Facebook a nesouhlas majitele koně se zveřejněním fotek nájemcem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2021 11:46
fríský

XXX.XXX.33.97

Dobrý den, koňáci
chtěla jsem se zeptat, zda někdo řešil, to, že nájemce koně se vyfotil s ním a dal jejich fotky na svůj anonymní profil na FB bez souhlasu a za zády majitele koně.
Chtěla jsem se prosím Vás zeptat, zda to někdo případně řešil a jakým způsobem ?
Děkuji.

4.3.2021 11:50
Arbora

XXX.XXX.233.1

Akože niekto prenájima koňa, prenajímateľ sa s ním odfotí a dá si to na FB a majiteľovi to vadí, lebo...? Akým spôsobom to majiteľovi škodí? Má niečo o tom, čo sa prenajímateľ nesmie s koňom fotiť uvedené v zmluve o prenájme?

4.3.2021 11:58
kallisto

XXX.XXX.237.35

Pokud to nemáte ve smlouvě ošetřené, tak máte smolíka. Nájemce nedělá nic protiprávního, nijak nikomu a ničemu neškodí.

Leda pověsti majitele, proto se mu to asi nelíbí, že...

4.3.2021 12:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ať už to ve smlouvě je, či není, kůň je pronajimatele. A ten si, bohužel/bohudík, může stanovit jakákoliv pravidla. Jde spíš o to, jak moc chce nájemce na tom koni jezdit. Jestli tedy majitele pošle do někam nebo slíbí, že už to víckrát neudělá.

4.3.2021 13:32
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Je zakázáno zveřejňovat fotky zvířete bez souhlasu majitele. Je to v zákoně (teď z patra neřeknu v kterém). Ale vždy je potřeba žádat majitele jakéhokoliv zvířete o povolení.
Takže v krajním případě se to může řešit i trestním oznámením...

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2021 13:36

A domluvit se spolu - to nejde? Třeba vůbec netuší, že to může vadit...

4.3.2021 13:45
kallisto

XXX.XXX.237.35

-Veru- napsal(a):
Je zakázáno zveřejňovat fotky zvířete bez souhlasu majitele. Je to v zákoně (teď z patra neřeknu v kterém). Ale vždy je potřeba žádat majitele jakéhokoliv zvířete o povolení.

Googlím a nenacházím. Není to jen v případě komerčního využití fotek?

4.3.2021 13:48

kallisto napsal(a):
Googlím a nenacházím. Není to jen v případě komerčního využití fotek?

I při komerčním využití by souhlas asi nebyl nutný. Alespoň to tak bývalo:

https://www.bezplatnapravniporadna.cz/obcanske-pravo/autorske-pravo/13225-je-k-fotografovani-zvirete-nutny-souhlas-majitele.html

4.3.2021 13:54

-Veru- napsal(a):

Ať hledám, jak hledám, nikde to nemůžu najít. Ani mě nenapadá na základě jaké právní podstaty by se to mělo postihovat
- autorský zákon řeší vztah autora díla (fotografa) k dílu
- ochrana soukromí a identity se může týkat zvířete jen okrajově, a pokud je ustájeno u nájemce, a s majitelem ho vlastně nic z fotografie identifikovatelného nepojí (pokud to není vyloženě celebrita a nebo zvíře celebrity, o kterých je známo, komu patří), hrozně těžko by se to dokazovalo
- ochrana zvířat tady vůbec nepřichází v úvahu
- majetkoprávní vztahy hrají roli jen pokud by fotografování narušovalo právo na užívání zvířete nebo narušovalo majetkové vztahy, což je u pořízení fotografie zvířete v nájmu naprostý nesmysl - to by se spíš už mohl domáhat ten nájemce, pokud by si to najaté zvíře někdo fotil, protože užívací právo k němu má na základě smlouvy on
- občanský zákoník říká, že konkrétní osobu a nebo snímky osobní povahy lze fotit pouze s jejím souhlasem. Hodně by se dalo polemizovat nad tím, do jaké míry je kůň (nadto v ustájení, nadto v pronájmu) osobní povahy (ale tohle info je z článku před NOZ)

Musíte fotit z místa, které je veřejně přístupné, případně z místa, kam máte dovolen vstup (vaše zahrada), v areálu ustajovatele se souhlasem ustajovatele. Na akci se souhlasem pořadatele.

Ale budu ráda, pokud někdo vytáhne paragraf, který se dá použít, samotné by se to hodilo a naši majitelé by to jistě ocenili, aby měli něco "v záloze".

4.3.2021 13:55
Arbora

XXX.XXX.233.1

Trestné oznámenie za to, že niekto, komu som dobrovoľne (a pravdepodobne za poplatok) zverila svoje zviera do rúk a ten si ho dal na facebook. Kde to prosím vás, ľudia, žijete??

4.3.2021 13:56

Arbora napsal(a):
Trestné oznámenie za to, že niekto, komu som dobrovoľne (a pravdepodobne za poplatok) zverila svoje zviera do rúk a ten si ho dal na facebook. Kde to prosím vás, ľudia, žijete??

No, brzo už v Emerice, jak se to teď vyvíjí.

4.3.2021 14:18
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Být tím nájemcem a číst tuto diskuzi, radši bych si pronajala jiného koně.

4.3.2021 14:28
fríský

XXX.XXX.33.97

Vidím, že je to pěkné téma na diskutování a i bude poučné pro jiné lidi.
Smluvně to není ošetřené, protože to majitelka předtím nikdy neměla potřebu řešit.
Ještě nájemce na fotkách vypadá jako kdyby byla majitelkou koně ona.
Bohužel nerespektuje žádosti o smazání fotek.

4.3.2021 14:46
Arbora

XXX.XXX.233.1

Lol, to vážne? Koľko rokov majú títo ľuda, 12??

Ja neviem, bývam v prenajatom byte a tiež sa o ňom vyjadrujem ako o svojom, občas si dokonca nedám pozor a poviem tomu domov. Mám sa teraz báť, že somnou prenajímateľ rozviaže zmluvu?

Ešte raz sa pýtam, ako to koňovi a majiteľovi škodí? Ubližuje tomu koňovi nejako prenajímateľka?

4.3.2021 14:52
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Já neříkám, že s tím souhlasím, nebo že to po lidech vyžaduju, jen konstatuju :-) Jinak má to souvislost s GDPR. Byl tam výklad ve smyslu, že pokud je to zvíře identifikovatelné a může vést k identifikaci majitele a takový kecy...

4.3.2021 15:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

-Veru- napsal(a):
Já neříkám, že s tím souhlasím, nebo že to po lidech vyžaduju, jen konstatuju :-) Jinak má to souvislost s GDPR. Byl tam výklad ve smyslu, že pokud je to zvíře identifikovatelné a může vést k identifikaci majitele a takový kecy...

Zvážila bych, zda mi stojí toto za to, jezdit právě toho koně.Je to banalita. Co udělá majitel, pokud by došlo k nějakému vážnějšímu problému?! Pošle na pronajímatelku nějaké bijce?

4.3.2021 16:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takže majitelce vadí, že se někdo "chlubí jejím peřím"?

4.3.2021 16:25
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dotaz napsal(a):
Takže majitelce vadí, že se někdo "chlubí jejím peřím"?

Tak to peří nemá pronajímat. Zadarmo to jistě nedělá.

4.3.2021 16:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak to peří nemá pronajímat. Zadarmo to jistě nedělá.

Já bych zase tak přísná nebyla, netušíme, jak nájemkyně koně prezentuje - třeba tvrdí, že je její.

4.3.2021 17:45

"Ještě nájemce na fotkách vypadá jako kdyby byla majitelkou koně ona."

Prosím, jak se dá "vypadat, jako kdybych majitelkou koně byla já"?
Sedí na něm, tulí se k němu, má na něm z vlastní kapsy nakoupené věci?
I kdyby napsala "můj koníček nemá rád mrkev", tak tím nemusí nutně vyjadřovat vlastnický vztah. Stejně jako s tím bytem. Stejně jako když mluvím o svém paneláku.

Pokud ale tvrdí, že je její, je to něco jiného, to je pak samozřejmě nepravdivé tvrzení, které ovšem není jakkoli postihnutelné. Pokud by to náhodou dosáhlo nějakého levelu "nactiutrhání", kdy by vznikla skutečně škoda pomluvou (ve smyslu například "bývalá majitelka se nestarala, tak mi ho dala", "chudák od bývalé majitelky přišel takový a takový, a tady se dává dokupy" a podobně), asi by bylo možné vyžadovat nějakou kompenzaci a nebo úřední zákaz takového vyjadřování, ale s vymahatelností nevím nevím.

4.3.2021 19:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já nevím, ale kdyby mi někdo sponzoroval koně částkou zhruba 6 tis/měs., což jsou běžné náklady + se o něj dobře staral, tak ať si klidně užije těch pár minut slávy a s koněm se pro mě za mě vyfotí třeba i na bilboard.

4.3.2021 21:46
Andrea 24

XXX.XXX.49.152

Já bych se spíš soustředila na to, co ten dotyčný nájemce mému koni přinesl, protože to je podstata toho, být majitelem koně. Upozadit svoje ego a neřešit zbytečnosti. Nicméně kůň nepodléhá GDPR a dokonce k fotce má fotograf autorská práva.

5.3.2021 06:20
Nag22

XXX.XXX.232.39

Upřímně moc nerozumím tomu, proč je tohle problém?
Pokud jsem majitel koně, proč tedy dávám koně do pronájmu? Z Finančních důvodů? Nemám na svého koně čas? Nebo dostatečné zkušenosti?
Ve všech těchto případech je tedy asi dobré, když se najde někdo, kdo za koněm bude jezdit a bude se mu věnovat, nějaká fotka by mi byla ukradená a byla bych ráda, že se koni někdo věnuje. Nebo máte s pronajímatelkou jiný problém? Uškodila nějak vašemu koni?
Ještě mě napadá, že možná někdo pronajímá svého koně proto, aby případně předal svoje zkušenosti. V tomto případě bych ale byla ještě radši, pokud by dosáhli nějakého úspěchu a chtěli se pochlubit.

Upřímně, koně v pronájmu jsem měla víckrát, platila jsem za něj nemalou částku a nikdy by mě nenapadlo, že uveřejnění fotky koně by mohl být nějaký problém. O pronajatého koně jsem se vždy starala s láskou, věnovala mu veškerý svůj volný čas.
Pokud se pronajímatelka prezentuje, že je to její kůň, je to skutečně tak? Tím, že dáme fotku se zvířetem na svůj profil, tak tvrdíme, že je naše?

A chtěla bych tedy opravdu pochopit, čemu to tolik vadí.
Mně by bylo upřímně buřt, jestli má někdo s mým koněm někde fotku. A ať klidně říká, že je jeho, kůň by byl pořád v mém vlastnictví a dělat rozhodnutí můžu já, ne pronajímatel/člověk, co má s tím zvířetem fotku.

Přijde mi to trochu zbytečné.
Nebo má snad kůň na čele vyholené Vaše jméno a bojíte se, že ta fotka někoho dovede k Vám? Je ten kůň opravdu tak specifický, aby si každý řekl - ten kůň byl člověka xy a teď ho má tenhle člověk, co s ním má fotku?

5.3.2021 08:18
kallisto

XXX.XXX.237.35

Jako sehnat dneska slušného jezdce na koně je asi problém, koní všude mraky, lidi si můžou vybírat kde a na čem budou jezdit. Nedovedu si moc představit, že mi dá někdo tuto podmínku při pronájmu. Mám se ke koni chovat jako k vlastnímu a nemůžu si s ním udělat fotku? Kolik lidí by si s takovou podmínkou pronajalo koně?

5.3.2021 08:26

kallisto napsal(a):
Jako sehnat dneska slušného jezdce na koně je asi problém, koní všude mraky, lidi si můžou vybírat kde a na čem budou jezdit. Nedovedu si moc představit, že mi dá někdo tuto podmínku při pronájmu. Mám se ke koni chovat jako k vlastnímu a nemůžu si s ním udělat fotku? Kolik lidí by si s takovou podmínkou pronajalo koně?

udělat asi můžete, ale nesmíte zveřejnit

5.3.2021 09:14
etnies86

XXX.XXX.245.26

taky nechápu, že by někomu vadilo, že si s jeho pronajatým koněm udělá fotku a dá si ji na facebook. já taky dávám fotky koníka co jezdím, není můj a píšu o něm jako moje kobylka.... a pokud vám to vadí, tak prostě jen dotyčného poproste, že si nepřejete aby fotky vašeho koníka dávál na sociální sítě.

5.3.2021 09:41
canka

XXX.XXX.249.200

Taky nevidím problém v tom,aby se s koněm vyfotil a fotku někam umístil..důležité snad je,že vy víte,že koník je váš?A jestli vám navíc ten člověk platí a ještě pomáhá,tak snad vás ta fotka nezabije?

Nejedná se tedy o pronájem,ale...Jednou týdně ke mě chodí kamarádka..nechci,aby mi něco platila,ale aby si mohla svézt zadek,tak si to prostě musí odmakat + vždycky holkám přinést něco na zub(mrkve,jablka..). Vím,že se na ní můžu spolehnout,že se ke kobyle bude chovat jako k vlastní a vím,že i když odjedu na dovolenou 1 x za rok na týden,tak že se o ní postará(každý den píše a posílá fotky). Když s něčím potřebuji pomoc,nikdy není problém,aby to udělala...

Takže nevidím důvod,proč by si jednou za ten týden nemohla dát na Instagram fotku z vyjížďky...za mě je to to nejmenší,co by mě fakt trápilo.....

Ano,byla bych naštvaná,kdyby na mém koni někoho vozila a ještě si to vyfotila a pak to dala na sociální síť. To by se naše cesty rozešli. Ale jinak..

5.3.2021 13:26
Tasyrka

XXX.XXX.34.105

Tohle je fakt ujeté. Ještě bych pochopila kdybyste měla koně v ohradě a někdo za ním podlezl plot, přitulil se k němu, vyfotil to a hodil na fb s popiskem: "Úžasný den s mým miláčkem." I když ani tam by se neřešila přímo ta fotka, ale spíš vniknutí na cizí, oplocený pozemek.
Jenže vy doháje toho koně pronajímáte. Musíte s tím počítat. A fotka vás reálně nijak nepoškodí, krom teda ega. Máte snad smlouvu a další dokumenty, které potvrzují vaše vlastnictví koně, proč tedy taková přehnaná úzkost, jako by vám mohla díky tomu koně sebrat?
Naopak vídám na facebooku, kde někdo nabízí pronájem, že by byl rád, kdyby pronajímatel bral koně za vlastního. V tomhle směru mi ten kontrast přijde fakt směsný. Pokud vám to fakt vadí, tak koně nepronajímejte.

5.3.2021 15:33
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Mě tedy napadá jeden scénář kdy to může vadit - u koně je jméno, nějaké nezaměnitelné a třeba má i další typické znaky. Majitelka se ho chystá prodat (proto možná v pronájmu). A zveřejňování fotek koně které nejsou top se jí prostě nelíbí...

Já než jsem si přitáhla domů zbídačeného poncla, taky jsem zadal jméno do vyhledávání fotek... a bylo jich tam dost a rozhodně nebyli od majitele.

Ale když něco vadí, tak se prostě domluvím a nejlépe předem ;-)

5.3.2021 16:12
Dotaz

XXX.XXX.2.108

Tak třeba má majitelka nějaké blbé příbuzné, problémového bývalého partnera atd., a proto nechce, aby byla dohledatelná reálně ani virtuálně.

5.3.2021 16:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Dotaz napsal(a):
Tak třeba má majitelka nějaké blbé příbuzné, problémového bývalého partnera atd., a proto nechce, aby byla dohledatelná reálně ani virtuálně.

Však její foto ani údaje tam nikdo nezveřejňuje a kůň s nějakou cizí slečnou (co navic na fotkách "vypadá jako majitelka") o zadavatelce nic nevypovídá.

5.3.2021 16:17
Dotaz

XXX.XXX.2.108

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Však její foto ani údaje tam nikdo nezveřejňuje a kůň s nějakou cizí slečnou (co navic na fotkách "vypadá jako majitelka") o zadavatelce nic nevypovídá.

Tak dá se třeba podle fotky zjistit, kde je ustájen, a pak se na majitelku počkat...

5.3.2021 16:40
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.234

Dotaz napsal(a):
Tak dá se třeba podle fotky zjistit, kde je ustájen, a pak se na majitelku počkat...

Ale kůň je v pronájmu.
Tohle už jsou fantasmagorie - počkat na zadavatelku si jde mnohem jednodušeji, než procházet koňské diskuze, jestli není někde vyfocený kůň podobný tomu jejímu a ještě s někým úplně jiným...

5.3.2021 16:41
Arbora

XXX.XXX.233.1

To sú ale veci, ktoré riešim tak nejako dopredu, nie? Kôň predsa nemusí byť v nájme a už vôbec nie v kontakte s majiteľom, mohol byť prevezený cez pol republiky...

5.3.2021 16:48
Dotaz

XXX.XXX.2.108

Jen píšu, že to nemusí být pouze černobílé a majitelka fiflena. Může mít svoje vážné důvody. Stejně nevíme, o co přesně jde.

5.3.2021 17:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.26.234

Dotaz napsal(a):
Jen píšu, že to nemusí být pouze černobílé a majitelka fiflena. Může mít svoje vážné důvody. Stejně nevíme, o co přesně jde.

Nevíme - to ví jen majitelka.
Zadala dotaz, jestli někdo z nás něco takového řešil a dozvěděla se, že ne protože k tomu nikdo nevidí důvod.

Pokud ten důvod má a nedokáže se přes to přenést, tak jí nezbyde nic jiného, než ukončit pronájem a koně si začít zase platit sama.

5.3.2021 17:59
Simonka1234

XXX.XXX.210.233

To myslíte vážně? To není vtip? Mně to přijde naprosto směšné. No, upřímně bych se bála si pronajímat koně od člověka, který řeší takové hlouposti. Jestliže je majitel takový egoista, určitě bude mít nějaké osobní problémy, které si kompenzuje na nebohém pronajímateli a možná i na samotném chudáku koni. Co je na tom špatného dát si fotku s koněm, kterého mám v pronájmu, pravděpodobně za úplatu na sociální sítě? Jak se dá na fotce předstírat, že jsem majitel? Že mi to s koněm hezky sluší? Nebo mám mnohem hezčí fotky než majitel? To by mohlo něco naznačovat, ale o žádné předstírání bez nápisu nejde. O porušení GDPR ani jiných práv nejde. Pokud jde o pomluvu a nactiutrhání tak by si spíš měl dát pozor někdo jiný. A pronajímateli bych doporučila ať dá nohy na ramena a utíká co nejdál.

5.3.2021 19:12
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Pronajímatel = majitel koně
nájemce = ten, co si ho půjčuje
to jen tak pro vysvětlení, aby se to nemotalo...

5.3.2021 20:34
Andrea 24

XXX.XXX.49.152

Znám podobný příběh kdy majitel pronajímal koně jako koloběžku a ne moc úspěšně...a pak se zadařilo ... nájemce, který se choval ke koni citlivě s respektem a udělal mu bezva život.... kůň ho vítal a měli vztah .... pro koně poprvé. Navíc ten nájemce s koněm prožívá to, co tomuto majiteli zůstane navždy zapovězeno.

A majitel s kupní smlouvou ve své aroganci koni ten vztah vzal teď stojí jako trubka ve výběhu. Z toho vyplývá, že ne všichni co mají kupní smlouvu jsou správnými majiteli, když nemají kouska empatie ke svému "majetku" koni. Navíc, když nájemce vypadá jako majitel je to naprostá malichernost a doufám, že to dotyčný nájemce nečetl jinak bude další kůň stát jak trubka ve výběhu.

5.3.2021 20:59
Simonka1234

XXX.XXX.210.233

sisi58 napsal(a):
Zvážila bych, zda mi stojí toto za to, jezdit právě toho koně.Je to banalita. Co udělá majitel, pokud by došlo k nějakému vážnějšímu problému?! Pošle na pronajímatelku nějaké bijce?

Máte pravdu i takto se můžou určité osobnosti vyloupnout a pak chudák kdo si pronajme koně, zažije opravdové psycho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík