Diskuze - sbírání koblížků na veřejném prostoru

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Maky92

18.11.2020 08:09
Maky92

XXX.XXX.123.69

Zdravím,

jelikož jsem v nové stáji a roznesla se zpráva o nesebraném koblížku na veřejné cestě, nedalo mi to a přemýšlela jsem nad správným řešením.
V minulé stáji to probíhalo následovně: pokud váš kůň znečistil veřejnou komunikaci ve vesnici, kde se stáj nachází (jen úsek cca 500 m, zbytek byl "jedno"), měl majitel spoušť uklidit, jakmile dojezdí, dovede koně. Takže při cestě na vyjížďku se neslejzalo, počkalo se, až se kůň odvede po vyjížďce do výběhu. Faktem bylo, že X koblížků se neuklidnilo, ať už z pohodlnosti, nebo že člověk zapomněl. Pokud kůň vykonal potřebu dál od stáje, neřešilo se to.
V nové stáji je cedule, že si máme po koni uklízet po celé vesnici a veřejných komunikacích. Tak by mě zajímalo, jak to máte vy? Seskakujete ze sedla a řešíte nebo až obstaráte koně? Já si neumím představit, že vozím igelitku a skládací lopatku, zas na druhou stranu chápu, že místní obyvatelé nebudu rádi, když jejich ratolesti budou skákat kolem koblížku. Odsunout koblížek do škarpy si myslím, že by nebylo vhodné řešení (alespoň tam, kde mám koně já).

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.11.2020 08:40

Záleží na tom, kde k tomu dojde a jaká je možnost odklidit. Pokud se to stane uprostřed zástavby bez vhodného neudržovaného trávníku, kam bych poklad odkopala, neslézám, doufám, že mě nikdo nezlynčuje, a dojedu s lopatou hned jak zahodím koně doma. Také neslézám na rušné pozemní komunikaci, opět se snažím v nejkratší době dojet s lopatou, zaparkovat někde mimo, a dojít si navštívenku uklidit.

Kdekoli, kde jen trochu jde, odkopávám nebo jinak uklízím (na voze s sebou vozíme lopatku a kyblík) okamžitě.

K nakouknutí a zvážení doporučuji nový český počin - vaky na bobky Snoozers - Hnůj bag, pokud někoho eventualita znečištění intravilánu velmi znepokojuje :-)

18.11.2020 08:44

Jsou lidé, kteří s sebou vozí právě tu igelitku (odpadkový pytel) a lopatku. Já s sebou v zimě (podsedlovka s kapsami - kůň se tolik nepotí) vozím odpadkový pytel bez lopatky, a když se namane, že musím uklidit jinak než odkopnutím, naberu prostě bobek do odpadkového pytle jako si nabírám v obchodě pečivo - převléknu si pytel přes ruce a nahrnu do něj bobek tak, abych se ho nedotkla. Jednorázové rukavice od benzinky by se asi taky hodily, ale jsem pro jednoduchost. Musela jsem pytlem odklízet asi jednou v životě :-) S polní skládací lopatkou (takový ten rýček) by to šlo asi stejně šikovně (na rýček se s trochou štěstí vejdou dvě koblihy, takže si tam člověk s těmi bábovičkami hraje slušnou dobu :-) Nejlépe se mi osvědčila obyčejná lopatka od smetáčku, stará kovová. Jenže tu lze vozit na voze, nikoli u sedla na koni :-) Ta je ale pěkně široká, a vejde se na ní celý poní bobek a nebo půlka koního

Jo, s hovnama mám velké zkušenosti.

18.11.2020 08:59
eenika

XXX.XXX.68.102

Protoze mam kone ve meste, a nez dojdem mimo zastavbu, tak je to +- 35 min, je to pro me aktualni tema. Nastesti kun venku temer nikdy nekadi . Kdysi jsem v ledvince vozila 2 sacky na ruce a takovy ten Tesco sacek a koblihy prendavala - nicmene fakt je to pracne a kolikrat nez clovek narazi na popelnici kde by to odlozil, tak je to neprakticke.
Ted proste koblihy necham na miste a ihned po vyjizdce sednu do auta a sesbiram lopatou do kyble, doma vyhodim. Pripadne pokud narazim na nekoho, kdo je napr.doma na zahradce za plotem nebo pred domem, slusne pozadam, jestli by nesebral nebo jestli nema zajem o hnojeni na zahradku .

U nas je opravdu nutne sbirat vse, protoze lide jsou zde zli a kolikrat se mi stalo, ze volali policii; sproste nadavali, aniz by si nechali vysvetlit, ze lopatu na koni fakt nevozim a ze se pak vratim; nebo si chodi stezovat primo na staj. Pritom kolikrat, nez se stihnu vratit, tak uz je kobylak sesbirany.

18.11.2020 09:04
bongani

XXX.XXX.45.91

Kdysi jsem jezdila na Karlštejně a tam to bylo hodně přísné. Na vyjížďku se jezdilo skoro přes celou obec a samozřejmě, že kobyla to potřebovala odložit dvakrát, jednou cestou tam, jednou cestou zpátky. Na louce a v lese se jí nikdy nechtělo. Takže jsem měla igelitku a jednorázové rukavice a sbírala. S plnou igelitkou jsem odjela do lesa a tam se obsahu zbavila. Ještě, že jsem měla westernové sedlo, tak si to kobyla nesla sama na hrušce, nevěřili byste, jak je taška plná kobližků těžká. Naštěstí to byla doma, kdy se igelitky ještě prodávaly v obchodě, dneska už tam mají jenom papírové tašky.

18.11.2020 09:43
kallisto

XXX.XXX.237.35

Většinou se sesedalo a odkoplo do příkopu.

18.11.2020 11:03
bassrock

XXX.XXX.251.2

Běžně jezdím s pytlíkem a jednorázovou rukavicí v kapse. Přes obec koně stejně vodíme, v rámci bezpečnosti a lepšího kontaktu s obyvateli (jé, můžu si ho pohladit) a nemám problém bobky kdekoliv sesbírat. A když mě u toho vidí místní, ještě si vysloužím pochvalu, že koňáci sbírají a pejskaři ne. Často mi lidé řeknou "nechte to, já si to dám k růžím" pokecáme a jdu dál. Nasedám až za obcí, pokud nesu pytlík s bobkem, vysypu do roští v lese, pytlík sbalím do kapsy a na stáji vyhodím.
Nevidím v tom nijaký problém, nemám potřebu jezdit na koni přes obec, velké plus jsou pak ty dobré vztahy s místními, ohradu máme na kraji obce, tak jsem ráda, že nás berou jako taky lidi a koně nekrmí (edukuji, kdykoliv můžu) a rádi nás vidí třeba na obecních akcích. To mi těch pár hoven za to stojí

Přidejte reakci

Přidat smajlík