Malá holky mají koně jen na závody a jejich úspěchy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2021 09:45
Laila11

XXX.XXX.249.249

Minulý týden jsem byla nvštívit jednu jezdeckou stáj, chtěla jsem si trochu připomenout mé dětství. Ve stáji mají 9 koní (5 vlastních, 4 ustájené) a bavila jsem se tam s dvěma desetiletýma holkama (dvojčata) a jejich rodiči (samozřejmě i s majitelkou stáje, ale to je normální učitelka jízdy na koni, ke koním i jezdcům se chová hezky)

Ty holky mají 3 koně, jejich přístup k nim je hrozný. Neustále kecají, jak jsou jejich koně pitomý a jak ani neskočí metr, když ho vedou a kůň nechce jít, tak se vší silou pověsí za vodítko aby kůň šel. Koně se jich vědomě strašně bojí. Rodiče mají ještě horší přístup (nejsou to koňáci, v životě nejezdily) Podle nich jsou koně zmetci, kteří neposlouchají.
Ale nejhorší je to, že si ty holky pořizují koně jen na závodní sezónu, jakmile už neplní jejich potřeby, tak ho prodají a koupí si nového. Na koních jim vůbec nezáleží, jen na tom, aby vyhrály. V dostihovém sportu tohle chápu a vím, že to tam tak mnohdy dělají, ale u holek v hobby stáji jsem to fakt nečekala. Ještě má kůň většinou po sezóně někdy poraněnou nohu, nebo jiná neléčená zranění, na které se ty holky vykašlali. 100 000 na koupi nového koně mají, ale aby udělali alespoň lepší život těm, které už vlastní, tak to ne, ona ta stáj, ve které jsem byla také není pro koně úplně nejlepší, ale to je oproti tomu, co si ty holky z koní dělají je to nic.

Je podle Vás tohle normální?? Nebo je svět ještě horší, než jsem si dosud myslela
Těch koní mi je strašně líto, snad je prodají někomu, kdo je bude mít rád a dá jim hezký život.

23.4.2021 09:47
Laila11

XXX.XXX.249.249

A nebudu zde zveřejňovat jméno stáje, koní, těch holek ani videa nebo fotky, nechci nikoho poškodit.

23.4.2021 09:55
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Co si rodiče vychovají, to mají. Až je děvčata odloží do domova důchodců a nepřijdou ani jednou navštívit, budou vědět, jak se asi cítili ti koně.

amet9

23.4.2021 09:57
amet9

XXX.XXX.224.49

U nas ve staji mame 4 holciny ve veku 10-15 let a vsechny se ke svemu koni chovaji moc hezky a maji ho jiz nekolik let. S tim co popisujete jsem se nastesti nikdy nesetkala, ale mozna je to tim, ze se pohybuji mezi ciste rekreacnimi jezdci. Holky obcas zkusi nejake to hobby, ale z pripadneho neuspechu si nic nedelaji a pis se snazi se svym konem zlepsit.

23.4.2021 10:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Smutný príbeh.
A teraz nejaký veselší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.4.2021 10:45

Až vyrosteš, tak zjistíš, že nelze zachránit celý svět.

23.4.2021 11:34
Laila11

XXX.XXX.249.249

Asi tak po dvacátý, nejsem malý dítě a je mi jasný, že tito lidé tady jsou a budou, já sama svět nezměním. Můžu přihlížet, jak se někdo takhle chová ke koním, můžu dělat, jako že se mě to netýká, nebo můžu jednat, můžu si s daným člověkem promluvit, můžu na tento problém upozornit...
Je tady už spoustu lidí, kteří chrání práva zvířat, někteří tomu zasvětí život, ale každá tato práce má smysl. Už spoustu lidí pochopilo, že kůň není na ježdění, že je to živý tvor a že má svá práva. Zlepšuje se to i u jiných zvířat a já z toho mám radost. Lidé, kteří zvířata nerespektují tady budou vždy, ale jejich počty se mohou zmenšovat.

Já nikoho neodsuzuji, když bude jen přihlížet tomu, co se děje zvířatům, je to jeho svobodná volba, ale důležité je si uvědomit, jak by se Vám líbilo, kdyby se tohle dělo Vám.
Pokud chcete přihlížet, přihlížejte, ale alespoň nekritizujte ty, kteří se snaží to změnit.

23.4.2021 11:38
koně

XXX.XXX.174.63

A kolik je tobě,jestli se můžu zeptat? Že si nostalgicky připomínáš dětství v maštali ?
Já mám celkem výhodu.Za mého mládí bylo tedy koní o dost méně,ale zase se u nich vyskytovalo o dost více sadistů .Ne desetiletých holčiček,s takovou si kůň poradí.Ale chlapů ,magorů,co si odreagovávali nějaké své mindráky silou mocí a to pak odnášeli koně.A to teď už tolik vidět není.
Tak mi holčička ,která má bohaté rodiče,nenosí jí správně jeden kůň,tak ho vymění za jiného, jako nějaké extra zlo nepřipadá

23.4.2021 11:42
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jestli je to týrání zvířat, nahlašte je.
Jestli to není týrání zvířat, můžete zkusit jít příkladem. Naučit ta děvčata, že po dobrém to taky jde a každý úspěch je cennější. Nebo je převést na jiný koníček, stejně se nezdá, že by je to nějak bavilo, když na ty koně jen nadávají.
Co na to říká ta majitelka stáje?
Já mám třeba tu zkušenost, že kdo s tím koněm skutečně pracuje (vozí dřevo z lesa apod.), má často k němu lepší vztah než hobby jezdci. Mistr opratí je s koňmi opravdu každý den, sám si je krmí, sám si je ošetřuje, zná je a prostě je má rád, protože se o ně stará už tak dlouho. Holčina, která přijede jednou za týden si svézt zadek, které se o to zvíře někdo stará a ona je bere jako samozřejmost, se k němu bude chovat jako k náčiní, protože pro ni to skutečně náčiní je. Je na dospělých, rodičích, trenérech, majitelích stájí, aby dětem nastavili zrcadlo a poučili je, jak se ke zvířatům chovat.

23.4.2021 11:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Laila11 napsal(a):
Asi tak po dvacátý, nejsem malý dítě a je mi jasný, že tito lidé tady jsou a budou, já sama svět nezměním. Můžu přihlížet, jak se někdo takhle chová ke koním, můžu dělat, jako že se mě to netýká, nebo můžu jednat, můžu si s daným člověkem promluvit, můžu na tento problém upozornit...
Je tady už spoustu lidí, kteří chrání práva zvířat, někteří tomu zasvětí život, ale každá tato práce má smysl. Už spoustu lidí pochopilo, že kůň není na ježdění, že je to živý tvor a že má svá práva. Zlepšuje se to i u jiných zvířat a já z toho mám radost. Lidé, kteří zvířata nerespektují tady budou vždy, ale jejich počty se mohou zmenšovat.

Já nikoho neodsuzuji, když bude jen přihlížet tomu, co se děje zvířatům, je to jeho svobodná volba, ale důležité je si uvědomit, jak by se Vám líbilo, kdyby se tohle dělo Vám.
Pokud chcete přihlížet, přihlížejte, ale alespoň nekritizujte ty, kteří se snaží to změnit.

Dievčatko drahé, to, o čom si ty píšeš do denníčka a na ifaunu, tak v tom mnoho profesií žije roky rokúce.

Čo má napríklad robiť dobrý a zodpovedný tréner, chovateľ, podkúvač, veterinár, keď sa ukáže, že majitelia majú v hlave tých neurónov poriedko?

Zanechať profesiu, skočiť zo skaly, založiť útulok, dať sa na drogy?

Na výsledky toho, ako to konkrétne ty zmeníš sme všetci veľmi zvedaví a napäto čakáme!

arte.P

23.4.2021 11:56
arte.P

XXX.XXX.146.210

Laila11 napsal(a):

Upozorněním na anonymní diskuzi se nic nezmění, a z toho co popisuješ nevnímám, že by docházelo k týrání, které by mělo zajímat úřady. Jestli ti tohle přijde hrozný, jdi se podívat do velkochovů hospodářských zvířat, tam teprve uvidíš věci.

23.4.2021 12:01
Arbora

XXX.XXX.233.1

Môžem im to vysvetliť, môžeš ich vzdelávať, môžeš im ukázať lepší prípstup ku koňom, môžeš im doporučiť inho trénera, vzdelávacie kurzy. Desaťročné decko vie houby o tom, čo je správne a čo nie. Takže o tom, ako sa jazdí a ako sa správa ku koňom, to je starosť niekoho, kto na tie deti dohliada.

23.4.2021 12:51

Měla jsem u koní dívenku, rodiče "na to měli". Dívenka měla zvířátek na kolik si vzpomněla, a skoro každý den tu trávila u koní. Dívenka brala koně jako prostředek zábavy a práci okolo jako nutné zlo a daň za nízké docházkovné. Dívenka se pokoušela také koně brát jako tělocvičné nářadí. Naštěstí to nebyl její kůň, a tak jsem byla s to, ovlivnit, jak to bude probíhat.

Vysvětlila jsem dívence, že u nás máme k těm zvířatům úctu, dáme koni čas na splnění úkolu (ne, že řeknu "ustup" a v příští desetině sekundy majznu koně po boku), a podobné postupy. A sdělila dívence, že pakliže nebude postupovat podle našich pokynů, tak může postupovat ze dveří. Dívenka to pochopila, a přestože pořád ke koni neměla žádný emocionální vztah, začala dělat, co má. A fungovalo to - dva nebo tři roky.

Pak přešla do jiné stáje, vydržela tam dva měsíce. Pak zase do jiné, tam už jsem to nesledovala, ale během půl roku tam už také nebyla.... Chci říct, že existují lidé, kterým názor nezměníte, i když nakrásně uvidí, že to skutečně funguje i jinak. Já jsem se o její změnu názoru ani nepokoušela. Pouze jsem nastolila pravidla. Diskriminační pravidla - chodily s ní další slečny, které s tímhle opravdu neměly nejmenší problém, a pro ně tahle pravidla neplatila...

Přidejte reakci

Přidat smajlík