Ráda bych posbírala co nejvíc rad ohledně přepravy odstávčat. Jedná se o klisničku 7 měsíců, pojede z Hamburku takže cesta okolo 9 hodin, přepravník na 1.5 koně, předpokládam vevnitř jen nastlat slámu, všechno vyndat a nechat ji navolno,protože úvaz nezná. Pojede rovnou od matky. Ale co cestou, není 9 hodin už hodně? Vyjedeme ráno okolo 8 hodiny. A je třeba zařídit nějaké speciální papíry?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přeprava nad osm hodin se musí nahlašovat, vč. trasy atd. a smí pouze certifikovaný přepravce. Jinak klasika TRACES.
Já si vezla sama, dvakrát. Naposled ročka, sedm a půl hodiny, na volno a kobyla se ani nezpotila, v klídku baštila seno celou cestu.
A kam se to nahlašuje, moc o tom nemůžu najít. Pojedeme 2 já nejsem certifikovaný přepravce, ale druhý řidič ano. Takže první třeba 4 hodiny můžu řídit já a pak stačí když se vystřídáme, nebo tím že to je nad 8 hodin musí celou cestu jet jen přepravce? Pojedeme v pátek tam, přespíme někde a pak v sobotu ráno zpátky už s kobylkou. Spíš se bojím jak to hříbě zvládne. Hříbě povezeme poprvé.

Nejlepší je, zavolat na veterinu, tam vám přesně řeknou.
AjiskaN
napsal(a):
Myslela jsem že Němci mi vystaví traces z místa, odkud hříbě pojede. A u nás v ČR ho pak po dovozu jen přihlásím. Ale asi je teda potřeba zařídit ještě něco?
ve stáji odkud klisničku povezete musíte nahlásit, že požadujete Traces ( ten si hradíte Vy ) + by měla mít hotové krve na infekční anemii ( někde řeknou, že je to až od roku, u nás jí požadovali ) K Traces bude potřeba SPZ auta, vozíka, jméno řídiče a jeho registrační číslo přepravce a adresa stáje, kde bdete klisnu skládat. Jinak pokud nastelete, dáte dostatek sena nebude s délkou přepravy problém. Že máte ve vozíku kameru beru jako samozřejmost
Kameru máme a ještě jsem zapomněla, že 9 hodin cesty je to do hříbárny, ovšem došlo k malé změně a odmítli nám ji večer přijmout, řekli ať přijedeme za světla. Máme domluvené ustájení na noc. Ze stáje odkud hříbě pojede, do smuveného ustájení je to okolo 6 hodin cesty. Tím se tedy vyhneme i tomu nahlašování a plánu trasy, které musí být nad 8 hodin ne? Předpokládám teda že nevadí že tam hříbě bude 1 noc a v Traces bude tato stáj normálně uvedená?
AjiskaN
napsal(a):
Kameru máme a ještě jsem zapomněla, že 9 hodin cesty je to do hříbárny, ovšem došlo k malé změně a odmítli nám ji večer přijmout, řekli ať přijedeme za světla. Máme domluvené ustájení na noc. Ze stáje odkud hříbě pojede, do smuveného ustájení je to okolo 6 hodin cesty. Tím se tedy vyhneme i tomu nahlašování a plánu trasy, které musí být nad 8 hodin ne? Předpokládám teda že nevadí že tam hříbě bude 1 noc a v Traces bude tato stáj normálně uvedená?
v Traces musí být uvedená každá zastávka. Takže tam musíte nechat uvést konečnou stáj i tu, kde budete přenocovat. A doporučuji nechat udělat ty krve. Nemuseli by Vám dovolit hříbě složit

Pokud tohle váš certifikovaný přepravce neví, je otázka, zda je skutečně profesionálním přepravcem a zda tedy splňuje náležitosti. Pokud má pouze kurz se zkouškou a má jen průkazku, tak vám stejně cestu nebude moci garantovat. V první řadě se tedy na tyto náležitosti ptejte jeho, je-li profesionální přepravce, musí toto znát a nebo vědět, kde to zjistit.
Další nejbezpečnější zdroj těchto informací je veterinární správa a aktuální znění zákona.
Nějaké info v odkaze
http://www.czech-press.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=8944:cesta-s-konem-za-hranice&catid=2025:2016-03
Nějaké info v odkaze
http://www.sdruzenirozcestnik.cz/?p=27&i=i0017
Další
https://www.equichannel.cz/dovoz-kone-ze-zahranici
Závěrem bych vás ráda ujistila, že se bude jednat o přepravu nad 8 hodin, ať již uděláte po cestě přestávku s ustájením přes noc, nebo ne. Za trvání přepravy se považuje rozmezí od nakládky na adrese odeslání po vyložení v destinaci.