bara_23

XXX.XXX.7.158
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na názory a zkušenosti zkušenějších lidí.
Letos chci pořídit koně, ne moc mladého, ale ani ne staršího, ideálně přiježděného, pouze na rekreaci. Kolem koní se pohybuji už delší dobu, poslední 3 roky mám v pronájmu staršího valacha s kterým pouze jezdím do lesa.
S mým dotazem to souvisí tak, že vlastně nemám skoro žádné základy na jízdárně (jízdárenské práce) a tak nevím, jestli je rozumný vlastní kůň (měla bych ho z 90% pouze do lesa) a nebo se to dá vše zvládnout, když si najdu (až poté s pořízením vlastního koně) trenéra na pravidelné tréninky?
Uživatel s deaktivovaným účtem

bongani
napsal(a):
Já myslím, že kůň žádnou jízdárenskou práci k životu nepotřebuje. Koupila jsem si koně před pěti lety, na jízdárně jsme od té doby byli párkrát, jinak jezdíme ven a jsme spokojení. I venku se dá přiježďovat a trénovat.
Paní/slečna psala, že nemá jízdárenské základy. Asi tak nezvládne sama přiježďovat koně, je jedno, jestli na jízdárně nebo v lese.
Pro zakladatelku - nedá se odhadnout, jak umíte jezdit. Jestli máte nezávislý sed, správně působíte rukou a dokážete koni nepřekážet, určitě to s kvalitním trenérem zvládnete.
Potíž je v tom, zda dokážete bez zkušeností rozeznat, který trenér je kvalitní. Doporučuji pro začátek hodně četby o různých stylech ježdění. O moderním sportovním ježdění toho určitě najdete hodně, ideálně pro porovnání doporučuji i něco od Anjy Beran, Karla Phillipa, pro představu sedu Sally Swift. Pokud jste vnímavá, dost Vám to změní pohled na "moderní" výcvik koně i jezdce. Fakt to není o "pata dolů", "drž se koleny", "pobízej ho a drž otěžemi" apod. A snad Vám četba trochu pomůže s rozlišením, jaké kvality asi trenér má.

Doporučuji koupit si zrovna právě toho "staršího" koně (dvanáct let a výše), který bude základně přiježděný (spolehlivě) a už bude mít rozum, bude mít nakoukáno, nachozeno. Ideálně toho valacha, co na něm jezdíte teď - zřejmě s ním problémy nemáte. Počítejte s tím, že trenéra budete využívat hned zezačátku ježdění (nejlépe aby s vámi jezdil ven na druhém koni), a nikoli "až se něco stane". Trenér je tu od toho, aby vám vysvětlil, jaká jsou rizika, a jak jim předcházet (v komunikaci s koněm, v terénu, v provozu...), a pokud ho zavoláte až k problému, můžete se zbytečně připravit o spoustu času a nervů. A klidně si toho trenéra pořiďte už teď, ať vás párkrát vidí jezdit, rovnou s vámi začne pracovat, a posléze vám pomůže vybrat vhodného koně (na kterého si při zkoušení může sednout sám, doporučí udělat vhodná vyšetření, nekupovat sedlo, které vám vnucují s koněm, zjistí, zda chodí v samotě... a tak dále).
Není problém koupit si staršího zkušeného koně a učit se na něm jezdit - takových lidí znám kolem sebe několik :-) Problémy přicházejí z nedorozumění mezi jezdcem a koněm. Dobrý trenér a nebo všímavá vyježděná kamarádka může takovým problémům předejít - vidí, jak se kůň tváří, jak kráčí, jak na něm sedíte, zda podvědomě neděláte nějaké divné věci, kterým kůň nerozumí (a vy o nich nevíte).
bara_23
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na názory a zkušenosti zkušenějších lidí.
Letos chci pořídit koně, ne moc mladého, ale ani ne staršího, ideálně přiježděného, pouze na rekreaci. Kolem koní se pohybuji už delší dobu, poslední 3 roky mám v pronájmu staršího valacha s kterým pouze jezdím do lesa.
S mým dotazem to souvisí tak, že vlastně nemám skoro žádné základy na jízdárně (jízdárenské práce) a tak nevím, jestli je rozumný vlastní kůň (měla bych ho z 90% pouze do lesa) a nebo se to dá vše zvládnout, když si najdu (až poté s pořízením vlastního koně) trenéra na pravidelné tréninky?
Záleží na vás,co umíte a jak pojmete další soužití s koněm.
Když kůň bude už něco naučený ,bude v terénu okoukaný , a vy mu nebudete překážet,nebo svou nezkušeností ho neuvedete do nejistoty, mohlo by všecko klapat.
Dneska klasicky přiježděného koně stejně těžko koupíte.A když už umí ,třeba zaskočit na správnou nohu,má popis sport ,vysoká drezúra.A podle toho se odvíjí cena Takže si vybraného koně ,podle sebe ,něco naučíte.Něco vás naučí on. A budete spolu chodit ven.
Vídám dvojice u kterým o nijakém přiježdění,nebo stylu nemůže být ani řeči.Ale vzájemně si vyhoví a vyjížďky si užijí i bez absence jakékoli jízdárny či trenérů. Akorát se pak nesmí zvěřejňovat na sítích

Osobně jsem si koupila koně a před tím jsem chodila k ternérce jezdit an její koně, teď chodím s kobhylou...alespoň jednou za čas. Taky je to můj první kůň, u koní jsem byla roky...a teprve s vlastním koněm jsem zjistila, kolik toho nevím. S vlastním koněm je to takové...jiné, i když jsem se k půjčeným vždy chovala zodpovědně a měla jsem je ráda. Víc mi zálěží na tom,a bych mu nepeřkážela. Vše je to jen na mně, nemám svázané ruce v tom, co s koněm bude, jaké bude vybavení, co bdue žrát....a zároveň je to daleko větší zodpovědnost. Chci také jezdit prioritně do lesa, ale alespoň jednou za dva tři týdny na ten trénink jdu, když to finance dovolí, je to fakt způsob, jak předejít zbytečným problémům, minimálně než se sžijete.
Jinak vybírejte dobře a nebojte se zainvestovat...on starší, ale vyrovnaný, vychovaný a zdravý kůň má cenu zlata.
Také souhlas s koupí koně "učitele".
A kupovat s veterinářem! Sice u staršího určitě nějaké nálezy budou, ale veterinář s vámi může prodiskutovat vyhlídky koně, tak aby byla koupě ke spokojenosti.
Nespoléhat se, co řeknou pouze prodejci. Kor když jste v jisté fázi pokročilého jezdce, to se přehlédne raz dva cokoliv.
bara_23

XXX.XXX.7.158
Děkuji všem za rady, tím věkem jsem myslela právě okolo těch 12-15 let, víc už ne, protože bych chtěla koně na aktivní rekreaci.
koně
napsal(a):
Záleží na vás,co umíte a jak pojmete další soužití s koněm.
Když kůň bude už něco naučený ,bude v terénu okoukaný , a vy mu nebudete překážet,nebo svou nezkušeností ho neuvedete do nejistoty, mohlo by všecko klapat.
Dneska klasicky přiježděného koně stejně těžko koupíte.A když už umí ,třeba zaskočit na správnou nohu,má popis sport ,vysoká drezúra.A podle toho se odvíjí cena Takže si vybraného koně ,podle sebe ,něco naučíte.Něco vás naučí on. A budete spolu chodit ven.
Vídám dvojice u kterým o nijakém přiježdění,nebo stylu nemůže být ani řeči.Ale vzájemně si vyhoví a vyjížďky si užijí i bez absence jakékoli jízdárny či trenérů. Akorát se pak nesmí zvěřejňovat na sítích
Tak jsem to myslela s tím, že kůň jízdárnu nepotřebuje. Fungujeme takhle s mým už pět let, já mu doufám nevadím ani ho nekazím, on je rád, že po něm nic náročnýho nechci. Chodíme spolu ven a jednou za čas zkusíme jízdárnu. Ale ani jednoho nás to tam nebaví, tak z ní zase rychle odcházíme. A to mi při koupi říkali, že zrovna tenhle kůň rozhodně není pro mě. :-)

OT:
Jen takové zamyšlení, pořád dokola se o jízdárně píše: koně to nebaví, mě to nebaví....a nebaví to víc koně nebo jezdce?
Božíčku, mě nebaví věcí, nejraději bych ráno šla za koněm(pojezdila venku nebo na jízdárně, poblbla v hale ) a zbytek dopoledne a odpoledne už nic nedělala jen se bavila...no můj koník to tak má, já bohužel ne, přijdu domu a poklidit, uvařit, dojít tam, zařídit tohle, nebo jsem celý den na denní od sedmi do devatenácti. Chtěla bych se mít jako můj kůň i přes to, že ho nudím na jízdárně. Když to tak vezmu, je to jeho práce, být jezdecký kůň cca jednu hodinu 2-4x týdně, pak je to zase jen kůň. Jak píše nick koně, vídám slečnu na koni, co jezdí kolem našeho rybníka, děs běs, ale jedou krajinou a slečna si to užívá, koni do hlavy nevidím, jestli to prostě strpí nebo je nadšen a trvat to může podstatně déle než ta blbá jízdárna.
napsal(a):
OT:
Jen takové zamyšlení, pořád dokola se o jízdárně píše: koně to nebaví, mě to nebaví....a nebaví to víc koně nebo jezdce?
Božíčku, mě nebaví věcí, nejraději bych ráno šla za koněm(pojezdila venku nebo na jízdárně, poblbla v hale ) a zbytek dopoledne a odpoledne už nic nedělala jen se bavila...no můj koník to tak má, já bohužel ne, přijdu domu a poklidit, uvařit, dojít tam, zařídit tohle, nebo jsem celý den na denní od sedmi do devatenácti. Chtěla bych se mít jako můj kůň i přes to, že ho nudím na jízdárně. Když to tak vezmu, je to jeho práce, být jezdecký kůň cca jednu hodinu 2-4x týdně, pak je to zase jen kůň. Jak píše nick koně, vídám slečnu na koni, co jezdí kolem našeho rybníka, děs běs, ale jedou krajinou a slečna si to užívá, koni do hlavy nevidím, jestli to prostě strpí nebo je nadšen a trvat to může podstatně déle než ta blbá jízdárna.
On každý má jinou představu o rekreaci .
Jako třeba aktivní ,kdy hodláte koně i sebe někam lehce posouvat.Nebo vám dělá radost ho párkrát do roka vyvézt někam,kde něco společně přelezete a předvedete.
Nebo máte rádi spíše delší vyjížďky v různém tempu a terénech ,kde je třeba společně řešit situace.
Či zcela relaxační,kde se připlazíte z arbeitu a chcete od koně jen,aby šel v klidu do přírody, a vás přitom nijak zbytečně nenatřásal a neprovokoval
Podle mě je nejvíc důležité vybrat koně,aby vás bavilo to stejné.
A necítil se žádný z vás nijak extra otráven či zhrzen .Takové soužití přestává býti rekreací

Hele já mám od každého něco, jen to předvádění ne, na to už nemám- se stydím. Jsem rekreant, který chce vzdělávat koně i sebe, ale když není nálada, počasí (většinou vedro) vyjížďka do terénu v osm ráno je nejlepší řešení.
Já jen chtěla naznačit, že ať jízdárna, která je pro většinu nudná(ale být nemusí, jen je třeba také nějaké snahy ze strany jezdce) nebo to zcela rekreační vyjíždění (kde koník ťape sám a jezdec se vesměs veze, udržet se na koni umí v cirkuse i opice ) nemusí být pro koně také zábava, kort, když to vidím na vlastní oči, trocha základů na té zatracované jízdárně by koním a jejich jezdcům prospěla. Ono plácat se do zad, že koně netrápím na jízdárně a ve finále mít koně křivého, kterému nejde napasovat sedlo? kdo v terénu pravidelně v klusu přesedá, cválá na obě nohy. Třeba tak to vidím já.
Edit: takže k dotazu, ano, kupte si koně a třeba dvakrát za měsíc si zopakujte nějakou jízdárnu, budete překvapená, že ono to zase taková hitparáda není sám si vodit koně a korektně zatočit (nemyslím úplně jako drezurní mistr, ale opravdu aby to bylo od holeně, ne za hubu) proto se spousta jezdců na jízdárnu vykašle. Venku to jede samo. Ale nikoho nesoudím, každý máme jinou povahu, možnosti, záliby...a.t.d.

napsal(a):
Hele já mám od každého něco, jen to předvádění ne, na to už nemám- se stydím. Jsem rekreant, který chce vzdělávat koně i sebe, ale když není nálada, počasí (většinou vedro) vyjížďka do terénu v osm ráno je nejlepší řešení.
Já jen chtěla naznačit, že ať jízdárna, která je pro většinu nudná(ale být nemusí, jen je třeba také nějaké snahy ze strany jezdce) nebo to zcela rekreační vyjíždění (kde koník ťape sám a jezdec se vesměs veze, udržet se na koni umí v cirkuse i opice ) nemusí být pro koně také zábava, kort, když to vidím na vlastní oči, trocha základů na té zatracované jízdárně by koním a jejich jezdcům prospěla. Ono plácat se do zad, že koně netrápím na jízdárně a ve finále mít koně křivého, kterému nejde napasovat sedlo? kdo v terénu pravidelně v klusu přesedá, cválá na obě nohy. Třeba tak to vidím já.
Edit: takže k dotazu, ano, kupte si koně a třeba dvakrát za měsíc si zopakujte nějakou jízdárnu, budete překvapená, že ono to zase taková hitparáda není sám si vodit koně a korektně zatočit (nemyslím úplně jako drezurní mistr, ale opravdu aby to bylo od holeně, ne za hubu) proto se spousta jezdců na jízdárnu vykašle. Venku to jede samo. Ale nikoho nesoudím, každý máme jinou povahu, možnosti, záliby...a.t.d.
Tak to se musím pochválit (nikdo jiný to za mě neudělá ), že v klusu přesedám a nacválávám střídavě tu na pravou, tu na levou. Tak, jak mě to před 30 lety naučili.