Poradí mi někdo - jak dostat zpátky půjčeného poníka

Velšský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

WIndows

26.2.2022 17:34
WIndows

XXX.XXX.23.90

Dobrý den, poradí mi někdo? Půjčila jsem poníka před 10 roky. Mě paní umluvila, původně na 2 měsíce,ale po dvou měsících se k vrácení neměla. To ještě chtěla poníka ponechat,my jsme se za 4 měsíce od zapůjčení odstěhovali ,10 km do jiné vesnice. Před 6 lety jsme se byli poprvé podívat jak se náš koník má,vypadal dobře a paní prosila ať ji ho ještě necháme. Nutno dodat,že v novém bydlišti jsme měli min místa, souhlasili jsme. Teď bychom chtěli koně zpět paní pořád tvrdí že ho má ráda,že chce zaplatit náklady na ustájení a léčbu v případě,že si ho odvezeme. Že ho tenkrát chtěla vrátit,ale nevěděla kam jsme se přestěhovali, ale telefonní číslo měla a nezavolala a posledních 6 roků premlouvala abysme ji ho ještě nechali,že by ho koupila nechce ani slyšet, naopak chce zaplatit její náklady na léčbu a ustájení. Jak z toho ven bez hádání a problémů ví někdo nějakou radu? Děkuji předem Iv

26.2.2022 18:00
anobbona

XXX.XXX.84.98

Máte nějakou smlouvu, kde se stanovují podmínky pronájmu? Pokud ne a kůň je opravdu váš, tak si jej prostě vemte, v případě odporu volat policii a mít nachystanou vlastnickou smlouvu na koně.

26.2.2022 18:08
lenacia

XXX.XXX.173.255

přesně pro to je potřeba smlouva... ale z prax platí, že plný pronájem koně s odvozem do vlastní stáje znamená, že člověk, jenž má koně u sebeplatí veškeré náklady na koně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2022 18:18

WIndows napsal(a):
Dobrý den, poradí mi někdo? Půjčila jsem poníka před 10 roky. Mě paní umluvila, původně na 2 měsíce,ale po dvou měsících se k vrácení neměla. To ještě chtěla poníka ponechat,my jsme se za 4 měsíce od zapůjčení odstěhovali ,10 km do jiné vesnice. Před 6 lety jsme se byli poprvé podívat jak se náš koník má,vypadal dobře a paní prosila ať ji ho ještě necháme. Nutno dodat,že v novém bydlišti jsme měli min místa, souhlasili jsme. Teď bychom chtěli koně zpět paní pořád tvrdí že ho má ráda,že chce zaplatit náklady na ustájení a léčbu v případě,že si ho odvezeme. Že ho tenkrát chtěla vrátit,ale nevěděla kam jsme se přestěhovali, ale telefonní číslo měla a nezavolala a posledních 6 roků premlouvala abysme ji ho ještě nechali,že by ho koupila nechce ani slyšet, naopak chce zaplatit její náklady na léčbu a ustájení. Jak z toho ven bez hádání a problémů ví někdo nějakou radu? Děkuji předem Iv

Máte nějakou smlouvu?

26.2.2022 18:38
kallisto

XXX.XXX.135.102

Tady žádná smlouva nebude. Jinak by ji prostě vypověděli a bylo by po ptákách.

Holt budete muset poníka odvézt i třeba za asistence policie s vaší původní kupní smlouvou v ruce, že je poník váš. Nebo aspoň ten průkaz doufám máte když už nic. A kopie komunikace s paní, kde přiznává, že má poníka půjčeného.

26.2.2022 20:14

Poníka bych jí prodala, zadavatelka vztah k němu asi mít takový, jako nynější držitel nemá...domluvit se na ceně a koupit si za peníze ponďu jiného...
10 let jste po něm nevzdechli a myslím, že ani on po vás a teď by měl být u vás rád?

26.2.2022 20:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Poníka bych jí prodala, zadavatelka vztah k němu asi mít takový, jako nynější držitel nemá...domluvit se na ceně a koupit si za peníze ponďu jiného...
10 let jste po něm nevzdechli a myslím, že ani on po vás a teď by měl být u vás rád?

To jsem si taky říkala - vzpomenout si po 10 letech?

Windows

26.2.2022 21:03
Windows

XXX.XXX.23.68

Díky za reakce,smlouvu máme, byla na dva měsíce, všechny náklady hradí paní co jsi koně půjčila,v případě úmrtí cena koně 15000,my jsme za ním byli 5x za těch 10roku,to je pravda.pokaždé argumenty a nakonec nás umluvila,že jsme ji ho prozatím nechali,poznává nás, teď je mu 24,jde o to že paní po nás chce zaplatit její náklady,o koupi koně nechce ani slyšet máme ji ho nechat nadoziti, je také pravda,že jsme měli kromě jiných koní hřebce se kterým se tento valach nesnesl a neměli jsme možnost je rozdělit aby si neublizovali,tento hřebec minulý týden zemřel. Ale jak jsem říkala paní si chce koně nechat,nebo od nás zaplatit sama nechce doplácet nic,jde o to že bysme ho tenkrát museli prodat,ale neměla peníze a koupit ho nechtěla le to nechce ani teď děkuji moc

26.2.2022 21:20

No bohužel v zájmu koně (24 let) , bych se na to vyprdla....ať u nich dožije...já se v tom ani nevyznám, kdo co vlastně chce...

26.2.2022 21:25

No bohužel v zájmu koně (24 let) , bych se na to vyprdla....ať u nich dožije...já se v tom ani nevyznám, kdo co vlastně chce...

Já taky ne. Zadavatelův příspěvek jsem četla třikrát a stejně si nejsem jistá, jestli jsem ho pochopila správně. Současný trend nepoužívání interpunkce mi nevyhovuje.

26.2.2022 23:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A vy toho koně chcete? Jinak splátky jste zkoušeli nabídnout? Pokud je argumentem cena, splátky by mohly pomoci.

27.2.2022 07:21

Dotaz napsal(a):
A vy toho koně chcete? Jinak splátky jste zkoušeli nabídnout? Pokud je argumentem cena, splátky by mohly pomoci.

Jako že bych si měla koupit zpět vlastního koně? Já tomu celému nějak nerozumím.

27.2.2022 08:27
koně

XXX.XXX.174.63

Windows napsal(a):
Díky za reakce,smlouvu máme, byla na dva měsíce, všechny náklady hradí paní co jsi koně půjčila,v případě úmrtí cena koně 15000,my jsme za ním byli 5x za těch 10roku,to je pravda.pokaždé argumenty a nakonec nás umluvila,že jsme ji ho prozatím nechali,poznává nás, teď je mu 24,jde o to že paní po nás chce zaplatit její náklady,o koupi koně nechce ani slyšet máme ji ho nechat nadoziti, je také pravda,že jsme měli kromě jiných koní hřebce se kterým se tento valach nesnesl a neměli jsme možnost je rozdělit aby si neublizovali,tento hřebec minulý týden zemřel. Ale jak jsem říkala paní si chce koně nechat,nebo od nás zaplatit sama nechce doplácet nic,jde o to že bysme ho tenkrát museli prodat,ale neměla peníze a koupit ho nechtěla le to nechce ani teď děkuji moc

Já to pochopila,že po deseti letech ,chcete od té paní ,co poně má ,buď kupní cenu.Předpokládám těch 15tisíc .
Nebo chcete vrátit poně.
No jako právně je asi pořád váš,máte li na něj kupní smlouvu ,nebo tak něco.
Ovšem teď je poni 24 a posledních 10 let byl na jednom místě.Kde se asi úplně špatně neměl .Je ještě nutné něco řešit?
Vy byste za něj tenkrát něco dostali,ale teď už těžko .Akorát budeme mít na krku staříka a zbytečně mu rozhodíte stereotyp.
A momentální paní má pravdu,že něco do něj taky investovala. A za 10 let to mohlo být i těch 15tisíc
Samozřejmě i na její straně je vina.Měla se po vás pídit a smluvně ten další "nájem" ošetřit .
Smysl by tohle celé mělo,pokud byste jí ho prodali tenkrát .
Po uplynutí původní smlouvy dvou měsíců.Kdy se vám domů ještě nehodil .To jste neudělali.
A kdyby vám neumřel hřebec,asi byste to možná neřešili doteď,co?

27.2.2022 08:27
Slon Indický

XXX.XXX.246.144

Jestli je teď poníkovi 24 let a má se dobře, tak bych ho opravdu paní nechala na dožití.
Nevidím smysl v tom, že budete starého koně převážet a bude si zvykat na nové prostředí. Stejně tak těžko můžete chtít takhle starého koně prodat - v tomhle věku se opravdu tak leda darují.

27.2.2022 08:30
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Na věc se dá podívat z více stran.
Citově: opravdu chcete 24 letého poníka vytrhávat z prostředí ve kterém je posledních deset let zvyklý? Nejspíš bude v novém půl roku "nepoužitelný" a spíš jen rychleji sejde.
Prognosticky: poník v tomto věku jsou jen velké výdaje. Už potřebuje o 1/3 více žrádla aby se udržel v kondici a k tomu doplňky (kvalitní minerálka, vit C, MSM...). Zvýšená péče o zuby taky není za pětikorunu. A upřímně sice se poníci v průměru dožívají vyššího věku, ale zdaleka ne všichni ( např. zástava srdce, dušnost).
Právně: vaše požadavky a nároky nynějšího držitele bych viděla tak fifty fifty... Jde se na to dívat i tak, že jste se spoustu let nezajímala. Jako chápu váš pohled, že takhle má vlastně poníka zadarmo, ale to jste se měla zajímat dříve a aktivněji. Řešení vyplívá z toho co máte napsáno ve smlouvě a jak je toto plněno. Pokud není smlouva na papíře je to jen tvrzení proti tvrzení...

Osobně považuji radu od Verun za nejpraktičtější řešení.

27.2.2022 11:36
Dotaz

XXX.XXX.4.114

Jako že bych si měla koupit zpět vlastního koně? Já tomu celému nějak nerozumím.

Zadavatelka píše, že paní ho koupit nechce, že cena je vysoká. Proto navrhuju splátky.

27.2.2022 12:23

Asi si nerozumíme. Nebo tomu nerozumím já. Zadavatelka píše, že je kůň její. A teď si ho má odkoupit, bo nájemkyně do něj celou dobu vrážela peníze. Pořád nechápu, proč se toto řeší po 10 letech, když původní smlouva byla na 2 měsíce.

27.2.2022 12:36
Dotaz

XXX.XXX.4.114

Já nepíšu, že ho má kupovat majitelka, ale ta, u které je kůň nyní. Ta uváděla, že cena je vysoká. Splátky mohou být přijatelné.
Akorát nechápu, jestli papírová majitelka koně chce mít, nebo ho chce prodat, jako to chtěla dřív, a jako majitel už nefigurovat.

27.2.2022 13:39

Dotaz napsal(a):
Já nepíšu, že ho má kupovat majitelka, ale ta, u které je kůň nyní. Ta uváděla, že cena je vysoká. Splátky mohou být přijatelné.
Akorát nechápu, jestli papírová majitelka koně chce mít, nebo ho chce prodat, jako to chtěla dřív, a jako majitel už nefigurovat.

Z toho původního příspěvku ale vyplývá (aspoň já to tak chápu), že ho chce zpátky majitelka. .Po 10 letech. A ta, co ho měla celou dobu půjčeného, chce zaplatit za to, že se o něj těch 10let starala, což samozřejmě jsou nějaké peníze.

28.2.2022 03:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Z toho původního příspěvku ale vyplývá (aspoň já to tak chápu), že ho chce zpátky majitelka. .Po 10 letech. A ta, co ho měla celou dobu půjčeného, chce zaplatit za to, že se o něj těch 10let starala, což samozřejmě jsou nějaké peníze.

Psala, že chtěli koně původně prodat, ale pronajímatelce vadila velká částka. Proto navrhuju splátky, pokud by stále uvažovali touto cestou.
Nemám u paní totiž jasno, jestli chce koně nutně zpět, nebo situaci majitelství/nemajitelství nějak dořešit, její motivaci k odebrání starého koně, o kterého neměli léta zájem, moc nechápu.

V každém případě by mě zajímal výsledek, právní názor by mohl být také zajímavý, zkusila bych kontaktovat S právníkem na koni.

28.2.2022 08:30
kallisto

XXX.XXX.217.242

No právně bude kůň stále majitelky.
Zapůjčení se prodloužilo i ústní dohodou, k tomu stačí svědci či komunikace z mailů, sms.

Podle mě si může koně odvézt. Spor o náklady po dobu zapůjčení, pokud nejsou ošetřeny ve smlouvě, by se řešil u občanskoprávního soudu. Pokud je má paní půjčovatelka jak prokázat.
Druhá věc jak hladce a bez aféry by odvoz proběhl.

Pokud by majitelka chtěla pouze dořešit vlastnictví, stačí poně přepsat na paní půjčovatelku. Zdarma, darovat jí ho, za věrné služby poňovi po deset let.

Chápu, že si paní půčovatelka nechce poníka odkupovat, v jeho věku 24let je to téměř bezcenný poník, zadarmo drahý, bude ji stát akorát peníze za péči navíc, platila za něj deset let.

Poníka bych nechala zadarmo paní půjčovatelce. Můj názor. Vytrhávat poníka v letech z jeho prostředí je blbost. Pokud zde není jiná záminka, jako špatná péče nebo tak něco.

28.2.2022 10:29
etnies86

XXX.XXX.245.26

no vzhlede k tomu, že jste se celou dobu o poníka nezajímali proč tedˇ?

jak píšou jiní, já bych jej paní darovala. starala se o něj celou dobu, ten kůň už nemá skoro žádnou hodnotu (spíše jateční), je tam zvyklý, pokud je o něj solidně postaráno, proč ho v tomto věku stresovat?
z morálního hlediska - nezajímali jste se, nestarali, nekontaktovali.... já bych se na to vybodla a nechala ho tam, pokud se koník má dobře. ten vztah by tam měl být daleho hlubší než u vás

právně je pořád váš, ale domnívám se, že kdyby to chtěli řešit soudně tak by mohli náklady chtít.

2.3.2022 11:13
rennie1

XXX.XXX.43.190

Windows napsal(a):

Nič v zlom, ale byť tá pani tak od vás pýtam náklady na ustajnenie za zvyšných 9 rokov aj 10 mesiacov na ktoré ste už nemali zmluvu a poníka u nej zadarmo nechali.
Príde mi to z Vašej strany veľmi nefér sa po 10 rokoch ozvať, že si ho beriete späť, vtedy kedy to Vám prišlo vhod. Starý poník už nemá žiadnu cenu, darujte jej ho a rozíďte sa v dobrom.

2.3.2022 13:22
lenacia

XXX.XXX.173.255

ačkoliv souhlasím, že 24 letý poník už by mohl zůstat na dožití tam kde je....
Tak jen dodám, že ústní dohoda je stále dohoda, a tedy že neměli již papírovou smlouvu nic nemění na tom že se očivitně dohodli, a jelikož nedošlo ke změně vlastníka na základě darování či prodeje a faktu, že současná majitelka za celou dobu nevyvinula žádnou snahu k tomu poníka vrátit či vyžadovat ustájení, je zřejmé, že daná dohoda platila.
Bezplatný pronájem koně je prostě o tom, že dostanete koně bez potřeb jej zakoupit a veškeré náklady platíte vy a to včetně nákladů na krmivo a též i veterináře. Tak to prostě je a nelze zpětně po majiteli požadovat proplacení, neb vám byl kůň celou dobu plně k dispozici.
Opět dodávám, v tomto případě souhlasím s ponecháním poníka tam kde je, vzlhedem k věku.
Jen poukazuji na to, že v případě že by se snad někdo chtěl kvůi koni zadlužit za zaplacení právního sporu, je třeba na tyto události poukázat.

3.3.2022 02:08
helas

XXX.XXX.116.228

No. Tak jsem se snažila si to celé pročíst. Tedy hlavně to, co píše zadavatelka.

A ráda bych připomněla, že existuje - měla by existovat - mezilidská slušnost.

Majitelé odložili poníka (za krmení a péči) paní, která si na nej zvykla a má ho ráda (zadavatelka píše sama, že vypadal dobře - až čtyři roky poté, co ho tam přestěhovali, se byli podívat...).

A teď chtějí poníka zpět? Ano, mají na to právo, když je poříád jejich.

A teď pohled z druhé strany:
Ta paní ke které poníka dali, jim věřila. Dělala pro poníka po celou tu dobu to nejlepší - a všichni víme, že to 1/ nebylo zadarmo a 2/ že na tom jaksi vydělat víc, než jsem vložila jaksi možné není.

Já se paní nájemkyni vůbec nedivím, že v takové situaci chce "proplatit ustájení a péči". Ona ve skutečnosti nehcce, ale ráda by asi, aby si majitelé uvědomili, že to kůně celou tu dobu žralo a bydlelo a mělo odpovídající péči - kováře, vakcinaci a kdoví, co ještě. Že dávno "prožilo" svou cenu.

Uvědomme si, jak se ta paní nájemkyně musí cítit. Má doma deset let poníčka, má ho ráda, stará se o něj dobře, A buch: po všech těch letech ho chtějí odvézt a ještě za něj chtějí peníze.

Nezajímá je, kolik ji stál do té doby, nezajímá je, že poník má svůj věk a že je mu dobře tam, kde je... vypadá to, že jim jde jen o peníze za něj.
Takže - logicky i citem - jim ho paná nájemkyně nechce vrátit. Kdo by taky chtěl, takovým majitelům?

Opakuju: měl by existovat jev, zvaný slušnost.

Jsme tu mezi koňáky a tady platí toto: Pokud se mi někdo stará deset let o koně, o kterého nejevím zájem sama, pokud v té době nehradím žádné náklady s životem a výchovou toho koně spojenými - morálně už dávno ten poník patří paní nájemkyni. To se prostě NEDÁ OKECAT.

To jediné slušné, co majitelka koně může udělat, je podepsat darovací listinu (do 5.000 ceny koně doporučuji, kvůli daním - ale možná se tahle částka zvýšila; nu, 5,000,- je bezpečné), podepsat Změnový list pro ASCHK a ... a tím pádem si neudělat ostudu.

Ona je škoda, že sem nenapsala ta paní nájemkyně. Netuším, jestli proto, že tu není, nebo protože to nechce hrotit. Tipla bych to druhé, ano.

Ježkovyvoči. VIndows, dejte jí toho koně, podepište ty papíry, o kterých jsem se zmínila - a té paní upřímně poděkujte a darujte jí flašku nebo co. Protože...

... protože ta slušnost je nesmírně důležitá věc a uznání něčí práce také. To v zákonech moc není, pravda; ale v zákonech je "jen" to, co lidi rozdělovalo a potřebovalo to závazná pravidla.
Snad ale proboha máme taky rozum a morálku a na to zákony přece potřeba nejsou!

Takže - je opravdu nutné se ohánět zákony v téhle věci? Tady je, myslím, spíš na místě právě ta lidská slušnost a taky ohled na zájem toho poníčka. Ukažte, že vám na něm záleží (jakkoli jste se o něj nezajímali tolik let. Nesnažte se z toho vytřískat nějakou tu korunu - a pak vaše pověst koňáků tím neutrpí.

Zvolíte-li cestu vymáhání úhrady za koně - jakkoli zákony možná ošetřenou - budete mít prostě ostudu. Protože mezi koňáky se všecko rozkecá. Tak je to.
A i kdybyste to takhle nevnímali, každodenní pohled ráno do zrcadla vám bude našeptávat "jo, to jsem já, které nešlo o koníka, ale o prachy" :-(

Ježišmarjá Matičkosedmibolestná, poděkujte té paní a koníčka jí darujte. Uvidíte : bude to fajn pocit :-) Jako vždycky, když se člověk zachová férově.

Neregistrovaný uživatel

3.3.2022 08:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.163

helas napsal(a):
No. Tak jsem se snažila si to celé pročíst. Tedy hlavně to, co píše zadavatelka.

A ráda bych připomněla, že existuje - měla by existovat - mezilidská slušnost.

Majitelé odložili poníka (za krmení a péči) paní, která si na nej zvykla a má ho ráda (zadavatelka píše sama, že vypadal dobře - až čtyři roky poté, co ho tam přestěhovali, se byli podívat...).

A teď chtějí poníka zpět? Ano, mají na to právo, když je poříád jejich.

A teď pohled z druhé strany:
Ta paní ke které poníka dali, jim věřila. Dělala pro poníka po celou tu dobu to nejlepší - a všichni víme, že to 1/ nebylo zadarmo a 2/ že na tom jaksi vydělat víc, než jsem vložila jaksi možné není.

Já se paní nájemkyni vůbec nedivím, že v takové situaci chce "proplatit ustájení a péči". Ona ve skutečnosti nehcce, ale ráda by asi, aby si majitelé uvědomili, že to kůně celou tu dobu žralo a bydlelo a mělo odpovídající péči - kováře, vakcinaci a kdoví, co ještě. Že dávno "prožilo" svou cenu.

Uvědomme si, jak se ta paní nájemkyně musí cítit. Má doma deset let poníčka, má ho ráda, stará se o něj dobře, A buch: po všech těch letech ho chtějí odvézt a ještě za něj chtějí peníze.

Nezajímá je, kolik ji stál do té doby, nezajímá je, že poník má svůj věk a že je mu dobře tam, kde je... vypadá to, že jim jde jen o peníze za něj.
Takže - logicky i citem - jim ho paná nájemkyně nechce vrátit. Kdo by taky chtěl, takovým majitelům?

Opakuju: měl by existovat jev, zvaný slušnost.

Jsme tu mezi koňáky a tady platí toto: Pokud se mi někdo stará deset let o koně, o kterého nejevím zájem sama, pokud v té době nehradím žádné náklady s životem a výchovou toho koně spojenými - morálně už dávno ten poník patří paní nájemkyni. To se prostě NEDÁ OKECAT.

To jediné slušné, co majitelka koně může udělat, je podepsat darovací listinu (do 5.000 ceny koně doporučuji, kvůli daním - ale možná se tahle částka zvýšila; nu, 5,000,- je bezpečné), podepsat Změnový list pro ASCHK a ... a tím pádem si neudělat ostudu.

Ona je škoda, že sem nenapsala ta paní nájemkyně. Netuším, jestli proto, že tu není, nebo protože to nechce hrotit. Tipla bych to druhé, ano.

Ježkovyvoči. VIndows, dejte jí toho koně, podepište ty papíry, o kterých jsem se zmínila - a té paní upřímně poděkujte a darujte jí flašku nebo co. Protože...

... protože ta slušnost je nesmírně důležitá věc a uznání něčí práce také. To v zákonech moc není, pravda; ale v zákonech je "jen" to, co lidi rozdělovalo a potřebovalo to závazná pravidla.
Snad ale proboha máme taky rozum a morálku a na to zákony přece potřeba nejsou!

Takže - je opravdu nutné se ohánět zákony v téhle věci? Tady je, myslím, spíš na místě právě ta lidská slušnost a taky ohled na zájem toho poníčka. Ukažte, že vám na něm záleží (jakkoli jste se o něj nezajímali tolik let. Nesnažte se z toho vytřískat nějakou tu korunu - a pak vaše pověst koňáků tím neutrpí.

Zvolíte-li cestu vymáhání úhrady za koně - jakkoli zákony možná ošetřenou - budete mít prostě ostudu. Protože mezi koňáky se všecko rozkecá. Tak je to.
A i kdybyste to takhle nevnímali, každodenní pohled ráno do zrcadla vám bude našeptávat "jo, to jsem já, které nešlo o koníka, ale o prachy" :-(

Ježišmarjá Matičkosedmibolestná, poděkujte té paní a koníčka jí darujte. Uvidíte : bude to fajn pocit :-) Jako vždycky, když se člověk zachová férově.

Oni si ho ale chteli vzit driv to ona je prosila at ji ho nechan dal. Ne oni aby si ho nechala... Takze ta vase slusnost je sporna. Pani vydyndala zadara tehdy plne použitelného pone ktery by jinak moh mit i slusnou cenu. Takze se to da brat i jako vycuranost z jeji strany.
Ja byt na jejich místě tak ji ho prodam za symbolickou cenu 2 tis treba a cau ale rozhodne nebudu nic platit

3.3.2022 10:21

Souhlas s Leithian: tady se mi jeví, že ta základní slušnost, a to zejména tedy vůči tomu zvířeti, které "jsem si najala, a které mi přirostlo k srdci, a proto ho nechci vracet (nebo) jsem si najala, a které je mi užitečné, a proto ho nechci vracet", by měla přijít především z té strany nájemkyně. Nájemkyně musí přeci každou vteřinu každého dne počítat s tím, že předmět nájmu bude muset vrátit. Co třeba v případě, že by se poník stal součástí dědictví. Pokud mám elementární slušnost vůči tomu zvířeti, které tedy možná mi přirostlo k srdci, tak si na něj naškudlím (za těch deset let snad mohla?), a zvíře koupím, není o čem.

A dále, to, že poník se za těch 10 let desetkrát prokrmil, to snad nemusí nikoho zajímat. To není otázka slušnosti, tento náklad nájemci uznávat. Však kdyby si poníka paní zavčasu koupila, tak by se také prožral. A snad mi nechcete říct, že by vznášela stejné nároky.

Dokonce bych mohla být nemorálního a základně neslušného názoru, že dotyčná osoba by momentálně mohla klidně i zaplatit cenu poně v době první nabídky k odkupu, a nikoli poně vstupujícího do seniorského věku, která je pochopitelně podílová. Ale v rámci slušnosti by bylo vhodné tedy nájemkyni nabídnout aktuální tržní hodnotu koně. Ale rozhodně nikoli z dobré vůle ponechat zadáčo, to by se jistě osobě líbilo, to by pak mohl nakonec udělat každý, že.

Jakože vezmu si auto do nájmu a po nějaké době se mě společnost zeptá, zda si ho za poloviční cenu nechci odkoupit, a já bych jim sdělila, že by bylo morální mi ho nechat, protože ten benzin a ten servis, no a dálniční známky, a k sérdci mi taky přirostlo, žejo. (argument, že cítící bytost, řeším okolo)

Kde je ovšem vstřícnost dotyčné nájemkyně k onomu poníkovi, když je jí zatěžko zaplatit za něj kupní cenu, za ty benefity, které jí za ta léta poskytnul? Asi si ho nenechává paní kvůli jeho blankytným očím, asi ho využívá, i kdyby pouze pro potěchu oka a srdce, ale s vědomím, že není její, a kdykoli může přijít zpráva, že ho bude muset odevzdat. A když ta zpráva přijde, nesežene osoba rychle peníze, aby poníček zlatíčko měl zajištěnou budoucnost v její nejlepší péči, ale hádá se o to, co prožral. To snad jako jeho milovaná náhradní maminka nemůže myslet vážně, když si ho brala, snad s provozními výdaji počítala. A to je za mě neslušné (nemorální) jednání - požadovat ještě navrch zaplacení provozu. To by si majitelka také mohla nechat zaplatit za ty roky proježděné koňohodiny, agroturistické benefity při péči o srst a vodění do výběhu (za to se také platí, aby se vědělo), vyprodukovaný hnůj, který je druhotná surovina, obhospodařenou dobytčí jednotku, kterou nebylo nutné sekat, atakdále. Můžeme se morálně do té bažiny nořit čím dále hlouběji.

Jinak samo souhlas s tím, že bych se s paní dohodla, ať mi hodí pytel mrkve, a pokud se poník fakt má dobře, neřešila bych to.

A věc může stát klidně ještě jinak. Zadavatelka může být koňomorka, které se nedařilo sehnat krmení, tak rozpůjčovala koně po všech čertech, a když se jí hodilo, brala si je zpět. Nájemci si koně chtěli nechat, protože je vyhrabali ze zdravotních problémů, nakrmili, a nechtělo se jim je vracet do morny. U tohoto to nájemkyně uprosila úspěšně na deset let, ale momentálně se zadavatelce poník hodí do krámu, třeba jí pošel dosavadní výdělečný klubový nebo táborový poník, a tohoto by chtěla před sezonou vymámit, neb nemusí kupovat jiného a nepřijde o prachy. (pouze teoretizuji, nic osobního, zadavatelku neznám. Jen poukazuji na naprostou anonymitu prostředí, a na to, že podané informace mohou být přeci jen okraj skutečnosti)

A to se ani nemám ambice dozvědět, jak je to ve skutečnosti.
Proto tady máme právo, oproštěné od emocí a morálky. Aby řešení situací mělo svůj řád, aby se bylo na co spolehnout. Z jiného pohledu než z pohledu nezaujatého pozorovatele se nám to bude těžko posuzovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík