Ahoj, chci se zeptat na zkušenosti se zlomeninou kopytní kosti.
Loni na jaře jsem zjistila silné kulhání na zadní nohu u mého koníka, po rtg celé nohy doktorka objevila
ulomený malý kousek kopytní kosti (kousek toho křidélka, jestli to píšu správně).
Doporučila nám nakovat zámkovou podkovou a klidový režim - ale řekla mi, že po nakování může chodit do malého výběhu. Za což jsem byla ráda - koník byl zvyklý na 24/7 venku.
10 dní stál v boxe a nakoval se. Pak jsme měnili ustájení (museli jsme), kde je v režimu 12/12. Chodil tedy na noc do boxu a přes den výběh, kde samozřejmě občas i popoběhnul (po nakování prakticky nekulhal). Po nějakých 6 týdnech mi ho kovář překoval a měl znovu 6 týdnů tu zámkovou podkovu.
Doktorka mi řekla, že pokud bude bez obtíží není nutné dělat rtg.
Mně přišlo, že je bez problémů. Nicméně jsem mu nohu nechala zkontrolovat a dle rtg to není srostlé.
Doporučila nám zkusit znovu nakovat a nechat ho 6 týdnů v boxe, což se obávám, že nedá psychicky - musel by být ve stáji sám.
S jakým doktorem byste to případně konzultovali?
Má někdo z vás zkušnost, že by srostla zlomenina po několika měsících?
A chodil některý z koní během léčby do výběhu a přesto se mu to zahojilo?
Chci udělat maximum, aby byl bez obtíží.
Díky.
https://fvl.vfu.cz/cz/klinika-chorob-koni Nejlépe přímo na veterině.
Konzultácie s ortopédom, čo je skúsený.
Môj 1,5 ročný žrebec si zlomil kopytnú kosť v zime, smola bola, že nebol RTG, snímka sa urobila v skorú jar, dovtedy bol v malom padoku, katastrofa, kosť zlomená na dve polovice, ako oplátka, samozrejme lomná plocha zasahovala do kĺbu, konzultovala som vtedy s Brnom, vraj by to chcelo "pár šroubkú", to som odmietla.
Takže zámková podkova, prísny box rest na na cca 4 mesiace, potom sa vyzul, vykastroval a jedine tak som ho potom mohla vodiť a začať rehabilitovať, väčšinu času pri tom chodil po zadných, predsa len, z 24/7 na box rest sme znášali ja ťažko, on výborne, žul si seno a pozeral z vonkajšieho boxu na svet, následná rehabilitácia bola peklo, musela som ho previezť tam, kde bola hala s pieskom, aby cez zimu nechodil po zmrazkoch, takže v zime iba na halu a trochu povodiť po dvore, na hale bol 1-2 hodiny denne, to prvé vypustenie stálo za to, potom už bol zlatý, kôň sa takto dá naučiť všetko, chodiť cez kavalety, aportovať, pristaviť sa ku schodíkom na nasadanie, proste dá sa s koníkom počas tejto periódy pekne pohrať.
Koncom februára už išiel domov, potom na pastvinu, no problem.
Počas liečby a rehabilitácie si úplne odvykol od pohybu v teréne, takže keď sme ho vzali na vychádzku za koňom, tak sa potkýnal, nevedel odhadnúť vzdialenosti v lese, padal do koľají po traktore...no, trvalo, kým sa rozchodil, ale nakoniec ok, RTG kontrola po roku a tuším 4 rokoch a všetko ok, bez artrózy, bez krívania. Počas doby akútnej bolesti, keď nezaťažoval končatinu sa bohužiaľ subklinicky schválil na druhej končatine, ktoré niesla váhu, odrastá mu odvtedy inak to kopyto, ale normálne jazdí.
Počas box restu bral Aptoflex, vybral asi dve fľaše, možno tri, už si nepamätám.
Takže áno, zlomenina kopytnej kosti zrastie aj keď je stará niekoľko mesiacov, no žiadny výbeh a zámka musí byť.