Nika98

XXX.XXX.83.20
Zdravím :) potřebovala bych poradit jak řešit problém s prodaným koněm.
Měla jsem koně kterého jsem v únoru prodala, do této chvíle není přepsán. S paní jsem nějakou dobu řešila, abych si pro koně dojela nebo že ho utratí, pak že si ho nechá a pak ho zase nechtěla no byla jsem strašně zmatená, ale je to miláček a byla jsem odhodlaná si jej vyzvednout. Nakonec se přestala ozývat. Koník je stále psaný na mě. Neustále sleduji jejich stáj kde každým dnem přibývají fotky snad všech koní, ale o mém není ani zmínka.
Bojím se, že bude utracen či prodán a ráda bych koně zpět či se domohla nějaké občasné informaci, abych věděla, že je v pořádku (chápu, že na informace nemám právo, ale po dosavadní komunikaci se o něj bojím). Je nějaká možnost jak koně získat zpět, když je stále psaný na mě. Ústní dohodu paní porušila snad ve všech směrech, máme smlouvu, ale pouze obyčejnou o prodeji a předkupním právu. Paní vypadala velmi seriozně než si koně odvezla, hned poté obrátila.
Budu vděčná za každou radu.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přepokládám, že "psaný na mě" znamená, že v evidenci na ÚEK jste vedena jako majitel. Jenže to o vlastnictví koně nevypovídá vůbec nic. Dokladem k vlastnictví je kupní smlouva, takže Vy již ke koni žádné majetkové právo nemáte.

Jediné, co můžete ohledně evidence udělat, je, poslat na UEK hlášenku o prodeji koně a informaci, komu jste ho prodala. Zpět ho ovšem na tom základě získat nemůžete.
Pokud máte ve smlouvě vymíněné předkupní právo, tak na tom základě byste měla být první, koho majitel při prodeji koně osloví, a pokud tak neučinil, smlouvu porušil, a pak je otázka, zda na tom základě budete mít nárok na odstoupení nebo jinou náhradu - samozřejmě za předpokladu, že došlo skutečně k prodeji. Zeptejte se advokáta.

Tak se do té stáje zajeďte podívat....
Nika98
napsal(a):
Zdravím :) potřebovala bych poradit jak řešit problém s prodaným koněm.
Měla jsem koně kterého jsem v únoru prodala, do této chvíle není přepsán. S paní jsem nějakou dobu řešila, abych si pro koně dojela nebo že ho utratí, pak že si ho nechá a pak ho zase nechtěla no byla jsem strašně zmatená, ale je to miláček a byla jsem odhodlaná si jej vyzvednout. Nakonec se přestala ozývat. Koník je stále psaný na mě. Neustále sleduji jejich stáj kde každým dnem přibývají fotky snad všech koní, ale o mém není ani zmínka.
Bojím se, že bude utracen či prodán a ráda bych koně zpět či se domohla nějaké občasné informaci, abych věděla, že je v pořádku (chápu, že na informace nemám právo, ale po dosavadní komunikaci se o něj bojím). Je nějaká možnost jak koně získat zpět, když je stále psaný na mě. Ústní dohodu paní porušila snad ve všech směrech, máme smlouvu, ale pouze obyčejnou o prodeji a předkupním právu. Paní vypadala velmi seriozně než si koně odvezla, hned poté obrátila.
Budu vděčná za každou radu.
Děkuji.
Nechápu celou situaci.
Vy jste prodala koně.Asi nějakého chudáka,když se řeší utracení.
Paní vám ,asi brzy poté přímo psala,abyste si pro něj dojela ,nebo že ho utratí či prodá.
Tak proč jste tedy nejednala okamžitě a nejela pro něj,když vám na něm tááák záleží?Taková výzva by mě tedy chladnou určitě nenechala.
Tedy se teoreticky odhodláváte od února a neustále potajmu virtuálně sledujete stáj ale prakticky neuděláte to nejjednodušší co by šlo .Dojet a osud největšího miláčka řešit ,hned.V únoru.
Tak se tedy nové majitelce nedivím,že udělala ,co považovala za vhodné,se svým majetkem .A necítí už dál potřebu s vámi cokoli konzultovat.
Nika98

XXX.XXX.83.20
Koupi koně se mnou řešila paní zaměstnaná ve stáji po příjezdu ovšem majitelka stáje která jej vlastní o takového koně neměla zájem volali mi že má ledvinový záchvat zaslali mi testy ale dle 3 veterinářů s ledvinami nic nemá když jsem kontaktovala jejich veta oznámil mi že měl koliku a na tom základě paní měla utratit kůň je přes celou čr a paní mi oznámila abych si za 1hodinu pro něj dojedu jinak ho utratí vyřídila jsem si vše abych pro něj mohla jet ale za 2 dny pote už ho paní vrátit zase nechtěla netuším jestli žije a případně jestli je stále ve stáji
1) Pokud ve smlouvě nemáte nějakou kličku (a ta by musela být hodně "klikatá"), tak Vám asi na tomto fóru nikdo nepomůže. Nová majitelka si svého koně může nechat utratit i kdyby kůň překypoval zdravím.
2) Zavolejte si do UEK (kontakty na www.uek.cz) ať vám poradí co s evidencí. Třeba jim bude stačit poslat hlášenku o změně majitele a přiložit kopii smlouvy a na základě toho nebudete uváděna jako majitelka. K přepisu na novou majitelku jim to možná nebude stačit, protože k tomu potřebují i průkaz koně. Pak je ještě jedna drsnější varianta - naprášit novou majitelku na Českou plemenářskou inspekci (kontakty na www.cpinsp.cz). Většinou lidé nechtějí být za práskače, ale pokud nová majitelka neplní své povinnosti, tak si musíte vybrat - buď napráskáte a docílíte svého nebo to musíte zkousnout a nečekat, že to někdo jiný vyřeší (mimo nové majitelky).
Nika98
napsal(a):
Koupi koně se mnou řešila paní zaměstnaná ve stáji po příjezdu ovšem majitelka stáje která jej vlastní o takového koně neměla zájem volali mi že má ledvinový záchvat zaslali mi testy ale dle 3 veterinářů s ledvinami nic nemá když jsem kontaktovala jejich veta oznámil mi že měl koliku a na tom základě paní měla utratit kůň je přes celou čr a paní mi oznámila abych si za 1hodinu pro něj dojedu jinak ho utratí vyřídila jsem si vše abych pro něj mohla jet ale za 2 dny pote už ho paní vrátit zase nechtěla netuším jestli žije a případně jestli je stále ve stáji
Vy jste přes celou ČR vezla koně k prodeji .
Koně na místě neviděla kupující,neměla tu slušnost si ho převzít ,nemluvila jste ní.Navzdory této situaci jste ho někomu jen tak předala a nechala osudu?
To nechápu
Pak někdy za pár dní do stáje dorazila ta nová majitelka ,teprv koně viděla .Poprvé? To nevěděla,co kupuje ?Ani z fotky?
A zjistila že o koně nemá zájem a chtěla po vás abyste si ho vzala zpátky
Vy jste nechtěla ,řešila jste veterináře .Ten vám řekl,že ho nová majitelka ,respektive on utratil, při kolice.
Tak se pak nemůžete divit,že váš milovaný není na fotkách nové stáje

Nika98
napsal(a):
Vy jste prodala koně paní, zaměstnané ve stáji. Ne nové majitelce? Majitelka, která jej vlastní - koho, co, vlastní - co se skrývá pod zájmenem jej? Kůň? Nezlobte se, ale v tom textu se ani prase nevyzná.