Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MichaelaVajbarova

10.9.2021 13:18
MichaelaVajbarova

XXX.XXX.254.18

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na radu jak řešit situaci viz. foto RTG snímku, bylo mi řečeno, že se s tím již nedá nic dělat pouze ortopedické kování, na full roll podkovách hlinikových chodil, ale za 14 dní je měl sešlapané, teď má speciální podkovy se silikonem a chodí skvěle, nekulhá, ale pouze na přední nohy jsme na kování na 3 tisících, chtěla bych se zeptat zda mi někdo neporadí ortopedické kování, které déle vydrží.
Dále zda je něco, čím se dá růst chrupavek zpomalit či tomu předcházet.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.9.2021 13:43

MichaelaVajbarova napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na radu jak řešit situaci viz. foto RTG snímku, bylo mi řečeno, že se s tím již nedá nic dělat pouze ortopedické kování, na full roll podkovách hlinikových chodil, ale za 14 dní je měl sešlapané, teď má speciální podkovy se silikonem a chodí skvěle, nekulhá, ale pouze na přední nohy jsme na kování na 3 tisících, chtěla bych se zeptat zda mi někdo neporadí ortopedické kování, které déle vydrží.
Dále zda je něco, čím se dá růst chrupavek zpomalit či tomu předcházet.
Děkuji.

Zkostnatění chrupavek už zpátky nezvrátíte. Předcházet - zvolit vhodnou zátěž, čili koně nepřetěžovat (rekreační režim, neskákala bych s ním)- ke kostnatění dochází nejčastěji předčasnou a nadměrnou zátěží koně + se spolupodílí nepravidelnosti kopyt a postojů. Co mě tak napadá. Určitě další doplní.

13.9.2021 08:22

Nemyslím si, že by takový kůň potřeboval podkovy s odvalováním, ale pružení chrupavky je vhodné něčím nahradit - sama vidíte, že ten silikon pomohl. Levnější by mohly být plastové podkovy ať už nalepovací a nebo třeba nějaká Dupla a podobně, ale ne každý podkovář to umí správně nalepit/nakovat. Pro vás asi nalepovací budou zbytečné, pokud má kůň dobrou rohovinu a můžete přitloukat. Prý se dají plastové podkovy použít i vícekrát, stejně jako železné, samozřejmě v závislosti na zatížení a opotřebení, takže by to mohlo také vyjít finančně lépe. A nejlevnější zřejmě by byl přechod na boso a pod sedlo s botičkama. Zkuste si tyhle možnosti porovnat a uvidíte, co vám z toho vyjde nejlépe :-)

13.9.2021 10:36
jesie

XXX.XXX.210.154

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemyslím si, že by takový kůň potřeboval podkovy s odvalováním, ale pružení chrupavky je vhodné něčím nahradit - sama vidíte, že ten silikon pomohl. Levnější by mohly být plastové podkovy ať už nalepovací a nebo třeba nějaká Dupla a podobně, ale ne každý podkovář to umí správně nalepit/nakovat. Pro vás asi nalepovací budou zbytečné, pokud má kůň dobrou rohovinu a můžete přitloukat. Prý se dají plastové podkovy použít i vícekrát, stejně jako železné, samozřejmě v závislosti na zatížení a opotřebení, takže by to mohlo také vyjít finančně lépe. A nejlevnější zřejmě by byl přechod na boso a pod sedlo s botičkama. Zkuste si tyhle možnosti porovnat a uvidíte, co vám z toho vyjde nejlépe :-)

ad plastové podkovy: koveme jednoho koně na předky plasty už víc jak rok a viditelné zlepšení pohybu,opravdu lehce "pruží". Vydrží nám 2-3 kování,takže náklady nejsou astronomické,chodíme terén (kameny ,les) i jízdárnu. Teď kvůli závodům budeme kovat další 2 a jedině plasty

MichaelaVajbarova

13.9.2021 10:40
MichaelaVajbarova

XXX.XXX.254.18

Děkuji za reakci, nakovali jsme ted na klasické železné s odvalem + silikon a vypadá to, že silikon pomohl nejlepe. Ještě bych ráda od někoho zkušenost zda mu chrupavka dále rostla nebo se růst zastavil a zda je nějaký přípravek který zkostnatění zpomaluje..dostal bonharen ještě než jsme to zjistili ale ten na to není..děkuji

13.9.2021 12:04
Arbora

XXX.XXX.149.42

určtie, používa sa tildren, osphos, alebo bonefos, ale to by vám povedal vet (ideálne ortopéd), s čím má skúsenosti. Bonharen určite na škodu nie je, ten pokojne pichajte raz ročne.

MichaelaVajbarova

30.9.2021 07:44
MichaelaVajbarova

XXX.XXX.254.18

Je to kuň který se účastní MČR a velkých závodů, určitě si nemůže dovolit chodit na boso v botičkách :D ale děkuji za radu...

MichaelaVajbarova

19.10.2021 11:23
MichaelaVajbarova

XXX.XXX.254.18

Já ale neříkám že mají být všichni nakování :D ale když chodí lépe s podkovou tak proč ho trápit ! :D

19.10.2021 11:53

Ne, vy jste řekla, že si to nemůžete dovolit z důvodu sportu. Nikoli z důvodu pohodlí koně. Kdybyste se nezmiňovala o MČR, ale o pohodlí, vyzní to odlišně.

MichaelaVajbarova

19.10.2021 12:19
MichaelaVajbarova

XXX.XXX.254.18

Navíc tento dotaz jsem vznesla proto abych dostala radu od někoho s tím má zkušenosti a dával svému koni nějakou vyživnou podporu na tohle. Takže pokud mi na tohle neumíte odpovědět, nechce si zbytek pro sebe ! A pokud jste dobře článek načetla píšou tak jak moc je těžké udržet povrchy pro tyto kopyta tak aby vše sedlo, což u nás má minimum areálu! Takže prosím odpovídejte k tématu co na tento problém a né kdo kde a co..

19.10.2021 12:48

:-)

Zjevně tady není nikdo, kdo by se s vámi chtěl o zkušenosti s preparáty podělit. Bylo vám řečeno, že máte konzultovat veterináře ortopeda. Lepší radu vám opravdu nikdo nedá, nikdo neviděl tolik průběhů léčby jako veterinář ortoped.

19.10.2021 13:26
Arbora

XXX.XXX.149.42

Dopísala by som ešte, že by mohlo pomôcť pracovať na vhodnom povrchu a s krívajúcim koňom neskákať na úrovni MČR, ale to nie je prášok, ktorý zabráni kostnateniu chrupaviek, taakže nič.

Neregistrovaný uživatel

19.10.2021 17:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.114.173

Smirte se s tim ze za chvili vasim pristupem ten kun nebude na zadnejch zavodech natoz mcr. Jestli musite zavodit prodejte ho nekomu zalevno na rekre a poridte zdraveho. Nebo pokud nechcete a na koni zalezi holt ozelte maslicky. Jemu jsou k ho vnu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík