Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2021 13:18
t3reza5

XXX.XXX.212.83

Dobrý den,

uvažuji nad koupí valacha PRE, ale nemám s ním velé zkušenosti. Chtěla bych se zeptat, zda s tímto plemenem máte zkušenosti, ideálně zda jej vlastníte. Od někoho slýchávám, že PRE valach je v podsatě hřebec, že to v sobě mají zakořeněno a nejlepší je kobyla. Pak zase někdo tvrdí, že valaši dovezeni ze Španělska nemůžou být 24/7, ale potřebují box.
Já toto plemeno mám zafixované jako silné, všestranné a vyrovnané povahy.. Tak se ptám na vaše zkušenosti.

Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2021 14:16

Máte to plemeno zafixované správně. Valach PRE se v závislosti na individuální povaze bude chovat jako valach jakéhokoli jiného plemene. Znám jednoho kastrovaného na 16 letech, už je pár let po kastraci, a nehřebčí. Když je člověk blbej, a strčí ho na nástupu (kde má čas přemýšlet) vedle říjné kobyly nebo cizího koně, tak samozřejmě má kecy (skoro by někdo řekl, že si i zahřebčí), ale kdo má soudnost, nemá problém (může jít za říjnou cizí kobylou klidně na vyjížďku - na druhou stranu tenhle konkrétní jedinec mohl jít za cizí kobylou na vyjížďku klidně i jako hřebec, a nebyl s ním problém). Pokud vám někdo říká, že chování vykastrovaného koně závisí na plemeni, tak buďte velmi opatrná, co vám takový člověk ještě radí, a zda se budete takovými radami řídit.

Proč by měl potřebovat box? Naopak tradiční odchov španělů probíhá extenzivně, a ti koně jsou zhusta zvyklí na téměř volnou krajinu. Pochopitelně koně (nejen valaši) dovezení z jižních krajin, kde je trvale mírnější podnebí, se musejí dobře na místní zimu aklimatizovat. Ne, že si takového koně z Andalusie přivezete v říjnu a tradá s ním na 24/7 bez deky a bez kontroly. S odpovídající péčí ale může být rovnou 24/7 klidně i kůň z Egypta (také o takovém případu vím) - však jsou 24/7 i oholení koně. Ale vyžaduje to zvýšenou péči, samozřejmě.

V každém případě, pokud si budete pořizovat koně, rozhodně si sežeňte nějakého dobrého rozumného koňáka v okolí, který vám bude nápomocný s případnými nejasnostmi, praktickými zádrhely, výchovným působením. PRE, kterého znám, vyžaduje od jezdce přesné a jasné pokyny, je citlivý na komunikaci, a nejistotu řeší pohybem. Na což nemusí být každý jezdec zcela připraven.

1.3.2021 14:32
t3reza5

XXX.XXX.212.83

Moc děkuji za vaši reakci. Samozřejmě, ani koně vychovaného v ČR bych na zimu nepřevážela, natož z Jihu. Aktuálně mám nabídku koupit 12 let hřebce, s tím, že by se nechal vykastrovat již ve Španělsku - s dovozem v červnu. Mám k sobě velmi zkušeného trenéra, ale ten se s tímto plemenem nikdy nesetkal. Je to rodinná stáj a chovají kladrubáky. Dle něj by mělo být vše v pořáku a pokud je kuň hodný teď, tak bude hodný i potom. Od majitelky koně mám zjištěno, že není chovný, nikdy nepřipouštěl. Je chován v padoku a k ostatním valachům je hodný.

Ale pak zase s druhé ruky slýchávám, jak konkrétně valaši potřebují každodenní práci a že jsou velmi temperamentní. A že pokud je to valach, tak nesplňoval předpoklady či má nějakou charakterní vadu.

Neregistrovaný uživatel

1.3.2021 14:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51

t3reza5 napsal(a):
Moc děkuji za vaši reakci. Samozřejmě, ani koně vychovaného v ČR bych na zimu nepřevážela, natož z Jihu. Aktuálně mám nabídku koupit 12 let hřebce, s tím, že by se nechal vykastrovat již ve Španělsku - s dovozem v červnu. Mám k sobě velmi zkušeného trenéra, ale ten se s tímto plemenem nikdy nesetkal. Je to rodinná stáj a chovají kladrubáky. Dle něj by mělo být vše v pořáku a pokud je kuň hodný teď, tak bude hodný i potom. Od majitelky koně mám zjištěno, že není chovný, nikdy nepřipouštěl. Je chován v padoku a k ostatním valachům je hodný.

Ale pak zase s druhé ruky slýchávám, jak konkrétně valaši potřebují každodenní práci a že jsou velmi temperamentní. A že pokud je to valach, tak nesplňoval předpoklady či má nějakou charakterní vadu.

Bacha na pastvu. Lidi přivezou spanela soupnou ho na naše pastviny s trávou a pak se diví že je zvíře doživotně v řiti. Pro ně aspoň než se jakž takž navyknou jen výběhy a pastviny jak pro huculy nebo jiné koně co nesmí moc výživné nebo jak to Laicky rict

1.3.2021 14:47

Jo, v červnu je to dobré - nová srst najíždí od slunovratu, takže bude mít čas se připravit.

Je otázka, čemu ve Šp. říkají "hodný". Již jsem se setkala s tím, že v jižních zemích mají ty standardy někde trochu jinde. Máte šanci si toho koně osahat před nákupem?

Tu druhou ruku bych asi amputovala :-D Konkrétně valach, co znám, by byl nejradši a nejspoko, kdyby práci neměl vůbec žádnou, a flákárna po výběhu. Ale když ho po dvou třech měsících, člověk nasedlá, chová se jen o maličko nechápavěji, než když ho nasedlá druhý den :-) Podmínky k denní práci konkrétně ten mně známý jedinec nemá. Mimochodem předtím působil v rytířském divadle, kde absolvoval půlroční harcování v kamionu po DE, a pak půl roku v podstatě stál na boxe v zimovišti. A prý tam na něm jezdilo nějaké dítě po lukách v okolí toho zimoviště, když přijelo jednou do měsíce k dědovi na víkend.

Tak zatím ten váš valachem asi není, ne? Tak asi nemá ani chybu v předpokladech ani v charakteru. V chovech, kde nemají problém sestavit stádo samců, se a priori nekastruje (prachy, prachy, prachy). Takže možné je, že pokud by tam nějakého koně vykastrovali z vlastní iniciativy, tak dost možná kvůli nějakému jeho nestandardnímu projevu (a to by bylo 50/50 s variantou ho dát utratit). Ale váš je pořád hřebec, tak není důvod v tomto ohledu k pochybnostem.

1.3.2021 14:50

Souhlas s leithian, jsou to koně zvyklí na chudé a tuhé porosty, na to opravdu pozor. Nebude problém, aby si zvykl na bohatší pastvu, ale je nutné navyknout pomalu po příjezdu. S příští sezonou, pokud bude najíždět na jarní pastvu postupně - tj. mít přístup na rašící trávu už od března, by neměl být už problém. Stejně ale radši to první jaro sledovat, a následující zimu se podívat, co odrůstá za rohovinu.

1.3.2021 14:55
t3reza5

XXX.XXX.212.83

Bohužel, ošahat si ho vůbec nemůžu. Je to taková sázka do loterie. Mám akorát k dispozici videa - v terénu, při čištění a na jízdárně. Kuň je stále ve Španělsku. No, hodný, to nevím :) Na videu ho jezdí, tak slečny (dle tváře) +/- 15 let.

A ještě se Vás zeptám, samozřejmě to asi bude kus od kusu, ale pokud by se dovezl v červnu, tak může pak zůstat normálně venku na pastevce se senem ad libidum a pravděpodobně i s příkrmem? Já totiž nemám možnost ani padoku.. Máme jen přístřešek.

Muj samozřejmě valach není. Spíš to byl dotaz,kdyby to neklaplo tady s hřébou, tak zda je to s těmi valachy pravda :)

1.3.2021 15:18
liva

XXX.XXX.227.29

Pokud ten dovoz PRE myslíte opravdu vážně, kontaktujte MVDr Veroniku Żivnovou. Zná PRE velice dobře, má kontakty na chovatele ve Španělsku, v ČR pořádá kliniky se španělským trenérem....
Může vám zajistit výběr z více koní..

1.3.2021 15:19
t3reza5

XXX.XXX.212.83

liva napsal(a):
Pokud ten dovoz PRE myslíte opravdu vážně, kontaktujte MVDr Veroniku Żivnovou. Zná PRE velice dobře, má kontakty na chovatele ve Španělsku, v ČR pořádá kliniky se španělským trenérem....
Může vám zajistit výběr z více koní..

Pecka, děkuji!

1.3.2021 15:22
Horsana

XXX.XXX.40.140

V prvom rade si dajte importy otestovať minimálne na babeziózu, šanca, že by boli negatívne je takmer nulová.

1.3.2021 15:35

Já teda když vidím, co se sem prodává, tak bych fakt koně bez toho, abych ho dopředu osobně viděla, nekoupila.

1.3.2021 15:56

Ve stáji jednoho "puru" máme. Vykastrovaný byl až v zahraničí (ze Španělska cestoval nejprve do Slovenska, teprve pak se dostal s dalším majitelem k nám). Kůň je nádherný. Nemá tendence k tloustnutí. Je jemný, hodný. Ale lekavý. Fakt hodně. Lekne se, třeba uskočí, škubne sebou, pak už je v klidu. Ale rozhodí ho kde co. I když je ve stádu, bez lidí, když se ostatní koně nelekají, tak on ano. Nebude to sice plemenný znak, ale tipuji, že to byl důvod prodeje ze Španělska do zahraničí. Kvalitní, vyrovnané koně si drží. Tak na to bacha.

1.3.2021 15:58

S tím vypuštěním po příjezdu rovnou na pastvu bych byla opatrná. Raději chvíli jen omezený prostor a na seně, ono už i to naše seno bude zřejmě výživnější než to, na které je zvyklý od nich. A pak podle reakce buď zvětšovat výběh a nebo pouštět na pastvu vždy na omezenou dobu, jak to půjde. V červnu bude pastva ještě čerstvá, a po ranních mrazících může být nepříjemnost. Já bych raději byla opatrná...

1.3.2021 16:55
t3reza5

XXX.XXX.212.83

Všem moc děkuji za reakci.

1.3.2021 17:41
Elleche

XXX.XXX.157.155

PRE jsou úžasní koně :)

Co se týče 24/7 - jak již bylo zmíněno, jsou to koně zvyklí vyžít z mála. Takže pozor na zelenou pastvu, skutečně není možné ho jen tak vypustit. A i po nějaké době na adaptaci možná bude pastvu potřeba omezovat. I naše seno je výživnější než na co je zvyklý. A v zimě, to záleží. Pokud dobře nasrstí, bude mít přístřešek a stále k dispozici seno a bude venku spokojený :) tak proč ne. Je důležité se rozhodnout na základě konkrétního koně. Ono někteří PRE naši zimu skutečně mohou snášet hůře.

Ohledně pohlaví. Klisny nebývají vždy obsedlé. Ježděných klisen je málo, někdy jen základní výcvik. Narazit na klisnu přiježděnou trošku více může být oříšek a samozřejmě se to promítne v ceně.
A kdo Vám tvrdil, že valach je v podstatě hřebec, tak toho moc neví :) někdo se mnou možná nebude souhlasit, ale PRE hřebci jsou ta nejhodnější zvířata, co jsem kdy potkala. Právě že naopak hřebci málo hřebčí. Bavíme-li se o kvalitním koni z dobrého chovu. Hřebci jsou tam běžní, nikdo je nedémonizuje, prostě je vychovají :) Za mě osobně, Španělé to moc neumí najezdit, ale vychovat ano. Takže toho, že by valach hřebčil, bych se nebála, když kolikrát nehřebčí ani hřebci. Ikdyž zmíním, je třeba počítat (u hřebce i čerstvého valacha), že nějakou dobu, než si zvykne hřebčit může - ve Španělsku mívají hřebce a valachy oddělené od klisen.
Valacha se opravdu není třeba bát, protože by se mohl chovat jako zlý hřebec :)
Jak tu někdo zmínil, že se kastruje to špatné - to bývá pravda. Buď nemocné nebo charakterově vadné. Obzvlášť je-li to kastrované ještě dlouho před obsednutím. Takového opravdu nebrat, to je nejisté.

Jak tu uživatel šutřík zmínil lekavost. Já se s lekavými andalusany (ani lusitany :) moc nesetkala. Ti hřebci bývají vyrovnaní, seběvědomí koně. Já z nich cítím takový vnitřní klid :) naopak, valaši mi připadají lekavější, vzrušivější, více nestálí. Takoví labilnější. Což je však můj subjektivní dojem. Ale při kastraci v 12 letech by se tohle moc měnit nemuselo, pokud je hodný, klidný, vyrovnaný, tak asi najednou zlobit a bát se vlastního stínu nebude.

Je třeba počítat s tím, že při ježdění mohou být jiní, než teplokrevníci, které tu běžně známe v Čechách. Mám pocit, že většina například špatně snáší více jezdců. Mohou být citlivější na nepřesné, nepravidelné pobídky, navíc můžou být hůře přiježdění. Mít trenéra po ruce je velmi vhodné.
Nejsem si jistá, zda jsou to koně vhodní pro začátečníka. Někdo říká, že ano, já mám pocit, že spíše ne. Záleží na konkrétním koni, jeho zkušenostech. Určitě, jste-li jezdecký začátečník, nekupovat mladého, nepřiježděného a platit si trenéra.

K ježdění každý den... u valacha nevím, ty jsem měla vždy jen půjčené :) u hřebců to neplatí, ale zase proč by se to mělo kastrací měnit... ano, PRE bývají temperamentní, ale zároveň velmi vyrovnaní. Někteří mohou být línější. Nevidím problém jezdit jen párkrát do týdne. Spíš je dobré dělat práci pestrou, španělé dělají rádi, mají rádi lidi, tak ať se nenudí :) ale také rádi stráví den ve výběhu se stádem.

Bohužel, myslím si, že kupovat 12 letého koně na ježdění bez vyzkoušení není šťastná volba. O to spíš, pokud jste začátečník. To platí u všech koní. Nevíte, zda odpovídá Vašemu požadavku o přiježděnosti, reakce na pobídky apod., nemáte ani vyzkoušený pohyb, zda Vám vyhovuje. Nevíte ani to, zda se na něm cítíte bezpečně. Něco jiného by byl obsedlý mlaďoch, ten je přece jen podstatně tvárnější.

Dejte na radu od uživatele liva. V. Živnová ví opravdu velmi mnoho. Opravdu se poraďte, nechte si doporučit chovy, chovatele, prodejce, konkrétní koně.
Je škoda nevybrat pečlivě, budete nešťastná Vy i kůň. A pokud by se výběr vůbec nepovedl, PRE v Čechách není úplně snadno prodejný... lepší je nic nepodcenit, ať s koněm máte víc radostí než starostí :)

Pár koní PRE (ne klisny) znám velmi dobře, i jsem na nich jezdila... konkrétněji jejich charakter mohu popsat soukromě.

1.3.2021 17:55
t3reza5

XXX.XXX.212.83

Elleche napsal(a):
PRE jsou úžasní koně :)

Co se týče 24/7 - jak již bylo zmíněno, jsou to koně zvyklí vyžít z mála. Takže pozor na zelenou pastvu, skutečně není možné ho jen tak vypustit. A i po nějaké době na adaptaci možná bude pastvu potřeba omezovat. I naše seno je výživnější než na co je zvyklý. A v zimě, to záleží. Pokud dobře nasrstí, bude mít přístřešek a stále k dispozici seno a bude venku spokojený :) tak proč ne. Je důležité se rozhodnout na základě konkrétního koně. Ono někteří PRE naši zimu skutečně mohou snášet hůře.

Ohledně pohlaví. Klisny nebývají vždy obsedlé. Ježděných klisen je málo, někdy jen základní výcvik. Narazit na klisnu přiježděnou trošku více může být oříšek a samozřejmě se to promítne v ceně.
A kdo Vám tvrdil, že valach je v podstatě hřebec, tak toho moc neví :) někdo se mnou možná nebude souhlasit, ale PRE hřebci jsou ta nejhodnější zvířata, co jsem kdy potkala. Právě že naopak hřebci málo hřebčí. Bavíme-li se o kvalitním koni z dobrého chovu. Hřebci jsou tam běžní, nikdo je nedémonizuje, prostě je vychovají :) Za mě osobně, Španělé to moc neumí najezdit, ale vychovat ano. Takže toho, že by valach hřebčil, bych se nebála, když kolikrát nehřebčí ani hřebci. Ikdyž zmíním, je třeba počítat (u hřebce i čerstvého valacha), že nějakou dobu, než si zvykne hřebčit může - ve Španělsku mívají hřebce a valachy oddělené od klisen.
Valacha se opravdu není třeba bát, protože by se mohl chovat jako zlý hřebec :)
Jak tu někdo zmínil, že se kastruje to špatné - to bývá pravda. Buď nemocné nebo charakterově vadné. Obzvlášť je-li to kastrované ještě dlouho před obsednutím. Takového opravdu nebrat, to je nejisté.

Jak tu uživatel šutřík zmínil lekavost. Já se s lekavými andalusany (ani lusitany :) moc nesetkala. Ti hřebci bývají vyrovnaní, seběvědomí koně. Já z nich cítím takový vnitřní klid :) naopak, valaši mi připadají lekavější, vzrušivější, více nestálí. Takoví labilnější. Což je však můj subjektivní dojem. Ale při kastraci v 12 letech by se tohle moc měnit nemuselo, pokud je hodný, klidný, vyrovnaný, tak asi najednou zlobit a bát se vlastního stínu nebude.

Je třeba počítat s tím, že při ježdění mohou být jiní, než teplokrevníci, které tu běžně známe v Čechách. Mám pocit, že většina například špatně snáší více jezdců. Mohou být citlivější na nepřesné, nepravidelné pobídky, navíc můžou být hůře přiježdění. Mít trenéra po ruce je velmi vhodné.
Nejsem si jistá, zda jsou to koně vhodní pro začátečníka. Někdo říká, že ano, já mám pocit, že spíše ne. Záleží na konkrétním koni, jeho zkušenostech. Určitě, jste-li jezdecký začátečník, nekupovat mladého, nepřiježděného a platit si trenéra.

K ježdění každý den... u valacha nevím, ty jsem měla vždy jen půjčené :) u hřebců to neplatí, ale zase proč by se to mělo kastrací měnit... ano, PRE bývají temperamentní, ale zároveň velmi vyrovnaní. Někteří mohou být línější. Nevidím problém jezdit jen párkrát do týdne. Spíš je dobré dělat práci pestrou, španělé dělají rádi, mají rádi lidi, tak ať se nenudí :) ale také rádi stráví den ve výběhu se stádem.

Bohužel, myslím si, že kupovat 12 letého koně na ježdění bez vyzkoušení není šťastná volba. O to spíš, pokud jste začátečník. To platí u všech koní. Nevíte, zda odpovídá Vašemu požadavku o přiježděnosti, reakce na pobídky apod., nemáte ani vyzkoušený pohyb, zda Vám vyhovuje. Nevíte ani to, zda se na něm cítíte bezpečně. Něco jiného by byl obsedlý mlaďoch, ten je přece jen podstatně tvárnější.

Dejte na radu od uživatele liva. V. Živnová ví opravdu velmi mnoho. Opravdu se poraďte, nechte si doporučit chovy, chovatele, prodejce, konkrétní koně.
Je škoda nevybrat pečlivě, budete nešťastná Vy i kůň. A pokud by se výběr vůbec nepovedl, PRE v Čechách není úplně snadno prodejný... lepší je nic nepodcenit, ať s koněm máte víc radostí než starostí :)

Pár koní PRE (ne klisny) znám velmi dobře, i jsem na nich jezdila... konkrétněji jejich charakter mohu popsat soukromě.

Strašně moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Začátečník nejsem, ale jako šutr v sedle taky nesedím. Stále mám u sebe trenéra, jelikož se chci dopracovat do fáze, že koni opravdu vadit nebudu. Jezdila jsem ČT, Norika, Kladrubáka a teď jezdím Holštýnku. Zatím mé představě koně se nejvíce přiblížili Starokladrubáci, ale ještě to není ono.
Co se pestrosti týče, tak si myslím, že by měl. Do stáje chodím tak 3x-4x do týdne a pod sedlem pověčinou jen 1x do týdne. Jinak chodíme na vycházky na ruce a děláme různý pičičandy v hale, jelikož Holštýnka potřebuje opravdu různorovou práci a potřeubuje zaměstnat hlavu.
Určítě paní Živnové napíšu,či se s ní spojím jinak. Za ten kontakt moc děkuji

Pokud byste měla čas a chuť, tak bych si soukromě přečetla Vaše zkušenosti. Zde je můj email: thcaa@seznam.cz

1.3.2021 17:58

Máme valáška PRE. Kupovaného v ČR, ale původem ze Španělska. Byl ve stádě hřebců, kde byl vůdcem. Hodně hřebčil, takže jsme ho nechali vykastrovat ještě před převozem, protože jsme pro hřebce neměli podmínky. Trvalo to pár měsíců než se uklidnil, ale teď je zlatý. Je to kůň, který má velmi vysoké sebevědomí a je velmi inteligentní. Je to prostě kůň, který má svůj názor a je potřeba se s ním dohodnout a ne ho lámat - to u něj naprosto nefunguje. Ale vůbec není sprostý a zákeřný. Je pracovitý a šikovný, úžasně vnímavý. Zkoušeli jsme i režim 24/7, ale nevyhovuje mu to, zvlášť v zimě. Takže na noc do boxu. Je to prostě jižánek, který si užívá sluneční výheň a zima mu vadí. Když v zimě hodně přituhne a on nemá deku odpovídající gramáže, hned to dá najevo. S krmením je to horší. Opravdu nemůže být na vydatné pastvě - má z toho zdravotní problémy.

3.3.2021 20:36
Žofi

XXX.XXX.80.55

Také jsem jedou majitelkou mladého PRE valacha dovezeného ze Španělska a po dvaceti letech vlastnictví teplokrevníků mohu za sebe odpovědné říct, že PRE (jezdila jsem na vícero koních tohoto plemene) mi neskutečně sedlo a už bych neměnila. Nemohu říct, že jsou jiní, jsou to stále koně, ale “něco” tam je, co jsem u teplokrevníků prostě nenašla (tím je ale rozhodně nechci hanit, naopak jsem jim za ty roky moc vděčná za vše a mají samozřejmě jiné přednosti).
Můj valach je mohutnější postavy, ale menší, je velmi inteligentní, pokud mu práce dává smysl a jezdec ho umí namotivovat, tak to není trénink, ale symfonie :). Je dominantní ve stádě, někdy až agresivní vůči některým koním. Také mu ale dělá vyloženě dobře lidská společnost a myslím si, že mohu i potvrdit silné pouto se svým majitelem. A hraje si a pokud si někdo hraje s ním, je na něm vidět, jak je spokojený.
Ovšem nesnáší déšť a samozřejmě ani zimu, byť je velmi dobře nasrstěn a samozřejmě má i deky odpovídajících gramáží. Jakmile nastane pro něj nevyhovující počasí, ze všech koní jde slyšet jen on, že chce okamžitě domů :).
Chody má extra pohodlné, holeň hrubou, záda kulatá s masivními, ale krátkými bedry (napasovat sedlo byla záležitost několika měsíců), lehce krmitelný.
Osobně jsem více než spokojená, ovšem jestli mohu sdělit osobní názor - rozhodně to není plemeno pro začátečníky bez odborného dozoru, nesebevědomé jezdce nebo jezdce z hrubou rukou. Ano, jsem si vědoma toho, že toto se týká všech plemen bez vyjímky, ale u PRE to vnímám malinko citelněji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík