Zdravím,
již nějakou dobu mi hlavou vrtá otázka, na kterou se mi nedaří najít odpověď. Možná jen špatně hledám, možná to závisí od územního plánování, ale přesto se zeptám.
Musí stáj jako objekt pro chov zvířat stát na stavebním pozemku?
Samozřejmě pokud by v ní bylo sociální vybavení, šatny, atd. Podstatou zástavby by byly opravdu pouze stáje a objekty k tomu náležející. Výběhy už můžou být normálně louky předpokládám.
Při dnešní ceně stavebních pozemků už by potom vyšel pozemek možná i dráž než stavba stájí a dalších objektů.
Snad budete někdo vědět, protože vždy když jsem viděla, že někdo řešil stavbu stájí, šlo spíš o stavbu u domu, než takhle zvlášť.
Děkuji.
Záleží opravdu kde to je. Každá obec v územním plánu stanoví, do jaké kategorie pozemek spadá. K té kategorii pak ve zdůvodňovací zprávě stanoví, co na pozemku stavět lze, co lze s omezením (metry čtvereční, metry na výšku, procenta z celkové plochy pozemku atd) nebo co na pozemku určitě tvořit nelze.
Takto je i na zahradách či jiných např. zemědělských plochách někde dovoleno stavět stavby lehké zemědělské, přístřešky pro zvířata atd. Zda by tam šlo do toho objektu vcucnout sociální zázemí jezdců netuším. Řekli by na místně příslušném stavebním úřadě. Zde je taky možné případně požádat o změnu v územním plánu, abyste mohla svou stavbu realizovat.