Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

.

14.5.2021 09:47
.

XXX.XXX.225.51

Dobrý den, mám kobylu bez původu, teď to bude půl rok a přes zimu strašně zhubla. Už je to lepší ale pořad má kostnaté zadá no a ještě k tomu ji teď vypadává srst a zhoršuje se to hrozně rychle. Mysleli jsme si že je to plíseň ale veterinář řekl že je to úplně v pohodě a že se jí jenom mění srst a možná bude i do bíla protože má už na krku trošku bílou srst. Mě se to ale nezdá, na některých místech jí chytím za srst a vypadne jako kdyby vůbec nedržela na kůži. Neví někdo co to muže být?

14.5.2021 09:57
kallisto

XXX.XXX.217.242

No, na tohle vet řekl že líná? To se mi moc nezdá. Jak je kobyla stará, a co a kolik toho žere? Je dekovaná?

14.5.2021 09:59
canka

XXX.XXX.249.200

No tak podle mě to určitě v pořádku není tohle,a volala bych jiného veterináře..nechte si udělat stěr z kůže,bakteriologické vyšetření a hlavně nepíšete,proč kůň zhubnul?Nedostatek krmení,stres, nedostal se ke žrádlu,zuby..

To jste jako neřešila celou zimu,že kůň hubne? Vyřešte i krmnou dávku,aby byla plnohodnotná + přidávat minerálku...a hlavně DOSTATEK...čím dál častěji se všude setkávám s šetřením senem i příkrmem a pak se majitel diví,že kůň hubne

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2021 10:00

Máte vtipnýho veterináře, okamžitě měňte za někoho, kdo vezme vzorky na rozbor. Můžete dát nějaký doplněk do krmiva na imunitu (lidi si chválí sirupy od TopVetu, případně Immuneregen).

Příčin může být víc, a podpořením imunity nic nezkazíte. Dále postupujte podle toho, co vyjde z rozborů.

.

14.5.2021 10:42
.

XXX.XXX.225.51

kallisto napsal(a):
No, na tohle vet řekl že líná? To se mi moc nezdá. Jak je kobyla stará, a co a kolik toho žere? Je dekovaná?

Kobyla má 7 let a dekovaná není. Žere dvakrát denně: ráno mysli a večer granule energys standart

14.5.2021 10:42
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Stav kůže: okamžitě zavolejte veterináře na koně (nechce se mi věřit, že tohle viděl vet a řekl, že to vylíná - chtěla bych po něm zpět peníze za ošetření, to není splést se v diagnóze). Taky to může být plíseň a léčit celé stádo nebude za stovečku OK... nebo se rozšíří na lidi....
Stejně tak to ale mohou být i jiné příčiny. Je potřeba opravdové vyšetření a vyléčení.

Rychlá pomoc: vitamín C je levný a všude dostupný, hodně pomůže s rekonvalescencí. Taky srp si nejen koupit, ale hlavně s ním každý den koni nažnout na noc do boxu pořádnou náruč píce (nejen trávu, ale i pampelichy, jetel, vojtěška atd.) a na ráno meganáruč kopřiv (zavadnou a jsou výživově v bílkovinách lepší než vojtěška, neschvátí a navíc obsahují kdejaký mikro prvek - v neposlední řadě jsou zadarmo)

Já jsem taky řešila zhubnutí poníka. Tuhle zimu jsem ho 2 měsíce neviděla - koronáč. Ale řešila jsem to hned v zimě - dokrmila jsem hodně ještě před línáním. A za veta 10K padlo. Za dva měsíce se to dá uvést do normálu... (ale je to práce a peníze nad plán)

14.5.2021 11:00
kallisto

XXX.XXX.217.242

Podle mě to žádný vet neviděl.
Kolik dostává sena, kolik těch granulí a mysli? Množství, kila?

.

14.5.2021 11:07
.

XXX.XXX.225.51

canka napsal(a):
No tak podle mě to určitě v pořádku není tohle,a volala bych jiného veterináře..nechte si udělat stěr z kůže,bakteriologické vyšetření a hlavně nepíšete,proč kůň zhubnul?Nedostatek krmení,stres, nedostal se ke žrádlu,zuby..

To jste jako neřešila celou zimu,že kůň hubne? Vyřešte i krmnou dávku,aby byla plnohodnotná + přidávat minerálku...a hlavně DOSTATEK...čím dál častěji se všude setkávám s šetřením senem i příkrmem a pak se majitel diví,že kůň hubne

Tak zhubla protože do ustájení jsme ji přivezli v zimě a bohužel ji ostatní koně vyháněli od sena takže žrala seno venku(pod střechou) ale pak měla stresy s kovářem protože se nechtěla nechat ostrouhat jelikož před námi jí na strouhání uspávali. Jinak kobyla byla narozená mezi 60 koňmi ve špatných podmínkách a určitě na ní nešetříme.

.

14.5.2021 11:23
.

XXX.XXX.225.51

kallisto napsal(a):
Podle mě to žádný vet neviděl.
Kolik dostává sena, kolik těch granulí a mysli? Množství, kila?

Opravdu to vet viděl🙂
A to má svoje koně takže nevím ale určitě jsme myslela že se to bude řešit a pak řekl že jenom přelínává. Ráno dostává 2 kg mysli a večer granule energys standart 2 kg ale jelikož mají jenom přístřešek kde mají seno v jeslích tak nevím kolik sežere ale určitě vím že žere protože je ve stádu docela velitel a už jí ze stáje nevyhání.

arte.P

14.5.2021 11:28
arte.P

XXX.XXX.152.1

Mně to taky přijde jako plíseň, bral vet vzorky? Dělal nějaké vyšetření?

.

14.5.2021 11:41
.

XXX.XXX.225.51

arte.P napsal(a):
Mně to taky přijde jako plíseň, bral vet vzorky? Dělal nějaké vyšetření?

Nedělal žádné vyšetření jenom se na to podíval a řekl že přelínává a že bych mohla dávat lněné semínko, ale je fakt že když se na to díval tak to ještě neměla tak moc.

14.5.2021 12:05

. napsal(a):
Kobyla má 7 let a dekovaná není. Žere dvakrát denně: ráno mysli a večer granule energys standart

A seno? Má ho dost a má k němu přístup? Ostatní viz ostatní . Jiný veterinář (nejspíš je to plíseň), zuby, rozbor krve. Měla jste přes zimu dekovat, ale to už je pasé.

14.5.2021 12:06
Pipilota

XXX.XXX.46.93

. napsal(a):
Opravdu to vet viděl🙂
A to má svoje koně takže nevím ale určitě jsme myslela že se to bude řešit a pak řekl že jenom přelínává. Ráno dostává 2 kg mysli a večer granule energys standart 2 kg ale jelikož mají jenom přístřešek kde mají seno v jeslích tak nevím kolik sežere ale určitě vím že žere protože je ve stádu docela velitel a už jí ze stáje nevyhání.

No a co jste tedy konkrétně vetovi ukázali a řekli? (chudák jestli dostal info "na půl huby" a pohled přes celou ohradu...).
Pokud je kůň hubený, nelze ho u objemu nekontrolovat jaké sežere množství. Navrhuji alespoň na noc oddělit od stáda a založit váženou hromadu sena - se uvidí jestli ji za noc sežere... (zuby, vředy, začervení, chybějící mikroprvky atd.)
No a 2 kg musli není pro koně kdoví kolik žrádla (tedy pokud není geneticky velmi snadno krmitelný - je to kříženec čeho?)

14.5.2021 12:08

. napsal(a):
Opravdu to vet viděl🙂

Jenom jestli pro samotné šéfování má čas se nažrat. Kolik je tam koní na jakém prostoru?

14.5.2021 12:22
kallisto

XXX.XXX.217.242

. napsal(a):
Nedělal žádné vyšetření jenom se na to podíval a řekl že přelínává a že bych mohla dávat lněné semínko, ale je fakt že když se na to díval tak to ještě neměla tak moc.

Jaké musli dostává? Nedostává žádné vitaminy?
Kdy se dělaly zuby? Vyšetřili jste žaludeční vředy?

14.5.2021 14:31

. napsal(a):
Tak zhubla protože do ustájení jsme ji přivezli v zimě a bohužel ji ostatní koně vyháněli od sena takže žrala seno venku(pod střechou) ale pak měla stresy s kovářem protože se nechtěla nechat ostrouhat jelikož před námi jí na strouhání uspávali. Jinak kobyla byla narozená mezi 60 koňmi ve špatných podmínkách a určitě na ní nešetříme.

Tím spíš bych po koupi udělala klasickou trojkombinaci = zuby, krve, odčervení a dohlížela, aby se pořádně nažrala, hlavně sena. Případně zadekovala. Píšete strašně zhubla - proč jste neřešila dřív?

14.5.2021 20:54

Vypadané fleky srsti namažte-smočte alespoň roztokem Betadiny, nebo Braunovidonu, když už nic jiného vám váš vet neporadil. (No to je zase dílo )
Hubený kůň je v první řadě nenažraný nebo nemocný, tak se podle toho zařiďte, když ne něm nešetříte.

14.5.2021 22:56
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ty bílé tečky v srsti jsou vsenky, kobylu odvsivte pěnou na breberky nebo neostomosanem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík