Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

konula

19.7.2021 12:42
konula

XXX.XXX.82.12

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s těžce schváceným koněm na všechny čtyři končetiny? Co vám pomohlo? Nemyslím první pomoc, spíše následující týdny. Děkuji.

19.7.2021 12:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

1. udělat kvalitní RTG a rozeslat na kliniky na poradu

2. postavit do potoka, nebo jinak chladit

3. úprava krmení

4. řídit se radami odborníků - chce to spolupráci kováře s vetem a zootechnikem (správně podestláno, vhodný výběh, KD)

Případně utratit koně (zní to drsně, ale než by se půl roku trápil a zas se potom schvátil a dál trápil...)

19.7.2021 13:20
Nezzie

XXX.XXX.74.106

Kvalitni kovar co vi co dělá! A ne kazdej do toho jde.
A úprava režimu - pres ustájení, co nejvyšší podestylka . Az po upravu krmeni.
A jak je napsano výše, pokud je to uz moc tak je lepsi kone utratit. To uz je na zvazeni rtg s vetem.

19.7.2021 14:16
LucyLou

XXX.XXX.59.63

Udělat RTG a vidět, jak moc je to vážné. Sehnat kvalitního kováře /kopytáře a kopyta často a odborně upravovat. Používat botičky, podkovy nebo podložit střelku. Dále chladit, chladit a chladit. Upravit také hlavně jídelníček a omezit trávu, jádro apod - pomalu snížit váhu pokud je obézní nebo najít příčinu proč je schvácený. Nechat v počáteční fázi v klidu, ale jakmile odezní bolest, tak pohybovat na ruce a hlavně vhodný výběh. Počítat s tím, že kůň třeba již nikdy nebude pod sedlo. A hlavně vědět, že i při správném pečování je to běh i na několik let. Výsledek nejistý a péče nákladná + slzy když vidíš koně bolavého. Mám zkušenost se schvácením na jednu nohu, jak všechny 4 nevím, nikdy jsem neviděla. Mnoho štěstí!

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2021 16:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám koníka co byl v minulosti schvácený, bohužel letos jak bylo hodně trávy tak i jinak výběh tipu hladomorna na něj byl moc a začala se mu opět hodně rozjíždět bílá čára, byl z toho i absces . Chvíli jsem uvažovala o zdravotním kování event. koupit boty. Nakonec to nebylo nutné, pomohl nám tenhle přípravek od Orling + MSM, náš šikovný pan kovář, přísná dieta a práce:

https://www.orling.cz/cs/e-shop/pripravky-veterinarni/kone/gelapony-biotinh-biosol-biosol-3000ml.html

Samozřejmě to nebylo akutní schvácení, nicméně je to teprve 3 měsíce a už je vidět rapidní zlepšení. Bohužel jak píší výše po schvácení se koník už nikdy nemůže pustit na bohatou pastvu a rozhodně ne na celý den. Náš pan kovář říká ideálně už doživotně jen seno a vodu v podstatě doživotní dieta a je potřeba to opravdu svědomitě hlídat. A hlavně až ho to nebude tolik bolet, tak hned začít pohybovat aby se mu ta bílá čára prokrvovala a začala obnova kopytní stěny. Pěkně na procházky po měkkém terénu. Hodně štěstí

21.7.2021 16:46
canka

XXX.XXX.215.25

Zdravím,

Já mám doma poničku,která byla schvácená na všechny 4 nohy...jedna přední noha poškozena těžce...už jsem ji tak koupila...

Úspěch je,že chodí(měla i hnilobu všech 4 střelek).....je malinká,nikdo na ní určitě nebude nikdy jezdit....nám pomohla dieta a hooodně pohybu...tam kde byla předtím,byla na pidiplácku..u nás velký výběh,i s kopcem ..seno jsem rozmisťovala dál od sebe,aby ji to nutilo chodit..to samé vodu...dát jinam,ať ji podpoříte v pohybu..a určitě dobrého kopytáře..upravovat po troškách co 2 -3 týdny...a nekovat..nechat bosá kopyta,koupit botičky...chodili jsme na dlouhé procházky...často nohy chladili...do dnes jde vidět,že ta nejvíc ,,postižená,, noha se prostě už nespraví,ale užívá si krásný důchod...

21.7.2021 19:09
Žofi

XXX.XXX.80.55

Já měla koně s těžkým schvácením obou předních končetin. RTG se dělalo průběžně, od zasádrování kopyt, speciální nakutí až po zbroušení celé kopytní stěny, samozřejmě za velmi, velmi intenzivního dohledu několika vetů a kováře, který se řídil snímky a jejich pokyny. Trvalo to celé cca 3/4 roku a kůň se z toho dostal natolik, že chodil,…samozřejmě zde nebudu ani zmiňovat finance….dneska už vím, že takové peklo si nezasloužil a utratila bych ho. Umřel později na následky druhého schvácení, které bylo i přes management docela rychlé, oba veterináře to překvapilo. Samozřejmě je to jen jedna zkušenost, samozřejmě je to případ od případu jiné. Nastudovala jsem o tom hodně i ze zahraniční literatury, zkušenosti dalších vetů, konzultace s klinikou,….ale v tomto případě musím přiznat, že jsem byla sobecká a bojovala za každou cenu, abych ho udržela na živu a neuvažovala, jak je jemu. Nebyla jsem ochotna si přiznat, že je to konec a dodnes toho lituji.
Vám ale držím pěsti, ať vše dopadne dobře! 🌷

Přidejte reakci

Přidat smajlík