Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2022 22:04
eviicka

XXX.XXX.59.249

Zdravím..
Setkali ste se někdo s tím, že klisna se chová jako,, autista,,?
Jedná se o 9ti letou kobylu, mám ji 4 roky. V původním ustájení ve stádě se 7 koňmi. Běžně se stávalo, že kobyla při mém příjezdu stála sama v přístřešku, ostatní koně byli pospolu jinde. Ve stádě byla v horní polovině, nad sebou jen 2 klisny, ani jedna ju nijak nešikanovala, ale moje kobyla reaguje dost přehnaně i na zašklebení od jiného výše postaveného koně. Šla si sama stoupnout do přístřešku i když dostávali seno jen 2x denně, nosila sem jí ho tam, ať se alespoň nažere. Aktuálně je rok a půl přestěhovaná, seno nonstop, větší výběhy, část jako P.P., dohled kamer. A mě zaráží, jak často kobylu vidím stát zase samotnou v přístřešku. Jsou tam 3 koně, moje je uprostřed. Nikdo jí neubližuje, kobyla nad ní se na ni občas zašklebí, ale často jsou vidět spolu, leží spolu i v přístřešku... Volala jsem veta, ten kobylu poslechl, změřil teplotu, kontrola zornic, sliznic... Vše v pořádku. Kobyla má teda dlouhodobě problémy s vazy v kolenou, doporučeno víc práce pro lepší nasvalení, ale z více důvodů se mi v podstatě rok tohohle docílit nepodařilo. Vetsinou z jiných zdravotních důvodů ať už mých, no bohužel častěji zdravotní problémy u klisny. Na zadní nohy nechodí úplně čistě, tak si říkám, jestli nemá bolesti, že stojí sama v přístřešku a za ostatníma koňma se nehrne. V naprosté většině případů ji vidím, že když stojí a odpočívá, tak má zadní nohu nataženou dozadu a úplně povolenou...
Za posledni rok a půl se u ní vystřídalo několik vetů, dělala se svodná, rtg, fyzio, osteopatka... Vyzkoušely se boty, podkovy, aktuálně na boso a na jaře se opět nakove.
Dost často si všímám, že když stojí v přístřešku, tak se jí chvěje pysk, nevím, jestli vidím trávu růst, ale prostě mám pocit, že něco není úplně v pořádku, to její samostatný postávání v přístřešku klidně několik hodin mi nepřipadá ok.
Pokud jste někdo dočetl až sem, setkali ste se prosím s tím, že by kůň byl dobrovolně sám izolovaný a nešlo o zdravotní problem?
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2022 23:11

Jednoho valacha samotáře jsem znala....nevyhledával společnost a vždy se pásl někde jinde, než ostatní koně.....
Zkusili jste něco na bolest, kúru ?

22.2.2022 05:33
eviicka

XXX.XXX.59.249

Dostává MSM, v lednu jsme dokončili bonharen, dostala 6 dávek.
Na začátku února jsem volala veta, jemu připadla naprosto v pořádku, no mně tam pořád něco nesedí, tak mi dal nějakou analgetickou suspenzi na 3 dny proti bolestivosti, jestli bude nějaká změna a nebyla, název si nemůžu vzpomenout.
Samozřejmě by pro mě byla nejlepší varianta, ze je prostě,, jiná,, ale nějak tomu nevěřím, nikdy sem se s tímhle nesetkala. Pravděpodobně bych nic neresila, kdybych neměla ty kamery, a neviděla bych, kolik času ta kobyla tráví fakt mimo.

22.2.2022 06:48
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Já mám taky kobylu co nejvíc času stojí trochu bokem. Ale jinak je to hrozná závislačka - hned se cuká, když někdo ze stáda odchází. A ona sama taky od stáda na vycházku chodí neochotně. Sice stojí stranou, ale stádo opravdu potřebuje.

No nezbývá, než pozorovat všechny možné projevy bolesti. Koně ji opravdu dobře maskují.
Stejně tak má třeba vyšší potřebu odpočinku.

Tohle je bez přímého pozorování těžké posoudit.

22.2.2022 06:55
kallisto

XXX.XXX.46.255

Chybí mi par informaci. Kobyla tedy nechodi na noc do boxu, ano? Co v noci? Dostane se v noci do pristresku? Odpocine si v noci dost? Kam dostavaji jadro? Zkouseli jste ji oddelit uplne? Nechodi se tam jen schovat pred vetrem? Dela to celoročně? Ona se tam asi citi bezpečně, co oči? Jak daleko jsou ostatní kone?

22.2.2022 09:28
eviicka

XXX.XXX.44.232

kallisto napsal(a):
Chybí mi par informaci. Kobyla tedy nechodi na noc do boxu, ano? Co v noci? Dostane se v noci do pristresku? Odpocine si v noci dost? Kam dostavaji jadro? Zkouseli jste ji oddelit uplne? Nechodi se tam jen schovat pred vetrem? Dela to celoročně? Ona se tam asi citi bezpečně, co oči? Jak daleko jsou ostatní kone?

Ano, kobyla je 24/7, má možnost 2 přístřešků, jeden hlavní nastlaný a druhý obyč.3 stěny. Stojí v tom nastlaným, který je v podstatě celý uzavřený a má 2 vchody. V noci ji vidím dle záznamu z kamer víc venku než přes den. Ano vetr ji vadí, vadí ji i teplo víc než ostatním koním. V létě z přístřešku jde ven až večer, jinak tam je v podstatě pořád. Upřímně, vše se přizpůsobuje jí, snažím se jí vycházet vstříc v podstatě ve všem co ne napadne. Na oči koukala veterinářka vloni a prý ok, nepozoruji problém, nepřivírá, žádný výtok, nic. O bezpečnosti si nemyslím, že by to bylo, lehne si klidně i venku. Od ostatních koní odejde v klidu, neřeší. Nejčastěji v přístřešku stojí tak, že má hlavu úplně v rohu a prostě hodiny tak stojí a nehne se.

22.2.2022 09:39
eviicka

XXX.XXX.24.118

Pipilota napsal(a):
Já mám taky kobylu co nejvíc času stojí trochu bokem. Ale jinak je to hrozná závislačka - hned se cuká, když někdo ze stáda odchází. A ona sama taky od stáda na vycházku chodí neochotně. Sice stojí stranou, ale stádo opravdu potřebuje.

No nezbývá, než pozorovat všechny možné projevy bolesti. Koně ji opravdu dobře maskují.
Stejně tak má třeba vyšší potřebu odpočinku.

Tohle je bez přímého pozorování těžké posoudit.

Ona ostatní koně neřeší, klidně jde sama ven, nebo se venku od ostatních odpojí a jdeme v pohodě domů, ani nezarehta. Sama byla jeden den a to nedělalo dobrotu, splavená, lítala jak blázen... Hned druhý den dostala společníka. Nikdy jsem ji neviděla, že by si s jiným koněm třeba drbala kohoutek nebo jakýkoliv přátelský kontakt. Podřízené koně toleruje a z přílišné blízkosti vyhání zubama a na koně co jsou nad ní reaguje až přehnaně hystericky, stačí že se na ni zašklebí a ona letí pryč hlava nehlava. Je prostě taková jiná, obecně v socializaci možná bude problém, bo v minulém stádě byla sice hned třetí, ale přitom nad ní byla kobyla, která u ostatních byla až poslední a ti ostatní zase byli pod mojí...

22.2.2022 13:05
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pre pokoj v duši by som spravila krv, možno niečo chýba.

Chovala sa rovnako aj v čase, keď nemala zdravotné problémy? Možno jej chýba pohyb pod sedlom, pozornosť od jazdca, atď. Skúsila by som aspoň nejaké blbiny zo zeme, pozitívka je pre týchto autistov (tiež mám jedného, reakcie veľmi podobné) celkom fajn nástroj, ako im dvihnúť sebavedomie a dopriať dostatok pozornosti a pocit dôležitosti.

22.2.2022 14:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Měla jsem koně, který byl do 8 let, u původních majitelů, sám. A nikdy už se nekamarádil. Koně mu nevadili, neustupoval silnějším, ale ani neútočil na slabší. Koně ho brali takového, jaký byl.
Takže ano, za určitých okolností, může být kůň samotář.
Ale ta vaše samotářka není. Něco ji bolí. Drží se od koní dál, aby s nimi nebyla v konfliktu. Proto i ta nepřiměřená reakce na výš postavené koně (dostane se do stresu a musí prchat i když je jí to nepříjemné).
A také to stání v rohu je známkou diskomfortu.
Koně nedávají najevo bolest, tedy mimo bolest nohou, to poznáte, když jde. Protože by predátoři okamžitě vycítili slabý kus a zaútočili.
Je jedno, že u nás vám koně tak max kousne od kamarádky pes. Mají to prostě zakódované v genech.
Být to můj kůň zakoupila bych Danilon a dala jí ho. Kolik a na jak dlouho bych se poradila s vetem. Při běžných potížích se dává (u velkých koní) první 3 dny ráno a večer 1 pytlík a pak po jednom pytlíčku, celkem 5 - 7 dní.
Je to lék na zánět a tlumí bolest. Dávali jsme na abscesy.
Pokud by bylo po těch 5-7 dnech vidět na koní zlepšení, budu vědět, že byl, či stále je, bolavý. A od toho bych se odpíchla.
Je zničující, když člověka či koně nebo nějaké zvíře, neustále něco bolí a není před tím úniku. Jednou nastane okamžik, kdy to zvířata vzdají.
Člověk, ten bojuje dál, pokud má důvod. Ale i člověk si může říct, že už nechce.
Mívala jsem silné migrény a občas, tak jednou za půl roku i týden. Kdo to nezažil, neví. A pokud se tak nějak cítí vaše kobylka, nedivím se jí, že se chová jinak, než běžný kůň.

22.2.2022 15:13
eviicka

XXX.XXX.24.118

sisi58 napsal(a):
Měla jsem koně, který byl do 8 let, u původních majitelů, sám. A nikdy už se nekamarádil. Koně mu nevadili, neustupoval silnějším, ale ani neútočil na slabší. Koně ho brali takového, jaký byl.
Takže ano, za určitých okolností, může být kůň samotář.
Ale ta vaše samotářka není. Něco ji bolí. Drží se od koní dál, aby s nimi nebyla v konfliktu. Proto i ta nepřiměřená reakce na výš postavené koně (dostane se do stresu a musí prchat i když je jí to nepříjemné).
A také to stání v rohu je známkou diskomfortu.
Koně nedávají najevo bolest, tedy mimo bolest nohou, to poznáte, když jde. Protože by predátoři okamžitě vycítili slabý kus a zaútočili.
Je jedno, že u nás vám koně tak max kousne od kamarádky pes. Mají to prostě zakódované v genech.
Být to můj kůň zakoupila bych Danilon a dala jí ho. Kolik a na jak dlouho bych se poradila s vetem. Při běžných potížích se dává (u velkých koní) první 3 dny ráno a večer 1 pytlík a pak po jednom pytlíčku, celkem 5 - 7 dní.
Je to lék na zánět a tlumí bolest. Dávali jsme na abscesy.
Pokud by bylo po těch 5-7 dnech vidět na koní zlepšení, budu vědět, že byl, či stále je, bolavý. A od toho bych se odpíchla.
Je zničující, když člověka či koně nebo nějaké zvíře, neustále něco bolí a není před tím úniku. Jednou nastane okamžik, kdy to zvířata vzdají.
Člověk, ten bojuje dál, pokud má důvod. Ale i člověk si může říct, že už nechce.
Mívala jsem silné migrény a občas, tak jednou za půl roku i týden. Kdo to nezažil, neví. A pokud se tak nějak cítí vaše kobylka, nedivím se jí, že se chová jinak, než běžný kůň.

Když já nevím... Že by měla celé 4 roky bolesti? Když jsem ju koupila, tak předtím se na ní delší dobu nejezdilo, v průběhu toho, co ji mám tak taky nejezdí pravidelně a když už, tak ale v klidu, vesměs krokovky na volné otěži, bez udidlo... Chová se celou dobu v podstatě stejně, akorát já dřív neměla kamery a to, ze kobyla byla zalezla když jsem přijela jsem nebrala moc v potaz, protože v tu dobu jsem nevedela, že je takhle zalezla několik hodin, to vím až díky nynějšímu ustájení s kamerama. Když tam dorazím, vyleze z přístřešku ven a je venku, zaleze až když odjedu. Někdy jde po příkrmu hned k senu, nekdy zamíří rovnou do přístřešku. Kdybych neměla ty zpropadeny kamery, tak bych tohle vůbec nevěděla a zase si říkám, že co když je takových koní víc a majitelé to prostě neví, protože nemaji ten nonstop dohled a já proste jen dělám z komara velblouda.
Nepřiměřene reakce na ostatní koně má už od koupě, u bývalých majitelů ji napadal valach tak, že ju držel zubama za záda i když už ležela na zemi.
Napadlo mě, ze ji prostě odvezu na kliniku, jenže předpokládám, že tam jiný vyšetření neudělají než moji veti v terénu, už jsme zkoušeli fakt kde co.
Navíc ona je stresar, v momente když ju přivezu nekam na vyšetření, tak bude hecovat, poklusavat, bude mít o vše zájem. Kdežto moji veterináři ji vidí ve svém prostředí, kde se chová tak jak popisuji.
Nevím, jak by se na mě tvářili veti na klinice, když bych jim tam přivezla nadupanou střelu- protože pri stresu taková je- a řekla bych jim, že se mi nezda, protože denně prostoji X hodin zalezla v přístřešku...
Níže fotka, jak tam přesně stává, no seno tam má jen když je venku hnusně, standartne tam nic na žrádlo nemá.

22.2.2022 15:31
kallisto

XXX.XXX.217.242

A zkusila jste ji zadekovat? Není jí fakt jenom kosa? V létě schovaná před horkem...

22.2.2022 15:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

kallisto napsal(a):
A zkusila jste ji zadekovat? Není jí fakt jenom kosa? V létě schovaná před horkem...

Jo někdy stačí maličkost...

22.2.2022 16:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

eviicka napsal(a):
Když já nevím... Že by měla celé 4 roky bolesti? Když jsem ju koupila, tak předtím se na ní delší dobu nejezdilo, v průběhu toho, co ji mám tak taky nejezdí pravidelně a když už, tak ale v klidu, vesměs krokovky na volné otěži, bez udidlo... Chová se celou dobu v podstatě stejně, akorát já dřív neměla kamery a to, ze kobyla byla zalezla když jsem přijela jsem nebrala moc v potaz, protože v tu dobu jsem nevedela, že je takhle zalezla několik hodin, to vím až díky nynějšímu ustájení s kamerama. Když tam dorazím, vyleze z přístřešku ven a je venku, zaleze až když odjedu. Někdy jde po příkrmu hned k senu, nekdy zamíří rovnou do přístřešku. Kdybych neměla ty zpropadeny kamery, tak bych tohle vůbec nevěděla a zase si říkám, že co když je takových koní víc a majitelé to prostě neví, protože nemaji ten nonstop dohled a já proste jen dělám z komara velblouda.
Nepřiměřene reakce na ostatní koně má už od koupě, u bývalých majitelů ji napadal valach tak, že ju držel zubama za záda i když už ležela na zemi.
Napadlo mě, ze ji prostě odvezu na kliniku, jenže předpokládám, že tam jiný vyšetření neudělají než moji veti v terénu, už jsme zkoušeli fakt kde co.
Navíc ona je stresar, v momente když ju přivezu nekam na vyšetření, tak bude hecovat, poklusavat, bude mít o vše zájem. Kdežto moji veterináři ji vidí ve svém prostředí, kde se chová tak jak popisuji.
Nevím, jak by se na mě tvářili veti na klinice, když bych jim tam přivezla nadupanou střelu- protože pri stresu taková je- a řekla bych jim, že se mi nezda, protože denně prostoji X hodin zalezla v přístřešku...
Níže fotka, jak tam přesně stává, no seno tam má jen když je venku hnusně, standartne tam nic na žrádlo nemá.

Já vás nepřesvědčuji, že musím mít pravdu.
Napsala jsem, co bych vyzkoušela já. Mimochodem, ty záchvaty migrény mám už 30let. Člověk pak přehodnotí priority.

22.2.2022 17:18
koně

XXX.XXX.174.63

eviicka napsal(a):

Těžko říct,ale prostě to může tak chtít,bez zdravotní příčiny.
Koně mají taky nápady a nálady .A chce být u koní,ale nikoli v přímém kontaktu .Když jí někdy nějaký napadal ,ani se jí nedivím.
Ono se to nezdá,ale je fakt ,že málokteří jedinci si hodně padnou a hodně spolu chtějí být v přímém fyzickém kontaktu.
Mám tady bábu,co 15let nepřišla do kontaktu s koňmi ,jen přes mříže boxu.Nikdy navolno.Je tu dva roky a do stáda nikdy nezapadne.Prostě to neumí. Děsně ráda by všecky prudila,ale zároveň se koní bojí .Kolikrát byla bita,tak se drží hodně bokem .Nažere se,napije ,ale nikdy se ostatními třeba nehoní nebo nestojí s nimi a nikdy se jen tak nepřiblíží.Jen když má říji,ale to už ji valaši zas koušou ,takže začarovaný kruh. A jiná nebude.
Zkusila jste všechna možná vyšetření ,ze kterých nic nevyplynulo. Kobyla stále dobře žere a se.... a když přijdete,tak s vámi jde ven .A když nepřijdete ,tak zase žere a se... ,ale většinu dne se nijak aktivně nezapojuje mezi koně .Nezdá se mi to jako stav,se kterým bych se hnala na kliniku
Psychiatry koně zatím nemají ,fyzicky prospívá,asi bych se přestala dívat na kamery a srovnávat s ostatními .Ona bude prostě jiná

22.2.2022 18:37
eviicka

XXX.XXX.59.249

sisi58 napsal(a):
Já vás nepřesvědčuji, že musím mít pravdu.
Napsala jsem, co bych vyzkoušela já. Mimochodem, ty záchvaty migrény mám už 30let. Člověk pak přehodnotí priority.

Já se s migrénama léčím už pěkně dlouho, a hlavně od covidu to stoji za to. Takže chápu, jak to myslíte. Jenže u kobyly se vystřídalo několik vetů, dle nich je v pořádku, nechám znovu udělat krev, ale minule měla vše v normě. Místo danilonu jsem měla nějakou suspenzi, od veta, na 3 dny, nevzpomenu si na název. Šlo o analgetika, abych právě viděla rozdíl, pokud by měla nějaké bolesti. A změna nebyla žádná, proste X hodin sama v přístřešku bez ohledu na to, kde je zbytek koní.

22.2.2022 18:46
eviicka

XXX.XXX.59.249

kallisto napsal(a):

Dekovaná byla první zimu po koupi,ale to samé. Pod dekou se potila I když měla jen 100g zateplení. Vet mě ted upozorňoval na to, abych ji ubrala příkrm, ať se nepřichvátí, že má nadváhu. Mně tlustá na pohled nepřipadá, ale je pravda, že žebra lehce nenahmatám. No každopádně kondice s problémem asi nesouvisí. Fotka týden stará

22.2.2022 18:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

eviicka napsal(a):
Já se s migrénama léčím už pěkně dlouho, a hlavně od covidu to stoji za to. Takže chápu, jak to myslíte. Jenže u kobyly se vystřídalo několik vetů, dle nich je v pořádku, nechám znovu udělat krev, ale minule měla vše v normě. Místo danilonu jsem měla nějakou suspenzi, od veta, na 3 dny, nevzpomenu si na název. Šlo o analgetika, abych právě viděla rozdíl, pokud by měla nějaké bolesti. A změna nebyla žádná, proste X hodin sama v přístřešku bez ohledu na to, kde je zbytek koní.

Mám dušnou kobylu. Nevím zda víte, jak to probíhá, než se ze zdravého koně stane dušný.
Ve zkratce je to tak, že po určitou dobu probíhají zánětlivé procesy při kterých dochází ke zjizvování plicních tkání. V tuto dobu to zjistíte z krve. Pokud s těmi plícemi nic neděláte, jednoho dne už se sice dál plíce nepoškozují, ale máte koně mrzáka a navíc tento stav už z vyšetření krve nepoznáte.
Krev je v pořádku, zánět neprobíhá, rány jsou zajizvené. Mohlo by se říci, vše je OK. Ale není. Vet by z krve tohoto koně nic nepoznal. Ovšem vy koukáte na zvíře, které je zralé na nutku.
Mi nejde o to, abych vás přesvědčila, že máte nemocnou kobylu. Spíš jde o to, že běžná vyšetření "na zelené louce", nemusí být směroplatná.

22.2.2022 19:29
eviicka

XXX.XXX.59.249

Nevím jestli správně rozumím... Psala jste, ať dám danilon. Ona analgetika dostala od veta, v podstatě až na moje naléhání, protože jemu pri kontrole připadala v pořádku. Nebyla žádná změna při podání. Ta kobyla je akční, běhavá, normálně pochoduje po výbězích, má zájem. Jen prostě denně prostojí několik hodin na jednom místě v přístřešku. Když zrovna není tam, tak je to kůň jako každej jinej.
Dušná není na 100%, nějakej ten pátek už u koní jsem.
Určitě na ní nešetřím, za ty 4 roky veškerá veterinární vyšetření několikanásobně převyšují hodnotu a kupni cenu toho koně. Já spíš nevím, co a jestli vůbec po veterináři chtít. A upřímně říkám, že mě v předchozích odpovědí od ostatních celkem uklidnilo, že to neni až taková výjimka, a že je možné, že prostě chce mít svůj klid. Jak už to u levných koní bývá, nemá úplně dobrou minulost, šla z ruky do ruky, takže třeba se i tohle podepsalo na stavu, hlavně tedy psychickém.

22.2.2022 19:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

eviicka napsal(a):
Nevím jestli správně rozumím... Psala jste, ať dám danilon. Ona analgetika dostala od veta, v podstatě až na moje naléhání, protože jemu pri kontrole připadala v pořádku. Nebyla žádná změna při podání. Ta kobyla je akční, běhavá, normálně pochoduje po výbězích, má zájem. Jen prostě denně prostojí několik hodin na jednom místě v přístřešku. Když zrovna není tam, tak je to kůň jako každej jinej.
Dušná není na 100%, nějakej ten pátek už u koní jsem.
Určitě na ní nešetřím, za ty 4 roky veškerá veterinární vyšetření několikanásobně převyšují hodnotu a kupni cenu toho koně. Já spíš nevím, co a jestli vůbec po veterináři chtít. A upřímně říkám, že mě v předchozích odpovědí od ostatních celkem uklidnilo, že to neni až taková výjimka, a že je možné, že prostě chce mít svůj klid. Jak už to u levných koní bývá, nemá úplně dobrou minulost, šla z ruky do ruky, takže třeba se i tohle podepsalo na stavu, hlavně tedy psychickém.

O tom, že je kobyla akční jste v úvodním příspěvku nepsala. Je tam, že je bolavá ona či vy, takže málo pracuje a že postává v rohu.
Pokud je to postávání jediný problém jinak ok, souhlasím s ostatními. Přece jsem vám psala, že jsem měla taky koně nekontaktního.
Netvrdím, že je dušná, byl to příklad k tomu, že ani z vyšetření krve se nemusíte dozvědět, co kobyle je.
A že jste jí opečovávala a stálo vás to peníze. No na koni nikdy žádný běžný majitel nevydělá. Já bych za peníze, co jsem vrazila do kobyly, už měla dva zdravé koně.
Tak neřešte postávání a když nemůžete jezdit, budujte si s kobylou vztah. Když to dobře půjde,třeba se nakonec odlepí od zdi a půjde vám k bráně do výběhu naproti.

22.2.2022 20:23
eviicka

XXX.XXX.59.249

Já myslím, že si nějak nerozumíme obecně 😂
Na kobyle se jezdí, s povolením od MVDr Šterce.
Ano, nepsala jsem, že je akční, ale nepsala jsem ani, že by nebyla.
Řeším pouze tu její samoizolaci a k tomu moje myšlenky a otázka, jestli se s tím někdo setkal nebo mám hledat zdravotní problém. Jsem na ni přecitlivělá, takže sháním zkušenosti ostatních, nerýpu ani nenapadám ostatní. Naopak, jsem vděčná za každou reakci. Fotky z dneška, hned po tom co takhle lítala, podotýkám, že dobrovolně, tak se opět uklidila do přístřešku. Kobyla při mém prijezdu dobrovolně z přístřešku vychází a zdržuje se v mé blízkosti, v tom problém není, když jsem u koní, je vetsinou venku a funguje normálně.

23.2.2022 08:35
Arbora

XXX.XXX.149.42

To je Diva? Sa mi zdá, že ju poznávam z FB. Ak je to ona, tak sa tomu chovaniu nečudujem, je to klusák, tí to majú v popisu práce. A hlavne, precestovala toho kopec za krátky čas, boľavá bola podľa mňa už po príjazde do Česka, aspoň čo som videla videá. Tak ma to vôbec neprekvapuje, že sa takto chová, tiež by som bola na jej mieste na*ratá na celý svet a chcela pokoj od všetkých.

23.2.2022 11:18
eviicka

XXX.XXX.24.118

Arbora napsal(a):
To je Diva? Sa mi zdá, že ju poznávam z FB. Ak je to ona, tak sa tomu chovaniu nečudujem, je to klusák, tí to majú v popisu práce. A hlavne, precestovala toho kopec za krátky čas, boľavá bola podľa mňa už po príjazde do Česka, aspoň čo som videla videá. Tak ma to vôbec neprekvapuje, že sa takto chová, tiež by som bola na jej mieste na*ratá na celý svet a chcela pokoj od všetkých.

Ano, je to Diva.
A jako ano, nastvana je a asi na to měla právo, no určitě měla.
Ale za poslední 4 roky se má - troufám si říct - jako v bavlnce. Toleruji jí všechny ty její nálady a vrtochy, myslím, že si celkem rozumíme, nechci po ní nic na co nemá a myslím, že i ona se mi snaží maximálně vyhovět. A právě proto řeším to její stranění se ostatním, aby to nebyl zdravotní problém, bo bych o ni fakt nerada přišla. Se to bojím i napsat at něco neprivolam, ale netuším, jak u kone zjistit třeba rakovinu nebo já nevím co😏

23.2.2022 14:11
Slon Indický

XXX.XXX.27.250

Já vím, že to bude znít mimo, ale... Co žaludeční vředy? Pokud je kobyla stresař, po dostihové kariéře, a k tomu se chová "divně", klidně by to mohla být jedna z příčin.

23.2.2022 15:33
Arbora

XXX.XXX.149.42

eviicka napsal(a):
Ano, je to Diva.
A jako ano, nastvana je a asi na to měla právo, no určitě měla.
Ale za poslední 4 roky se má - troufám si říct - jako v bavlnce. Toleruji jí všechny ty její nálady a vrtochy, myslím, že si celkem rozumíme, nechci po ní nic na co nemá a myslím, že i ona se mi snaží maximálně vyhovět. A právě proto řeším to její stranění se ostatním, aby to nebyl zdravotní problém, bo bych o ni fakt nerada přišla. Se to bojím i napsat at něco neprivolam, ale netuším, jak u kone zjistit třeba rakovinu nebo já nevím co😏

Aj z videí vyzerá spokojne, myslím, že má super domov. A teda, vôbec mi nepríde obézna, ako mi tvrdil vet, normálne akurát, neuberala by som.

Ešte keby som veľmi chcela vymýšľať, možno nejaké gynekologické vyšetrenie by som zvážila. Tie vredy určite môžu byť, citlivejší jedinec môže vredovať z hocijakého stresu. Ten môj autista, tiež klusák, sa ale chová veľmi podobne. Bokom od koní, uteká aj na šklebenie. Vredy by nemal mať, jednak preventívne preliečené pri poberaní nejakých protizápalových lečív, druhak nehladuje a nežerie žiadne obilie. Jediné, čo má, tak je nejaký várastok na zadnej nohe, ktorý tlačí na medzikosťák, takže nechodí 100 % čisto.

23.2.2022 17:10
eviicka

XXX.XXX.59.249

Arbora napsal(a):
Aj z videí vyzerá spokojne, myslím, že má super domov. A teda, vôbec mi nepríde obézna, ako mi tvrdil vet, normálne akurát, neuberala by som.

Ešte keby som veľmi chcela vymýšľať, možno nejaké gynekologické vyšetrenie by som zvážila. Tie vredy určite môžu byť, citlivejší jedinec môže vredovať z hocijakého stresu. Ten môj autista, tiež klusák, sa ale chová veľmi podobne. Bokom od koní, uteká aj na šklebenie. Vredy by nemal mať, jednak preventívne preliečené pri poberaní nejakých protizápalových lečív, druhak nehladuje a nežerie žiadne obilie. Jediné, čo má, tak je nejaký várastok na zadnej nohe, ktorý tlačí na medzikosťák, takže nechodí 100 % čisto.

Děkuji, snažím se. Celé ustájení je fakt dělané jí na míru, aby byla spokojená co možná nejvíc.
Vředy mě taky napadly, no za týden přijede vet dělat zuby, tak se rovnou pobavím i o tomhle, teď dobrala klasický Mustang Trace a na fb na mě vykoukla novinka MT gastro, tak za vyzkoušení nic nedám, a případně se teda zaměřím na tohle, ale nemám s vředama žádný zkušenosti, jen nějak matně tuším, že by kůň neměl žrát jádro, což by pro mě byla komplikace, ale ne neřešitelná. Uvidím co řekne a navrhne vet. Děkuji 👍

23.2.2022 17:17
eviicka

XXX.XXX.59.249

Slon Indický napsal(a):
Já vím, že to bude znít mimo, ale... Co žaludeční vředy? Pokud je kobyla stresař, po dostihové kariéře, a k tomu se chová "divně", klidně by to mohla být jedna z příčin.

Děkuji, proberu s vetem, nemám zkušenosti, ale vlastně má docela předpoklady no😏

23.2.2022 17:37
Dotaz

XXX.XXX.237.186

eviicka napsal(a):
Děkuji, snažím se. Celé ustájení je fakt dělané jí na míru, aby byla spokojená co možná nejvíc.
Vředy mě taky napadly, no za týden přijede vet dělat zuby, tak se rovnou pobavím i o tomhle, teď dobrala klasický Mustang Trace a na fb na mě vykoukla novinka MT gastro, tak za vyzkoušení nic nedám, a případně se teda zaměřím na tohle, ale nemám s vředama žádný zkušenosti, jen nějak matně tuším, že by kůň neměl žrát jádro, což by pro mě byla komplikace, ale ne neřešitelná. Uvidím co řekne a navrhne vet. Děkuji 👍

Jen OT. PerfectEqui má teď taky gastro produkt, dá se prý podávat s jejich minerálkou. U MT si nejsem jistá, jestli je to komplexní minerálka, neověrovala jsem to, ale opakovaně jsem se v diskusích s tímto tvrzením setkala.

23.2.2022 19:22
kallisto

XXX.XXX.132.20

Dotaz napsal(a):
Jen OT. PerfectEqui má teď taky gastro produkt, dá se prý podávat s jejich minerálkou. U MT si nejsem jistá, jestli je to komplexní minerálka, neověrovala jsem to, ale opakovaně jsem se v diskusích s tímto tvrzením setkala.

Má se doplnit jen béčko, jinak kompletní.

23.2.2022 19:43
Dotaz

XXX.XXX.110.129

kallisto napsal(a):
Má se doplnit jen béčko, jinak kompletní.

Aha, díky. Tak se omlouvám za mystifikaci, četla jsem to opakovaně , ještě jsem neměla čas to detailně načíst.

23.2.2022 20:10
eviicka

XXX.XXX.59.249

Taky jsem četla, že MT není kompletní. No já k němu krmim granule Pavo a Mussli NE, takže jsem nedodávala už nic, nedávala jsem ani plnou dávku MT, právě aby min.vit.neměla až moc. Chtěla jsem přejít na Perfect Equi, ale počkám na toho veta a výsledky krve a případně jestli řešit tu možnost vředů a pak uvidím

24.2.2022 10:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ak chcete nejaké relevantné vyšetrenie, chcite gastroskopiu.

Podľa fotiek kobyla rozhodne obézna nie je, skôr mi pripadá, že by zniesla nejaký gram tuku a svalov naviac, sedlať taký kohútik a chrbát je asi prekérka.

24.2.2022 19:33
eviicka

XXX.XXX.59.249

Horsana napsal(a):
Ak chcete nejaké relevantné vyšetrenie, chcite gastroskopiu.

Podľa fotiek kobyla rozhodne obézna nie je, skôr mi pripadá, že by zniesla nejaký gram tuku a svalov naviac, sedlať taký kohútik a chrbát je asi prekérka.

Dekuji za reakci. Ona taky na každé fotce vypadá jinak, záleží na úhlu, odkud fotím, sedlo má 2 otevřenou komoru, pasovano přímo pro ni, kontrolovala pak i vet a fyzio a nyní potřebuje 3 komoru, má 160cm a rovných 500kg. Já to posoudit nedokážu, když ju vidím denně.
Zde fotka z dnes z jiného úhlu.
Vyšetření vezmu rovnou z gruntu, vet už je objednán.

24.2.2022 20:26

eviicka napsal(a):
Dekuji za reakci. Ona taky na každé fotce vypadá jinak, záleží na úhlu, odkud fotím, sedlo má 2 otevřenou komoru, pasovano přímo pro ni, kontrolovala pak i vet a fyzio a nyní potřebuje 3 komoru, má 160cm a rovných 500kg. Já to posoudit nedokážu, když ju vidím denně.
Zde fotka z dnes z jiného úhlu.
Vyšetření vezmu rovnou z gruntu, vet už je objednán.

Tady to úplně tragicky nevypadá. Akorát krk by bylo lepší vidět z druhé strany, bez hřívy.

24.2.2022 20:37
eviicka

XXX.XXX.59.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tady to úplně tragicky nevypadá. Akorát krk by bylo lepší vidět z druhé strany, bez hřívy.

Taky fotka ze včera, nevím, proč se mi vložením tak změní kvalita fotek..

24.2.2022 20:44

eviicka napsal(a):
Taky fotka ze včera, nevím, proč se mi vložením tak změní kvalita fotek..

Krk dobrý. Tady zase vypadá slabší zadek. Ale máte pravdu, když nevidíme naživo, můžeme se mýlit.

25.2.2022 21:30

Krk je tyčka (před kohoutkem -od hlavy, bez svalů)

Přidejte reakci

Přidat smajlík