Předem uvádím, že se považuju za zkušenou dekovačku:-), ale teď přece jen potřebuju radu.
Mám valacha, 24 let, hanoverák, mohutný, ale špatně krmitelný (celoživotně), ve venkovním ustájení. V říjnu měl problémy se zuby a navíc musel být přeřazen do jiné skupiny koní, čímž přišel o svou milovanou kobylu (tzn. nervy). Takže na zimu zhubl - podle vetky výživový stupeň č. 4, s tím, že v jeho případě (artróza) optimální - já bych si představovala ovšem pár desítek kg navíc.
Takže logické řešení - dekovat. Začali jsme úspěšně, nicméně tyhle dny, kdy je u nás přes noc - 2, ale přes den klidně i + 8, jsou teda zoufalé - nicméně stáj mám kousek od domova, takže klidně večer i ráno předekuju.
Ale - občas taky jedu na víkend pryč a nechci po ustajovatelce, aby mi koně neustále kontrolovala, jestli se mi ve dne nepotí, příp. odebrala či přidala vrstvu či vyměnila deku. Takže bych chtěla deku, která pokryje větší teplotní rozpětí - dosud jsem měla s největším rozpětím Bucas Smartex Rain a popravdě jsem si myslela, že bude stačit, ale v tomto počasí prostě má ráno pod dekou "studeno", čili ne takové to příjemné teplo, jaké bych si představovala. Nemyslím, že je mu v ní zima, ale zároveň bych chtěla, aby maximum potravy šlo do těla, ne na vyrábění tepla...
Takže - máte zkušenosti s Bucas Power? Vydrží Vám v ní kůň v teple při nižších teplotách, aniž by se při vyšších zpotil? Nebo případně doporučíte klidně i jinou deku či značku? Diky moc.
Můj kůň valach ( 15 let) se letos rozhodl, že na podzim nechce zpět do boxu a poprvé je venku 24/7 v zimě. Má na sobě Bucas Smartex extra a jsem naprosto spokojená a myslím že kůň taky. Kromě toho že kůň není zvyklý a nemá úplně ideální stádo, tak problematický (hubený ) není.
Ve stáji ale máme několik důchodců v hodně špatném stavu ( většina je majitelem víceméně odložena a všechno je na ustajovatelce, která jim právě i vybírá deky a sestavuje KD) a dva mají taky Smartex Extra a tři Power. Musím říct, že u nás obecně je s těmito dekami velká spokojenost. Teplotní komfort "bez práce". Pod dekami jsou koně v teple a pokud vyleze sluníčko, tak se mi nestalo, že by byli zpocení...ani ten můj.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Taky se přidávám se zkušeností s Bucas Smartex Extra u kobylky v horším, ze začátku spíše špatném výživovém stavu - přivezena k nám v září/říjnu.
Pod Bucaskou se nám dost často potí i při dodržení teplotních hranic dle výrobce.
Momentálně je o dost lépe nakrmená, ale potí se a nasrstila více, než tři ostatní koně stejného plemene bez Bucasek. Chtěla jsem je pořizovat všem koním ale nakonec jsem zůstala u klasického dekování, i když myšlenka byla stejná, ustajovatel u nás nám nepředekuje, maximálně když se deka rozepne, tak zase zapne. Už u více lidí jsem slyšela, že s novými Bucaskami úplně spokojení nejsou a koně se pod nimi potili, u starších řad tyhle problémy neměli.
Jana48
napsal(a):
Taky se přidávám se zkušeností s Bucas Smartex Extra u kobylky v horším, ze začátku spíše špatném výživovém stavu - přivezena k nám v září/říjnu.
Pod Bucaskou se nám dost často potí i při dodržení teplotních hranic dle výrobce.
Momentálně je o dost lépe nakrmená, ale potí se a nasrstila více, než tři ostatní koně stejného plemene bez Bucasek. Chtěla jsem je pořizovat všem koním ale nakonec jsem zůstala u klasického dekování, i když myšlenka byla stejná, ustajovatel u nás nám nepředekuje, maximálně když se deka rozepne, tak zase zapne. Už u více lidí jsem slyšela, že s novými Bucaskami úplně spokojení nejsou a koně se pod nimi potili, u starších řad tyhle problémy neměli.
Aha. Tak toho jsem se přesně bála, v zahraničních e-shopech v recenzích jsou zkušenosti bohužel podobné:-( Můj kůň je taky hodně nasrstěný, minulý týden někdy ve středu byl ráno tak akorát, ale v poledne zasvítilo slunko a ustajovatelka mi volala, že mu musela tu silnější deku sundat, že byl šíleně zpocený - no, byl, když jsem dorazila, už byl suchý, ale na srsti bylo vidět, čím prošla:-)
OK, takže Bucas Smartex můj problém asi nevyřeší, poohlédnu se tedy po jiné variantě - pokud tedy existuje...
Můj valach má Bucas smartex extra, je teda ostříhaný, ale už dosrstil a je hodně potivý. V smartex extra se v 7mi stupních obrovolně a cíleně slunil a byl jen lehce opocený na prsou. Kobyla nestříhaná zimomřivá má Freedom 300gr a byla na tom stejně. Oba mají navíc i krky.
Ovšem to co platí v lednu u nás už koncem února při té samé teplotě neplatí. Už začínají plýtvat teplem nebo co a v 300gr je jim vedro.
Když mám srovnat smartex extra a freedom 300gr, freedom je užívatelsky příjemnější, je lehčí a líp se s ní manipuluje. Smartex má zespod flís a lze s ní šoupat jen po směru srsti.
Díky za všechny příspěvky. Tak jste mě přesvědčily, že Bucas Smartex ani Bucas Power můj problém nevyřeší, a poohlédnu se spíš po řadě Bucas Atlantic, která není podšitá Stay-Dry fleecem. Já ten jejich Stay-Dry fleece taky nemusím, je sice super, že fakt můžete hodit na mokrého koně a odpotí ho to, tuhle funkci potvrzuju, ale toho smradu kolem potom...:-)