Škrabanie hrivy a chvosta

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hafling2018

2.10.2021 17:37
Hafling2018

XXX.XXX.229.27

Dobrý deň.
Môj valach sa začal v novom ustajnení škrabať o drevá a kôli tomu búrať ohradu. Vet u nás bol, zistila sa len dermatitída. Dali sa mu lieky a uvidíme, či sa prestane škrabať. Nemá v hrive žiadne chrasty, plesne. Chvost si vytrhal iba trochu, ale hrivu má už z polovice vyškrabanú.
Ak sa s tým niekto stretol, budem rada za rady, ako tomu predísť.
V minulom ustajnení muchy neboli, v tomto ustajnení je ich mnoho. Sieťovú deku mám kúpenú, kozmetiku na neho nepoužívam.
Ďakujem.

M.Nb.

2.10.2021 17:54
M.Nb.

XXX.XXX.7.145

Takže máte alergika - muchaře? Nebo co říkal vet?

2.10.2021 18:31
deauville

XXX.XXX.46.69

Asi máte muchaře... pokud se nezjistilo, že by drbání bylo způsobeno parazity, pak je to velmi pravděpodobná varianta. Bez podrobnějšího rozboru (krev) vet nedokáže určit, jestli je to alergie (hmyz, některé rostliny). Otázkou je, zda to potřebujete vědět - ty testy něco stojí a vakcíny taktéž. Někdy je deka a antidrbací kosmetika tím levnějším řešením.

Hafling2018

2.10.2021 20:54
Hafling2018

XXX.XXX.229.27

Vet mi nepovedal nič, krv sa robila ale nie na zistenie alergie. Dal mu antibiotika na zapal kože a injekciu proti škrabaniu. Vraj to mohla byť krátkodobá alergia na nejakú kozmetiku, rastlinu, hmyz. Neviete koľko stoja testy na zistenie alergie?Ďakujem.

2.10.2021 22:39
nyin

XXX.XXX.0.16

Řešila jsem totéž ve čtvrtek, testy vycházejí na 8 tis. Krev se posílá do laborky do Německa.

3.10.2021 07:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hafling2018 napsal(a):
Vet mi nepovedal nič, krv sa robila ale nie na zistenie alergie. Dal mu antibiotika na zapal kože a injekciu proti škrabaniu. Vraj to mohla byť krátkodobá alergia na nejakú kozmetiku, rastlinu, hmyz. Neviete koľko stoja testy na zistenie alergie?Ďakujem.

Vyfoťte krk - rozhraní mezi hřívou a jinou srstí, prostě hřeben krku. Jestli tam má svislé čárky.
Taky je dobré přehodnotit krmnou dávku - hlavně škroby a sacharidy, jaké a jak moc.
Sice nepíšete plemeno koníka, ale hádám z nicku - hodně haflingů má metabolické potíže, muchařina je jen ten projev.

Hafling2018

3.10.2021 08:38
Hafling2018

XXX.XXX.227.195

Pozerala som, čiarky nemá, i keď má redšiu srsť pri koreni hrivy. Sacharidy má v norme, nedávame mu príkrm ani jablká, suchý chlieb. Po celom tele a v hrive má lupiny, žiadna stvrdnutá koža ani začervenanie. Na iných miestach nemá chrasty ani nič podobné.

3.10.2021 09:01
deauville

XXX.XXX.46.69

Hafling2018 napsal(a):

Ano, může to být krátkodobá reakce na cokoliv, ale také to může být dlouhodobá alergická reakce... to musíte vypozorovat. Je také třeba dodat, že řada starších terénních vetů tyto věci prostě neřeší, dají buď atb, nebo kortikoidy, podle toho, co jim zrovna přijde vhodnější, a považují věc za vyřízenou...

Je na Vás, jestli máte finance a chcete podstoupit testy, které stojí podle rozsahu okolo těch 8 000 Kč. Otázkou je, pokud se jedná o dlouhodobější projev, zda opravdu potřebujete vědět, na co všechno je koník alergický... protože léčba je stejně symptomatická. Podle rozsahu drbání buď pravidelné mazání, deka, v těžších případech jsou asi nejlepší kortikoidy.

Je třeba zmínit ještě variantu autovakcín - na základě testů na alergii dokáží v laboratoři identifikovat, na co je kůň alergický, a podle toho vyrobit autovakcínu. Ale účinnost je omezená, u někoho autovakcína zabere, u někoho částečně, u někoho vůbec - toť moje zkušenost se čtyřmi koňmi... A samozřejmě autovakcíny zase něco stojí.

Jinak co se týče krmné dávky, sice souhlasím s Pipilota, že se udává, že by se koni měla upravit krmná dávka (ubrat bílkoviny, sacharidy a škroby), nicméně opět po zkušenostech musím říct, že žádnému z muchařů, které jsem znala/znám, tohle nepomohlo. Jediné, co pomohlo, byla změna prostředí (muchařská sezóna na horách či u moře jsou značka ideál

T.

6.10.2021 09:00
T.

XXX.XXX.110.130

Dobrý den, ještě zkuste odčervit. U nás vestáji se podobně choval koník a nakonec zjistili že má červy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík