Dobrý den, jdu si k Vám pro radu, doufám že se zapojí i Horsana.
Mám kobylu A1/1, 15let, 24/7, zátěž minimální(2x do týdne procházka na ruce, párkrát do měsíce práce na dvou lonžích, cca 2x měsíčně kruhovka). Kobyla má od mládí podotrochlozu, vet tvrdí že podotrochlóza dle RTG není tak zlá. Horší je prý špička kopytní kosti, která je “okousaná” a ta kobylu bolí. Kobyla na louce nekulhá, v kruhovce také ne. Kulhá pouze pod jezdcem v klusu.
Poslední dobou mi začala kulhat i na procházkách po tvrdém. Bylo mi doporučeno ortopedicky nakovat + napíchat kloubní výživu. Kovář mi nedoporučil ortopedické podkovy, prý je lepší to řešit naboso. Kobyla si navíc podkovy trhá, což mi nehraje moc do karet.
Chci se zeptat zda někdo řešil podobnou nebo nejlépe stejnou věc a jak to vyřešil? Na kobyle nejezdím, stačí mi s ni chodit alespoň na procházky.
Můžete mi doporučit nějaké doplňky do žrádla? Aktuálně dostává geloren a kerabol na kopyta, kvalita kopyt taky bída. Změna kováře proběhla před rokem.
Přikládám foto postiženého kopyta a rtg obou předních.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Savča
napsal(a):
Dobrý den, jdu si k Vám pro radu, doufám že se zapojí i Horsana.
Mám kobylu A1/1, 15let, 24/7, zátěž minimální(2x do týdne procházka na ruce, párkrát do měsíce práce na dvou lonžích, cca 2x měsíčně kruhovka). Kobyla má od mládí podotrochlozu, vet tvrdí že podotrochlóza dle RTG není tak zlá. Horší je prý špička kopytní kosti, která je “okousaná” a ta kobylu bolí. Kobyla na louce nekulhá, v kruhovce také ne. Kulhá pouze pod jezdcem v klusu.
Poslední dobou mi začala kulhat i na procházkách po tvrdém. Bylo mi doporučeno ortopedicky nakovat + napíchat kloubní výživu. Kovář mi nedoporučil ortopedické podkovy, prý je lepší to řešit naboso. Kobyla si navíc podkovy trhá, což mi nehraje moc do karet.
Chci se zeptat zda někdo řešil podobnou nebo nejlépe stejnou věc a jak to vyřešil? Na kobyle nejezdím, stačí mi s ni chodit alespoň na procházky.
Můžete mi doporučit nějaké doplňky do žrádla? Aktuálně dostává geloren a kerabol na kopyta, kvalita kopyt taky bída. Změna kováře proběhla před rokem.
Přikládám foto postiženého kopyta a rtg obou předních.
Vyjádří se povolanější, na druhé fotce vidím ploché kopyto.
majkulka
napsal(a):
pokud vet doporučil okovat na ortopedické podkovy, rozhodně bych to udělala. Jsou lehčí a svým tvarem velmi pomůžou odlehčit bolavé noze
Děkuji za reakci. Jeden vet doporučil okovat na ortopedické podkovy, druhý to nedoporučil, jelikož to prý nemá v tak hrozném stavu a ortopedickou podkovou by se ji stav mohl zhoršit - to stejné mi řekl kovář.
Proto žádám o radu ty, kteří s tím mají zkušenosti. Z internetu to mám načtené.

Já se v tomhle vůbec nevyznám, ale směle si tu odložím pár myšlenek s tím, že si počkám, jak se k tomu vyjádří ti povolanější. Aspoň si potrénuji úsudek.
Na fotkách zvnějšku vidím zúžené kopyto. Když se podíváte na šířku kopyta v místě bílé čáry a v místě kontaktu se zemí, kopyto by mělo v místě kontaktu se zemí mít větší obvod, než v oblasti bílé čáry. Z té jedné fotečky se mi jeví, že je to právě naopak.
Na druhé fotce jsou vysoké patky... moc toho tam vidět není, možná je utlačený atrofovaný střel, to bych tak hádala z ostatních indicií, možná jsou přerostlé rozpěrky a nebo silnější chodidlo, které kompenzuje nutnost absorbovat nárazy bez funkčního kopytního mechanismu...
Prohýbající se přední stěna kopyta vypovídá o tendenci kopyta se v dolní části rozšiřovat páčením při překlopení - nemáte tam rozšířenou bílou čáru? Takové tendence často vykazují kopyta po schvácení (neříkám, že je to váš případ).
V laterální části stěny vidím v glazuře kopyta praskliny, také je vidět mírné vytlačení korunky do obloučku nahoru. Podle (zřejmě?) pár tahů rašplí na té straně kopyta v místě těch prasklin se vám tam nejspíš tvoří sukně - je tak? V tom místě působí na kopyto kvůli těsnosti tlak, který prochází až do korunky, namáhá kopytní chrupavky, které následně mají tendenci k zánětům a kostnatění.
Kvůli sevřenému rigidnímu tvaru kopyta je kopytní mechanismus omezen, čímže zároveň metabolická funkčnost kopyta, což rozhodně může podporovat podotrochlozu. Možná, že současný tvar kopyta má na svědomí právě ten kovář, který se stará ten poslední rok, a předtím bylo kopyto tvarované jinak. Každopádně za mě, a je mi to moc líto, ani tenhle člověk neodvádí dobrou práci
Mimochodem, jak dlouho je to focené po strouhání? Nebo možná raději jak dlouho před strouháním, že...
RTG: a do toho vůbec nevidím, ani malinko, takže jen takové výkřiky do tmy - přední hrana kopytní kosti se mi zdá normální (???). Jen tak podle toho, jak jsem různě viděla jiné RTG snímky, i koní, se sežranou špicí kopytní kosti... Na těch RTG jsou dvě různá kopyta? Proč jste nehodila i jejich fotky zvenčí? Ten poslední snímek RTG se mi jeví stavem horší, než ten předposlední. Přední stěna kopyta není rovnoběžná s kopytní kostí - hádám to bude snímek toho kopyta, které je vyfocené zboku zvenčí. Tam je ta prohnutá stěna vidět. Také jsou u něj vyšší patky. Ten předposlední snímek se mi jeví o dost zdravěji (výška patek, úhel patek, stěna souhlasí s kostí, neprohýbá se, nižší úhel kopytní kosti s podložkou..). Také mě zaujalo, že obě kopytní kosti jsou mírně vyboulené směrem k přední stěně. Ale nevím, zda je to nějak důležité.
Děkuji za případné uvedení na pravou míru
Bohužel osobní zkušeností v tomto případě nemohu sloužit, já jsem všechny naše koně hodila na boso, protože jsem byla líná to kovat, a takhle s přistrouháním je to jednodušší (kovář nám jezdí jen tak kontrolovat, zda je to ok, sem tam poradit, jak úpravy pozměnit). A naše zvířátka (ťuk ťuk) jsou bez větších problémů.
napsal(a):
Já se v tomhle vůbec nevyznám, ale směle si tu odložím pár myšlenek s tím, že si počkám, jak se k tomu vyjádří ti povolanější. Aspoň si potrénuji úsudek.
Na fotkách zvnějšku vidím zúžené kopyto. Když se podíváte na šířku kopyta v místě bílé čáry a v místě kontaktu se zemí, kopyto by mělo v místě kontaktu se zemí mít větší obvod, než v oblasti bílé čáry. Z té jedné fotečky se mi jeví, že je to právě naopak.
Na druhé fotce jsou vysoké patky... moc toho tam vidět není, možná je utlačený atrofovaný střel, to bych tak hádala z ostatních indicií, možná jsou přerostlé rozpěrky a nebo silnější chodidlo, které kompenzuje nutnost absorbovat nárazy bez funkčního kopytního mechanismu...
Prohýbající se přední stěna kopyta vypovídá o tendenci kopyta se v dolní části rozšiřovat páčením při překlopení - nemáte tam rozšířenou bílou čáru? Takové tendence často vykazují kopyta po schvácení (neříkám, že je to váš případ).
V laterální části stěny vidím v glazuře kopyta praskliny, také je vidět mírné vytlačení korunky do obloučku nahoru. Podle (zřejmě?) pár tahů rašplí na té straně kopyta v místě těch prasklin se vám tam nejspíš tvoří sukně - je tak? V tom místě působí na kopyto kvůli těsnosti tlak, který prochází až do korunky, namáhá kopytní chrupavky, které následně mají tendenci k zánětům a kostnatění.
Kvůli sevřenému rigidnímu tvaru kopyta je kopytní mechanismus omezen, čímže zároveň metabolická funkčnost kopyta, což rozhodně může podporovat podotrochlozu. Možná, že současný tvar kopyta má na svědomí právě ten kovář, který se stará ten poslední rok, a předtím bylo kopyto tvarované jinak. Každopádně za mě, a je mi to moc líto, ani tenhle člověk neodvádí dobrou práci
Mimochodem, jak dlouho je to focené po strouhání? Nebo možná raději jak dlouho před strouháním, že...
RTG: a do toho vůbec nevidím, ani malinko, takže jen takové výkřiky do tmy - přední hrana kopytní kosti se mi zdá normální (???). Jen tak podle toho, jak jsem různě viděla jiné RTG snímky, i koní, se sežranou špicí kopytní kosti... Na těch RTG jsou dvě různá kopyta? Proč jste nehodila i jejich fotky zvenčí? Ten poslední snímek RTG se mi jeví stavem horší, než ten předposlední. Přední stěna kopyta není rovnoběžná s kopytní kostí - hádám to bude snímek toho kopyta, které je vyfocené zboku zvenčí. Tam je ta prohnutá stěna vidět. Také jsou u něj vyšší patky. Ten předposlední snímek se mi jeví o dost zdravěji (výška patek, úhel patek, stěna souhlasí s kostí, neprohýbá se, nižší úhel kopytní kosti s podložkou..). Také mě zaujalo, že obě kopytní kosti jsou mírně vyboulené směrem k přední stěně. Ale nevím, zda je to nějak důležité.
Děkuji za případné uvedení na pravou míru
Bohužel osobní zkušeností v tomto případě nemohu sloužit, já jsem všechny naše koně hodila na boso, protože jsem byla líná to kovat, a takhle s přistrouháním je to jednodušší (kovář nám jezdí jen tak kontrolovat, zda je to ok, sem tam poradit, jak úpravy pozměnit). A naše zvířátka (ťuk ťuk) jsou bez větších problémů.
Moc vám děkuji za rozsáhlou odpověď. Musím si to vše pořádně sepsat a pročíst. Jsem z toho už nešťastná protože co vet to názor. Kovář si myslím že kopyto dal do lepšího stavu než bylo, ale to je pouze má domněnka. Dávám do přílohy foto kopýtka když jsem kobylu koupila. Bohužel mám pouze toto foto. Kobylu jsem měla několik let v pronajmu, kovala se. Poté jsem ji koupila.
Coudas

XXX.XXX.87.254
Savča
napsal(a):
Děkuji za reakci. Jeden vet doporučil okovat na ortopedické podkovy, druhý to nedoporučil, jelikož to prý nemá v tak hrozném stavu a ortopedickou podkovou by se ji stav mohl zhoršit - to stejné mi řekl kovář.
Proto žádám o radu ty, kteří s tím mají zkušenosti. Z internetu to mám načtené.
Omlouvam se, necetla jsem cele. Loni v zime kun kulhal docela dost, MVDr take doporucil okovat, RTG nejsou kvalitni, a stare cca 4 roky, takze tech jsme se nemohli drzet. Nicmene sehnat kovare na ortokovani se mi nepovedlo, takze jsme vystrouhali "dle rozumu", a taky jsme se shodli, ze kun chodi z nejvetsi casti po mekkem, tudiz podkova postrada smysl. Udrzujeme kopyto v postaveni, kdy nekulha, a od te doby snad jednou zakulhal, jinak v poradku. Kun nic nedela, neni jezdecky vyuzivan. Moje zkusenost.

Savča
napsal(a):
Moc vám děkuji za rozsáhlou odpověď. Musím si to vše pořádně sepsat a pročíst. Jsem z toho už nešťastná protože co vet to názor. Kovář si myslím že kopyto dal do lepšího stavu než bylo, ale to je pouze má domněnka. Dávám do přílohy foto kopýtka když jsem kobylu koupila. Bohužel mám pouze toto foto. Kobylu jsem měla několik let v pronajmu, kovala se. Poté jsem ji koupila.
Aj.
Tak to se opravdu kopýtko trochu zlepšilo. To na starém obrázku je bída a utrpení.
Ale na roční práci tam pořád vidím to zlepšení jen malé. Za jeden rok se dá kopyto komplet přetvarovat, pokud se postupuje cíleně. (dá se přetvarovat i k horšímu, samozřejmě, to zpravidla jde ještě rychleji, než zpátky)
Prosím opravdu berte ty moje vejšplechty jen jako domněnky laika. Doufám v oponenturu, abych si mohla porovnat pozorování a vyvozeniny :-)

P.S. kdyby se vám podařilo přihodit další fotky kopyta a celého koně (je lepší oba boky - kvůli úhlům a postoji) podle návodu https://www.all-natural-horse-care.com/good-hoof-photos.html bude to pro případného posuzovatele přínosné. Ze dvou obrázků se o kopytě dá říct jen omezené množství informací a neomezené množství domněnek

No, jsem severní Čechy, a je mi velmi líto, ale o nikom, komu bych 100% důvěřovala, tu nevím
Zkuste kontaktovat Lucku Kočiříkovou, někomu tady jezdí, lidi si ji moc chválí, osobně neznám. Zatím malou os. zkušenost mám s Terkou Kučerovou (je od Lindavy tuším), která tu jezdí pár lidem, a s tou jsme se názorově shodly, dlouhodobě její práci neumím zatím zhodnotit. Alena Vostatková je od Krkonoš, dělá boty pro koně, ale i strouhá, myslím si, že ne blbě, i když také nemohu posoudit dlouhodoběji, u pár jejích strouhání jsem nicméně byla.
Pokud by vás vzal PAN PODKOVÁŘ Roman Kaufner (Mnich. Hradiště), tak byste měla vyhráno. Má ale přetlak lidí a nové, pokud vím, prostě už brát nezvládá (to o něčem svědčí). Jeho práci osobně neznám (momentálně mám možnost pozorovat dva koníky v jeho péči, a nevypadá to blbě), ale doporučili mi ho lidi, kterým bezvýhradně důvěřuji.
napsal(a):
No, jsem severní Čechy, a je mi velmi líto, ale o nikom, komu bych 100% důvěřovala, tu nevím
Zkuste kontaktovat Lucku Kočiříkovou, někomu tady jezdí, lidi si ji moc chválí, osobně neznám. Zatím malou os. zkušenost mám s Terkou Kučerovou (je od Lindavy tuším), která tu jezdí pár lidem, a s tou jsme se názorově shodly, dlouhodobě její práci neumím zatím zhodnotit. Alena Vostatková je od Krkonoš, dělá boty pro koně, ale i strouhá, myslím si, že ne blbě, i když také nemohu posoudit dlouhodoběji, u pár jejích strouhání jsem nicméně byla.
Pokud by vás vzal PAN PODKOVÁŘ Roman Kaufner (Mnich. Hradiště), tak byste měla vyhráno. Má ale přetlak lidí a nové, pokud vím, prostě už brát nezvládá (to o něčem svědčí). Jeho práci osobně neznám (momentálně mám možnost pozorovat dva koníky v jeho péči, a nevypadá to blbě), ale doporučili mi ho lidi, kterým bezvýhradně důvěřuji.
super moc děkuji, podívám se a zkusím aspoň poprosit o konzultaci. Jezdí nám momentálně pan Gobernac a ostatním ze stáje tuším pan Šigut.

Savča
napsal(a):
super moc děkuji, podívám se a zkusím aspoň poprosit o konzultaci. Jezdí nám momentálně pan Gobernac a ostatním ze stáje tuším pan Šigut.
Pokud vím, Šigut koval hodně dostihové koně, kdysi jsem ho párkrát viděla i v dostihové stáji, kam jsem docházela, ale v té době jsem o úpravě kopyt nic nevěděla. Práce pana Gobernace se mi ve dvou případech, které znám osobně, bohužel nelíbila :-( Právě od Gobernace přecházela jedna paní na paní Vostatkovou, a efekt byl okamžitý (po úpravě od G chodil poník hůř než před úpravou, u paní Vostatkové naopak). Ale někdo na něj zase pěje chválu, a je s ním náramně spokojený a doporučuje dál. Jako, zlepšení na tom vašem kopytě vidět je, to ano. Jen bych čekala, že to bude rychlejší.
Prosím počkejte, až se k tomu vyjádří ještě další lidé, nespoléhejte se na názor jednotlivce. Můžete dát posoudit informace i do FB skupiny Koně na boso (nebo tak nějak) a určitě i do fb Koňské veterinární poradny (paní Mrázová, veterinářka, tam občas radívá i ohledně kopyt), a případně na fb profilu Ranch Windhill tuším (prostě prodejce doplňku na kopyta Mustang Trace) je možno také konzultovat :-)
napsal(a):
Pokud vím, Šigut koval hodně dostihové koně, kdysi jsem ho párkrát viděla i v dostihové stáji, kam jsem docházela, ale v té době jsem o úpravě kopyt nic nevěděla. Práce pana Gobernace se mi ve dvou případech, které znám osobně, bohužel nelíbila :-( Právě od Gobernace přecházela jedna paní na paní Vostatkovou, a efekt byl okamžitý (po úpravě od G chodil poník hůř než před úpravou, u paní Vostatkové naopak). Ale někdo na něj zase pěje chválu, a je s ním náramně spokojený a doporučuje dál. Jako, zlepšení na tom vašem kopytě vidět je, to ano. Jen bych čekala, že to bude rychlejší.
Prosím počkejte, až se k tomu vyjádří ještě další lidé, nespoléhejte se na názor jednotlivce. Můžete dát posoudit informace i do FB skupiny Koně na boso (nebo tak nějak) a určitě i do fb Koňské veterinární poradny (paní Mrázová, veterinářka, tam občas radívá i ohledně kopyt), a případně na fb profilu Ranch Windhill tuším (prostě prodejce doplňku na kopyta Mustang Trace) je možno také konzultovat :-)
určitě ještě počkám, mám rozhozený dotaz i ve skupině plastové podkovy, akorát už mi jde z těch všech informacích hlava kolem
Moc si vážím vašeho času. Děkuji ještě jednou za super zkušenosti.
Severné Čechy môžete skúsiť Luciu Škábovú, ale netuším, ako je na tom s časom a či ešte berie nových klientov. http://m.spolecenstvo-podkovaru.webnode.cz/products/lucie-skabova/

U Reného Gobernace bych zůstala, je opravdu dobrý.

Já s ním strouhám už pár let a např. u mladého, který měl problémy s fixací čéšky, mi pomohl po prvním strouhání. A koně ho mají rádi, je klidný a milý a hlavně, jako jediný kovář, co znám, jezdí na minutu VČAS.

Ano ano, osobní zkušenost je k nezaplacení. Je rozhodně podle fotky lepší, než ten minulý kovář :-)

Savča
napsal(a):
Vidím přischvácené kopyto.

Savča
napsal(a):
Dle vet a kováře ale prý přischvácené není, již jsem to také s nimi řešila, protože mi to přišlo divne 😞
Myslím foto kopyta v době koupě, ne to aktuální.
Když jsem viděla v jakých podmínkách kobyla vyrůstala, tak se vůbec divím, že má pouze tento handicap 😭

Savča
napsal(a):
Když jsem viděla v jakých podmínkách kobyla vyrůstala, tak se vůbec divím, že má pouze tento handicap 😭
Taky "chovatel". Je od vás hezké, že jste si ji koupila.
napsal(a):
Taky "chovatel". Je od vás hezké, že jste si ji koupila.
Měla jsem ji 6 let v pronájmu a potom co už nemohla “sloužit” tak jsem si ji odkoupila, přece jen jsem ji cele ty roky “huntovala” já. Dlužím ji to,u mě dožije v klidu 🙂
Každopádně i když je pouze na pastvině, tak bych chtěla těm nohám ulevit. Přemýšlím o plastových podkovách tak uvidíme jak to dopadne 🙂
Každopádně jsem ráda, že ještě nějak funguje, když nepočítám to chození po tvrdém. Zajímavé je, že když ji vytáhnu čas od času protáhnout do kruhovky, tak nekulhá.

A co říkali vet a kovář na možnost botiček?

Takže bolest nejde přímo z chodidla, ale tedy z nějaké vnitřní struktury...?
napsal(a):
Takže bolest nejde přímo z chodidla, ale tedy z nějaké vnitřní struktury...?
Mám pocit že ano, kobyla má bohužel i čipy, takže se obávám jestli nezačalo zlobit i to. Popřípadě nějaká artróza. Nevím opravdu, už mám hlavu jako balón, každopádně čekám na kováře.
Arbora
napsal(a):
Potom by možno bolo fajn spraviť aspoň ohybovky a riešiť prípadne tie problémy vyššie. Možno sa len "zbytočne" sústredíte na tie kopytá a pritom je kobyla boľavá od niečoho iného. (ja by som teda pichla aj niečo iné, než len bonharen)
Ohybovky právě také máme za sebou, ale veterináři mi neustále tvrdí, že kulhá protože ji bolí špice kopytní kosti, je to furt to samé dokola.

Tak pokud se neukázalo při ohybovkách, znamená to pouze, že bolest nejde od kloubu (od kloubu diagnostikovatelného ohybovkama). Další metoda, jak píše Arbora, je svodné znecitlivění, to je o něco přesnější. Pokud bude kulhat s celou nohou opíchanou, tak to jde od ramene, páteře, zadní nohy.. a pak by nastoupil fyzioterapeut, v případě nereakce na ošetření ještě možná RTG.
Že nekulhá v kruhovce může znamenat, že jí nevadí pohyb v ohnutí, zatímco pohyb v narovnání ano, případně že jí svědčí hlubší podklad, ale to nebudete vědět, dokud nebudete vědět, odkud kulhá.
Na tom starém kopytě skutečně schvácení vidět je, nicméně nemusí to být nutně schvácení metabolické, ale spíše vzhledem ke tvaru kopyta mechanické, vzniklé páčivými silami. Na schvácení (rozšíření bílé čáry, špatnou funkci škáry, špatnou produkci rohovinového lístkového spojení stěny kopyta s tkání podél kopytní kosti/rohovinou chodidla) ukazují tyhle varhánky na stěně kopyta. A samozřejmě i prohnutí přední stěny kopyta.

Ještě jen tak pro zajímavost - jak dlouho po strouhání je to kopyto vyfocené v prvním příspěvku?

Pokud už se trápíte tak dlouho, máte různé názory a jistě Vás to už stálo hromadu peněz, co raději kobylu naložit a odvézt na kliniku a vzít to vše jedním vrzem?

napsal(a):
Pokud už se trápíte tak dlouho, máte různé názory a jistě Vás to už stálo hromadu peněz, co raději kobylu naložit a odvézt na kliniku a vzít to vše jedním vrzem?
To je dobrý nápad. Tam ji prohlídnou od hlavy až k patě.
napsal(a):
Ještě jen tak pro zajímavost - jak dlouho po strouhání je to kopyto vyfocené v prvním příspěvku?
bohužel si nevzpomínám. Každopádně bych zítra kopyto chtěla nafotit komplet. Mám teď ještě objednané dva kováře, jedna z nich je p. Kočiříková, chci aby se na to podívala ona. A na konci dubna přijede ještě vet, odebere i krve, rovnou se ji zeptám na ty opichy.
Fyzio bylo před rokem a kobyle se tím také ulevilo, takže to je také v plánu. jinak opravdu jak říkám, problém nastává pouze v případě, že jde po šutrech nebo betonu. ve výběhu se pohybuje krásně, přidám video.

Savča
napsal(a):
bohužel si nevzpomínám. Každopádně bych zítra kopyto chtěla nafotit komplet. Mám teď ještě objednané dva kováře, jedna z nich je p. Kočiříková, chci aby se na to podívala ona. A na konci dubna přijede ještě vet, odebere i krve, rovnou se ji zeptám na ty opichy.
Fyzio bylo před rokem a kobyle se tím také ulevilo, takže to je také v plánu. jinak opravdu jak říkám, problém nastává pouze v případě, že jde po šutrech nebo betonu. ve výběhu se pohybuje krásně, přidám video.
Jestli se kobyle po fyzio zásahu ulevilo, tak doporučuji nastavit plán ošetření podle doporučení fyzioterapeuta tak, aby se po jednom ošetření po dvou měsících zase kobyla nevrátila k původním kompenzačním stereotypům. Po úraze nám jezdila fyzio co měsíc. A kůň po ošetření měl nařízený týdenní klid. Zároveň by vám fyzio mohla doporučit cvičení, kterými můžete rehabilitaci pohybového aparátu podpořit mezi ošetřeními - tím leckdy uděláte (zadarmo) ještě víc, než samotná fyzio.
Určitě ale bude vhodné nejprve zjistit, pokud to půjde, odkud problém vychází, tahle informace následně pomůže i fyzio.
Mrzí mě, že se tu k těm kopytům nevyjádřil nikdo další, ale nejjistější budete mít posbírat informace od více lidí, kteří na to mají skutečně odbornost.
Jinak po šutrech si kejvne každý kůň, pokud nemá kopyta jako kámen (i tací jsou). Kulhání na hladkém betonu (asfaltu) ale dobré není.
Mimochodem - dobrý kovář by si měl nechat koně před ošetřením předvést v kroku, klusu na tvrdém (případně i jiných površích). Ale upřímně jsem to ještě u žádného kováře/trimera osobně nezažila
Koho zajímaly aktuální fotky kopyt, tak přidávám. Foceno s bleskem. Poslední strouhání 26.3.21

Bylo by dobré lépe očistit ;-) A další domněnky laika:
Škoda, že jste nevyfotila to kopyto i se spěnkou zboku (myšleno aby bylo vidět kopyto i celá spěnka). Mám podezření, že je pořád postavené moc na špici - pořád má moc dlouhé patky - a při pohledu se spěnkou bychom viděli, o kolik by se dalo položit. Samozřejmě by bylo dobré, kdyby se upravilo hned, ale naprostý ideál by byl ty patky udržovat nízké průběžně. Srovnejte s fotkou "Dotaz 2" zde https://www.equichannel.cz/poznej-kopyta-koni-2-pohled-z-boku je tam i RTG snímek, můžete porovnat s posledním snímkem, který jste vložila na začátku diskuse.
Podle růstových pigmentových kroužků je krásně vidět, že na špici pořád probíhá tlak. Špice kopyta je utlačená (resp. páčí se směrem nahoru), proto se tam kroužky přibližují, a směrem dozadu k rychleji rostoucím patkám se rozšiřují. Platí vše, co bylo psáno v článku na Eqch, tj. tuto páku je třeba odstranit, jinak se zvětšující se pákou roste riziko mech. schvácení (které jsme odhadovali z té nejstarší fotky, kterou jste vložila).
Zdá se, že se podařilo eliminovat tlak po straně kopyta, který se dal identifikovat na těch fotkách úplně nahoře. Po straně kopyta nejsou vidět praskliny, korunka je nad čtvrtí relativně rovná. Zato se ten tlak přesunul do špice kopyta - kde jsou praskliny a projevy pnutí zjevné. Také pozorovatelné na korunce, která je po stranách špice vytlačená a přímo nad špicí pokleslá - to neumím uplně interpretovat, možná dělá kovář mustang roll, ale pouze zarašplováním čistého středu přední části kopyta, a okraje "prstů" potom tlačí. Pokud by ta vlnovka byla širší, řekla bych, že je to typický projev schvácení (možno srovnat s obr. 12 zde https://www.equichannel.cz/poznej-kopyta-koni-3-pohled-zepredu )
Pohled zezadu - příliš vysoké patky, jak už bylo řečeno. Střel, který se při došlapu nedotkne podložky, neumožňuje správný kopytní mechanismus. Tady je střel viditelně nad úrovní terénu... Chce to častější úpravy a držet patky nižší a hlídat přerůstající rozpěrky. Na vašem kopytě mi výška patek vůči sobě nějak nehraje, ale neumím říct, co konkrétně tam je divné. (Zdá se mi, jako by levá patka byla vyšší, ale zároveň to vypadá, že hranice srsti je na pravé straně níže. Leda snad že by zase byla korunka vytlačená směrem nahoru. Zároveň se mi jeví ale měkká patka a kopytní chrupavka nad levou částí v lepším stavu, než ta napravo - myšleno širší, víc materiálu... ale jestli to vidím správně, to nevím, a vyvodit z toho závěry také ne. Co umím říct, že mezi měkkými i tvrdými patkami je vidět nějaká nesouměrnost.)
Patky srovnejte s článkem https://www.equichannel.cz/poznej-kopyta-koni-5-posouzeni-tvaru-kopyta-zespodu hlavně "patky by měly končit v nejširším místě střelu, přesně naproti sobě"
Při pohledu zespoda je vidět stranová nesouměrnost kopyta. Spodní (na fotce) polovina chodidla je širší a rozpěrka je položená naplocho, zatímco horní (koňova vnitřní) polovina chodidla je užší a rozpěrka narůstá kolmo. Rozhodně jsem viděla častěji tuhle nevyváženost (sukně na vnější straně kopyta) než naopak. Zdá se, že se kováři daří držet tu sukni v mezích (a nebo jste na vnější straně dosáhli fyziologického tvaru?), protože zespoda to nevypadá na rozšířenou bílou čáru a separaci stěny. Naopak se zdá, že tyhle problémy se objevují na té horní (vnitřní) straně kopyta - vidím tam rýhu v bílé čáře. Může být kvůli tomu, že kolměji narůstající vnitřní stěna nemá tolik prostoru jako vnější stěna, a tak opět dochází k páčení - ve čtvrtích. V pohledu zepředu se mi i malinko zdá, jako by vnitřní (na fotce pravá) stěna byla malinko víc prohnutá než levá. Tomu pomůže laterální oblouček, jak je popsáno v článku (kapitola Prohnutý nosný okraj).
Myslím si, že momentálně většina problémů pochází z toho, že je kopyto těsně před úpravou. Zkuste dát fotky po úpravě, mělo by to být všechno lepší. A je škoda, že jste nevyfotila zvednuté kopyto v pohledu od patek přes chodidlo, tam by se dalo o tvaru patek a rozpěrek ještě podebatit.
Opět prosím vše berte jako úvahy nevzdělané osoby, zdá se, že tady lepší nedostanete Zkuste se obrátit do některé z těch FB skupin nebo rovnou poslat k posouzení odborníkům třeba mailem.

Bože, co jsem to prve napsala
Pochopitelně místo "bílé čáry" si dosaďte "korunky". Nevím, na co jsem myslela A to jsem si to po sobě určitě tak třikrát četla pomoc ...

Fotka kopyta zespoda, kopyto není symetrické k jedné straně je ho víc...
Fotka kopyta zepředu: na jedné straně se stěna prohýbá dovnitř(druhá pak tvoří sukně)
Fotka zezadu: ty patky jsou opravdu nesymetrické, jedna je jako by podsunutá..
První fotka z boku: přrední kopytní stěna se prolamuje dovnitř.
Opět všem děkuji za reakce, momentálně jsem z toho spíše zmatená a nevím jak dále postupovat. Opět změna kováře? Popravdě jsem byla rada, ze se kobyle s novým kovářem dává kopyto dohromady.
Pro horsanu: neměřil ☹️
Všech odpovědí si nesmírně vážím, jsou to super rady do života, díky moc za váš čas🙂
Vet s RTG je jedna vec, vet, ktorý to dokáže kvalifikovane posúdiť druhá, ja to od PC na tých maličkých obrázkoch neviem, navyše nie som ortopéd, chýba, alebo je odstránené označenie končatín, kopytá sú krivé, trošku kostnatejú kopytné chrupavky, na strelkovú kosť nedovidím, kopyto vyzerá ako chronicky schvátené, na prvý pohľad, dokonca na tej druhej sade fotiek vidieť, že sa niečo pred cca 2 mesiacmi stalo, zreteľne tam odrastá iná rohovina.
Na tých prvých fotkách vyzerá korunkový okraj a stena kopyta pod korunkou ako ohlodaná od potkanov, nemáte v stajni hlodavce? Alebo to jej tam niekto niečo rašpľoval?
Horsana
napsal(a):
Vet s RTG je jedna vec, vet, ktorý to dokáže kvalifikovane posúdiť druhá, ja to od PC na tých maličkých obrázkoch neviem, navyše nie som ortopéd, chýba, alebo je odstránené označenie končatín, kopytá sú krivé, trošku kostnatejú kopytné chrupavky, na strelkovú kosť nedovidím, kopyto vyzerá ako chronicky schvátené, na prvý pohľad, dokonca na tej druhej sade fotiek vidieť, že sa niečo pred cca 2 mesiacmi stalo, zreteľne tam odrastá iná rohovina.
Na tých prvých fotkách vyzerá korunkový okraj a stena kopyta pod korunkou ako ohlodaná od potkanov, nemáte v stajni hlodavce? Alebo to jej tam niekto niečo rašpľoval?
Před dvěmi měsíci jsem nasadila přípravek na kopyta, kerabol. Myslíte že ta “jiná” rohovina může být tím? Je to dobře nebo špatně?
Hlodané kopyto nemá, tam to asi zkresluje jak je kopyto mokré, je to taková ta “kůže” pod korunkou.
Děkuji za váš čas 🙂

Na tých prvých fotkách vyzerá korunkový okraj a stena kopyta pod korunkou ako ohlodaná od potkanov, nemáte v stajni hlodavce? Alebo to jej tam niekto niečo rašpľoval? to bude fakt rašple, na tom boku kopyta se toho rašplovalo víc. Já jsem tomu nějak nevěnovala pozornost... Pořád se učím.
Kerabol je určitě dobře, nicméně pokud se něco neudělá s tvarem kopyta, pomůže pouze pohledově. Možná nebudou tolik vidět ty praskliny na povrchu kopyta. Doufejme, že to kováři nenaznačí, že může přestat s nápravou. Váš kovář určitě postupuje správným směrem, jen je to hrozně pomalu. A jestli fakt strouhnul rašplí záměrně do korunky (jako že konkrétně u něj jsem viděla i diletantštější zásah do kopyta), tak je to na zváženou. Snad to byl jen omyl a ujela tam rašple při zarovnávání té stěny. Každopádně tip pro vás na pozorování při strouhání.
Moje hlavní doporučení je, abyste začali strouhat častěji. Toto kopyto je po 5 týdnech od strouhání prostě přerostlé a potřebuje korekci. Jestli vám kovář jezdí co 8 týdnů, tak tomu koni přiroste ještě třeba centimetr v patkách. Podobné věci se dají srovnat i bez RTG podkladů, na vlastní oči jsem to viděla, ale je třeba se tomu věnovat víc, než u zdravého koně.
Za mě momentálně (velmi zhruba řečeno) je tam tohle všechno navíc (obr.).
napsal(a):
Na tých prvých fotkách vyzerá korunkový okraj a stena kopyta pod korunkou ako ohlodaná od potkanov, nemáte v stajni hlodavce? Alebo to jej tam niekto niečo rašpľoval? to bude fakt rašple, na tom boku kopyta se toho rašplovalo víc. Já jsem tomu nějak nevěnovala pozornost... Pořád se učím.
Kerabol je určitě dobře, nicméně pokud se něco neudělá s tvarem kopyta, pomůže pouze pohledově. Možná nebudou tolik vidět ty praskliny na povrchu kopyta. Doufejme, že to kováři nenaznačí, že může přestat s nápravou. Váš kovář určitě postupuje správným směrem, jen je to hrozně pomalu. A jestli fakt strouhnul rašplí záměrně do korunky (jako že konkrétně u něj jsem viděla i diletantštější zásah do kopyta), tak je to na zváženou. Snad to byl jen omyl a ujela tam rašple při zarovnávání té stěny. Každopádně tip pro vás na pozorování při strouhání.
Moje hlavní doporučení je, abyste začali strouhat častěji. Toto kopyto je po 5 týdnech od strouhání prostě přerostlé a potřebuje korekci. Jestli vám kovář jezdí co 8 týdnů, tak tomu koni přiroste ještě třeba centimetr v patkách. Podobné věci se dají srovnat i bez RTG podkladů, na vlastní oči jsem to viděla, ale je třeba se tomu věnovat víc, než u zdravého koně.
Za mě momentálně (velmi zhruba řečeno) je tam tohle všechno navíc (obr.).
Je možné že se snažil zarašplovat ty praskliny, to mě také napadlo. Dneska tedy prozkoumám tu “okousanou” korunku víc. Na strouhání volám po 6 týdnech a “bordel” ze strouhání je minimální. Naopak mám tedy pocit, že volám moc často, což je mi někdy také řečeno. Na druhou stranu jsem ráda, že ji to nebere více, jelikož pak po strouhání kulhá třeba týden.

To, že po strouhání kůň "obvykle" chodí hůř, než před strouháním, osobně považuji za nedobrou vizitku strouhače, pokud se tedy nejedná skutečně o nějaký veterinární zásah "do živého" jako je vyřezávání rakoviny a podobně. Právě u pana G. se nám to stávalo A z doslechu vím o více takových případech (no ale to už je zase JPP - jedna pani povidala). A když jsme změnili na paní Vostatkovou, bylo to přesně naopak - poník po jejím zásahu chodil líp než před strouháním. Pro nás to tenkrát bylo jako zázrak. A to ona jezdila právě po 4 týdnech, a jen ubrala milimetr tady, ubrala milimetr támhle, a poník běhal. Kouzlo.
Nafoťte nám kopyto po strouhání, pokud tedy nebude vadit, to mě zajímá.
Recenze na paní Kočiříkovou doporučuji vyhledat na fb skupině Recenze - kováři a podkováři (nebo tak nějak), jsou tam recenze i na pana G. a další

Savča
napsal(a):
Je možné že se snažil zarašplovat ty praskliny, to mě také napadlo. Dneska tedy prozkoumám tu “okousanou” korunku víc. Na strouhání volám po 6 týdnech a “bordel” ze strouhání je minimální. Naopak mám tedy pocit, že volám moc často, což je mi někdy také řečeno. Na druhou stranu jsem ráda, že ji to nebere více, jelikož pak po strouhání kulhá třeba týden.
Až bude "strouhat" řekněte mu to, že kulhá po strouhání, třeba bere moc chodidlo, které je pak tenké, nemá tam červené flíčky, když strouhá?
napsal(a):
Až bude "strouhat" řekněte mu to, že kulhá po strouhání, třeba bere moc chodidlo, které je pak tenké, nemá tam červené flíčky, když strouhá?
Asi jsem se špatně vyjádřila, již jsem to s ním řešila a proto ji to bere po malých částech 🙂 ona je po tvrdém celkově citlivá.
napsal(a):
To, že po strouhání kůň "obvykle" chodí hůř, než před strouháním, osobně považuji za nedobrou vizitku strouhače, pokud se tedy nejedná skutečně o nějaký veterinární zásah "do živého" jako je vyřezávání rakoviny a podobně. Právě u pana G. se nám to stávalo A z doslechu vím o více takových případech (no ale to už je zase JPP - jedna pani povidala). A když jsme změnili na paní Vostatkovou, bylo to přesně naopak - poník po jejím zásahu chodil líp než před strouháním. Pro nás to tenkrát bylo jako zázrak. A to ona jezdila právě po 4 týdnech, a jen ubrala milimetr tady, ubrala milimetr támhle, a poník běhal. Kouzlo.
Nafoťte nám kopyto po strouhání, pokud tedy nebude vadit, to mě zajímá.
Recenze na paní Kočiříkovou doporučuji vyhledat na fb skupině Recenze - kováři a podkováři (nebo tak nějak), jsou tam recenze i na pana G. a další
Určitě nafotím, nicméně by se k nám měla pani Kočiříková v neděli přijet podívat, tak uvidíme 🙂

Savča
napsal(a):
Určitě nafotím, nicméně by se k nám měla pani Kočiříková v neděli přijet podívat, tak uvidíme 🙂
Super, hlavně se nebojte ptát a nechat si od kováře udělat klidně přednášku, však mu ten čas platíte, tak se nemusíte upejpat. Od každého kováře byste měla dostat fullservis i ohledně informací, pokud tedy máte zájem a ptáte se, měl by vám ochotně vysvětlit co dělá a proč to dělá, a nikoli vypustit něco ve smyslu "tomu byste nerozuměla" nebo "až budete mít školy jako já".
(to mi pije krev v autoservisech, kdy mám nějaké doplňující dotazy, a oni mě odpálkují "paninko, a vy jste automechanik? Ne? Tak nás nechte dělat naši práci..." - u každého takového autoservisu/kováře se mi to stalo jen jednou, pak už mě ten člověk neviděl)
Stejně tak moudrý kovář, který vidí toho koně poprvé, se vyptá na podrobnosti, a čím víc informací o koni a jeho minulosti (minulosti kopyt a nohou) budete umět předat, tím lepší půdu bude mít odborník pro správné posouzení a kvalitní práci.
Ne že by ta kopyta vypadala ukázkově, ale jsou i mnohem horší. Že to zavání schvácením ano. Že jsou křivá ano. Krom ubírání patek bych brala i okraj, praská to proto, že je je to přerostlé, asi ani ne tak objektivně na délku, jako vzhledem k tomu, že nebude úplně fit bílá čára.
Kdybych už řešila kopyta kvůli kulhání, rozhodně bych se snažila vyřešit ty čipy. Bůh ví, z čeho kulhá doopravdy. A v případě, že od kopyt, pak může začít kulhat od čipů a zas nebudete vědět proč.
Kobyla vypadá fest napapaně. Jestli chodí sama, dobrovolně a spokojeně po měkkém, dopřála bych jí pohybu. Buď s ní běhat, nebo klidně pod sedlo. Po horším povrchu vedle koně, po měkkém na koni. Kruhovku bych vynechala - čipy, křivé kopyta, kulhání.
Doporučuji koupit si rašpli a hned jak vidíte, že začíná rohovina po obvodu praskat, zahlaďte to a přidejte pár tahů zespod. Není to až taková věda. Já si neumím ani namalovat hezky nehty, ale kůň chodí dobře:)
Z RTG poznám prd, ale zaujal mě na posledních snímkách rozdílný tvar kopytní kosti - ta přední strana, co má být paralelní s kopytní stěnou. Na posledním snímku je prohlá víc dovnitř.
Dobrý večer, dnes tu byla p. Kočiříková, kováře by prý neměnila. Pouze by srovnala patky. Mám nechat nakovat na odvalováky i kvůli těm prasklinám. Řekla mi defakto stejné informace jako můj kovář. Na plasty ani ortopedicke podkovy by nekovala, prý to není zase tak hrozné. Kulhání je nejspíš způsobeno hnilobou.
Ještě jednou všem děkuji za informace a za názory.

A kde? v rozpěrách nebo v rýze střelu? Z fotek to totiž není dost patrné, když je v rozpěrách jde to do hloubky a je tam "mazlavá" hmota a kopyto "smrdí" u střelu - není celistvý ale v půlce, kde se stáčí patky dovnitř do střelu také mokvavý a dá se tam zajet kopyťákem(do střelu) Kulhat z toho může, ale to by ta kopyta musela být opravdu shnilá už od pohledu z fotky- se mě teda zdá. Občas řeším hnilobu, dám dehet co 2-3x týdně, večer suchý box. nic dramatického, ale je to viditelné....

Já tam teda žádnou velkou hnilobu nevidím (ale co tak na fotce může člověk vidět), a co je ale hlavní, ani dispozici pro ni nevidím. Vidím široký střel s otevřenou rýhou, ve které není důvod, aby bakterie působily problémy. Potíže by mohly být eventuálně v postranních rýhách, ty nevidíme, pokud jsou nějak hluboké kvůli přerůstání těch patek a rozpěrek, pak tam ta možnost je.
Jak píše verun, kulhat z hniloby může, až když je hniloba do živého, a to by to kopyto na fotkách skutečně vypadalo jinak.
Nechala si paní K. předvést koně v pohybu? Neřekla, že je to kopyto křivé, různě vysoké patky, vůbec vysoké patky? Neřekla, že je to už přerostlé?
Četla jste ten článek od MVDr. Švehlové, kde píše, že odvalováky (prohnuté podkovy usnadňující překlop) toto neřeší, ale spíše zhoršují? Vysvětlila vám paní K., proč by je dala? Jaké konkrétní procesy v kopytě se tím zlepší, a co se vyřeší? Jaký to bude mít vliv na tu nesouměrnost kopyta? Jak se zlepší kopytní mechanismus? Nebo prostě řekla "na tohle bych nakovala prohnuté podkovy" a dál to nekomentovala? Viděla ty rentgeny? Co na ně říkala?
Osobně bych zúžené kopyto, které to z nějakého důvodu nepotřebuje, nekovala. Rozšířit se totiž dá daleko lépe, když je bosé - protože se může častěji upravovat. Jakmile nakovete, určitě bude chtít kovář jezdit po 8 týdnech, ono taky tím, že vám špice roste pomalu, tam nebude za dvě kování kam tlouct hřebíky...
Ale my toho koně neviděli. Zvažte dobře, co podniknete, je to váš koník.
Budu ráda, když ještě dáte fotky po strouhání.
Taky na mně kopyta z fotek nepůsobí hnilobně. Jestli vás uspokojila dg., že kulhá z hniloby, dozvíte se pravdu jednoduše. Až se vyléčí hniloba, kobyla přestane kulhat. Jestli se hniloba nevyléčí, kopyta nejsou správně strouhaná. To je taky nápověda.
Komu věřit a komu ne je těžký boj.
Ohledně rovnání kopyt a ubírání patek se u 15 letého koně řiďte podle toho, jak chodí. V rámci svého nuceného studia na samo domo strouhače jsem prošla stádiem "chci kopyta jako z článků a učebnic". Opravdu se mi povedlo je okrouhat do rovna, stejné úhly a stejné milimetre (pravítko, úhelník :). Jenže kůň tak úplně nechodil, no :) Uspokojila jsem se s trocha křivými na vyšších patkách, ale nepraskajícími a nehnijícími kopyty a kůň chodí spokojeně.
Vsadila bych na nějakého dobrého ortopeda - fyzioterapeuta.
Savča
napsal(a):
Dobrý večer, dnes tu byla p. Kočiříková, kováře by prý neměnila. Pouze by srovnala patky. Mám nechat nakovat na odvalováky i kvůli těm prasklinám. Řekla mi defakto stejné informace jako můj kovář. Na plasty ani ortopedicke podkovy by nekovala, prý to není zase tak hrozné. Kulhání je nejspíš způsobeno hnilobou.
Ještě jednou všem děkuji za informace a za názory.
Kulhání je nejspíš způsobeno hnilobou.
Čo sú zase toto za drísty?
Savča
napsal(a):
Tak toto mi zrovna řekli i veterináři, že kůň může kulhat i kvůli hnilobě...Každopádně mi netvrdila, že je to 100% kvůli tomu.
Může samozřemě. Jenže v případě kdy kobyla má čipy, křivá kopyta s vlnami na rohovině jak moře, nebude hniloba ta nejpravděpodobnější příčina kulhání.

Savča: Už jste ukázala ty RTG někomu, kdo tomu rozumí? Aby vám řekl cosi k tomu úhlu kopytní kosti, kostnatění chrupavek, degenerativním změnám na kloubech a podobně? Můžete konzultovat i mailem.
Co řekl k těm RTG kovář? Ten, co vám upravuje kopyta? Přizpůsobil nějak úpravu podle těch snímků?
Rif Du Madon
napsal(a):
Kvalitný príspevok. Lebo zhrnul jednou vetou, čo tu okecávame v mnoha odstavcoch
Pánaboha, že čosi také niekto vypustí vôbec z úst, kone ani s rakovinou kopýt nekrívajú, ale tento bude určite kvôli hnilobe
Odfláknutá diagnostika, ale pani povedala, lebo sa chcela druhej pani zbaviť.
Hniloba nebolí, pokiaľ sa nekróza a infekcia nerozšíri z centrálnej strelkovej brázdy až na kožu nad pätkami, prípadne do ohybu sponky, vtedy môže byť bolestivá, no na fotkách nič také nevidím.
napsal(a):
Savča: Už jste ukázala ty RTG někomu, kdo tomu rozumí? Aby vám řekl cosi k tomu úhlu kopytní kosti, kostnatění chrupavek, degenerativním změnám na kloubech a podobně? Můžete konzultovat i mailem.
Co řekl k těm RTG kovář? Ten, co vám upravuje kopyta? Přizpůsobil nějak úpravu podle těch snímků?
Přijede mi vet poslední týden v dubnu, dneska přijede opět další kovář(již 3. tento měsíc). Můj kovář RTG viděl, strouhá podle nich. Dnes se kobyla nakove na odvalováky, aby se ji lépe chodilo. Plastové podkovy jsou prý zbytečné.
Pro Horsanu: jedna vet mi řekla, že kulhá z hniloby a druhá kvůli úbytku kopytní kosti, že ji bolí špice kopyta 100%. Děkuji za poučení.
Vet řekl, abych nakovala na ortopedické podkovy. Kovář řekl, že nekovat na ortopedické podkovy - max ty odvalovací(tento názor mám již od 3 kovářů, kteří kopyto i rtg viděli).
jinak ty čipy jsem spletla, to se všem omlouvám - má je na zadních nohách, ne na předních. Špatně jsem se vyjádřila.

Špice kopyta (teda struktury, které s ní souvisejí - korunka, škára...) ji teda podle mého bolet klidně může. Je krásně vidět, jak je na špici kopyta potlačený růst rohoviny kvůli tlaku (představte si, že byste měla tak malé boty, že by vám to deformovalo nehty).
Jen nevím, jak s tím úbytkem kopytní kosti, ten diagnostikoval i někdo jiný nebo jen ta jedna vetka? Paní Kočiříková ty RTG neviděla? Podle poznámky u odvalováků ano. Co na ně říkala? Přijde jí, že je tam úbytek kopytní kosti? Vyslovila na tom jednom snímku podezření na nefyziologický úhel kopytní kosti?
Pokud kováři řekli "max ty odvalovací", tak to znamená, že by preferovali nejlépe bosou úpravu? Nebo že by nejraději kovali na normální podkovy, ale když byste nutně trvala na speciálních, tak by schválili ještě tak ty odvalovací?
Savča
napsal(a):
Přijede mi vet poslední týden v dubnu, dneska přijede opět další kovář(již 3. tento měsíc). Můj kovář RTG viděl, strouhá podle nich. Dnes se kobyla nakove na odvalováky, aby se ji lépe chodilo. Plastové podkovy jsou prý zbytečné.
Pro Horsanu: jedna vet mi řekla, že kulhá z hniloby a druhá kvůli úbytku kopytní kosti, že ji bolí špice kopyta 100%. Děkuji za poučení.
Vet řekl, abych nakovala na ortopedické podkovy. Kovář řekl, že nekovat na ortopedické podkovy - max ty odvalovací(tento názor mám již od 3 kovářů, kteří kopyto i rtg viděli).
jinak ty čipy jsem spletla, to se všem omlouvám - má je na zadních nohách, ne na předních. Špatně jsem se vyjádřila.
Ja sa teda opýtam znovu, tá veterinárka ktorá tvrdí, že kríva od špice, posudzovala koňa v pohybe, robila svodné skúšky (horsana, prosím ťa, ako sa tomu opichávaniu hovorí po slovensky, nikdy neviem), opichávala aspoň kopyto, aby vylúčila bolesti vyššie?
Savčo, hoďte se do klidu a udělejte si pořádek. I když už se nepovede retrospektivně, aspoň pro příští návštěvy odborníků.
Dělejte si písemní záznamy, nejlépe na papíry, které se dají chronologicky seřadit, nebo poskládat vedle sebe a srovnávat.
Namalujte si obrázky části koně, kam si budete zapisovat nebo zakreslovat, co bude odborník říkat. Pak mu to ukažte, jestli to tak myslel. Opravdu pečlivý zubař, fyzio, vet vám napíše zprávu, nebo aspoň nechá papír s pár info. Vždy tam má být jméno koně, kdy ho vyšetřoval. Co objektivně našel v tu chvíli a závěr, jak to hodnotí, ideálně i proč. Když pak koně vidí někdo jiný s odstupem času, může to porovnat a říct vám, že vidí něco jiného a proto si myslí, že tak a onak. Když jde jen o prevenci nebo strouhání... a koni nic není, stačí ústně. Ale když koni něco je, kulhá, atd, chtěla bych něco víc.
Není na tom nic divného. Já jsem schopna si zapamatovat patologický nález na všech orgánech člověka za 2 hodiny a za další dvě hodiny to napsat na papír, protože to mám naučené. Ale jak je nemocný můj bílý koňský plyšák, jsem tak vydřená, že si nepamatuji ani dvě věty, nemám na to vyběhané dráhy v mozku. Ještě když mi ho vyšetřuje kamarádka vetka a kolem řádí děti, psy a zbytek koní, probereme u toho chlapa, školu dětí, práci...tak si nepamatuji nic.
Co se týče interpretace nálezu někoho jiného. V práci (jsem patolog) máme zavedenou a osvědčenou metodu. Když nevím, nebo mám zatmění mozku a ukážu kolegovi sklíčko a řekne mi, co tam vidí a co si o tom myslí, sepíšu to a ještě mu to ukážu, jestli jsem to pochopila tak, jak to myslel. V písemném projevu jsou ustálená spojení, kterými lze vyjádřit i míru pochyb nebo říct slušně "tvl nevím, brejlím na to a nic". Každý orientovaný vet je schopen to po kolegovi přečíst a nějak s tým pracovat. Tohle podle mě neumí ti "odborníci" přes kopyta a masáže, co absolvovali nějaký pár hodinový kurz a pak se odvážně hrnou léčit cizí koně.
Fotky: papír od zubařky, příprava majitele na návštěvu fyzioterapeuta kvůli kopytům, zpráva patologa vetovi v které říká, že tam nic není :)
Dobrý večer, omlouvám se že nejsem tak aktivní. Nestíhám bohužel všem odpovídat kvůli pracovnímu vytížení.
Každopádně pro info, dnes asi čtvrtý kovář co kobylu viděl našel hnilobu bílé čáry, bakterie je již pod kopytním pouzdrem - na obou předních. Udělal řez a mám denně čistit + ještě nakovano na odvalováky. Jinak hniloba střelek tam opravdu není, dnes mi to bylo potvrzeno.
Buggyra- paní Kočiříková rtg viděla, úbytek kopytní kosti tam není. Doporucila nakovat na odvalováky, nedoporučila plastové či ortopedické kování.
Arbora - ano tvrdí to ta stejná veterinářka, koně v pohybu viděla, ohybovky dělala, kopyto na tlak zkoušela.

Děkuji. Mohla byste nafotit kopyta teď?
Dogas
napsal(a):
Zebra nebyla alkoholik? Asi jsem něco špatně pochopila.
To byl napůl vtip (játra vyšetřovaná na žádost kamarádky vetky humánním patologem), ale je to pravda. Hlavně je to příklad, že pouze s výčtu nálezů někoho jiného, se nemá vytrhávat z kontextu jenom něco. Kdyby ten jaterní nález vzal někdo, kdo o jaterní patologii nic neví a zeptal by se kteréhokoli jiného doktora, jestli se na nekrózy v játrech dá umřít, odpověď je bez debaty ano. Přitom v případě zebry by to bylo mimo mísu.
Rif Du Madon
napsal(a):
To byl napůl vtip (játra vyšetřovaná na žádost kamarádky vetky humánním patologem), ale je to pravda. Hlavně je to příklad, že pouze s výčtu nálezů někoho jiného, se nemá vytrhávat z kontextu jenom něco. Kdyby ten jaterní nález vzal někdo, kdo o jaterní patologii nic neví a zeptal by se kteréhokoli jiného doktora, jestli se na nekrózy v játrech dá umřít, odpověď je bez debaty ano. Přitom v případě zebry by to bylo mimo mísu.
Zase koňovitého alkoholika nie ja až taký problém vyrobiť, stačí dlhodobý prístup k fermentujúcemu popadanému sladkému ovociu
A že poznám kone, ktoré žrali práve tieto alko slivky, aj sa pekne opili, koniec koncov to v sezóne ovocia všetka divá zver, ktorá má k takémuto ovociu prístup.
Výraz "ožratý ako divá sviňa" je každoročná true story, diviaky sa vedia strašne opiť, mala som vo výbehu obrovské divé višne, ako to skvasilo, ešte aj tie bažanty boli na mol, srnec na mňa prisprostasto žmúril z dvoch metrov a svine sa rovno vyvalili dva metre od višne, ešte aj štikútali :D

OT: Nám dneska štikúta vnučka, průběžně celý den...a to nepožila.