Nejste těžcí na svého koně - help

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2020 00:15
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Měla bych prosbu. Dle stejnojmenného článku jsem si udělala v Excelu tabulku a trošku mi to nevychází, dle % v pohodě, dle vzorce moc ne - resp. mi to nekoliduje s realitou. :)

Chtěla jsem vás poprosit, pokud byste měli chuť, dosadit vaše a koňovy hodnoty do vzorců z obrázku a napsat výsledek, jak vám to vychází.

Když si vezmu, že já s cajky mám 65 kilo, kůň by měl např. 600 kg, tak dle procent jsem na 10,8%. Ale podle vzorce, když to vezmu obráceně, tak abych měla ideální hodnotu 75, musel by mít kůň holeň 25 cm, což mi přijde jako blbost.

Výsledky dle procent
- 10% ideál, do 20% ok, nad 25 % už moc.
Hodnoty dle vzorce - pod 75 super, 75-80 akceptovatelné, nad 80 riziko přetížení.

Nemám právě pocit, že člověk s 65 kg je na 600 kg koně těžký, proto pátrám nad platností toho vzorce.
Děkuji za případnou konkrétní zpětnou vazbu.

Odkaz na článek: https://www.equichannel.cz/nejste-tezci-na-sveho-kone

11.10.2020 07:35
lenacia

XXX.XXX.173.31

Já našla tyhle tabulky které cca propočítávají tu váhu
https://good-horse.com/tools/calculator-much-weight-can-horse-carry/

Jako... Rámci faktu že mám těžší western, tak sem v tuhle chvíli kolem maxima váhy. A přitom kdybych tam hodila lehkou Anglii tak sem daleko v normě. Ale zase je to sedlo šité na míru a sedí.
Snažila jsem se dohledat jednu studii, která tohle rozebírala, ale zaboha ji nemůžu najít :(. Myslím že už sem to zmínila v jiné diskuzi ohledně váhy. Protože kvalitní western by právě měl zvládnout rozkládat váhu lépe než Anglie a tím je vlastně paradoxně ideálnější pro těžší jezdce. A fakt že by v dnešní době vcelku tenkonohých drobných koní amerických plemen, snad téměř nikdo nesplňoval tento limit, hlavně v rámci chlapů.
Taky se tam zmiňoval i styl ježdění. Když sem já třeba měla těch 130 kilo, tak sem na Sáře jezdila fakt jen krokem, klus max pár metrů, ano, bylo to později samozřejmě i kvůli strachu po pádu, to nepopírám ale nejsem tak hloupá, nehrcala bych jí do zad tou váhou.

11.10.2020 08:07
Slon Indický

XXX.XXX.243.3

Ten druhý vzorec vychází tak, že 600 kg kůň s holení 20 cm na sobě jezdce mít nesmí vůbec - i bez jezdce má výsledek přes 84. Pokud by měl holeň s obvodem 21 cm, tak má sám o sobě už přes 80.
Naopak pokud by tam byl 100 kg jezdec na poníkovi 300 kg s OH 17 cm, vychází to jako daleko před normou. Brrr.

11.10.2020 11:12
milada_fr

XXX.XXX.60.147

moc to řešíte...

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2020 12:20

Také si myslím, že to moc řešíte. Vzorec je jedna věc, selský rozum druhá. Mít 120 kg a víc vlastní hmotnosti, začnu radši zapřahat, než abych si strhla koně. Dále to není jen o váze, ale také o zkušenosti jezdce, jestli se umí posadit na zadek a nesmíme zapomenout ani na přiježděnost koně - řada koní chodí po předků, jezdci na to dlabou a to může dělat se zády také pěknou neplechu.

11.10.2020 16:28
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ale tady nejde o to, že to moc řeším a na koně bych kvůli tomu nesedla, ale že výzkumem podložený vzorec mi dává podivné výsledky, které podle mě neodpovídají moc realitě. A proto jsem poprosila ostatní, zda by to zkusili podle své reality dosadit, prostě pro ověření. To je celé.

11.10.2020 17:14
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Lenacia - díky za odkaz - hodnoty právě vychází diametrálně odlišně.

Slon Indický - přesně nad tím jsem bádala, tak mě zajímá, jestli to někomu vychází. On teda v článku je ten vzorec napsán naprosto šíleně, snad jsem ho dobře zjednodušila pro naše jednotky.

Jinak když si za jezdce a cajky dosadím 0 kg, tak mi třeba vyjde, že aby kůň o hmotnosti 500 kg měl těch 75 (tedy aby sám sebe unesl bez následků), tak jeho holeň musí být nejméně 19 cm, při 18 cm se blížíme té osmdesátce. Nějak netuším, jestli to odpovídá skutečnosti? Tohle nemám v oku.

A kůň o váze 600 kg by na 22,5 cm holeni dosáhl těch 75, s 23 cm holení a jezdcem (+cajky) o hmotnosti 52 kg jsme na hodnotě 80.

Přemýšlím, kde dělám já a nebo soudruzi z NDR chybu.

11.10.2020 17:25
Slon Indický

XXX.XXX.54.253

Dotaz napsal(a):
Lenacia - díky za odkaz - hodnoty právě vychází diametrálně odlišně.

Slon Indický - přesně nad tím jsem bádala, tak mě zajímá, jestli to někomu vychází. On teda v článku je ten vzorec napsán naprosto šíleně, snad jsem ho dobře zjednodušila pro naše jednotky.

Jinak když si za jezdce a cajky dosadím 0 kg, tak mi třeba vyjde, že aby kůň o hmotnosti 500 kg měl těch 75 (tedy aby sám sebe unesl bez následků), tak jeho holeň musí být nejméně 19 cm, při 18 cm se blížíme té osmdesátce. Nějak netuším, jestli to odpovídá skutečnosti? Tohle nemám v oku.

A kůň o váze 600 kg by na 22,5 cm holeni dosáhl těch 75, s 23 cm holení a jezdcem (+cajky) o hmotnosti 52 kg jsme na hodnotě 80.

Přemýšlím, kde dělám já a nebo soudruzi z NDR chybu.

Podle mě to je vzorec pro americké prostředí, kde se hodně jezdí na menších koních typu qh, že pro naše standardní velké teplokrevníky to nesedí.
Obecně bych to viděla tak, že maximálně 20% váhy u zdravých správně ježděných koní, kteří jsou na ježdění a v kondici, u koní se slabší holení nebo hřbetem, mladých a starých a nebo třeba nekvalitně ježděných adekvátně míň - třeba u obsedání mladého subtilního koně se slabší holení klidně jen 10% váhy.

11.10.2020 17:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Slon Indický napsal(a):
Podle mě to je vzorec pro americké prostředí, kde se hodně jezdí na menších koních typu qh, že pro naše standardní velké teplokrevníky to nesedí.
Obecně bych to viděla tak, že maximálně 20% váhy u zdravých správně ježděných koní, kteří jsou na ježdění a v kondici, u koní se slabší holení nebo hřbetem, mladých a starých a nebo třeba nekvalitně ježděných adekvátně míň - třeba u obsedání mladého subtilního koně se slabší holení klidně jen 10% váhy.

To je zajímavá poznámka s těmi americkými plemeny, tenhle aspekt mě nenapadl. Brala jsem to tak, že by to mělo platit i pro nás, proto že je to na Eqiuchannelu uváděno, ale právě na naše podmínky mi to neodpovídá.

Takže prostě zase platí pro nás spíš ty normy kavaleristů. To mi přijde blíž realitě, akorát teda je důležité zohlednit i ty další zmíněné podmínky - tedy třeba nenavalit na mladého koně 20% a myslet si, že je to cajk. I když to udělá jen ten, komu je zdraví toho zvířete ukradené, normální člověk chce, aby mu koník zdravotně dlouho vydržel, nebude ho huntovat hned od začátku a bude pro jeho zdraví dělat to nejlepší.

11.10.2020 18:00
lenacia

XXX.XXX.173.31

To už sem taky viděla. Ani ne tříletý quarter... Obsedán. Kvh s. Bídou 150cm. Na záda rovnou klasický western 17" "dáváme na koně rovnou takové sedlo, na kterém ho budeme jezdit".... No a do sedla si, sedl, sice normální chlap, ale o výšce nejakejch 180cm...
A to sem taky četla, že koním víc jako samotná váha víc vadí váha oproti výšce jezdce. To se tady ale taky několikrát řešilo.

11.10.2020 18:21

lenacia napsal(a):
To už sem taky viděla. Ani ne tříletý quarter... Obsedán. Kvh s. Bídou 150cm. Na záda rovnou klasický western 17" "dáváme na koně rovnou takové sedlo, na kterém ho budeme jezdit".... No a do sedla si, sedl, sice normální chlap, ale o výšce nejakejch 180cm...
A to sem taky četla, že koním víc jako samotná váha víc vadí váha oproti výšce jezdce. To se tady ale taky několikrát řešilo.

To mi přijde celkem standart. A pak mě děsí, co mají ti koně ve čtyřech letech už odchozeno za závody.

11.10.2020 18:37
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To mi přijde celkem standart. A pak mě děsí, co mají ti koně ve čtyřech letech už odchozeno za závody.

Tak jasně, však jsou to raná plemena, že? Podobně jako A1/1. Co by ti koně chtěli za ohledy, však jsou k tomu vyšlechtěni... A úplně nej je, když mají v původu QH a A1/1, na ty se může se 100 kg + lézt už ve druhém roce života, to je jasný. Mají přece silnou kostru... Někteří lidé mají v hlavě fakt na....

11.10.2020 18:51

Dotaz napsal(a):
Tak jasně, však jsou to raná plemena, že? Podobně jako A1/1. Co by ti koně chtěli za ohledy, však jsou k tomu vyšlechtěni... A úplně nej je, když mají v původu QH a A1/1, na ty se může se 100 kg + lézt už ve druhém roce života, to je jasný. Mají přece silnou kostru... Někteří lidé mají v hlavě fakt na....

No já s Vámi souhlasím :)) Sama jsem si teď beru pozdí neobsedlé plemeno a jsem nadšená, že ten kůň má 4 a půl a je z pastvin, zvyklý na základní manipulaci, ale zatím na něm nikdo neseděl....tyhle příklady, co popisujete, mne opravdu děsí.

11.10.2020 20:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

milada_fr napsal(a):
moc to řešíte...

Nejde o to, co my tu řešíme, ale o to, aby se nějaký ňouma neřídil podle chybných tabulek a neublížil koni.

11.10.2020 21:27

Dotaz napsal(a):
Měla bych prosbu. Dle stejnojmenného článku jsem si udělala v Excelu tabulku a trošku mi to nevychází, dle % v pohodě, dle vzorce moc ne - resp. mi to nekoliduje s realitou. :)

Chtěla jsem vás poprosit, pokud byste měli chuť, dosadit vaše a koňovy hodnoty do vzorců z obrázku a napsat výsledek, jak vám to vychází.

Když si vezmu, že já s cajky mám 65 kilo, kůň by měl např. 600 kg, tak dle procent jsem na 10,8%. Ale podle vzorce, když to vezmu obráceně, tak abych měla ideální hodnotu 75, musel by mít kůň holeň 25 cm, což mi přijde jako blbost.

Výsledky dle procent
- 10% ideál, do 20% ok, nad 25 % už moc.
Hodnoty dle vzorce - pod 75 super, 75-80 akceptovatelné, nad 80 riziko přetížení.

Nemám právě pocit, že člověk s 65 kg je na 600 kg koně těžký, proto pátrám nad platností toho vzorce.
Děkuji za případnou konkrétní zpětnou vazbu.

Odkaz na článek: https://www.equichannel.cz/nejste-tezci-na-sveho-kone

Proč ve druhém vzorci násobíte hodnotou 2,822? Podle vzorce z článku (celková hmotnost jezdce+koně+výstroje (v librách) děleno obvod holeně (v palcích) děleno 2) byste měla dělit dvěma.

12.10.2020 00:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč ve druhém vzorci násobíte hodnotou 2,822? Podle vzorce z článku (celková hmotnost jezdce+koně+výstroje (v librách) děleno obvod holeně (v palcích) děleno 2) byste měla dělit dvěma.

Protože jsem ten zlomek upravila, aby se to mohlo počítat rovnou v kg a cm a nemuseli jsme to převádět.

Dosaďte si do obojího a vyjde vám to stejně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík