Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2021 20:53
GabrielaGG

XXX.XXX.68.226

Dobrý den,

mám jeden dotaz. Zajimalo by mě, jaký je rozdíl mezi klisnou a chovnou klisnou. Chápu, že chovná klisna je uchovněná (asi ma za sebou nějaké zkoužky a pod.), ale když ma pak hříbátko, promitne se to na tom nějak?

Manžel ma uchovněnou fenku a tam je rozdil v tom, že když má štěňata, jsou pak za splněných podmínek "papírová", kdežto bez uchovnění feny by to nebylo možné.

Tak jestli je něco takového i u koní.
Ja mám teď jednu kobylku, ale je to kříženec, takže ma jen modry průkaz.
A uchovnění zde možné není.

Do budoucna si chci pořídit čistokrevného konika a toto ohledně uchovnění mě zajímá.

Moc děkuji všem za odpověď :)

31.7.2021 23:49
akscha

XXX.XXX.26.89

Pokud vim, je to jen otazka vyuziti. Takova kobyla se pouziva k chovu a ne ke sportu. Lze z toho vyvozovat, ze je plodna, dava pekna hribata, je to dobra matka a idealne ma i nejaky slusnejsi puvod, na druhou stranu ale muze byt opadla ze svalu a delsi dobu (klidne i roky) nejezdena.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2021 08:16

GabrielaGG napsal(a):
Dobrý den,

mám jeden dotaz. Zajimalo by mě, jaký je rozdíl mezi klisnou a chovnou klisnou. Chápu, že chovná klisna je uchovněná (asi ma za sebou nějaké zkoužky a pod.), ale když ma pak hříbátko, promitne se to na tom nějak?

Manžel ma uchovněnou fenku a tam je rozdil v tom, že když má štěňata, jsou pak za splněných podmínek "papírová", kdežto bez uchovnění feny by to nebylo možné.

Tak jestli je něco takového i u koní.
Ja mám teď jednu kobylku, ale je to kříženec, takže ma jen modry průkaz.
A uchovnění zde možné není.

Do budoucna si chci pořídit čistokrevného konika a toto ohledně uchovnění mě zajímá.

Moc děkuji všem za odpověď :)

U koní je to trošku jinak. Jak píše akscha - za chovnou klisnu se považuje ta, na které se nejezdí a je jenom na hříbata (viděla jsem v Grazu a upřímně se mi nelíbily - vytahané pupky a propadlá záda). Nicméně, pokud chcete odchovávat a prodávat hříbata, žádný papír nepotřebujete. Ani u křížence. Ale je pochopitelně lepší, když má klisna dobrý původ (čili není kříženec) a nějakou vlastní výkonnost. A hřebec je samozřejmě licentovaný. Jestli jsem to napsala srozumitelně.

1.8.2021 15:52
GabrielaGG

XXX.XXX.24.116

Moc děkuji za odpovědi :)

2.8.2021 11:59

Ještě bych doplnila, že registraci klisny v rámci dotyčného plemene má za úkol majitel její matky v době, kdy je ještě hříbě pod matkou. Hříbě musí být řádně označeno, a pokud jsou splněny podmínky zápisu do registru koní pod plemennou příslušností, je hříbě zapsáno jako příslušník plemene s odpovídajícím původem (a dostane průkaz původu).

Pokud toto majitel matky hříběte neudělal, je třeba se ptát při nákupu takového hříběte (či už dospělého nezapsaného koně po údajně čistokrevných rodičích), proč to neudělal (stejně jako u psů) a zda to půjde dořešit (vhodné vymínit ve smlouvě, ale ještě vhodnější takového koně nekupovat, pokud chci původového koně k chovu).

Většinou aby bylo možné na klisně produkovat hříbata v rámci plemenné knihy, je třeba absolvovat její zápis do plemenné knihy, který zpravidla podmiňuje doložení nějakých informací (původ, výkonnost...) nebo účast na svodu (bodové hodnocení...), vždy podle podmínek té konkrétní plemenné knihy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík