebývají potíže s ovocem jako takovým, ale s hromaděním právě pecek v žaludku či střevech. Pokud budete chtít, můžete řešit sítěmi (takovými těmi, co se dávají proti ptactvu) zavěšenými pod větve s plody, aby plody nepadaly na zem.

24.8.2020 09:47

Canka: vyfoťte si list a koukněte na google, to poznáte

24.8.2020 16:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Plantnet dobře určuje rostliny, doporučuju.

24.8.2020 19:12
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Sama jsem zvědavá pro co se Canka nakonec rozhodne. Místa tam má klidně na 5 ořešáků...

25.8.2020 09:23

Dotaz napsal(a):
Plantnet dobře určuje rostliny, doporučuju.

jj Plantnet je super

25.8.2020 10:32
Arbora

XXX.XXX.212.254

Škoda, že tam nemáte niekde studňu, obyčajná vŕba rastie superrýchlo. Doniesla som pred 3 rokmi jeden prútik, tenkú halúzku a už má peň obvod skoro meter.

Ale tiež sa prikláňam k orechu, za dva roky bude slušne tieniť. Listy nám kone žerú iba veľmi, ale tiež už som videla experta, ktorý chrúmal plody.

25.8.2020 10:40

Ořešáky miluju,ale pod velkým ořešákem pak už nic neroste, to spadané listí tomu brání....ne mechanicky, ale "chemicky" .

25.8.2020 11:22

Ořešáky miluju,ale pod velkým ořešákem pak už nic neroste, to spadané listí tomu brání....ne mechanicky, ale "chemicky" .

to je pravda, ořešák pod sebou mění biochemické vlastnosti půdy, a známá pěstovala pod ořešákem jiřiny, ke kterým běhali jiřinkáři z široka daleka se dívat, jaké že to má barvy, protože pod tím ořechem byl výsledek zcela odlišný od pěstování mimo :-)

25.8.2020 12:13
Arbora

XXX.XXX.212.254

Ak tam budú kone chodiť do tieňa, aj tak tam nič rásť nebude.

26.8.2020 15:01
canka

XXX.XXX.35.234

Díky moc...rozhodli jsme se nakonec pro mix stromů,protože stejně nepočítám s tím,že by se uchytili všechny vysazené...jak říkám,jsme severozápadní Čechy,kde je situace se suchem nejhorší,takže zem ve výběhu máme jako beton..počkám tedy cca do října,a zkusíme vysadit..zalévat budeme vodou z 1000l nádrže na dešťovku...zkusíme 1 ořešák(holt až budou opadávat ořechy a listy,tak prostě ráno než je pustím,tak to pohrabu a vyvezu na hnůj), a dále zkusíme ty jasany,protože v okolí jich je dost a prospívají,dále i aspoň jednu lísku a chtěli bychom zkusit i tu jednu vrbu,protože v jedné části toho výběhu máme i studnu,tak by jsme to mohli dát i k ní..a uvidíme,co odolá Budu to muset nějak ochránit před kozama

26.8.2020 17:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Také bych upozornil na cizosprašnost, zvláště u lísky. Buď se u nákupu přeptat jestli je daná odrůda samosprašná (ale na odpově´d bych až tak moc nespoléhala - slíbit lze lecos). Raději bych vysadila skupinku cca 4 ks.
A ještě přidám vtipnou historku s lískami v podhůří Jeseníků. Pan hospodář z nich má krásný živý plot a nikdy nesklízel lískáče jinak než přeházením sena na půdičce - veverky byly každý rok při sklizni rychlejší než on, jen si to uskladní do jeho seníku, kam on si zajde s kyblíkem a vidlemi... Tak ať náhodou veverky z lesíka okolo ohrady nezahrabávají lískáče někam do nedohledatelna ;-)

A kozy nejsou zvířata, ale přírodní úkaz. Ty jdou po křoví a stromcích přednostně. Jsme se snažily chránit ohrádkou ze 3 palet postavených na výšku, ale koza to vzala jako lezeckou pomůcku...Jsou to šikuly, ale nevhodným směrem.

26.8.2020 17:27

Pipilota napsal(a):
Také bych upozornil na cizosprašnost, zvláště u lísky. Buď se u nákupu přeptat jestli je daná odrůda samosprašná (ale na odpově´d bych až tak moc nespoléhala - slíbit lze lecos). Raději bych vysadila skupinku cca 4 ks.
A ještě přidám vtipnou historku s lískami v podhůří Jeseníků. Pan hospodář z nich má krásný živý plot a nikdy nesklízel lískáče jinak než přeházením sena na půdičce - veverky byly každý rok při sklizni rychlejší než on, jen si to uskladní do jeho seníku, kam on si zajde s kyblíkem a vidlemi... Tak ať náhodou veverky z lesíka okolo ohrady nezahrabávají lískáče někam do nedohledatelna ;-)

A kozy nejsou zvířata, ale přírodní úkaz. Ty jdou po křoví a stromcích přednostně. Jsme se snažily chránit ohrádkou ze 3 palet postavených na výšku, ale koza to vzala jako lezeckou pomůcku...Jsou to šikuly, ale nevhodným směrem.

Jóó kozy. Mám pro ně slabost, ale vylezou na místa neuvěřitelná.

26.8.2020 20:59

Tu vrbu bych úplně ke studní nesázela, prorostou vám kořeny do skruží a u vrb mi vadí, ty bílé chomáče po odkvětu(druhů vrb je hodně) a i blbá ulomená větvička nebo poleno dokáže zakořenit-pravda, nám to padá na rybník......jednou jsme rybník měli přes léto vypuštěnej a co myslíte na podzim, mohli jsme plést košíky, museli jsme to v rybníku posekat křoviňákem-samej proutek.(z toho bílého chmíří)

Přidejte reakci

Přidat smajlík